Recepten - voorgerecht
Italiaanse aspergesalade met dunne lende

De kunst van een lekkere salade is om veel meer te doen dan een hoop groentjes bij elkaar te gooien. Door allerlei smaken, ingrediënten en structuren te variëren maak je iets feestelijk en verfijnd dat veel meer is dan een voorgerechtje. Zo is deze verfijnde, lauwe salade met asperges en dunne lende geïnspireerd op de Italiaanse keuken en een meer dan volwaardig gerecht.
Tagged With: aardappelen, asperges, biefstuk, chili, dunne lende, italiaans, Italiaanse ham, Italië, kappertjes, knoflook, krielaardappeltjes, krielpatatjes, krieltjes, lauwe salade, lente, lunch, mediterraans, mosterdblad, nieuwe patatjes, olijfolie, oregano, paprika, pijnboompitjes, puntpaprika, rauwe ham, rode ui, rucola, rund, rundsvlees, salade, salie, sla, smaakvol, steak, verfijnd, voorgerecht, witte asperges, zwarte olijven
Komkommerrol met kip

De kunst van gezond(er) eten bestaat niet zozeer uit minder eten, wel uit anders eten. Meer groentjes is de vanzelfsprekende basis en daar kan dit gerecht alvast bij helpen. Met dunne plakjes komkommer maak je fijne hapjes met kip en een frisse dressing. Perfect op een feestje, als hapje of lunch.
Tagged With: bieslook, dieet, Engelse saus, fris, groene selder, hapje, kip, kipreepjes, knapperig, komkommer, komkommerrol, low carb, lunch, mager, mayonaise, origineel, peterselie, ranch, ranchdressing, restjes kip, selder, sricha, tapa, tussendoor, vermageren, verrassend, voorgerecht, worcestershire, yoghurt, zomers
Scampi met venkel en tuinkruiden

Geen zin in altijd weer dezelfde charcuterie op je brood? Of zocht je een lekker, verfijnd voorgerechtje? Deze kruidige scampi's in een fijn sausje met venkel zijn exact wat je zocht!
Tagged With: bieslook, brood, groen, groene kruiden, hapje, klente-ui, knoflook, koken met wijn, koriander, kruiden, kruidig, lunch, Marsala, met brood, oregano, peterselie, romig, saus, scampi, scampi's, snel klaar, starter, tuinkruiden, venkel, vis, voorgerecht, wijn, zee, zeevruchten, zure room
Inktvisslaatje (Pascale Naessens)

Een fris, licht slaatje met knapperige groentjes is exact wat je kan gebruiken op een zomerse, hete dag. Pascale Naessens maakt dit recept graag klaar op gelegenheden zoals ene barbecue met familie en/of vrienden. De stukjes inktvis zorgen voor extra smaak, structuur en geven het slaatje een extra zuiderse vibe. Maak het gerust op voorhand klaar: alles moet zeker een uurtje marineren.
Tagged With: afvallen, barbecue, bbq, bijgerecht, calamares, calamari, chili, chilipeper, citroen, fris, geen koolhydraten, gezond, inktvisringen, intvis, koriander, licht, light, limoen, look, low crab, lunch, marinade, marineren, paprika, Pascale Naessens, peterselie, rauwkost, rode ui, salade, selder, sla, slaatje, slank, tomaat, veel groentjes, vermageren, voor elke dag, voorgerecht, zomer, zomers
Thaise komkommersalade

Aziatische keukens zoals de Thaise bieden een rijkdom aan smaken en texturen waar we in West-Europa alleen maar jaloers op kunnen zijn. Zo bevat deze knapperige komkommersalade onder meer zoete reepjes mango, knapperige pinda's, frisse granaatappelpitjes en expressieve kruiden. De pittige dressing maakt de salade tot een fantastische lunch of een verfijnd bijgerecht, smullen zal je!
Tagged With: Aziatisch, bijgerecht, cashew, chili, chilipeper, dressing, exotisch, geen koolydraten, gezond, granaatappel, granaatappelpitjes, knoflook, komkommer, koolhydraatarm, koriander, lente-ui, light, limoen, low carb, lunch, mager, mango, munt, noten, Oosters, Orientaals, papaya, pittig, rietsuiker, salade, sla, Thai, Thailand, Thais, verrassend, vissaus, voor elke dag, voorgerecht, Zuidoost-Azië
Cocktail met kip Hawaï en rijst (Jeroen Meus)

Heb je restjes kip of ben je op zoek naar een lekker ouderwets voorgerechtje? Dan is deze cocktail met kip Hawaï en rijst van Jeroen Meus een uitstekende keuze.
Tagged With: alle seizoenen, amuse, ananas, andijvie, bezoek, cocktailsaus, ei, eieren, feest, feestdagen, feestelijk, grootmoeders keuken, hapje, het jaar door, Jeroen Meus, kerst, kerstmis, ketchup, kip, klassiek, mayonaise, ouderwets, overschot, Pasen, restjes, retro, rijst, saus, starter, tomaat, tomaten, typisch, vintage, voorgerecht
Spiesjes van coppa met meloen en komkommer (Colruyt)

Dit frisse zomerhapje van Colruyts receptenteam heeft het allemaal: fris, zoet, zout en in handomdraai klaargemaakt. Perfect om bezoek te ontvangen, een feestje te starten of als gezonde snack tussendoor!
Gegrilde asperges met pesto à la flamande (Jeroen Meus)

Jeroen Meus is dol op asperges. Hij weet als geen ander dat deze verfijnde groente vooral heel puur benaderd moet worden. In dit recept houdt het dan ook heel klassiek en zorgt toch voor een originele twist: met een pesto op Vlaamse wijze!
Tagged With: a la flamande, asperge, asperges, boter, dagelijkse kost, ei, eieren, gegrild, gegrilde groentes, grillen, hardgekookt ei, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, met een twist, origineel, parmezaanse kaas, pesto, peterselie, pijnboompitjes, vegetarisch, veggie, verrassend, voorgerecht
Minestronesoep

Minestronesoep is een onverslijtbare klassieker uit de Italiaanse keuken waar je elke dag van het jaar van kan genieten. Het concept van de royale soep is dan ook heerlijk eenvoudig: allerlei groentjes in grove stukjes in een pittige en kruidige tomatensoep. Met dit basisrecept maak ook jij deze heerlijke (maaltijd)soep.
Tagged With: aardappelen, authentiek, basilicum, basisrecept, bouillon, courgette, elk seizoen, erwten, erwtjes, gezond, groentebouillon, grootmoeders keuken, italiaans, Italië, klassieker, knoflook, lunch, maaltijdsoep, mediteraans, minestrone, pasta, prei, raap, soep, tomaten, tomatenblokjes, tomatenpuree, tomatensoep, veel groentjes, vermicelli, voor elke dag, voorgerecht, wortelen, zuiders
Sushi style komkommer (Sofie Dumont)

Liefhebbers van sushi zullen smullen van dit toffe en originele gerecht van Sofie Dumont. Zelf sushi rollen is een absolute kunst, met deze komkommer-bootjes maak je zonder al te gek veel werk zelf een gezonde en zeker zo smaakvolle variant.
Tagged With: avocado, basmati, chili, furikake, hapje, japan, Japans, komkommer, lunch, mager, nori, Oosters, origineel, rauwe zalm, rijst, sesam, sesamzaad, sesamzaadjes, sofie dumont, sojasaus, sricha, sushi, sushi rijst, tapa, verrassend, vis, voorgerecht, zalm, zalmfilet
Kipballetjes met pesto

Het woordje 'pesto' doet talloze mensen lekkerbekken, en terecht. Deze groene, smeuïge saus uit Genua is een eenvoudige smaakbom waar je alle kanten mee uit kan. In dit recept maken we er heerlijke kipballetjes van, top als hapje/apero/tapa!
Tagged With: aperitief, apero, basilicum, bezoek, chapelure, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, hapje, kip, kippengehakt, op een prikker, op een stukje, paneermeel, panko, parmezaanse kaas, pesto, pesto Genovese, receptie, starter, tapa, tapas, uit het vuistje, vlees, voorgerecht
Taco-bootjes met chili con carne

Chili con carne is een pittig Mexicaans gerechtje waar vrijwel iedereen mee vertrouwd zal zijn. Het stoofpotje op basis van gehakt kan op talloze manieren geserveerd worden. In dit recept kiezen we voor mini Taco-bootjes. Zo kan je het serveren als een hapje, voorgerecht, op een walking diner,... Origineel, leuk en lekker!
Tagged With: chili, chili con carne, feestelijk, gehakt, gemengd gehakt, groene selder, guacamole, hapje, kidney, kidneybonen, kindvriendelijk, knoflook, koriander, maïs, Mexicaans, Mexico, mini taco tubs, oregano, origineel, paprika, paprikapoeder, pikant, pittig, rode bonen, rund, rundsgehakt, salsa, selder, taco, taco bootjes, taco's, tapa, tapas, tomaat, tomaten, tomatenblokjes, tomatenconcentraat, Varken, varkensgehakt, verrassend, voorgerecht, walking diner, zure room
Erwtensoep met coquilles (Piet Huysentruyt)

Hoe kan je van een supersimpele erwtensoep - die altijd past - toch iets speciaals maken? Piet Huysentruyt kent het antwoord: hij voegt coquilles en wat geraspte Parmezaanse kaas toe, waardoor het plots een feestelijk soepje of een perfecte lunch maakt. Voeg eventueel nog croutons en zure room toe om er een waar festijn van te maken!
Tagged With: brunch, coquilles, erwten, erwtensoep, erwtensoepje, feestelijk, kippenbouillon, lunch, met brood, origineel, parmezaanse kaas, Pasen, Piet Huysentruyt, prei, Sint-Jakob, Sint-Jakobsnoten, Sint-Jakobsvruchten, soep, speciaal, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, voorgerecht, zeevruchten, zure room
Platbrood met gerookte zalm

Met platbrood (flatbread) kan je een ruime groep ongerezen, plat brood benoemen. In dit recept kiezen we voor een snelle, handige oplossing door met een pizzabodem te werken. Belegd met mascarpone, rode ui, kappertjes, gerookte zalm en dille levert dat een onweerstaanbaar gerecht op het midden houdt tussen een Italiaanse pizza en Duitse flammkuchen met een Scandinavische toets.
Tagged With: aperitief, comfort food, deeg, dille, flammkuchen, fleur de sel, gerookte zalm, grof zout, hapje, kappertjes, kindvriendelijk, oven, ovengebakken, pizza, pizzadeeg, platbrood, rode ui, scandi, Scandinavisch, snel klaar, snel klaargemaakt, tapa, voorgerecht, zalm, zeezout
Messchedes in de oven (Pascale Naessens)

Iedereen is vertrouwd met mosselen, coquilles, scampi, gamba, oesters,... Maar er is nog heel wat meer te ontdekken binnen de categorie van 'zeevruchten'. Neem nu messchedes (couteaux). Vrijwel elk kind verzamelde deze langwerpige schelpen ooit op het strand, zonder er ooit bij stil te staan dat er ook een beestje in leeft. Ontdek in dit bijzonder eenvoudig maar recept van Pascale Naessans hoe je deze delicatesse heel zuiver kan klaarmaken. Perfect om gasten te verrassen en te verwennen.
Tagged With: bezoek, bieslook, citroen, couteaux, groene kruiden, kruiden, messchedes, olijfolie, oven, ovengebakken, Pascale Naessens, peterselie, schaaldieren, simpel, snel, speciaal, uniek, verfijnd, verrassend, vis, vlug, voorgerecht, zee, zeevruchten, zeezout, zilt, zo klaar