Recepten - Pasen
Oesters natuur

Oesters reserveren we graag voor feestelijke momenten. Deze uitzonderlijke lekkernij is immers wat prijziger en heeft een verfijnde smaak. Dit absolute basisrecept helpt je om ze op de meest pure en eerlijke manier klaar te maken.
Tags: amuse, aperitief, apero, chique, feest, feestelijk, fijnproever, fijnproeverij, hapje, kerst, kerstmis, nieuwjaar, oesters, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, peper, puur, voorgerecht, zee, zeevruchten, zout, zuiver
Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek (Jeroen Meus)

Dat je met Sint-Jakobsnootjes net iets feestelijk kookt, is geen geheim. Ze zijn bovendien zo fijn en puur van smaak, dat een al te uitgebreid recept niet nodig is. Jeroen Meus weet dat uiteraard ook, daarom leert hij je met dit fijne recept een feestelijk voorgerechtje klaar te maken met krokante stukjes spek en pompoen.
Tags: amuse, appel, bieslook, butternut, butternutpompoen, chili, chilivlokken, chique, coquilles, crunch, crunchy, dragon, feest, feestelijk, hapje, Jeroen Meus, jonagold, kerst, kerstmis, knapperig, kruiden, kruidig, luxe, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, pompoen, pompoenstukjes, royaal, sint-jakobsnootjes, Sint-Jakobsschelpen, Sint-Jakosbnoten, spek, spekblokjes, spekjes, tijm, tuinkers, vis, voorgerecht, witte wijnazijn, zee, zeevruchten
Parelhoen (Piet Huysentruyt)

Wie zin heeft in een feestelijke variant op een klassieke gebraden kip, kan het betrekkelijk eenvoudig houden door voor parelhoen te kiezen. Net als kip kan je de vogel eenvoudig braden en serveren met talloze sauzen en bijgerechten. De smaak is echter wat verfijnder en meer uitgesproken: perfect voor een speciale gelegenheid. Ontdek hieronder wat Piet Huysentruyt zijn favoriete recept is.
Tags: bouillon, champugnons, feest, feestelijk, gebraad, gebraden parelhoen, gerookt spek, gevogelte, kerst, kerstmis, kip, kippenbouillon, laurier, oud en nieuw, oven, ovengebakken, ovengerecht, parelhoen, Pasen, Piet Huysentruyt, speciaal, speciale gelegenheid, spek, spekblokjes, spekreepjes, tijm, wit vlees, witte wijn
Sponscake met aardbeien

Een sponscake is de perfecte keuze voor liefhebbers van zacht en sappig gebak. Aangevuld met verse aardbeitjes en wat slagroom maak je er zonder gek veel werk een fraai en lekker dessert van waar jong en oud van zal smullen.
Tags: aardbeien, aardbeitjes, bloem, boter, Brits, brunch, cake, dessert, ei, eieren, Engeland, fruit, kids, kindvriendelijk, koffie, lunch, melk, nagerecht, nagerechtje, Pasen, rood fruit, sappig, slagroom, sponscake, suiker, taart, thee, vanille, vanille-extract, verjaardag, volle melk, zoet, zoetigheid
Kalkoenblokjes in rodewijnsaus

Een rijkelijke saus maakt heel veel ingrediënten nog beter dan ze al zijn. In dit recept gaan we aan de slag met een klassieker van formaat uit grootmoeders keuken: een rode wijnsaus met erg veel smaak en karakter die heerlijk past bij malse kalkoenblokjes. Perfect wanneer het net iets feestelijker mag zijn.
Tags: bouillon, champignons, cognac, feestelijk, frieten, gerookt spek, gevogelte, grootmoeders keuken, honing, jagerssaus, kalkoen, kalkoenblokjes, kerstmis, knoflook, knolselder, krachtig, kroketjes, kroketten, laurier, Pasen, peterselie, rijk, rode wijn, rode wijnsaus, rodewijnsaus, roux, royaal, rozemarijn, rundsbouillon, saus, sjalot, spek, spekjes, spekreepjes, stoofpot, stoofpotje, stoverij, tijm, whisky, wortel, zondag, zondagse kost
Geroosterde kippenbouten met krieltjes en boontjes

Geroosterde kippenbouten, dat is een keuze die je vaak kan laten terug komen op je weekmenu. De oven doet al het werk en het resultaat smaakt altijd. Daarnaast laat gebraden kip zich heel makkelijk combineren met talloze ingrediënten. In dit recept kiezen we voor knapperige krieltjes en malse boontjes. Perfect in de lente, maar net zo lekker doorheen het hele jaar.
Tags: aardappelen, alle dagen, bonen, boontjes, doordeweeks, dragon, gebarden kip, geroosterde aardappelen, geroosterde kip, kerstomaatjes, kindvriendelijk, kip, kippenbouten, kippenboutjes, knoflook, krielpatatjes, krieltjes, lente, oiven, ovengebakken, ovenschaal, ovenschotel, Pasen, peterselie, prinsessenboontjes, tuinkruiden
Coquilles met kruidenboter en Parmezaan

Dit eenvoudige recept is de absolute perfectie wanneer je een snel maar feestelijk hapje nodig hebt. De zuivere smaak van coquilles (of Sint-Jakobsvruchten) wordt perfect gecombineerd met een beetje kruidenboter en een snuifje Parmezaanse kaas. Terwijl de oven al het werk doet, heb jij tijd om je gasten te ontvangen. Heerlijk genieten!
Tags: amuse, aperitief, apero, apetiser, bieslook, boter, chique, coquille, coquilles, eenvoudig, feest, feestelijk, gegratineerd, gratin, hapje, kaas, kerst, kerstmis, kruidenboter, luxe, luxueus, ovengebakken, parmezaan, parmezaanse kaas, party, Pasen, royaal, Sint-Jacob, Sint-Jacobsvrucht, sint-jakobsnootjes, sint-jakobsvrucht, Sint-Jakobsvruchten, tapa, tapas, verfijnd, verjaardag, voorgerecht
Vogelnestjes van spek en scampi (Ottolenghi)

Rond Pasen zijn vogelnestjes traditiegetrouw erg populair. De originele gehaktbal met een smeuïg eitje in, is niet alleen bij ons een heerlijke hap. Zo worden ze in Groot-Brittannië 'Scotch Eggs' genoemd. Ook de beroemde tv-kok Yotam Ottolenghi is vertrouwd met het idee, maar geeft er graag zijn kenmerkende handtekening aan: hij maakt vogelnestjes met gehakt van spek en scampi. De pittige saus maakt deze verrassende variant helemaal af. Het proberen waard!
Tags: bieslook, chili, ei, eieren, esdoornsiroop, frituren, gefrituurd, gehakt, gember, kruidig, lente, lente-ui, origineel, Ottolenghi, panko, Pasen, scampi, Scotch eggs, seasmzaad, sesam, sesamzaadjes, smaakvol, soja, sojasaus, spek, uit het vuistje, veel smaak, verrassend, vogelnestjes, wereldkeuken
Lentesalade met tarwekorrels

Deze frisse salade combineert alles wat we associëren met de lente en Pasen: smeuïge eitjes, kruidige stukjes kip en karakteristieke groene asperges. De milde beet van tarwekorrels geeft de salade een verrassende structuur en smaak. Perfect als lunch of bijgerecht.
Tags: asperge, asperges, barbecue, bbq, bijgerecht, brunch, dragon, ei, eieren, gevarieerd, gezond, groene asperges, groentebouillon, kip, kipblokjes, kipfilet, kippenbouillon, kipreepjes, lente, lente-ui, lente-uitjes, lentesalade, leuke structuur, licht, lichte maaltijd, lunch, mager, Pasen, peterselie, salade, tarwe, tarwekorrels, variatie, verrassend
Geroosterde zalm en krieltjessalade met avocado (Colruyt)

Een smeuïge zalmfilet laat zich makkelijk combineren met allerlei ingrediënten. Wie van een fris gerecht houdt dat vooral in de lente past, is dit recept van Colruyt perfect. De stukken zalm worden met een kruidige topping geroosterd, wat heerlijk past bij een verfijnde salade met krieltjes, tomaten en avocado. Smullen geblazen!
Tags: aardappel, aardappeltjes, alle seizoenen, avocado, citroen, citroenen, Colruyt, fris, geroosterd, kerstomaat, kerstomaatjes, knoflook, krielpatatjes, krieltjes, krieltjessalade, lauw, lente, mosterd, oven, ovengebakken, Pasen, peterselie, roosteren, salade, sjalot, tomaat, tomaatjes, vis, zalm, zalmfilet
Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)

Met dit recept presenteert Jeroen een echt Vlaamse klassieker. Het is het soort gerecht dat in heel veel huishoudens op zondag of op feestelijke momenten geserveerd wordt, terwijl het op zich een vrij eenvoudige (maar heel lekkere) bereiding is. De zelfgemaakte saus geeft net dat beetje extra cachet.
Tags: Belgisch, bezoek, boerenkost, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, familie, feest, feestelijk, fond, gebraad, graanmosterd, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, laurier, mosterd, mosterdsaus, Pasen, saus, tijm, typisch, van bij ons, Varken, varkensgebraad, varkensvlees, vlaams, Vlaamse klassieker, Vlaanderen, vleesfond, vleesjus, witte wijn, wortel, wortelen, zondag
Bisque van grijze garnalen

Wie iets heel chique wil serveren dat tegelijktertijd poepsimpel om maken is, moet deze bique van grijze garnalen geprobeerd hebben! Een bisque staat bekend als een exquis soepje omdat het gemaakt wordt van schaaldieren. In dit recept beperken we ons tot grijze garnalen, waardoor het relatief betaalbaar en vooral best makkelijk om maken blijft. Tegelijkertijd zal het uiterst smaakvolle resultaat niet teleurstellen, perfect voor wanneer het feestelijk(er) mag zijn.
Tags: aperitief, apero, België, Belgisch, bieslook, bisque, bloem, cayennepeper, chique, cognac, feest, feestelijk, garnaalpellen, garnalen, gezeefde tomaten, grijze garnalen, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, knoflook, look, luxe, luxueus, nieuwjaar, noordzee, noordzeegarnalen, oud en nieuw, paprikapoeder, Pasen, passata, room, schaaldieren, selder, soep, speciaal, tomaat, traditioneel, visbouillon, voorgerecht, whiskey, whisky, zondagse kost
Gegratineerde oesters met champagne

Als het écht feestelijk mag zijn, hoef je niet te besparen op de ingrediënten. Het is evenwel de kunst om het toch vrij eenvoudig te houden met luxueuze ingrediënten, zo blijven de pure smaken voldoende overeind. Het voorgerecht in dit recept is daar een prima voorbeeld van: gegratineerde oesters, op smaak gebracht met champagne, room en kaas. Heerlijk feesten!
Tags: apero, bieslook, cava, champagne, chique, citroen, duurder, feest, feestdagen, feestelijk, fris, gegratineerd, gratineren, hapje, kaas, kerst, kerstmis, luxe, luxueus, nieuwjaar, oester, oesters, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, prosecco, romantisch, room, schaaldieren, schuimwijn, valentijn, vis, voorgerecht, zeevruchten
Vispannetje met sint-jakobsvruchten (Sofie Dumont)

Op feestelijke momenten kan je origineel én gezond uitpakken met allerlei soorten vis. Ingewikkeld hoef je het dan niet noodzakelijk te maken, een klassiek vispannetje waar de stukken vis in een smeuïg sausje met kaas worden gegratineerd is een 'gouwe ouwe'! In dit klassieke recept van Sofie Dumont wordt ook de puree aan de schotel toegevoegd, waardoor je een grote, heerlijke kom feest-eten volledig op voorhand kan klaarmaken.
Tags: aardappelen, armagnac, België, Belgisch, bique, champignons, coquilles, feest, feestelijk, garnalen, gemalen kaas, grootmoeders keuken, Gruyère, kabeljauw, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kreeftenbisque, mosselen, noordzee, op voorhand, oven, ovengerecht, ovenschotel, Pasen, prei, puree, room, roux, Sint-Jakob, Sint-Jakobsnoten, Sint-Jakobsvruchten, sofie dumont, stoemp, tong, typisch, verschillende soorten vis, vis, visbouillon, visfond, vispan, vispannetje, zalm, zee
Soep van zoete aardappel met sint-jakobsvruchten (Sandra Bekkari)

Op Sandra Bekkari kan je rekenen in je zoektocht naar lekkere, verrassend en gezonde receptjes. Dit smaakvolle soepje is zowel alledaags, als erg feestelijk wanneer je het serveert met sint-jakobsnoten. Extra bonus: ook de allerkleinsten zullen smullen van dit voedzame soepje met zoete aardappel en gember.
Tags: alledaags, aperitief, aperitiefje, cayenne, cayennepeper, coquilles, feest, feestelijk, gember, geroosterd, gezond, groentebouillon, hapje, hazelnoten, kerst, kerstmis, knoflook, koriander, kurkuma, look, mager, noten, Pasen, rode ui, romantisch, sana, Sandra Bekkari, Sint-Jakob, sint-jakobsvrucht, Sint-Jakobsvruchten, soep, speciale gelegenheid, tapa, tapas, valentijn, voorgerecht, wereldkeuken, zeevruchten, zoete aardappel