Recepten - chilipeper
Orzo met kerstomatensaus

Orzo is een leuk ingrediënt om meer variatie aan te brengen in je gerechten. Deze Griekse pasta lijkt eerder op rijst qua vorm en kan heel wat kookvocht absorberen. Hierdoor wordt de pasta extra zacht en smaakvol. Of je nu een eenvoudige vegetarische pasta zoekt of een lekker bijgerecht, deze kruidige pasta is wat je zoekt.
Tags: barbecue, bbq, bijgerecht, chili, chilipeper, Griekse orzo, groene kruiden, groentebouillon, italiaans, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kerstomatensaus, knoflook, komijn, kristalsuiker, look, oregano, orzo, paprikapoeder, pasta, rozemarijn, sjalot, suiker, tijm, tomaten, tomatenconcentraat, tuinkruiden, ui, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, witte wijn
Gemarineerde rode biet (Gennaro Contaldo)

De rode biet is een vergeten en ondergewaardeerde groente. Veel mensen associëren de knol met een onaangename grondsmaak, terwijl je daar makkelijk rond kan werken én er bijzonder veel gezonde voedingsstoffen inzitten. Denk ook niet alleen aan Russische boerenkost, de Italiaanse chef Gennaro Contaldo toont in dit recept dat je er net zo goed een heerlijk verfrissend bijgerechtje van kan maken met zuiderse smaakmakers.
Tags: bieten, bijgerecht, chili, chilipeper, Gennaro Contaldo, goedkoop, groente, groentes, ingelegd, inleggen, italiaans, Italië, knoflook, laten rusten, look, marinade, marineren, olie, olijfolie, oregano, plantaardig, rode biet, rode chili, tapa, tapas, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, verfrissend, voorgerecht, wijnazijn
Geroosterde kip met pruim en dragon (Ottolenghi)

De smaakvolle en kleurrijke recepten van Yotam Ottolenghi zijn erg fijn om nieuwe combinaties te ontdekken waarvan je misschien dacht dat ze onmogelijk waren. Zo kiest hij in dit mediterraanse gerecht voor een verfrissende combinatie van pittige kip, pruim en dragon. Heerlijk eenvoudig!
Tags: balsamico, chili, chilipeper, chipotle, dragon, dragonblaadjes, éénpansgerecht, geroosterd, gezond, kip, kippenbouten, kippenbovenbouten, kruidig, limoen, look, low carb, mager, marinade, marineren, mediterraans, Ottolenghi, oven, ovenschaal, ovenschotel, pikant, pittig, pruim, pruimen, rode wijnazijn, roosteren, veel smaak, worcestershire, Worcestershire sauce, Worcestershiresaus, Yotam Ottolenghi, zomers, zonnig, zuiders
Spicy rijst met halloumi

Simpel, snel en vegetarisch. Dit kruidige gerecht met rijst, bloemkool en halloumi is de ideale no-brainer op je weekmenu!
Tags: alledaags, basmati, bloemkool, chili, chilipeper, chiliringen, curry, geen vlees, gember, gezond, halloumi, kerrie, knoflook, kruidig, kurkuma, look, mager, Oosters, pittig, rijst, rijstschotel, simpel, snel, snel klaar, snel klaargemaakt, spicy, spinazie, vegetarisch, veggie, voor elke dag, wereldkeuken, werelds, zonder vlees
Yakitori

Yakitori is een heerlijke lekkernij uit Japan die vooral populair is als snelle snack op straat en op allerlei manieren bereid wordt. De regels zijn simpel: gespiesd kippenvlees. Welke soort kippenvlees, de kruiding en de bakwijze kunnen allemaal sterk verschillen. In dit makkelijke basisrecept kiezen we voor de typische zoet-zure en licht-pikante smaak die we doorgaans associëren met oosterse gerechten. De sappige spiesjes doen het goed als aperitief of bijgerecht.
Tags: aperitief, Aziatisch, Azië, bijgerecht, chili, chilipeper, exotisch, hapje, japan, Japans, kip, kippenbouten, kippenfilet, kippenvlees, knoflook, look, marinade, mirin, Oosters, Orientaals, pikant, prikker, rijstwijn, sake, saté, soja, sojasaus, streetfood, suiker, tapa, tapas, yakitori, zoet-zuur
Mosselen op Thaise wijze

Hoewel 'mosselen natuur' met voorsprong de meest gekozen bereidingswijze is, zijn de smaakvolle weekdieren op talloze manieren klaar te maken. In dit originele recept wordt gewerkt met typische smaakmakers die je in Thaise gerechten zou verwachten, zoals koriander, chili en kokos. Het proberen waard!
Tags: chili, chilipeper, citroengras, droge witte wijn, gember, groene curry, kokos, kokosmelk, kokosroom, koriander, limoen, mosselen, origineel, pittig, rode chili, romig, selder, Thailand, Thais, ui, verrassend, weekdier, weekdieren, wereldkeuken, witte selder, witte wijn, zee, Zeeuwse mosselen, zeevrucht, zeevruchten
Spaghetti met kerstomatensaus (Ottolenghi)

Deze wonderlijk eenvoudige saus van Ottolenghi is een uitstekende keuze om in grote hoeveelheden klaar te maken. Het recept heeft alles wat je kan wensen: veel smaak, weinig ingrediënten, niet duur en in combinatie met volkoren pasta best gezond.
Tags: ancho cbhili, basilicum, chilipeper, geen vlees, grote portie, italiaans, Italië, kerstomaten, kerstomatensaus, knoflook, kruiden, linguine, look, mediterraans, middellandse zee, Otolenghi, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pittig, spaghetti, tagliatelle, tomaten, vegetarisch, veggie, weinig ingrediënten, Yotam Ottolenghi
Spaghetti met krokante kip

Met dit toffe gerecht zit jong en oud in een vingerknap aan tafel. Een eenvoudige spaghetti zonder poespas smaakt altijd, aangevuld met de krokante stukjes kip wordt het een waar feestmaal!
Tags: alledaags, basic, basilicum, chili, chilipeper, comfort food, easy, italiaans, Italië, kids, kindervriendelijk, knapperig, knoflook, korstje, krokant, lekker gewoon, makkelijk, oregano, panko, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, rode wijn, rucola, saus, sjalot, spaghetti, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, tomatenstukjes, voor jong en oud
Chili con carne (Jamie Oliver)

Een pittige chili con carne die alle tijd van de wereld heeft gekregen om zachtjes te garen is een heerlijk voorbeeld van rasechte comfortfood. Dit hartverwarmende stoofschoteltje uit centraal-Amerika met gehakt, chili en bonen is heerlijk met rijst of brood. Er bestaan talloze recepten, hieronder kan je de methode van 'naked chef' Jamie Oliver terugvinden. Perfect om een grotere groep te bedienen, of om een extra portie in te vriezen.
Tags: bonen, brood, chili, chili van carne, chilipeper, chipotle, gehakt, gemengd gehakt, gerookt, gerookt paprikapoeder, Jamie Oliver, kaneel, kidney bonen, knoflook, komijn, koriander, kruidig, look, maïs, Mexicaans, Mexico, paprika, paprikapoeder, pepertjes, pikant, pittig, pruttelen, rijst, rode bonen, rode ui, rundsvlees, sudderen, The Naked Chef, tomaten, tomatensaus, traag garen, varkensvlees, wortel, zure room
Gele curry met scampi

Kant-en-klare curry's zijn een godsgeschenk om snel en efficiënt een oosterse wind door je gerechten te jagen. De rode variant is heel bekend, maar wist je dat er ook gele curry's te vinden zijn? Deze zijn iets minder uitgesproken van smaak. Zo zorg je in combinatie met een flinke hoeveelheid groentjes en scampi zonder enige moeite voor een heel smaakvol gerecht.
Tags: Aziatisch, Azië, bouillon, chili, chilipeper, citroengras, courgette, curry, gele curry, gember, groentebouillon, kerrie, knoflook, kokos, kokosmelk, kokosroom, kruidig, lente-ui, limoen, look, Oosters, Orientaals, paprika, pijpajuin, pittig, puntpaprika, rijst, romig, scampi, scampi's, schaaldieren, smaakvol, tomatenpuree, ui, veel groenten, veel groentjes, vissaus, witte wijn, zeevruchten, zoete aardappel, zoete paprika, zwarte bonen
Chili van zwarte bonen

Voor een hartverwarmende portie veggie-food is dit recept met zwarte bonen, zoete aardappel en pittige smaakmakers de ideale keuze. Snel klaar, lekker gezond en perfect om in grote porties klaar te maken.
Tags: barbecuesaus, bbq-saus, chili, chili sin carne, chilipeper, chipotle, dagen zonder vlees, geen vlees, gerookt, gestoofd, grote porties, invriezen, knoflook, komijn, koriander, kruiden, kruidig, limoen, look, Mexicaans, Mexico, oregano, pikant, pittig, smaakvol, snel klaar, stoofpotje, stoven, tomaten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, zoete aardappel
Vegetarische linzencurry

Liefhebbers van vegetarische gerechten weten dat een curry het perfecte soort gerecht is om geen nood aan vlees te hebben. Zonder veel moeite kan je een hele boel smaakmakers en groentjes combineren tot een smaakvol eindresultaat. Linzen zijn perfect voor dit soort bereidingen. Ze zijn niet alleen erg voedzaam, ze hebben ook een uitzonderlijk volle smaak en zijn bovendien niet duur.
Tags: beginner, broccoli, chili, chilipeper, citroengras, courgette, curry, exotisch, geen vlees, gezond, groentebouillon, groenten, kerrie, knoflook, kokos, kokosmelk, komijn, koriander, kruiden, kruidig, linzen, linzencurry, low carb, mager, makkelijk, Orientaals, originele smaakmakers, paprikapoeder, pittig, puntpaprika, tomatenconcentraat, veel groentjes, veel smaak, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, vermageren, voedzaam, wereldkeuken, wereldkruiden
Ovenschotel met kippenbouten (Jamie Oliver)

De beste gerechten staan voor een maximum aan smaak en een minimum aan inspanning, weet Jamie Oliver. Geen wonder dat ovenschotels tot zijn favoriete recepten behoren, de oven doet alle werk en je kan er alle kanten mee op. In dit recept worden lekker sappige kippenboutjes gecombineerd met knapperige stukken brood en mediterraanse smaakmakers. Fantastisch lekker, geweldig simpel.
Tags: bakken, basilicum, beginner, brood, chilipeper, chilli, ciabatta, gemakkelijk, italiaans, Jamie Oliver, kerstomaten, kip, kippenbouten, kippenboutjes, look, mediterraans, oven, ovenschaal, ovenschotel, pancetta, simpel, spek, tomaatjes, tomaten, trostomaten, zomer, zonnig, zuiders, zwarte olijven
Pittige zalmtartaar met kokos

Als je op zoek bent naar een fris en verrassend hapje propvol smaak zou dit recept wel eens bingo kunnen zijn. De volle en vette smaak van een kwaliteitsvol stukje zalm past geweldig goed bij een pittig chilipepertje, romige kokosmelk, frisse munt en knapperige ijsbergsla. Lekker als voorgerecht of hapje.
Tags: amuse, aperitief, aperitiefhapje, Aziatisch, chili, chilipeper, chilivlokken, fris, fusion, glaasje, hapje, ijsberg, ijsbergsla, japan, Japans, knapperig, kokos, kokosmelk, kommetje, munt, Oosters, pikant, pittig, salade, starter, tapa, tapas, verrassend, verse zalm, vis, voorgerecht, wereldkeuken, zalm, zalmfilet
Wintercouscous (Ottolenghi)

Voor veel mensen is couscous typisch zomers. De link met de mediterraanse wereld doet ons immers heerlijk wegdromen naar fijne vakanties. En toch kan je er ook iets van maken dat als perfecte winterkost mag bestempeld worden. De inventieve topchef Yotam Ottolenghi noemt dit gerecht zijn ultieme wintercouscous. Laat je zeker niet afschrikken door de lijvige ingrediëntenlijst, een fantastisch, vegetarisch gerecht bomvol smaak is wat je te wachten staat...
Tags: abrikozen, anijs, arabisch, bouillon, butternut, chili, chilipeper, chilipepers, cous cous, couscous, fruit, gedroogd fruit, gember, groentebouillon, Harissa, herfst, kaneel, kikkererwt, kikkererwten, koriander, koude dagen, kruidig, kurkuma, laurier, limoen, mediterraans, midden-oosten, Oosters, Ottolenghi, paprika, pittig, pompoen, raap, rapen, sjalot, smaakvol, steranijs, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, winter, wintergroenten, winters, wortel, Yotam Ottolenghi