Olijfolie? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be Olijfolie? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be

 

Recepten - olijfolie

Romige Spaghetti met Citroen, Crème Fraîche en Sappige Garnalen

Romige Spaghetti met Citroen, Crème Fraîche en Sappige Garnalen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hier is een heerlijk recept voor spaghetti met citroen, crème fraîche en garnalen. Dit gerecht is fris, romig en vol van smaak, ideaal voor een snelle en smakelijke maaltijd.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400 gram spaghetti
  • 300 gram grote garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 biologische citroen (sap en rasp)
  • 200 ml crème fraîche
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt (optioneel)
  • Handvol verse peterselie, fijngehakt
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies:

  1. Kook de spaghetti: Breng een grote pan met gezouten water aan de kook met de schil en citroensap van één citroen (enkel het gele gedeelte. Het witte is bitter en niet lekker) en kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking tot deze al dente is. Op deze manier krijgt je spaghetti al de gewenste citroen smaak. Giet af en bewaar een kopje van het kookvocht.
  2. Bereid de garnalen: Verhit de extra virgin olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort totdat hij begint te geuren (ongeveer 30 seconden). Voeg dan de garnalen toe en bak ze 2-3 minuten per kant, of totdat ze roze en gaar zijn. Haal de garnalen uit de pan en zet apart.
  3. Maak de saus: Zet het vuur laag en voeg de crème fraîche toe aan dezelfde pan. Roer goed door en voeg het citroensap en de citroenrasp toe. Voeg naar smaak zout en peper toe. Als de saus te dik is, kun je wat van het achtergehouden kookvocht van de pasta toevoegen om deze wat dunner te maken.
  4. Meng de spaghetti en garnalen door de saus: Voeg de afgegoten spaghetti toe aan de pan met de saus en roer goed door zodat alle pasta bedekt is met de saus. Voeg de gebakken garnalen toe en meng alles nogmaals goed door elkaar.
  5. Serveer: Verdeel de spaghetti over de borden en garneer met de fijngehakte peterselie en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas. Voeg extra citroenrasp toe voor een frisse smaak, indien gewenst.

Geniet van je heerlijke bord spaghetti met citroen, crème fraîche en garnalen!

Salade met Luikse pens

Salade met Luikse pens
Vergeet het idee dat salades enkel uit rauwkost moeten bestaan. Een salade kan net zo goed een volwaardige maaltijd zijn die zelfs lauw of warm kan geserveerd worden. In Luik zijn ze bijzonder trots op hun 'Salade Liégeoise': een royale salade met boontjes, aardappel en spek. In dit recept bouwen we verder op dat concept en kiezen we voor een andere trots uit dezelfde stad: Luikse pensen.

Antipasti-salade met kikkererwten

Antipasti-salade met kikkererwten
Salades saai? Niet als je deze volwaardige en geweldig smaakvolle salade hebt geprobeerd. Antipasti zijn de typische, gevarieerde hapjes die in Italië als aperitiefhapje worden geserveerd. Deze salade voegt verschillende ingrediënten uit die categorie samen in een royale salade die schittert als lunch of lichte maaltijd. De flinke portie kikkererwten zorgt er voor dat brood overbodig wordt en je een gezond maar voldaan gevoel hebt.

Zalm met za’atar en tahini (Ottolenghi)

Zalm met za’atar en tahini (Ottolenghi)
Vis combineren met tahini (een smeuïge pasta van sesamzaad) is volgens Yotam Ottolenghi een niet te versmaden combinatie. In deze versie combineert hij die typische, notige smaak met zalm, za'atar (een oosterse kruidenmengeling) en sumac (een oosters kruid met een frisse smaak). Het zijn geen voor de hand liggende ingrediënten, maar aangezien het kruid zijn blijven ze lekker lang goed. Bovendien zal je ze veel vaker willen gebruiken eenmaal je deze smaakbom hebt geproefd!

Linguine met spinaziepesto en gehaktballen

Linguine met spinaziepesto en gehaktballen
Op zoek naar een lekker familierecept dat je op elke dag kan inzetten? Deze pasta met spinaziepesto en bovenal lekkere gehaktballetjes is wat je zoekt.

Ceasarsalade (Sandra Bekkari)

Ceasarsalade (Sandra Bekkari)
De Ceasarsalade (die niets te maken heeft met Julius Caesar) is een klassieker die vooral in Noord-Amerika tot het culinaire erfgoed behoort. De uiterst eenvoudige salade bestaat in heel wat varianten, en in dit recept leer je hoe Sandra Bekkari het aanpakt.

Tajine met vis

Tajine met vis
Een tajine is een ontzettend leuk ding om in de keuken te hebben. Het oogt niet alleen leuk, de speciale vorm draagt effectief bij tot een extra malse en smaakvolle manier van voedsel bereiden. Ontdek in dit recept een royaal basisrecept voor een smakelijke tajine met vis en groentjes.

Spicy spaghetti met scampi, salami en gremolata (Jeroen Meus)

Spicy spaghetti met scampi, salami en gremolata (Jeroen Meus)
Deze spicy pasta van Jeroen Meus is de uitgelezen keuze voor lekkerbekken die van eenvoudige en toch supersmaakvolle gerechten houden. Door salami en scampi te combineren krijgt het gerecht heerlijke 'surf 'n turf' vibes die perfect passen bij de simpele, pittige saus. De knapperige gremolata zorgt tot slot voor structuur en meer smaak. Een toprecept!

Romeinse kip met geroosterde aardappelen (Jeroen Meus)

Romeinse kip met geroosterde aardappelen (Jeroen Meus)
Jeroen Meus haalde voor deze snelle stoofpot inspiratie in de eeuwige stad. Hij serveert malse stukken kip in een rijke tomatensaus met paprika en rauwe ham, aangevuld met knapperige aardappelschijfjes en een kruidenslaatje.

Italiaanse salade met orzo

Italiaanse salade met orzo
Een pastasalade past op talloze gelegenheden en biedt een simpele manier om veel variatie in je weekmenu aan te brengen. Of het nu als lunch of bijgerecht op een gezellige barbecue is, deze pasta werkt altijd. De fijne pasta (orzo) lijkt op rijstkorrels en combineert lekker met typische Italiaanse smaakmakers. Genieten maar!

Gerookte zalm met scampi en mierikswortel

Gerookte zalm met scampi en mierikswortel
Wie wil genieten van het beste uit de zee, zal verlekkerd zijn op dit betrekkelijk eenvoudige maar desalniettemin erg lekkere en feestelijke voorgerechtje met gerookte zalm en scampi. De pittige en uitgesproken smaak van mierikswortel zorgt in combinatie met een frisse vinaigrette van limoen voor een erg compleet pallet aan smaken.

Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)

Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)
Jeroen Meus is van alle culinaire markten thuis. Ook een alledaags, zuiders hapje met een lekkere salsa tovert hij uit zijn koksmuts. Verras je gasten met deze eenvoudige prikkers van scampi, chorizo en mozzarella: heerlijk en toch eenvoudig.

Vis in tomatensaus (Jamie Oliver)

Vis in tomatensaus (Jamie Oliver)
Jamie Oliver mag dan wel een Britse chef zijn, hij is dol op de mediterrane keuken en weet precies hoe je met een handvol zuiderse ingrediënten een buitengewoon smaakvol gerecht op tafel tovert. Zo combineert hij in dit magere, low-carb recept een fijn stukje vis met een eenvoudige tomatensaus én is al het werk voor de oven.

Spaghetti met kip en erwtenpesto (Colruyt)

Spaghetti met kip en erwtenpesto (Colruyt)
Pesto kennen we dan wel het allerbeste als een groene saus op basis van basilicum, je kan het principe perfect toepassen met andere ingrediënten. Het kookteam van Colruyt maakt in dit recept een zachter smakende maar even smeuïge erwtenpesto. Heerlijk met gebakken kip, champignons en lekker veel spaghetti!

Geroosterde bloemkool met burrata

Geroosterde bloemkool met burrata
Bloemkool is in de lage landen een populaire groente. We kiezen er echter net iets te vaak voor om deze smaakvolle groente te koken. Andere bereidingswijzen leveren een heel andere smaak op. Roosteren, bijvoorbeeld. Het geeft de bloemkool een meer notige en hartige smaak. In combinatie met kikkererwten, kappertjes en mediterrane specerijen levert dat een snelle maar hartverwarmende vegetarische ovenschotel op. Een lichtjes gesmolten bol burrata maakt het festijn compleet (maar laat die gerust achterwege indien je liever vegan eet).