Blog Posts | Recepten.be Blog Posts | Recepten.be

 

Recepten - Blog Posts

Alles wat je moet weten over steak marineren

Alles wat je moet weten over steak marineren
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Een marinade geeft smaak aan het vlees en maakt het malser. Zo krijg je steaks van restaurant-kwaliteit zonder het forse prijskaartje. Elke goed stuk vlees verdient een goede steak marinade. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over marinades zodat jij in no-time de beste steak op tafel tovert!

Waarom moet je biefstuk marineren?

Het doel van een biefstuk marineren is om het vlees smaak te geven. Het is veel effectiever om biefstuk te marineren dan om het vlees tijdens het bakken te kruiden. De smaak van de marinade blijft op deze manier door het hele stuk vlees behouden. Marinades worden gemaakt van zure of enzymatische componenten zoals wijn, azijn, citroensap of een combinatie daarvan. De zuren veranderen de consistentie van het vlees, waardoor het malser wordt. Marinades bevatten meestal zout, kruiden en krachtige aroma’s die op hun beurt het vlees op smaak brengen.

Welke stukken biefstuk kunnen gemarineerd worden?

Hoe taaier het stuk vlees, hoe langer het moet worden gemarineerd. Stevige stukken vlees, zoals entrecôte, bavette en kogelbiefstuk zijn afkomstig van de gespierde delen van het lichaam die het meeste werk verrichten. De poten van een dier zijn altijd hard aan het werk en zullen daarom een taai stuk vlees opleveren. Deze biefstukken moeten tussen 6 en 24 uur worden gemarineerd.

Malsere stukken biefstuk zoals ribeye, ossenhaas en t-bone worden gevonden waar het dier minder gewicht en werk draagt. Koeien en varkens verrichten bijna geen arbeid met hun rugspieren. Die spieren zorgen dan voor het malse vlees waarnaar we op zoek zijn als we gaan grillen. Deze malse stukken vlees hoeven slechts 15 minuten tot een uur in de marinade te liggen, maar je kunt ze ook langer marineren als je dat wilt.

Moet je biefstuk fijnstampen om het malser te maken?

Bavette van BollensteakSommige mensen stampen hun vlees om het malser te maken. Zelfs gevogelte kan worden fijngestampt, maar mensen doen dat meestal met biefstuk, omdat dat taaier is. Geen zorgen, je hoeft niet naar de winkel te rennen voor een vleeshamer, een goede marinade en een goede kwaliteit van vlees is voldoende om het mals te maken. Voor mals vlees kan je altijd een kijkje nemen op Bollensteak.

Moet je biefstuk in de koelkast marineren?

Elk soort vlees moet altijd in de koelkast worden gemarineerd. Bacteriën groeien snel bij kamertemperatuur, waardoor het vlees onveilig kan worden om te eten.
Hoe lang moet je biefstuk marineren?
Je kan een biefstuk marineren tussen de 20 minuten en 48 uur. Als je haast hebt, kies dan een malser stuk biefstuk en marineer het korter. Als je de smaak echt goed wilt vasthouden kun je de biefstuk best tot 2 dagen laten marineren.

Kun je de marinades van tevoren maken?

Je kunt de marinades zelf maken en ze in potten in de koelkast bewaren tot een week vooraf. Langer dan dat raden we niet aan, vooral niet voor marinades met verse kruiden, omdat die hun smaak kunnen verliezen. Maar de marinades van tevoren maken is een geweldige manier om de voorbereidingstijd in te korten. Met verschillende marinades in de koelkast is grillen op een doordeweekse avond makkelijk en snel!

Populaire Surinaamse recepten

Populaire Surinaamse recepten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De Surinaamse keuken is een van de meest diverse keukens die er te vinden is. Dit komt omdat de Surinaamse keuken gevormd is middels invloeden van over de hele wereld! Zo kent de Surinaamse keuken onder andere Poolse, Javaanse, Nederlandse, Joodse maar ook Portugese invloeden. Deze invloeden vinden hun eigen weg in de diverse gerechten. De diversiteit van deze keuken maakt deze keuken ontzettend interessant. Doordat de gerechten zo divers zijn heeft deze keuken dan ook voor ieder wat wils. De Surinaamse keuken is er bij uitstek eentje waar je altijd een gerecht in zult vinden waar je van zult houden! De keuken wint de afgelopen jaren enorm aan populariteit. Dit zie je terug in de verkopen van typisch Surinaamse producten en daarnaast aan de beschikbaarheid hiervan. Tal van Surinaamse producten die tot voor kort enkel in toko’s te vinden waren vinden langzaam hun weg naar de schappen van de ‘normale’ supermarkten.

Bami

Als je aan het gerecht bami denkt, zul je waarschijnlijk niet direct aan een gerecht uit de Surinaamse keuken denken. Als men denkt aan bami dan denkt men al snel aan de Chinese keuken. Het gerecht kent dan ook haar oorsprong in de Chinese keuken, maar heeft zich geëvolueerd in de Surinaamse keuken. Een Surinaamse bami is bijna niet te vergelijken met de Chinese bami door de enorme smaakverschillen tussen beide gerechten. De Surinaamse bami kenmerkt zich voornamelijk door een veel sterkere smaak. Deze sterkere smaak maakt het gerecht echter wel minder toegankelijk dan de Chinese bami. Deze is relatief neutraal van smaak en past daarom overal bij! De Surinaamse bami wordt veel meer geconsumeerd voor de heerlijke smaak dan als “opvul ingrediënt” in een gerecht.

Roti

Roti is in België misschien wel het meest bekende Surinaamse gerecht. Het gerecht kenmerkt zich door een wilde combinatie van ingrediënten die je waarschijnlijk nog nooit in die combinatie hebt geproefd. Roti bestaat uit onder andere aardappels, kip, roti vellen, eieren, kouseband en diverse kruiden en sauzen! Deze wilde combinatie van ingrediënten geeft zoals verwacht een unieke en kenmerkende smaak. Als iemand je dan ook vraagt waar roti naar smaakt kun je deze vraag enkel beantwoorden met “roti!”.

Nasi

Surinaamse nasi is net als Surinaamse bami een gerecht dat je waarschijnlijk niet direct in de Surinaamse keuken plaatst. Ook nasi kent haar oorsprong uit het verre oosten maar heeft zich doorontwikkeld in de Surinaamse keuken. De bereiding van de Surinaamse nasi lijkt erg op de bereiding van een traditionele nasi. Dit maakt de Surinaamse nasi een ontzettend toegankelijk gerecht als je eens wilt experimenteren met koken uit een andere keuken! Het bereiden van Surinaamse nasi zal je gemakkelijk afgaan en zal misschien wel de eerste stap zijn naar een nieuwe liefde, de Surinaamse keuken! Indien je morgen in de supermarkt staat en je jezelf de vraag stelt: “ Wat eten we vandaag?”, beantwoord deze dan eens experimenteel! De Surinaamse nasi en daarmee de Surinaamse keuken zullen je versteld laten staan.

Drie heerlijke drankjes die je zelf kunt maken

Drie heerlijke drankjes die je zelf kunt maken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wij moeten als mens genoeg drinken. Ons lichaam heeft namelijk vocht nodig om te kunnen functioneren. Natuurlijk kun je het beste alleen maar water drinken, dit is namelijk het gezondste drankje aangezien er helemaal geen suiker in zit. Toch wil je niet constant water drinken, dat wordt nogal saai na een tijdje. Daarom kun je ook kiezen voor de onderstaande drankjes die je helemaal zelf kunt maken. 

Wiet thee

Ondertussen kun je thee in allerlei smaken kopen en maken. Zo is het ook mogelijk om wiet thee te creëren, wat zeker het proberen waard is. Je hebt 0,5 gram wiet nodig, wat je kunt kopen bij een weed shop. Daarnaast moet je ook 0,5 theelepel boter, 200 milliliter kokend water en 1 theezakje naar keuze gebruiken. In een koekenpan kun je de boter smelten, waarna de wiet toegevoegd en gemengd moet worden. Voeg vervolgens de inhoud van het theezakje toe aan het mengsel. Nadat het klaar is kun je het mengsel in een thee-ei doen voor 30 minuten. 

Milkshake banaan

Net zoals thee kunnen milkshakes tegenwoordig ook in allerlei smaken gemaakt worden. Zo wordt banaan vaak gebruikt. Om dit koude drankje zelf te creëren heb je 2 bananen, 6 eetlepels roomijs, 400 milliliter en 1 theelepel vanille aroma nodig. Het is bovendien een hartstikke makkelijk recept. Je moet namelijk de bananen pellen en in stukken snijden. Vervolgens doe je alle ingrediënten in een blender om ze goed te mixen. De milkshake is dan eigenlijk al klaar, dus je kunt er samen van gaan genieten.

Sangria

Een alcoholisch drankje kun je natuurlijk ook prima zelf maken, zoals een sangria. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig: 500 milliliter volle rode wijn, een scheut Licor 43 of Gran Marnier, halve appel, 1 sinaasappel, 750 milliliter bruiswater, 1 citroen, 2 eetlepels suiker en ijsblokjes. De scheut moet je bij de rode wijn doen in een grote kan. Vervolgens moet je de citroen, appel en sinaasappel in plakken snijden en halveren. Voeg ze toe in de kan, net zoals de suiker. Roer alles goed door waarna je het bruiswater er bij kunt gooien. Serveren maar! 

Wat zijn de lekkerste lente wijnen?

Wat zijn de lekkerste lente wijnen?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zodra de zon begint te schijnen, verlangen wijnliefhebbers opeens extra naar witte wijn. Een frisse, fruitige en sprankelende wijn of juist een wijn met body, een neus vol exotische vruchten en mooie houttonen. Als het maar wit is! Welke witte wijnen zijn het proeven meer dan waard? 

Wit uit Frankrijk

Witte Bourgogne wijnen zijn voor liefhebbers van witte wijn vast niet onbekend. Denk maar eens Chablis! Een fles Chablis schenkt u misschien niet snel op een doordeweekse dag bij het avondeten, maar vraagt om een feestelijk moment, of in ieder geval een uitstekend diner! Wijnen in Chablis zijn gemaakt van de Chardonnay-druif. Ze zijn te herkennen aan een uitmuntende mineraliteit, die tot stand komt door het terroir van het gebied. De bodem bestaat uit kalk, klei en de fossiele resten van een klein soort oester, wat de druiven – en dus de wijnen die erop groeien – hun typerende en unieke mineralige smaken geeft. Een Chablis heeft verder vaak de geur van citrus en groen gele pruim en is in de mond energiek fris, loepzuiver en rank. 

Wit uit Spanje

Naast vele heerlijke rode wijnen (Tempranillo!) worden er in Spaanse wijnstreken zoals Rioja, veel uitstekende witte wijnen gemaakt. De witte druivenrassen Macabeo, Albariño en Verdejo zijn het meest aangeplant in dit Zuid-Europese land. In het noorden van Spanje ligt Rías Baixas. Daar worden de beste Albariño wijnen gemaakt. Een goede Albariño maakt de drinker blij met de geur van citroen en pompelmoes en de zoete smaak van rijpe meloen. De wijn heeft een mooie zuurgraad en een sublieme afdronk. Staat er vis op het menu? Kies dan zéker voor een Albariño, want deze gaat uitstekend samen met vis en zeevruchten. Wilt u Spaanse wijn bestellen? Vlakbij Rías Baixas ligt Rueda, het domein van de Verdejo. Van deze druif worden wijnen gemaakt met een verkwikkend fris karakter, intens fruit en een heerlijke en overdadige geur en body. 

Wit uit Italië

In wijnland Italië worden er meer dan 400 verschillende druivenrassen verbouwd! Maar als men aan Italiaans wit denkt, denkt u al snel aan Pinot Grigio. In andere landen is de druif bekend als Pinot Gris (Frankrijk) en Grauburgunder (Duitsland). In Italië wordt Pinot Grigio het meest verbouwd in regio Veneto, in Noord-Italië. Kenmerkend voor deze wijn zijn het bouquet met appel, meloen en perzik, de sappige en brede smaak, en een body en zuurgraad die gemiddeld zijn. ‘Gemiddeld’ klinkt misschien niet positief, maar in een goede Pinot Grigio betekent dit dat de smaken en geuren uitstekend in balans zijn! 

5 tips om je vlees perfect te bereiden

5 tips om je vlees perfect te bereiden
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Het gevoel van je voetjes onder tafel te kunnen schuiven en te genieten van eten dat je zelf niet hebt moeten klaarmaken is fantastisch. Maar niets is zo goed als de eer kunnen opstrijken voor de heerlijke maaltijd die je net hebt geserveerd. Al is het soms uitdagend en zeker bij vlees om de juiste cuisson te krijgen, zijn er heel wat tips die je op weg kunnen helpen naar een echte driesterren maaltijd! Wij geven jou 5 tips om je vlees perfect te bereiden.

Kies je vlees bij Bollensteak

Uiteraard kies je je vlees afhankelijk van wat je wil koken. Hoewel de conventionele keuzes zoals kip of biefstuk snel zijn gemaakt, mag je soms wel eens uitpakken met een nieuw, onbekend stuk vlees! Hou je van mals vlees? Dan zal je vast en zeker fan zijn van de “bavette”, in het Engels beter gekend als de flank steak. Het is een stuk van het rund met weinig vet en kan daarom wat taaier en grover zijn. Laat dit je echter niet afschrikken, want het is heerlijk. Kleine tip: serveer het aangesneden in dunne lapjes, maar dwars tegen de draad gesneden voor een malser effect. Benieuwd naar meer? Bij Bollensteak heb je alle keuze in kwaliteitsvol vlees én het wordt aan huis* geleverd!

Haal het vlees tijdig uit de koelkast

Bij een perfect stuk vlees van Bollensteak is belangrijk om het een half uur voor het bakken uit de koelkast te nemen zodat het op temperatuur kan komen. Ook is het belangrijk dat je het vlees, zoals lamskoteletten of bevatte bijvoorbeeld, droog dept voor het in de pan gaat. Wanneer je je vlees in de pan legt moet je vetstof goed heet zijn. Is je vlees te koud of te nat, koelt de vetstof sneller af. Hierdoor bakt je vlees minder goed en gaat het eerder smoren. Je vlees krijgt dan geen ‘beschermend’ korstje waardoor je vocht verliest en het vlees sneller uitdroogt.

Zet je vuur goed hoog

Zoals hiervoor al werd vermeld, is het belangrijk dat het vuur hoog genoeg staat. Wanneer je vetstof goed warm is, schroeit dit als het ware jouw vlees dicht. Doe dit kort aan elke kant van het vlees. Dit zorgt ervoor dat de sappen en dus de smaak van jouw vlees bewaard blijven in de kern. Welke vetstof je hiervoor gebruikt is aan jou. Je kan kiezen voor olijfolie of boter of zelfs een mengeling van de twee.

Uit de oven zijn Lamskoteletten jouw beste vriend

Wees niet bang om je vlees deels te bereiden in de oven. Voor heerlijk sappige lamskoteletten van bollensteak bijvoorbeeld, is de oven jouw beste vriend. Schroei de lamskoteletten dicht in een pannetje, laat ze even rusten en zet ze dan nog voor een 6-tal minuutjes in de oven op 180°C. Om je vingers bij af te likken!

Vlees laten rusten

Nadat je klaar bent met het saignant (nog rood binnenin) bakken is het belangrijk om het vlees even te laten rusten. Als je het vlees te snel aansnijdt loop je het risico dat het rood, het vocht en dus ook een deel van de smaak verloren gaat. Dit komt omdat je bij het dichtschroeien van je vlees, de vezels van het vlees zich schrap zetten en al het sap wegduwen van de hittebron. Het sap en de smaak zet zich dus letterlijk in het centrum van het vlees. Bij het rusten koelen de vezels weer af, zetten ze uit en nemen ze weer vocht op. Dit maakt dat er veel meer smaak in het geheel van je vlees zit. Om niet alle warmte te verliezen kan je het stuk vlees in zilverpapier laten rusten.

 

*Levering van Bollensteak is enkel beschikbaar in Nederland.

Dolce Gusto versus Senseo: De ultieme battle

Dolce Gusto versus Senseo: De ultieme battle
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

We vergelijken twee populaire koffiemachines en hun zwarte, goddelijke brouwsel. Dolce Gusto en Senseo nemen het tegen elkaar op! We beoordelen de koffie reuzen op prijs, aankoop van machine, duurzaamheid, assortiment en smaak. Klaar voor de ultieme koffie battle? 

Aankoop machine en functionaliteit

In aankoop zijn de twee rivalen aan elkaar gewaagd. Omdat het prijsverschil zo miniem is, is het beste wat je kan doen even zoeken waar ze je favoriete machine aan de voordeligste prijs aanbieden. Bij de eenvoudigste modellen van beide merken, betaal je om en bij de 50 euro. Beide machines zijn gebruiksvriendelijk en je hebt in een oogwenk je gewenste kopje koffie. Een nadeel van Dolce Gusto is dat je maar 1 koffie per keer kan zetten, met een Senseo kan je 2 koffies in 1 keer zetten, dubbel zo snel dus! Beide machines hebben een modern design en een hedendaagse look. 

Milieubewuste keuze? 

Natuurlijk blijft de authentieke manier van koffiezetten (filterkoffie of met perculator) de allergroenste. Als we het materiaal van Senseo pads en Dolce Gusto capsules vergelijken is het vrij snel duidelijk dat Senseo pads de minst vervuilende zijn. De pad bestaat uit een rond filterpapier met daarin de koffie en zal dus het makkelijkst afbreken. Je zou denken dat je ze zoals een grote koffiefilter gewoon bij het groene afval mag deponeren, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Bij de Dolce Gusto capsules zit dat net iets anders, deze cups zijn gemaakt van plastic en moeten in de pmd-zak voor recyclage. Je kan ze wel hervullen, wat toch weer wat scheelt in je portefeuille en het is beter voor het milieu. 

Kwanta kosta? 

Eén Senseo pad kost je tussen de 0,05 eurocent (huismerk supermarkt) en de 0,10 eurocent (Senseo of Douwe Egberts koffie) per kopje. Voor de cups van Dolce Gusto betaal je zo’n 15 cent (Perla koffie) tot 40 cent (Douwe Egberts). Senseo koffiepads zijn dus goedkoper in aankoop dan de Nescafé Dolce Gusto capsules. Maar moeten ze qua smaak ook onderdoen?

Over smaak valt niet te twisten, of toch? 

Wanneer we verschillende onderzoeken raadplegen waarin de twee koffie-bazen met elkaar worden vergeleken zien we eigenlijk niet zoveel verschil in kwaliteit. Ook deden we zelf natuurlijk de blinde smaaktest, zonder uitgesproken winnaar. We concluderen dat de twee aan elkaar gewaagd zijn en je zonder al te veel problemen wel eens kan afwisselen tussen een Dolce Gusto koffie en een Senseo koffie. Het is maar wat je gewend bent! 

Variatie in het assortiment 

Senseo heeft minder keuze in soorten dan Nescafé Dolce Gusto. Bovendien kan je met een Senseo apparaat geen espresso’s zetten. Voor zij die houden van een straffe shot in de ochtend, kan dit een dealbreaker zijn. 

Het was een nek-aan-nekrace, maar de laatste categorie heeft Senseo uit het veld geslagen. Daarom roepen we Nescafé Dolce Gusto uit als winnaar van deze battle! 

Maak van de spoelbak geen afvalbak

Maak van de spoelbak geen afvalbak
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tijdens het bereiden van de dagelijkse maaltijden blijven er regelmatig kleine stukjes voedsel over. Soms valt iets bij het snijden per abuis in de spoelbak, soms heb je wat snijafval en weer een andere keer zijn er na het nuttigen van de maaltijd restjes op de borden achtergebleven die tijdens het afspoelen in de spoelbak belanden. In de meeste gevallen worden ze door het zeefje in de afvoer tegengehouden en kun je ze eenvoudig met de hand verwijderen en in de daarvoor bestemde afvalbak deponeren. 

Verstopping

Soms is de verleiding groot om deze etensresten door het zeefje te drukken. Ze verdwijnen dan in de afvoer en zouden in principe langs deze weg in het riool belanden. Afgezien van de vraag of dat een wenselijke route is, bestaat de kans dat deze etensresten de afvoerbuis op den duur blokkeren, waardoor ontstoppen noodzakelijk is. We gooien ongemerkt bijvoorbeeld heel wat vet door de afvoer weg. Denk maar eens aan elke keer dat je een vette pan omspoelt. Telkens stroom dat vet het afvoerputje in. Wanneer het zich binnen in de afvoerbuis gaat hechten, wordt de doorvoer steeds smaller. Ook kalkaanslag, die onvermijdelijk is door gebruik van hard leidingwater, kan dit effect teweegbrengen. 

De oplossing

Spoelbak reiniger

Er zijn veel tips en trucs voor het oplossen van dergelijke problemen. Zo kun je bijvoorbeeld een handje soda in de afvoer gooien, gevolgd door een flinke hoeveelheid heet water. Soms helpt dat om een verstopping te verhelpen. Er zijn ook mensen die soda toepassen in combinatie met azijn. Anderen proberen het met cola, gevolgd door kokend water. Maar een hardnekkige verstopping krijg je er vaak niet mee weg. In dat geval zul je een vloeibare ontstopper moeten aanschaffen om de verstopping doeltreffend aan te pakken.

Ontstoppingsveer

Er bestaan speciale ontstoppingsveren om de afvoer weer vrij te maken van eventuele obstakels. Een ontstoppingsveer is een lange stalen kabel met een veer aan de ene zijde en een slinger aan de andere zijde. Doordat de kabel flexibel is, beweegt deze mee met de vorm van de afvoerbuis. Het idee is dat veer zo ver mogelijk in de afvoerbuis wordt geduwd, tot aan de plek waar zich de verstopping bevindt. Door vervolgens aan de slinger te draaien, gaat de veer ronddraaien en boort zich als het ware door de verstopping heen. Bij ondeskundig gebruik kun je daarbij echter helaas ook de afvoerbuis onherstelbaar beschadigen.

Tips voor een geslaagd lockdown-valentijnsdiner

Tips voor een geslaagd lockdown-valentijnsdiner
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nu de restaurants gesloten zijn en leuke uitstapjes zo goed als uitgesloten, zijn we volledig op onszelf aangewezen om van valentijn een succesverhaal te maken. Of je nu wel of geen goede kok bent, met de volgende tips scoor gegarandeerd bij jouw geliefde!

 

Hou het simpel

Net zoals bij elk diner dat je organiseert, is het belangrijk dat je het simpel houdt. Probeer geen al te ingewikkelde gerechten klaar te maken of recepten waarbij het risico op mislukking te groot is. Wil je toch een nieuw recept uitproberen? Oefen dan eerst en maak het gerecht zeker niet pas voor het eerst klaar op Valentijnsdag.

Denk aan je timing

Mise en placeWanneer jullie de dag samen spenderen is het fijn om samen te koken en alles samen klaar te maken. Maar komt je allerliefste gewoon de voeten onder de tafel schuiven, kies dan liever voor een gerecht waar je niet te veel voor in de keuken moet staan alvorens je het kan opdienen. Zowel gastheer/-vrouw spelen als in de potten roeren en à la minute dingen bereiden kan namelijk heel uitdagend en stressvol zijn. Start met een goede voorbereiding, begin tijdig met je mise-en-place zodat je vlot aan de slag kan en lees op voorhand het recept nog eens door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Kies zorgvuldig je ingrediënten

Nog geen idee wat je wil koken? Dan is het misschien interessant om je maaltijd te kiezen rond enkele ingrediënten die als afrodisiac werken. Oesters, chocolade, maar ook vijgen, artisjok, asperges, aardbeien en watermeloen werken libido-verhogend. Kies ook zeker niet voor te zware ingrediënten, zoals pasta, bloem of aardappelen. Hou het licht en fris, zodat je nadien niet te slaperig wordt of moet verteren op de zetel.

Decoreren kan je leren

TafeldekkingDe tafel dekken en de romantiek in het interieur brengen is beter iets waar je je op voorhand mee bezighoudt. Last minute ziet het er vaak rommelig en onvoorbereid uit. Ga voor simpel en niet té veel details. Een neutraal tafellaken maakt het geheel af. Zitten er kreuken in, dan kan je dat gewoon strijken wanneer het al op de tafel ligt. Ziet je ensemble er toch niet zo top uit? Doe wat inspiratie op op websites als Pinterest.

 

Ben je klaar om het hart van jouw lover te veroveren? Bekijk dan zeker onze valentijns-geïnspireerde gerechten.

Ontdek de Indiase keuken maar kijk uit voor Delhi Belly!

Ontdek de Indiase keuken maar kijk uit voor Delhi Belly!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Met een bevolking van meer dan 1 miljard mensen herbergt India alleen al een zesde van de gehele wereldbevolking. Het is een uitgestrekt land met duizenden verschillende talen, culturen… en natuurlijk gerechten! Een van de belangrijkste redenen waarom toeristen naar India reizen is om te genieten van de geweldige keuken. Maar hoewel het eten heerlijk is, brengt het ook risico’s met zich mee. De meest bekende is “Delhi Belly”.

De Indiase keuken

De regionale en culturele diversiteit van India weerspiegelt zich perfect in de Indiase keuken en is een van de belangrijkste redenen waarom het Indiase eten het wint van vele andere landen. Er bestaat veel variatie in de Indiase keuken en er worden lokaal beschikbare specerijen, kruiden, groenten en fruit gebruikt. Het Indiase eten wordt ook sterk beïnvloed door religie (in het bijzonder door het hindoeïsme), culturele gebruiken en tradities. Historische gebeurtenissen zoals invasies, handelsbetrekkingen en kolonialisme hebben een rol gespeeld bij de introductie van bepaalde voedingsmiddelen in dit land. Door eeuwen van islamitische overheersing, met name door de Mughals, werden bijvoorbeeld gerechten als samosa en pilaf in India geïntroduceerd.


India neemt je mee in een wereld vol met explosies van geuren, kleuren en smaken met haar aromatische curry’s, masala’s, biryani en paratha’s. Elke staat van India heeft zijn eigen unieke samenstelling van smaken en ingrediënten. Zelfs de specerijen die ze gebruiken worden vanaf de basis door hen zelf gemaakt, zoals dhansak masala, panch phoron en garam masala. 

Wat is Delhi Belly?

Delhi Belly verwijst naar de symptomen die ontstaan als je in India voedselvergiftiging krijgt. En vergis je niet: dit kan veel sneller gebeuren dan je denkt. De meest voor de hand liggende manier om Delhi Belly te krijgen is door het eten van slecht bereid voedsel. Maar zelfs een goed bereide maaltijd kan een negatieve reactie veroorzaken, omdat vooral westerse toeristen niet gewend zijn aan de vaak extreme hoeveelheden specerijen die in het Indiase voedsel aanwezig zijn.

Tips tegen Delhi Belly

Het eerste wat je moet doen is contact opnemen met een dokter en vragen om antibiotica. Zorg ervoor dat je veel water drinkt. De enorme hoeveelheden vocht die je lichaam verliest kunnen snel leiden tot uitdroging.

1: Vermijd kraanwater

Het leidingwater in India is zeer onhygiënisch. Zorg ervoor dat je altijd uit verzegelde flessen drinkt. Oplichters gebruiken graag lege flessen en vullen ze met leidingwater en verzegelen ze opnieuw, om de indruk te wekken dat ze je flessenwater verkopen. Aan het geluid bij het openen van de fles kun je horen of de waterfles een originele verzegeling heeft. Vermijd ook maaltijden die met leidingwater zijn bereid, zoals salades. Je doet er goed aan om ook fruit op de markt te vermijden, omdat het vaak met leidingwater wordt besproeid om het meer glans te geven.

2: Hou je handen schoon

Een van de meest voorkomende manieren waarop bacteriële infecties zich kunnen verspreiden is door direct of indirect contact. Was regelmatig je handen en draag altijd een ontsmettingsmiddel bij je. Zo weet je zeker dat je geen bacteriën bij je draagt.

3: Gebruik je gezond verstand

Als na de eerste hap van een maaltijd iets raar smaakt, vertrouw dan op je instincten en ga niet verder met eten. Het lijkt misschien onbeleefd, maar het is beter dan voedselvergiftiging. Vermijd “vers” voedsel zoals vis en wees op je hoede voor eettentjes die zeer sterke specerijen gebruiken; niet iedere maag is hier op voorbereid.

Op reis naar India, het visum India

Ondanks dit alles blijft India niet voor niets een van de meest populaire vakantiebestemmingen ter wereld. Het land biedt een grote verscheidenheid aan culturen, natuurlijke landschappen en prachtige gebouwen. Terwijl de huidige coronacrisis de meeste reisplannen in de ijskast heeft gezet, is India, zodra de grenzen weer opengaan, zeker een van de belangrijkste bestemmingen voor toeristen. Belangrijk: vergeet niet een visum voor India.

Het e-visum is voor India is online aan te vragen. Vul het visum aanvraagformulier in, betaal de kosten en wacht tot het per mail wordt opgestuurd. Zodra het visum is uitgeprint kun je op reis.

Gezond het nieuwe jaar in

Gezond het nieuwe jaar in
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dit jaar staat meer dan ooit in het teken van gezonder leven. Met de pandemie die de hele wereld in zijn greep houdt, grijpen mensen meer en meer terug naar de basis van een betere weerstand: gezond eten. En wat is een beter moment om daarmee te starten dan het nieuwe jaar?

Wat is gezond voor mij?

Hoewel elke persoon natuurlijk anders is, schuilt het geheim erin om zo min mogelijk bewerkte producten te eten. Bewerkte producten bevatten namelijk heel wat suikers, zout en vetten om ze langer houdbaar te maken. Ga dus liever voor verse voeding dan pakjes, conserven of klaargemaakt voedsel om je eten te bereiden. Er kruipt natuurlijk wat meer tijd in dan alles kant-en-klaar te kopen, maar je lichaam zal je dankbaar zijn (en bovendien ook je bankrekening)!

 

Het is ook belangrijk om gevarieerd te eten. Eet alles met mate en zoek een balans in de verschillende voedingsmiddelen! Fruit en groenten zijn bijvoorbeeld een grote bron aan vitamine C, maar in fruit zitten veel suikers en je kan moeilijk als avondmaal een gigantisch bord met enkel groenten eten. Houd je dus aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van twee stuks fruit en probeer je groente-inname te verspreiden doorheen de dag (bijvoorbeeld als snack en lunch).

Verborgen suikers

Bewerkte of geraffineerde suikers zijn suikers die worden ‘schoongemaakt’ waarbij de mineralen, vezels, vitaminen en enzymen, die je lichaam gebruikt om deze suikers weer af te breken, eruit gehaald worden. Hierdoor moet je lichaam zijn eigen reserves gebruiken, die er zijn voor een goed werkend immuunsysteem. Witte suiker kan je dus best vermijden, maar zit heel vaak verborgen in producten die we dagelijks gebruiken. Zoals eerder vermeld in het artikel is het belangrijk om zo min mogelijk bewerkt voedsel te consumeren, maar je zal vast niet stilstaan bij de suikers van het bouillonblokje dat je aan de soep toevoegt. Voor bouillon (en andere producten waar je echt geen tijd voor hebt) om zelf te maken, kan je beter voor een biologische variant gaan. Bijvoorbeeld de Herbamare bouillon, gemaakt op basis van ongeraffineerde rietsuiker.

Vitaminen en supplementen

Bovenop gezonde voeding kan je je immuniteit nog een extra boost geven met vitaminen en supplementen. Echinaforce forte van A.Vogel voegt bijvoorbeeld een brede ondersteuning aan je afweersysteem. De toegevoegde vitamine C doet daar nog een schepje bovenop door je gezonde cellen te beschermen en de opname van ijzer uit je voeding te bevorderen.

Andere supplementen om je weerstand naar een nieuw niveau te tillen vind je op avogel.be.

Lekker gezond: groene smoothie ontbijt recept

Lekker gezond: groene smoothie ontbijt recept
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Geen inspiratie in de ochtend? Met een gezonde groene smoothie begin je de ochtend goed. Deze groene smoothie geeft je alles wat je nodig hebt voor een gezond lichaam en geeft je de energie die je nodig hebt! 

Wat heb je nodig? Deze groene smoothie maak je van ongezoete amandelmelk, spinazie, banaan, framboos, havermout, hennepzaad en geraspte kokos. Klinkt niet slecht he?
[Lees meer…]

Het geheim van de perfecte appeltaart

Het geheim van de perfecte appeltaart
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Iedereen kent hem wel: oma’s overheerlijke appeltaart. Deze is elke keer weer verrukkelijk, hoe groter, hoe beter. En natuurlijk niet te vergeten hoort er ook een lekkere grote toef slagroom bij.

Ben je binnenkort jarig en wil je ook graag zo’n overheerlijke appeltaart maken voor je gasten? Wij zullen je een paar tips geven, zodat je binnenkort de allerlekkerste appeltaart met slagroom kunt serveren! [Lees meer…]

Zo bak jij de perfecte biefstuk

Zo bak jij de perfecte biefstuk
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een perfect stukje biefstuk op tafel zetten is geen gemakkelijke taak. Natuurlijk wil jij als amateurkok net zo’n goed stukje vlees bereiden als dat je voorgeschoteld krijgt in een restaurant. Na het lezen van  dit artikel  zal ook jij een pro zijn in het bakken van biefstuk. Maak indruk op vrienden en familie en geniet van jouw eigen gebakken stukje vlees. Een goed stuk vlees hoeft bovendien niet altijd duur te zijn. In Lidl folder België vind je vaak mooie aanbiedingen.  [Lees meer…]

Dit zijn de beste wijnen van het seizoen

Dit zijn de beste wijnen van het seizoen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het is volop herfst, het seizoen waarin de bomen hun bladeren verliezen, het buiten kouder wordt en de dagen korter worden. We zitten vaker binnen en drinken meer warme dan koele dranken. Hetzelfde geldt voor wijn, ook in de wereld van wijn zijn er verwarmende opties te vinden om ons door de herfst heen te helpen. Zowel op het gebied van rode wijn als witte wijn zijn er wijnen die in de koelere maanden vaker gedronken worden. Welke dat zijn leest u hieronder.  [Lees meer…]

Hoe ziet een moderne keuken in 2020 eruit?

Hoe ziet een moderne keuken in 2020 eruit?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hoe ziet jouw keuken van de toekomst eruit? Een vraag waar allicht iedereen anders op zal antwoorden. Stijlen en smaken verschillen nu eenmaal van persoon tot persoon. Maar toch zijn er een aantal elementen die zowat elke droomkeuken gemeenschappelijk heeft. Welke zoal? Dat bespreken we in dit artikel. [Lees meer…]