Recepten - feestelijk
Oostendse Noordzeetong
Fijnproevers en liefhebbers van vis weten dat een kraakverse noordzeetong een absolute delicatesse is. En behalve knapperige frietjes heeft de smaakvolle vis weinig extra nodig. Alhoewel. Zoals je in dit recept kan ontdekken, doen ze er in Oostende graag verse garnaaltjes en een romig sausje bij. Feestelijker wordt het niet.
Tags: België, Belgisch, champignons, culinair, feest, feestelijk, frietjes, garnalen, grijze garnalen, klassiek, klassieker, luxe, noordzee, noordzeetong, Oostende, peterselie, romig, roomsaus, sliptong, tong, veldsla, verfijnd, vermout, vis, visfond, witte wijn, zeetong
Sint-jakobsnootjes en risotto met erwtjes, chorizo en munt (Jeroen Meus)
Een (voor)gerechtje dat best chique is en toch niet vreselijk veel werk of moeilijke technieken vereist? Jeroen Meus heeft wat je zoekt: een smeuïge maar frisse risotto met erwtjes, chorizo en bovenal heerlijke Sint-jakobsnootjes. Iets duurder, maar elke euro waard!
Tags: chorizo, coquilles, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, feest, feestelijk, groentebouillon, Jeroen Meus, kerst, kerstmis, laurier, luxe, luxueus, munt, nieuwjaar, oudjaar, parmezaanse kaas, Pasen, rijst, risotto, Sint-Jakobsnoten, tijm, vis en vlees, voorgerecht
Coquilles met chorizo (Nigella Lawson)
Sommige ingrediënten zijn zo vol en puur van smaak, dat je het boodschappenlijstje erg kort kan houden en toch verrassend volledig kan koken. Nigella Lawson presenteert in dit uiterst eenvoudige gerechtje een smaakbom die wat feestelijker is en op elk mogelijk moment kan ingezet worden: coquilles met chorizo. Snel klaar maar buitengewoon smaakvol. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Tartaar van asperges en garnalen
Een fris (voor)gerechtje dat op en top lente uitstraalt én een beetje chiquer mag zijn? Deze fraaie tartaar van asperges en grijze garnalen is wat je zoekt.
Tags: asperge, asperges, bij witte wijn, communie, ei, feestelijk, garnalen, grijze garnalen, hapje, lente, Pasen, peterselie, starter, tapa, tapas, voorgerecht, wasabi, witte asperges, zeekraal, zilt, zure room
Varkenswangetjes met bruin bier (Sofie Dumont)
Op tijd en stond een 'gouwe ouwe' op het menu zitten is een uitstekend idee. De lekkerste gerechten gaan vaak al generaties mee en zijn niet zomaar een succes. Varkenswangetjes, bijvoorbeeld! Sofie Dumont legt in dit recept uit hoe zij deze heerlijk malse specialiteit klaarmaakt met bruin bier, vergezeld van erwtjes met worteltjes en kroketjes.
Tags: authentiek, België, Belgisch, bier, boerenkost, bruin bier, erwtjes, feestelijk, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, koken met bier, kroketjes, kroketten, mayonaise, sofie dumont, stoverij, traag, traag gegaard, traag stoven, Varken, varkensvlees, varkenswangen, varkenswangetjes, winter, wortelen, zondag, zondagse kost
Coq au vin (Sandra Bekkari)
Deze klassieker uit Frankrijk is smullen geblazen. Sandra werkt enkel met kippenboutjes waardoor het gerecht minder lang moet pruttelen. Daarnaast voegt ze, zoals je van haar mag verwachten, een royale portie groentjes toe.
Tags: aardappelen, arrowroot, bimi, broccoli, champignons, coq-au-vin, culinair, feestelijk, Frankrijk, Frans, geroosterde krieltjes, gezonde variant, herbes des provence, kip, kippenbillen, kippenbouten, klassieker, krieltjes, kruidig, laurier, low carb, mager, Provençaalse kruiden, rode wijn, sana, Sandra Bekkari, slow cooking, tijm, traag gegaard, wortelen, zilveruitjes
Uilencupcakes
Wie houdt van snoezige gebakjes die bij een thema zoals Halloween of tovenarij aansluiten moet niet verder zoeken. Deze uilencupcakes zijn ontzettend schattig en lekker tegelijkertijd!
Tags: bloem, boter, botercème, brunch, chocolade, cupcake, cupcakes, dessert, feestelijk, feestje, gebak, gebakjes, halloween, Harry Potter, kids, kinderen, kindvriendelijk, koekjes, M&M, M&M's, magie, magisch, ontbijt, oreo, Smarties, snack, speculaas, speculoos, suiker, tovenarij, toveren, tussendoor, tussendoortje, uil, uilen, vanille, vanillesuiker, zoet
Entrecôte met hasselbackaardappelen
Niks mis met een klassieke steak-friet. Soms mag het echter wat origineler zijn. Dit recept brengt dezelfde, beproefde combinatie van rundsvlees met aardappelen, maar op een originele manier. Perfect in combinatie met warme of koude seizoensgroentjes en een warme saus.
Garnalenbisque met puree en gepocheerd ei
Dit recept is ontzettend rijk aan smaken en texturen, waardoor het erg feestelijk is. Tegelijkertijd blijft het allemaal vrij eenvoudig en zijn er geen ingewikkelde of speciale kooktechnieken voor nodig. De garnalenbisque heeft enkel wat tijd nodig, de puree wat liefde en de gepocheerde eitjes een beetje training. Het wordt hoe dan ook heerlijk tafelen met dit royale voorgerecht of selecte hoofdgerecht.
Tags: bezoek, bisque, bouillon, chique, cognac, ei, eieren, feestelijk, fond, garnalen, garnalenbisque, gepocheerd ei, grijze garnalen, hoofdgerecht, kerst, kerstmis, kippenfond, laurier, luxe, luxueues, noordzee, Pasen, peterselie, pocheren, puree, romig, room, royaal, schaaldieren, soep, starter, stoemp, tijm, tomatenpuree, voorgerecht, witte wijn, wortel
Coquilles met chorizo en maïs
De elegante en verfijnde smaak van coquilles levert in de meeste gevallen eerder sobere gerechtjes op. Het is zonde zo'n kwaliteitsproduct te overgieten met te veel andere en sterke smaken. Met de juiste balans is het echter perfect mogelijk om gedurfde en originele combinaties te realiseren. Zo gaan we in dit recept aan de slag met chorizo en maïs! Perfect als verrassend (voor)gerecht dat alledaags en toch feestelijk is.
Oesters Kilpatrick
Talloze mensen zullen beweren dat oesters op hun allerbest wanneer je ze helemaal naturel serveert. Over smaken valt echter niet te twisten, ook warm zijn oesters ware delicatessen. Ontdek in dit recept een eenvoudige en traditionele bereiding met gerookt spek en worcestershiresaus. Perfect om een feestelijk moment in te zetten!
Tags: aperitief, bacon, Brits, Britse eilanden, chique, citroen, Eire, Engeland, Engelse saus, exclusief, feest, feestelijk, gerookt spek, Groot Brittannië, hapje, Ierland, Iers, kerst, kerstmis, luxe, nieuwjaar, oesters, ontbijtspek, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, peterselie, romantisch, schaaldieren, spek, starter, tapa, tapas, valentijn, voorgerecht, worcester, worcestershire, zee, zeevruchten, zeezout
Royale vispannetjes met wittewijnsaus
Op feestelijke momenten is het nooit verkeerd om terug te grijpen naar beproefde klassiekers. Een vispannetje is bijvoorbeeld relatief eenvoudig maar kon toch erg luxueus zijn. Ontdek in dit recept een erg verfijnde bereidingsmethode van individuele potjes met de lekkerste stukjes vis en een elegant sausje op basis van witte wijn.
Tags: België, Belgisch, bezoek, butternut, chique, coquilles, Emmentaler, feest, feestelijk, garnalen, gegratineerd, gemalen kaas, gratin, gratineren, Gruyère, individuele porties, kabeljauw, kappertjes, kerst, kerstmis, kroketten, luxe, luxueus, nieuwjaar, noordzee, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, peterselie, prei, preiwit, puree, rivierkreeftjes, room, roomsaus, scampi, schelvis, Sint-Jacobsvrucht, sint-jakobsnootjes, Sint-Jakobsnoten, steranijs, vis, visbouillon, visfond, visfumet, vispannetjes, wijting, witte vis, witte wijn, witte wijnsaus, zalm, zee, zeevruchten
Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)
Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.
Tags: bezoek, dagelijkse kost, feest, feestelijk, gebraden vlees, gerookt spek, herfst, Jeroen Meus, kalkoen, kalkoengebraad, kerst, kerstmis, krielpatatjes, krieltjes, oven, ovengebakken, ovengebakken groentjes, rozemarijn, selder, snelle mosterdsaus, spek, tijm, veel groentes, venkel, winter, wortelen, zondagse kost
Yoghurtdip met komkommer
Deze gezonde dipsaus heeft wat weg van tzatziki, de Griekse saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook, maar is sneller en eenvoudiger. Perfect om een groep gasten snel en efficiënt van een lekker maar gezond hapje te voorzien.
Tags: amuse, apero, azijn, bezoek, brood, broodstokken, chips, dille, dip, dippen, dipsaus, feestelijk, fris, gasten, goedkoop, Griekse yoghurt, groene kruiden, hapje, komkommer, kruidig, peterselie, soepstengels, stokjes, tapa, tapas, tuinkruiden, vegetarisch, veggie, voorgerecht, yoghurt
Gerookte zalm met scampi en mierikswortel
Wie wil genieten van het beste uit de zee, zal verlekkerd zijn op dit betrekkelijk eenvoudige maar desalniettemin erg lekkere en feestelijke voorgerechtje met gerookte zalm en scampi. De pittige en uitgesproken smaak van mierikswortel zorgt in combinatie met een frisse vinaigrette van limoen voor een erg compleet pallet aan smaken.
Tags: alle seizoenen, amuse, aperitief, apero, bezoek, culinair, feest, feestelijk, fris, gasten, gember, gerookte zalm, gezellig tafelen, gezond, hapje, honing, kerst, kerstmis, limoen, mager, mierikswortel, nieuwjaar, olijfolie, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, room, salade, scampi, sla, starter, tapa, tapas, verfijnd, verzorgd, vis, voorgerecht, zalm, zee, zeevruchten