Recepten - Italië
Italiaanse zalmfilet met artisjokpesto

De volle, romige smaak van zalm is een allemansvriend die zich in heel wat keukens thuis voelt. Ook in mediterraanse gerechten kan de vis schitteren. Dit gezonde recept, dat dienst doet als royaal voorgerecht, vlotte lunch of licht diner, combineert zalm met een pesto van artisjok en een fris slaatje.
Tagged With: artisjok, artisjokken, artisjokpesto, chili, chilipeper, dieet, geroosterde artisjok, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kruidig, licht, licht diner, low carb, lunch, mediterraans, middellandse zee, pesto, pijnboompitten, pompoenpitten, rucola, salade, simpel, vermageren, vis, weinig ingrediënten, zalm, zalmfilet, zomer, zomers, zuiders
Pasta putanesca met kabeljauw

Pasta putanesca is een beroemde klassieker uit Italië. De zilte, ietwat pikante saus op basis van knoflook, ansjovis en chili is zo eenvoudig en toch ontzettend smaakvol. In dit recept voegen we er als extra een mals stukje kabeljauw aan toe. Een eenvoudige maar lekkere en heel doeltreffende aanvulling.
Tagged With: ansjovis, authentiek, basilicum, chili, chilipeper, comfort food, italiaans, Italië, kabeljauw, kappertjes, klassiek, klassieker, linguine, olijven, oregano, pasta, pasta putanesca, spaghetti, tagliatelle, vis, voor elke dag, witte vis, zilt, zomer, zomers, zuiders, zwarte olijven
Minestronesoep

Minestronesoep is een onverslijtbare klassieker uit de Italiaanse keuken waar je elke dag van het jaar van kan genieten. Het concept van de royale soep is dan ook heerlijk eenvoudig: allerlei groentjes in grove stukjes in een pittige en kruidige tomatensoep. Met dit basisrecept maak ook jij deze heerlijke (maaltijd)soep.
Tagged With: aardappelen, authentiek, basilicum, basisrecept, bouillon, courgette, elk seizoen, erwten, erwtjes, gezond, groentebouillon, grootmoeders keuken, italiaans, Italië, klassieker, knoflook, lunch, maaltijdsoep, mediteraans, minestrone, pasta, prei, raap, soep, tomaten, tomatenblokjes, tomatenpuree, tomatensoep, veel groentjes, vermicelli, voor elke dag, voorgerecht, wortelen, zuiders
Zalm op Siciliaanse wijze (Gino D’Acampo)

Een mals stukje zalm is met recht en rede een geliefde keuze wereldwijd. De roze vis heeft een volle, rijke smaak die zich makkelijk laat combineren met ingrediënten uit alle wereldstreken. De Italiaanse tv-kok Gino D'Acampo bereidt in dit recept de vis op Siciliaanse wijze: met geroosterde paddenstoelen, knoflook en broccoli. Uiterst simpel en toch ontzettend efficiënt. Heerlijk zuiders genieten.
Tagged With: broccoli, chili, citroen, gezond, Gino d'Acampo, italiaans, Italië, knoflook, low carb, mager, olijfolie, paddenstoelen, paprikapoeder, puur, roze vis, Siciliaans, Sicilië, simpel, vis, weinig ingrediënten, zalm, zuiver
Caponata (Jamie Oliver)

Caponata kan je best omschrijven als de Italiaanse (en volgens sommigen zelfs Siciliaanse) versie van ratatouille. Een handvol typische mediterraanse groentes wordt gebakken of gegrild om zo een rustiek, vegetarisch gerecht te krijgen dat erg polyvalent is. Het is zowel warm als koud lekker, past bij brood, pasta of rijst, is een prima hapje, voorgerecht, lunch maar kan ook als diner,... Het moge duidelijk zijn: dit moet je geprobeerd hebben. Ook Jamie Oliver is dol op deze zuiderse klassieker, ontdek hieronder hoe hij het aanpakt!
Tagged With: amandelen, antipasto, aubergine, azijn, bijgerecht, caponata, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kappertjes, klassiek, klassieker, knoflook, makkelijk, mediterraans, middellandse zee, olijven, oregano, peterselie, ratatouille, rode ui, rustiek, Siciliaans, Sicilië, tomaat, tomaten, veel groentjes, vegetarisch, veggie, warm of koud, zomer, zomers, zonnig, zuiders
Pizza kip-pesto

Met pizza kan je nooit iets verkeerd doen. Jong en oud, winter of zomer, middag of avond? Pizza is altijd een succes. Het grootste voordeel is dan ook dat je er quasi alles op kan leggen. Zin in een extra zomerse pizza die op-en-top Italië is? Dan is deze pizza met malse stukjes kip en verse pesto wat je zoekt!
Tagged With: aperitief, basilicum, comfort food, elk seizoen, fastfood, feest, groene pesto, hapje, italiaans, Italië, kindvriendelijk, kip, kipfilet, kipreepjes, knoflook, lunch, mediterraans, middageten, mozzarella, oregano, passata, past altijd, pesto, pesto Genovese, pizza, plaatpizza, puntpaprika, tapa, tapas, tomaat, tomatensaus, voor elke dag
Tagliatelle al ragu bolognese (Piet Huysentruyt)

Wie pasta zegt, denkt hoogstwaarschijnlijk instant aan de befaamde bolognese-saus. Deze wereldwijd geliefde klassieker uit het Italiaanse Bologna dient - ondanks de talloze varianten - volgens de regels van de kunst bereid te worden. OokPiet Huysentruyt weet dat. Of hij het helemààl correct aanpakt in dit recept is iets voor de kenners om te beoordelen, wij kunnen enkel vaststellen dat het resultaat ontzettend lekker is!
Tagged With: ajuin, authentiek, biefstuk, bolognaise, bolognese, comfort food, gehakt, gemengd gehakt, italiaans, Italië, kalfsgehakt, kids, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, linguine, mediterraans, olijfolie, parmezaanse kaas, Parmigiano, pasta, Piet Huysentruyt, ragu, rode wijn, rund, selder, spaghetti, tagliatelle, tomatenpulp, ui, Varken, varkensgehakt, wortel
Schelvishaasje met tagliatelle en spinazie

Vis hoeft niet altijd met puree geserveerd te worden, ook pasta in een prima keuze! Je kan het zelfs nog steeds vrij klassiek maken door er een romige pasta met verse spinazie van te maken. De delicate smaak van een schelvishaasje past daar prima bij, aangevuld met gepofte kerstomaatjes. Lekker gewoon, gewoon lekker!
Tagged With: babyspinazie, italiaans, Italië, kabeljauw, kerstomaat, kerstomaatjes, kindvriendelijk, linguine, mascarpone, pasta, ricotta, romig, schelvis, schelvishaasje, simpel, snel klaar, spinazie, tagliatelle, tomaat, tuinkruiden, verse kaas, vis, voor elke dag, witte vis
Spaghetti al limone met sugar snaps

Een snelle, vegetarische en frisse maar toch smeuïge pasta? Exact wat je in dit recept kan vinden! Perfect als way-to-go na een drukke werkdag.
Tagged With: al limone, citroen, erwtjes, fris, italiaans, Italië, liguine, limoen, mascarpone, mediterraans, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, romig, room, smeuïg, snel klaar, spaghetti, sugar snaps, vegetarisch, veggie, voor elke dag, weinig werk, zuiders
Hamburgerpasta

De titel van dit gerecht kan slechts twee dingen opleveren. Ofwel denk je 'Wat? Bah!', ofwel denk je 'Fantastisch, twee toppers gecombineerd!'. We beloven je plechtig dat het tweede idee het juiste is. Typische smaakmakers die je van een hamburger mag verwachten, zoals gehakt, tomaat, ketchup, augurk en kaas worden gecombineerd met pasta tot een verrassend éénpansgerecht voor jong en oud dat de term 'comfort food' perfect definieert.
Tagged With: amerika, amerikaans, augurk, cheddar, comfort food, comfy, cornichon, Engelse saus, fast food, fusion, fussili, gehakt, gemalen kaas, hamburger, italiaans, Italië, jalapeno, kaas, ketchup, kids, kindvriendelijk, leuk, melk, mosterd, origineel, pasta, pittig, relax, rundsbouillon, rundsgehakt, smaakvol, tomaat, ui, verjaardagsfeestje, verrassend, wereldkeuken, Worcestershiresaus
Balsamico-zalm met spinazie en kerstomaatjes (Gino d’Acampo)

Zalm en spinazie is een klassieke combinatie die we allemaal kennen. Meestal wordt er ook iets van room of puree aan toegevoegd. Wil je echter eens iets anders dan is dit recept van de Italiaanse tv-kok Gino d'Acampo een absolute aanrader. Met balsamico, sesamzaadjes en kerstomaatjes maakt hij er een heerlijk lichte, mediterraanse versie van.
Tagged With: balsamico, chilli, diner, gezond, Gino d'Acampo, honing, italiaans, Italië, kerstomaat, kerstomaatjes, klassiek, klassieker, licht, lunch, mager, mediterraans, met een twist, oven, ovengebakken, sesam, sesamzaadjes, spinazie, tomaat, tomaatjes, vermageren, verrassend, vis, zalm, zuiders
Tortellini met prei en spinazie

Wanneer je graag pasta eet en niet veel tijd of inspiratie hebt, is tortellini een puike keuze. Deze gevulde pasta garandeert alvast twee ingrediënten: pasta en, afhankelijk van de vulling: vlees of veggie. Al wat jij nog moet doen is een lekkere saus voorzien. In dit recept kiezen we voor prei, spinazie en mascarpone.
Tagged With: alle seizoenen, babyspinazie, bladspinazie, bloem, bouillon, comfort food, gevulde pasta, italiaans, Italië, kindvriendelijk, knoflook, Marsala, mascarpone, oregano, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, prei, preiwit, roux, rundsbouillon, sjalot, snel klaar, spinazie, tortellini, voor elke dag, weinig werk
Minipizza’s van courgette (Sandra Bekkari)

Het gevaar van allerlei lekkere hapjes op feestelijke momenten is dat je buik snel vol raakt en het niet noodzakelijk gezonde dingen waren. Daar weet Sandra Bekkari een oplossing voor: simpele maar lekkere mini-pizza's van courgette en tomaat. Verrassend, licht en gezond maar overheerlijk!
Tagged With: amandelmeel, aperitief, basilicum, courgette, eenvoudig, feest, feestdagen, feestelijk, gezond, hapje, italiaans, Italië, kerstmis, knoflook, leuk, mager, mini-pizza, mozarella, nieuwjaar, oregano, origineel, oud en nieuw, oudjaar, oven, parmaham, Pasen, pizza, proever, rauwe ham, Sandra Bekkari, starter, tapa, tomaat, tomaten, tomatenblokjes, verjaardag, vermageren, voorgerecht
Slanke tiramisu (Sandra Bekkari)

Tiramisu is een populair, Italiaans nagerecht op basis van mascarpone. Heerlijk, maar soms wat zwaar en misschien net iets te gesuikerd. Daar heeft Sandra Bekkari een oplossing voor! Zeker zo lekker, heel wat gezond: een slanke tiramisu.
Tagged With: amaretto, chocolade, ei, feest, feestelijk, feestelijk dessert, geen suiker, gezonde variant, honing, italiaans, Italië, kaneel, koekjes, koffie, mager, mascarpone, nagerecht, platte kaas, Sandra Bekkari, slank, speculaas, suiker, tiramisu, toetje, vanille, vermageren, verse kaas, zoet
Tagliatelle met Venetiaanse kip (Nigella Lawson)

De kracht van lekkere pasta-bereidingen is dat ze best zo eenvoudig mogelijk zijn. Dit minder bekende, maar authentieke, recept leerde Nigella Lawson kennen dankzij een vriendin. Ze is er sindsdien dol op: tagliatelle met geroosterde kip, rozijnen, pijnboompitjes en kruiden.