Recepten - peterselie
Lunchsalade met groene asperges en spek

Niets lekkerder dan een frisse, gevarieerde salade als lunch of licht hoofdgerecht. Het is niet alleen gezond, je kan een mooi en seizoensgebonden bordje voorbereiden waar niemand nee op kan zeggen. Zoals deze rijkelijke, lauwe lunchsalade met groene asperges en spekjes.
Tagged With: asperges, balsamico, dressing, ei, eieren, fris, gezond, groene asperges, groentes, groentjes, knapperig, krieltjes, lente, lente-ui, lunch, lunchsalade, mager, olijfolie, peterselie, rode ui, Romeinse sla, salade, slaharten, spek, spekblokjes, spekreepjes, zomer, zomers
Caponata (Jamie Oliver)

Caponata kan je best omschrijven als de Italiaanse (en volgens sommigen zelfs Siciliaanse) versie van ratatouille. Een handvol typische mediterraanse groentes wordt gebakken of gegrild om zo een rustiek, vegetarisch gerecht te krijgen dat erg polyvalent is. Het is zowel warm als koud lekker, past bij brood, pasta of rijst, is een prima hapje, voorgerecht, lunch maar kan ook als diner,... Het moge duidelijk zijn: dit moet je geprobeerd hebben. Ook Jamie Oliver is dol op deze zuiderse klassieker, ontdek hieronder hoe hij het aanpakt!
Tagged With: amandelen, antipasto, aubergine, azijn, bijgerecht, caponata, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kappertjes, klassiek, klassieker, knoflook, makkelijk, mediterraans, middellandse zee, olijven, oregano, peterselie, ratatouille, rode ui, rustiek, Siciliaans, Sicilië, tomaat, tomaten, veel groentjes, vegetarisch, veggie, warm of koud, zomer, zomers, zonnig, zuiders
Omelet met cheddar en groene asperges

Of je nu helemaal zonder inspiratie zit of een lekkere klassieker zoekt: een omelet is altijd weer een uitstekende keuze! Het vraagt weinig werk en biedt bovendien heel wat opties. In dit vegetarische recept kiezen we voor groene asperges, cheddar, zure room en kerstomaatjes. Klaar in een handomdraai en lekker tafelen zonder zorgen.
Tagged With: asperges, beginner, cheddar, ei, eieren, gemalen kaas, groene asperges, kaas, kerstomaatjes, klassiek, klassieker, lente, lunch, makkelijk, omelet, Pasen, peper, peterselie, romig, room, snel klaar, tomaat, tomaatjes, trostomaten, vegetarisch, veggie, voor elke dag, zuivel, zure room
Messchedes in de oven (Pascale Naessens)

Iedereen is vertrouwd met mosselen, coquilles, scampi, gamba, oesters,... Maar er is nog heel wat meer te ontdekken binnen de categorie van 'zeevruchten'. Neem nu messchedes (couteaux). Vrijwel elk kind verzamelde deze langwerpige schelpen ooit op het strand, zonder er ooit bij stil te staan dat er ook een beestje in leeft. Ontdek in dit bijzonder eenvoudig maar recept van Pascale Naessans hoe je deze delicatesse heel zuiver kan klaarmaken. Perfect om gasten te verrassen en te verwennen.
Tagged With: bezoek, bieslook, citroen, couteaux, groene kruiden, kruiden, messchedes, olijfolie, oven, ovengebakken, Pascale Naessens, peterselie, schaaldieren, simpel, snel, speciaal, uniek, verfijnd, verrassend, vis, vlug, voorgerecht, zee, zeevruchten, zeezout, zilt, zo klaar
Filet mignon met witte bonen en prei (Jamie Oliver)

Wie houdt van een fijn stukje rundsvlees en dat heel erg wil laten schitteren zonder lepels saus of andere overheersende ingrediënten moet dit eenvoudige recept van Jamie Oliver proberen. Hij combineert een botermals stukje Filet Mignon met prei en witte bonen. Eenvoudig maar doeltreffend. Bovendien hoef je er niet per sé iets van koolhydraten (brood, aardappel, pasta,...) aan toe te voegen. Lekker en gezond!
Tagged With: biefstuk, bonen, citroen, eenvoudig, filet mignon, gezond, Jamie Oliver, knoflook, look, low carb, mager, peterselie, prei, rood vlees, rund, rundsvlees, simpel, steak, tijm, verfijnd, weinig ingrediënten, witte bonen, witte wijn, yoghurt
Mechelse koekoek (Piet Huysentruyt)

Wie het allerlekkerste stukje kip wil serveren, doet er goed aan om iets meer te investeren en voor een authentiek, kwaliteitsvol ras te kiezen. In België kom je dan automatisch uit bij de Mechelse koekoek, beroemd vanwege de volle smaak. Piet Huysentruyt legt in dit recept uit hoe hij deze kip het liefst klaarmaakt: met bier en champignons!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bier, bistro, bloem, blond bier, boerenkost, champignons, citrientijm, gevogelte, grootmoeders keuken, kip, klassiek, klassieker, knoflook, koken met bier, Mechelse koekoek, peterselie, Piet Huysentruyt, rode ui, tijm, trappist
Jambalaya met merguez

Een jambalaya kan je best omschrijven als een Creoolse variant op paella. In combinatie met groentjes en lekker veel kruiden wordt rijst gebakken tot een smeuïg éénpansgerecht. In dit alledaagse recept doen we er fijne merguez-worstjes bij.
Tagged With: amerikaans, cajun, chili, chilipeper, citroen, comfort food, creools, éénpansgerecht, jambalaya, jasmùijnrijst, kindvriendelijk, kippenbouillon, komijn, kruidig, lam, lamsvlees, merguez, New Orleans, paprika, paprikapoeder, peterselie, pittig, rijst, rode wijn, selder, tomaat, tomatenblokjes, veel kruiden, voor elke dag, wereldkeuken, worst, worstjes
Reemedaillons met gebakken aardpeer (Colruyt)

Seizoensgebonden koken is niet alleen genieten van producten die op hun best zijn, het is ook beter voor de portemonnee. Het receptenteam van Colruyt legt in dit recept uit hoe je met simpele, maar ontzettend smaakvolle ingrediënten een op-en-top wintergerecht klaarmaakt met een feestelijk randje: reemedaillons en aardpeer met uiensaus!
Tagged With: aardappelnootjes, aardpeer, aardperen, bouillon, Colruyt, feest, feestelijk, gerookt spek, grootmoeders keuken, hartelijk, hazelnoten, herfst, kerst, kerstmis, krachtig, kroketten, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, peterselie, ree, reemedaillon, spek, spekblokjes, wild, wildfond, wildmedaillon, wildseizoen, winter, zondagse kost
Kruidige kipgehaktballetjes met tomaat

Fan van tapas? Dan ken je albondigas: gehaktballetjes in een tomatensausje. Ontdek in dit recept een variant met kippengehakt en koriander op de Spaanse klassieker. Perfect als apero, winter of zomer!
Tagged With: aperitief, apero, balsamico, bezoek, chili, feest, feestelijk, gehakt, groene kruiden, hapje, honing, kip, kippengehakt, klassiek, klassieker, knoflook, koriander, kruidig, mediterraans, middellandse zee, peterselie, pittig, Spaans, Spanje, tapa, tapas, tomatensaus, variant, voorgerecht, zoet-zuur, zuiders
Feestelijke coquilles met aardpeercrème

Dit verfijnde voorgerecht (of hapje) laat geen enkele smaakpapil onberoerd! Met een handvol verfijnde ingrediënten maak je zonder veel moeite iets klaar dat elk feestelijk moment heerlijk op gang kan zetten. Of het nu een kerstfeestje of een nieuwjaarsreceptie is!
Tagged With: aardpeer, aardpeerpuree, beure noisette, chique, coquilles, cranberries, feestelijk, gerookt spek, hapje, kerst, kerstmis, luxe, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, peterselie, puree, room, sint-jakobsnootjes, Sint-Jakobsvruchten, spek, starter, veenbessen, vergeten groente, voorgerecht, zeevruchten
Tagliatelle met Venetiaanse kip (Nigella Lawson)

De kracht van lekkere pasta-bereidingen is dat ze best zo eenvoudig mogelijk zijn. Dit minder bekende, maar authentieke, recept leerde Nigella Lawson kennen dankzij een vriendin. Ze is er sindsdien dol op: tagliatelle met geroosterde kip, rozijnen, pijnboompitjes en kruiden.
Mediterraan visgerecht (Pascale Naessens)

Of de zon nu weldadig schijnt, of je er net extra hard naar snakt: dit gezonde recept van Pascale Naessens is de oplossing. Het is al vaak vastgesteld dat het mediterraanse dieet het gezondste is, dit snelle ovengerecht is daar een prima bewijs van.
Tagged With: afslanken, citroen, courgette, gezond, knoflook, low carb, mager, mediterraan, middellandse zee, ovengebakken, Pascale Naessens, peterselie, Provençaalse kruiden, snel klaar, tomaat, tomaten, ui, veel groentjes, venkel, vermageren, vis, weinig werk, witte vis, witte wijn, zon, zonnig, zuiders
Sliptong met kappertjes en zongedroogde tomaatjes

Sliptongen zijn jonge tongen die logischerwijze iets kleiner zijn, maar groots van smaak! De verfijnde structuur biedt een waaier aan opties. In dit recept wordt inspiratie in het zuiden van Europa gezocht met gedroogde tomaatjes, citroen, kappertjes, rucola,... Heerlijk als lunch, lichte maaltijd of zelfs als voorgerecht!
Tagged With: citroen, gezond, italiaans, kappertjes, knoflook, licht, lunch, mager, mediteraans, noordzee, olijven, peterselie, rucola, Sicilië, sliptong, sliptongen, tomaat, tomaatjes, tong, vis, voorgerecht, zee, zeste, zongedroogde tomaat, zonnig, zuiders
Forelfilet met broccolipuree en kruidenroomsaus

Vis en puree is een klassieke match. En terecht! De delicate smaak van een zacht stukje vis past nu eenmaal goed bij een smeuïge puree. In dit recept gaan we aan de slag met extra verfijnde ingrediënten, zoals forel en verse kruiden, om een alledaagse gerecht op tafel te zetten dat toch stijl heeft.
Tagged With: aardappelen, alledaags, België, Belgisch, bieslook, bimi, boerenkost, broccoli, broccolipuree, broccolistoemp, dragon, eenvoudig, forel, forelfilet, groene kruiden, grootmoeders keuken, kindvriendelijk, klassiek, kruiden, kruidenroom, loskokende aardappelen, makkelijk, peterselie, puree, room, roomsaus, roomsausje, stoemp, tuinkruiden, verse kruiden, vis, voor elke dag, witte vis
Penne met kip en gebakken bloemkool

Niks lekkerder dan een simpele maar smaakvolle pasta om heel regelmatig op het menu te zetten. In dit recept combineren we de beet van penne met malse stukjes kip, een eenvoudig kerstomatensausje en vooral gebakken stukjes bloemkool. Steviger, knapperiger en een meer uitgesproken smaak zijn de ontegensprekelijke voordelen.
Tagged With: beginner, bloemkool, comfort food, Engelse saus, gebakken bloemkool, italiaans, Italië, kerstomaat, kerstomaten, kerstomatensaus, kip, kippenblokjes, kippenreepjes, knoflook, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, peterselie, tomaat, tomatensaus, ui, voor elke dag, worcestershire, Worcestershire sauce