Recepten - Vlaanderen
Kotelet met bloemkoolstoemp en mosterdsaus (Loïc Van Impe)

Met doodgewone boerenkost van eigen bodem is niets mis. Ook tv-kok Loïc Van Impe is daar van overtuigd. Daarom presenteert hij in dit klassieke gerecht heerlijke, traditionele kost: een varkenskotelet met bloemkoolstoemp en een smeuïg mosterdsausje.
Tags: alledaags, België, Belgisch, bloemkool, bloemkoolpuree, bloemkoolstoemp, boerenkost, dragon, gewoon, graanmosterd, grootmoeders keuken, kerstomaatjes, kerstomaten, kotelet, koteletten, mosterdsaus, puree, romig, roomsaus, saus, stoemp, trostomaatjes, van bij ons, Varken, varkenskotelet, varkenskoteletten, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag
Gegratineerd witloof met ham en kaas

Die deze klassieker niet kan appreciëren, weet niet wat hij/zij mist! Dit op-en-top Belgische gerecht is een geliefde keuze tijdens koude maanden omdat het fantastisch, hartverwarmend recept is met typische ingrediënten van bij ons: hesp, witloof en kaas. Een smeuïge puree maakt deze traditionele topper af.
Tags: aardappelpuree, België, Belgisch, boerenkost, gegratineerd, gemalen kaas, geraspte kaas, gratin, grootmoeders keuken, ham, hesp, hespenrollen, hespenrolletjes, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, lokale producten, nootmuskaat, oven, ovenschotel, puree, stoemp, streekproducten, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, witlof, witloof
Konijn op grootmoeders wijze

Konijn staat niet zo vaak meer op het menu. Geen wonder dat die typische, klassieke recepten met het (nochtans erg smaakvolle) vlees het meest populair blijven. Er valt dan ook niets in te brengen tegen die enige echte manier "op grootmoeders wijze!".
Tags: België, Belgisch, bruin bier, comfort food, feestdagen, frieten, frietjes, gerookt spek, gestoofd, grootmoeders keuken, herfst, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, koken met bier, konijn, kroketjes, kroketten, op grootmoeders wijze, peterselie, puree, rozijnen, slaatje, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoven, stoverij, streekgerecht, suiker, traag garen, traag gegaard, typisch, ui, vlaams, Vlaanderen, wild, winter
Stoemp van andijvie met boerenworst (Sofie Dumont)

Andijvie kan je stilaan een vergeten groente beginnen noemen. Dat is best jammer. Deze groente is vrijwel het hele jaar verkrijgbaar, barst van de vitaminen en heeft een aangename, licht-bittere smaak. De allerkleinsten kan je er makkelijk van laten eten door de groente te verwerken in een klassieke stoemp. Sofie Dumont serveert er twee andere klassiekers van bij ons bij: boontjes met spek en worst. Authentieke, dagelijkse kost voor jong en oud!
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, andijvie, authentiek, België, Belgisch, boerenkost, boerenworsten, bonen, boontjes, boter, braadworst, bruine fond, bruine saus, dagelijkse kost, fijne boontjes, gerookt spek, gewoon, grootmoeders keuken, puree, simpel, spek, spekjes, stamppot, stoemp, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, worst, worsten
Hammetje met mosterdsaus

Wil je wel eens genieten van een botermals stukjes vlees waar bijna geen werk meer aan is? Dan is een voorgegaard hammetje op been een perfecte keuze. Opwarmen en klaar! De tijd die je daarmee uitspaart kan je dan investeren in een verfijnd mosterdsausje.
Tags: België, Belgisch, bijgerecht, Bourgondisch, Bourgondische keuken, frieten, frietjes, graantjesmosterd, grove mosterd, ham, hammetje, kroketjes, kroketten, kruidig, laurier, mosterd, mosterdsaus, room, roomsaus, royaal, saus, sausje, schenkel, tijm, Varken, varkensvlees, veel vlees, vlaams, Vlaanderen, vlees op bot, vleesbouillon, witte wijn
Pensen met groentestoemp en appelmoes (Jeroen Meus)

Voor dagelijkse kost met net dat extraatje moet je natuurlijk bij Jeroen Meus. De Vlaamse tv-kok kan onze typische klassiekers als geen ander heruitvinden of uitbreiden waardoor ze verrassend blijven. Zo combineert Jeroen in dit alledaagse recept pensen (altijd lekker!) met zelfgemaakte appelmoes (ook lekker!) en een royale groentestoemp (lekker maar gezond!). Een prima keuze om ook de allerkleinsten hun buikje bolrond te laten eten.
Tags: aardappelpuree, aardappelstoemp, alledaags, appel, appelen, appelmoes, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, één, gewoon, groentepuree, grootmoeders keuken, herfst, herfstgroenten, Jeroen Meus, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, knolselder, laurier, lekker en gewoon, lokaal, pastinaak, pens, pensen, plaatselijk, prei, puree, selder, simpel, stoemp, tijm, tuinkruiden, tv, tv-kok, van bij ons, veel groentjes, vergeten groenten, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, winter, wintergroenten, witte pens, worst, worsten, wortel, zwarte pens
Varkensstoofvlees (Piet Huysentruyt)

Authentiek stoofvlees van bij ons behoeft geen introductie meer. De verschillen tussen de hele recepten die je kan vinden zijn bovendien eerder subtiel. Piet Huysentruyt daarentegen kiest voor een opvallend ingrediënt: geen runds- maar varkensvlees! Omdat dit vlees wat vetter is, wordt het malser dan je ooit had durven dromen.
Tags: ajuin, basisrecept, beginner, België, Belgisch, bier, boerenkost, favoriet, frietjes, gestoofd, grootmoeders keuken, koken met bier, mals, mayonaise, mosterd, Piet Huysentruyt, slow cooking, stoofvlees, stoverij, traag gegaard, traditioneel, ui, Varken, varkensstoofvlees, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor iedereen, zacht
Savooisoep

De savooikool is zonder twijfel stilaan een vergeten groente aan het worden. Dat is jammer, het is een echte, betaalbare groente van bij ons die erg voedzaam is, op talloze manieren gebruikt kan worden en lang bewaart. Je kan er bijvoorbeeld een heerlijk soepje van maken, perfect om je tijdens gure dagen lekker op te warmen.
Tags: aardappel, ajuin, België, Belgisch, Benelux, boerenkost, boter, bouillon, croutons, eenvoudig, gemixt, gerookt spek, groene kool, groentebouillon, grootmoeders keuken, herfst, kippenbouillon, kool, koude maanden, kruidentuiltje, laurier, lokaal, mixer, Nederland, Nederlands, opwarmen, peterselie, plaatselijk, puur, savooi, savooikool, soep, spek, spekjes, tijm, typisch, ui, van bij ons, vergeten groente, verse kruiden, vlaams, Vlaanderen, winter, winters, zuiver
Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)

Met dit recept presenteert Jeroen een echt Vlaamse klassieker. Het is het soort gerecht dat in heel veel huishoudens op zondag of op feestelijke momenten geserveerd wordt, terwijl het op zich een vrij eenvoudige (maar heel lekkere) bereiding is. De zelfgemaakte saus geeft net dat beetje extra cachet.
Tags: Belgisch, bezoek, boerenkost, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, familie, feest, feestelijk, fond, gebraad, graanmosterd, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, laurier, mosterd, mosterdsaus, Pasen, saus, tijm, typisch, van bij ons, Varken, varkensgebraad, varkensvlees, vlaams, Vlaamse klassieker, Vlaanderen, vleesfond, vleesjus, witte wijn, wortel, wortelen, zondag
Gentse stoverij met frietjes (Sofie Dumont)

Stoofvlees is een Belgische klassieker dat in elk deel van ons land populair is. Dat neemt echter niet weg dat er ook plaatselijke varianten bestaan. Zo is de enige echte Gentse stoverij beroemd vanwege de zoetere aanpak, naast bruin bier wordt ook kriek gebruikt. Sofie Dumont gebruikt daarnaast wat gelei, het verrassende resultaat is om duimen en vingers af te likken.
Tags: alledaags, authentiek, bekend, België, Belgisch, bier, boerenkost, confituur, frieten, frietjes, Gent, gewoon, klassieker, koken met bier, kriek, kruidnagel, laurier, mosterd, paddenstoelen, peterselie, rodebessengelei, rund, runderblokjes, rundsvlees, slow cooking, sofie dumont, stoofvlees, stoverij, traag gegaard, typisch, ui, van bij ons, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, wortel
Hertensteak met spruitenstoemp

Tijdens de herfst- en wintermaanden gaat er niets boven koken met wild. De verfijnde en karakteristieke smaak van de vele soorten vlees wordt echter - en niet onterecht - doorgaans gebruikt voor feestelijke gerechten. Ben je echter op zoek naar alledaagse, eenvoudige kost mét wild, dan is dit heerlijke recept precies wat je zoekt. Boerenkost met nét dat ietsje meer!
Tags: aardappelen, alledaags, beginner, België, Belgisch, boerenkost, bruine fond, bruine saus, eenvoudig, gewoon, herfst, herfstmaanden, hert, hertenbiefstuk, hertensteak, patatten, puree, spruiten, spruitenpuree, spruitenstoemp, spruitjes, spruitjespuree, spruitjesstoemp, stoemp, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, weinig ingrediënten, wild, winter, wintermaanden
Tomatensoep met balletjes (Sofie Dumont)

Tomatensoep is zo'n typisch gerecht dat het allerbeste smaakt wanneer oma ze heeft klaargemaakt. Wat het geheime ingrediënt is weet niemand, je kan hoogstens proberen in de buurt te komen. Misschien lukt het wel met dit authentieke recept van lady chef Sofie Dumont?
Tags: authentiek, basis, basisrecept, België, Belgisch, bomma, bouillon, gehakt, gehaktballetjes, gember, grootmoeders keuken, kippenbouillon, klassiek, klassieker, oma, soep, soep met ballekes, soep met balletjes, tomaat, tomaten, tomatensoep, typisch, van bij ons, vlaams, Vlaanderen, wortel, wortelen
Koteletten in donker bier (Jeroen Meus)

Wie dol is op stoofvlees zal dit gerecht zeker kunnen appreciëren. Jeroen maakt malse varkenskoteletten klaar met een rijke saus die veel weg heeft van stoofvlees. De gebakken patatjes zorgen voor een knapperig eindresultaat. Authentieke boerenkost!
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, België, Belgisch, bier, boerenkost, bruin bier, bruine fond, bruine saus, dagelijkse kost, donker bier, gebakken aardappelen, gebakken patatjes, gerookt spek, graanmosterd, Jeroen Meus, koken met bier, kotelet, koteletten, laurier, mosterd, spek, stoofvlees, stoverij, ui, uien, Varken, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen
Waterzooi van pladijs met venkel (Colruyt)

Een ietwat vergeten klassieker uit onze streken is waterzooi. Het idee is simpel en lekker veelzijdig: een ingedikte soep waar alle denkbare ingrediënten aan toegevoegd kunnen worden. De ultieme klassieker uit Gent wordt met kip bereid, maar je kan dus evengoed met vis aan de slag. Precies wat het kookteam van Colruyt in dit voedzame gerecht doet.
Tags: aardappel, aardappelen, alle seizoenen, authentiek, België, Belgisch, bleekselder, bloem, boter, éénpansgerecht, ingebonden, ingedikt, noordzee, peterselie, pladijs, pladijsfilet, romig, room, roux, selder, soep, typsich, variant, venkel, vis, visbouillon, visfond, vlaams, Vlaanderen, waterzooi, witte selder, wortel, wortelen
Schelvis met geplette aardappel en gestoofde prei (Jeroen Meus)

Jeroen Meus is in Vlaanderen beroemd geworden met recepten die je écht als dagelijkse kost kan omschrijven. Geen ellenlange lijst ingrediënten of ingewikkelde bereidingen, gewone kost die toch verrassend en bovenal lekker is. Liefhebbers van een stukje vis zullen dan ook genieten van dit snelle recept met prei, geplette patatjes en friszure accenten.
Tags: alledaags, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, één, geplette aardappel, gewoon, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kappertjes, karnemelk, klassiek, prei, puree, schelvis, schelvisfilet, schelvishaasje, simpel, snel, snel en simpel, stoemp, tv, van bij ons, vis, vlaams, Vlaanderen, vlot, voor elke dag