Blog Posts | Blog Posts |

 

Recepten - Blog Posts

Alles over kroketten, achtergrond en soorten

Alles over kroketten, achtergrond en soorten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

In België en Nederland behoren kroketten al jarenlang tot de meest geliefde snacks en tussendoortjes. Uiteraard lenen deze krokante etenswaren zich ook uitstekend als onderdeel van een grotere maaltijd. Hierbij geldt dat er al sinds jaar en dag diverse soorten kroketten bestaan. Doorgaans verschilt het ook sterk per land of per regio waar je welk type kroket het makkelijkst kunt verkrijgen. 

Dat dit laatste niet altijd zo geweest is blijkt wel uit de volgende alinea waar we iets meer vertellen over de geschiedenis van kroketten. Verderop in dit artikel lees je ook meer informatie over hoe een kroket in elkaar steekt en welke soorten kroketten in België en Nederland zoal verkrijgbaar zijn.

De geschiedenis van de kroket

In Nederland en België zijn kroketten dusdanig populair dat het niet verwonderlijk zou klinken als kroketten in één van die landen hun oorsprong hadden gevonden. Dat is echter niet zo. Kroketten zijn namelijk uitgevonden in Frankrijk. Al meer dan driehonderd jaar geleden wist men daar al goede vleeskroketten te produceren. 

Pas in de eerste helft van de negentiende eeuw kwamen kroketten ook wat meer naar het noorden in trek. In eerste instantie was dit mede uit praktische overwegingen. Het maken van kroketten vormde namelijk een ideale gelegenheid tot het opmaken van vleesresten. 

Later groeiden kroketten uit tot luxe hapjes die met name door de rijkere mensen werden genuttigd. Vaak dienden ze als tussengerecht in een grote, chique maaltijd. Na de Tweede Wereldoorlog zou de status van de kroket echter nogmaals veranderen. Nu werden kroketten gezien als hartige snack of als vullend tussendoortje. Dat is anno nu nog steeds zo.

De basisopzet van iedere kroket

Een kroket is altijd voorzien van een harde, stevige en krokante buitenkant. Deze korst is doorgaans grotendeels gemaakt van paneermeel. Door middel van ei en bloem wordt vaak nog wat extra stevigheid gegeven aan de korst. Dat is nodig, want tijdens het verhitten mag deze korst natuurlijk niet barsten. Om wat voor type kroket het verder precies gaat wordt bepaald door de vulling. Het mag duidelijk zijn dat er verschillende vullingen mogelijk zijn. Welke dat onder meer zijn lees je hieronder.

Welke soorten kroketten bestaan er zoal?

In landen als België en Nederland zijn met name de volgende soorten kroketten geliefd en volop verkrijgbaar:

 • Rundvleeskroketten: dit zijn vermoedelijk de meest bekende en ook de meest geliefde kroketten die er zijn. Idealiter bestaat de vulling natuurlijk uit ragout van honderd procent rundvlees.
 • Kaaskroketten: deze vormen een goed alternatief voor vegetariërs. Vooral Old Amsterdam kroketten doen het hierbij bijzonder goed.
 • Black Angus kroketten: deze zou je kunnen zien als de extra luxe variant van de rundvleeskroket. De vulling van de Black Angus kroket is namelijk afkomstig van de echte Black Angus runderen uit Zuid-Amerika. Dit zijn runderen die een goed leven hebben geleid, met volop buitenlucht en beweging. Dit proef je later terug in de kwaliteit van het vlees.
 • Kalfsvleeskroketten: hiervan bestaat de vulling uit het vlees van kalveren van doorgaans zes tot acht maanden oud. Dit vlees heeft een rijke maar zachte smaak.

Een pompoen uithollen? Zo doe je dat!

Een pompoen uithollen? Zo doe je dat!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

31 oktober is het weer zover: Halloween! Het moment om je huis om te toveren tot een griezelwereld, je te verkleden of een eng etentje te organiseren. Hoe dan ook, als je aan Halloween denkt, dan zijn pompoenen niet ver weg in je gedachten. Je kan er niet alleen lekkere gerechten mee maken, maar ze zijn ook leuk als decoratie. Een pompoen uithollen is een heel werkje, daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Voorkom nachtmerries met een goede voorbereiding

Halloween draait rond griezelen en grollen, maar deze rommelige nachtmerrie wil je koste wat het kost vermijden. Na het uithollen van een pompoen kan je keuken er namelijk uitzien als een crimescene. Om dat te vermijden is het eerst en vooral belangrijk om je tafel of werkplaats te bedekken met plastic folie of krantenpapier. Zo kan je alles snel en makkelijk opruimen. Leg ook al het materiaal dat je nodig hebt al klaar, zodat je niet door heel je keuken moet lopen op zoek naar het juiste ‘moordwapen’. 

Dit heb je nodig:

 • Een pompoen
 • Oude kranten (om de vloer te beschermen)
 • Een groot scherp mes
 • Een kleiner scherp mesje 
 • Een lepel
 • Een zwarte stift, pen of potlood
 • Theelichtjes of sfeerlichtjes
 • Eventueel: een sjabloon van een gezicht dat je uit de pompoen wilt snijden

Aan de slag met het grote mes

Om de pompoen uit te hollen heb je natuurlijk een gat nodig. Dit kan je op 2 manieren doen: je kan de bovenkant open maken en de steel eraf snijden of je kan achteraan een gat maken. Laat je de steel intact, dan blijft de pompoen er langer fris uitzien. Maak je een gat achteraan, dan kan het licht langs daar ontsnappen en is je design misschien niet zo goed zichtbaar. Ook is het op deze manier moeilijker om al het vruchtvlees eruit te halen.

Laat het uithollen maar beginnen

De binnenkant van een pompoen ziet er niet zo smakelijk uit, veel vezeldraden en pitten, een beetje zoals hersenen en ingewanden. Je kan met een lepel te werk gaan, maar het is veel sneller om je handen uit de mouwen te steken en de smurrie er zo uit te halen. Daarna kan je de laatste restjes wegschrapen met een lepel. Hoe schoner je pompoen is, hoe langer hij vrij van schimmels blijft. Een beschimmelde pompoen is misschien wel angstaanjagend, maar wil je zeker niet in huis. Hou het vruchtvlees opzij om te gebruiken in een van onze pompoenrecepten.

Geef je pompoen een gezichtpompoen

Een klassiek gezicht, weerwolf, heks of ander huiveringwekkend wezen? Met een beetje oefenen kan je werkelijk alles in een pompoen kerven. Geduld is hier de boodschap! Schets eerst je design op de pompoen en ga daarna te werk met een klein scherp mesje. Wil je extra coole designs maken, werk dan met verschillende dieptes. Geef je pompoen bijvoorbeeld gekke wenkbrauwen of verwijder een laag van de harde buitenkant op de tanden voor een realistischer effect.

Laat je pompoen stralen in de nacht

Eén theelichtje geeft vaak al een spooky uitstraling. Wil je het wat veiliger spelen? Hang er dan een snoer met led-lampjes in. 

Met deze tips maak jij in geen tijd van een gewone pompoen akelige decoratie. 

Alles over verschillende soorten koffie

Alles over verschillende soorten koffie
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

We drinken het bijna allemaal: koffie. Waar de een de dag begint met een grote mok zwarte koffie, drinkt de ander alleen maar cappuccino’s of latte macchiato’s. De een drinkt koffie om wakker te worden, een soort energieboost om de dag door te komen. Terwijl een ander heel de dag door koffie drinkt, als een soort verslaving. Dat wij koffiedrinkers zijn, is in ieder geval een gegeven. Samen met Nederland staan wij in de top 10, van de hoogste koffieconsumptie per hoofd. Dat is maar goed ook, want koffie is gezond. Maar, wat weten we eigenlijk van koffie? Welke smaken zijn er bijvoorbeeld? 

De koffiesmaken buitenshuis 

Er zijn tot wel 15 verschillende soorten koffie. Geen wonder dat we keuzestress ervaren bij een Starbucks of andere koffietent. We kunnen deze soorten onderverdelen in 3 categorieën: koffie op basis van espresso, koffie met melk en koffie met ijs. 

Op basis van espresso

Espresso is enorm sterk van smaak, waardoor je heel goed het verschil kunt proeven tussen verschillende koffieboon smaken. De meeste espresso’s zijn erg bitter van smaak, waar je dus van moet houden. Het is een heel klein bakje koffie, die je in één of twee slokken al opdrinkt. Wil je een grotere kop koffie? Dan bestel je een doppio, een dubbele espresso. Of vind je de espresso niet sterk genoeg? Dan past een ristretto meer bij jou, deze is namelijk nog sterker van smaak. Vind je de espresso juist al te sterk van smaak? Dan raden we een americano aan, deze is namelijk aangelengd met water. Een andere optie is de lungo, een espresso die met meer water is gemaakt, waardoor deze sterker is van smaak dan een americano maar lichter van smaak dan een espresso. 

Koffie met melk

Als je koffie op basis van espresso te sterk vindt, kom je uit op koffie’s met melk. Deze zijn zachter van smaak en dus minder bitter. Door de melk zijn ze ook romiger en hebben ze een vollere smaak. Naast de kop koffie met melk, bestaan er natuurlijk ook weer verschillende soorten, we zetten ze weer op een rijtje. De cappuccino is de populairste koffie met melk. Deze wordt gemaakt door een dubbele espresso te zetten en daar opgeschuimde melk aan toe te voegen. Wil je een koffie die nog romiger is van smaak? Dan kun je gaan voor een latte. Ook hier wordt er weer een dubbele espresso gezet en melk opgeschuimd. Alleen wordt er bij een latte gebruik gemaakt van meer melk en is deze iets dunner dan bij een cappuccino. De flat white is weer de sterkere variant van de cappuccino en de latte, deze wordt namelijk opgeschuimd met iets minder melk, maar heeft alsnog een dunne schuimlaag bovenop. Een cappuccino is best een flinke mok, omdat je er een dubbele shot espresso in zit, voor de kleinere drinkers is er daarom: de cortado, een kleinere kop cappuccino. Dan zijn we aangekomen bij de latte macchiato, hierbij wordt eerst de melk geschonken en daarop de espresso. Je ziet bij een latte macchiato meteen twee duidelijke lagen, wat dus het verschil is met de normale latte. Tenslotte is er nog de espresso macchiato. Een minder sterke koffie dan een normale espresso. In plaats van de melk eroverheen te gieten, zoals bij de andere koffies, wordt er bij de espresso macchiato twee theelepels melkschuim er bovenop geschept. 

Koffie met ijs

Dan is er nog koffie met ijs, het ideale drankje voor de zomer. De standaard ijskoffie is een espresso shot met heel veel ijsblokjes. Het ijs maakt de koffie waterig, waardoor de sterke koffiesmaak milder wordt. Wil je een romige en vollere smaak? Ga dan voor een ijs cappuccino. De naam verklapt natuurlijk al hoe deze gemaakt wordt: zet een cappuccino en doe er ijsblokjes bij, zodat deze afkoelt. Een andere ijskoffie die in opkomst is, is de cold brew. Deze wordt met koud water gezet in tegenstelling tot de normale ijskoffie. 

Koffie thuis

Thuis heb je niet de luxe middelen die ze in elke koffietent hebben. Misschien zet je thuis het liefst filter- of oploskoffie. Of heb je een nespresso of dolce gusto apparaat bijvoorbeeld? Dan kun je natuurlijk weer meer variëren qua smaken. Bij een dolce gusto apparaat heb je bijvoorbeeld ook cups om een latte macchiato of een flat white te maken, net ofdat je zelf een barista bent. Tegenwoordig heb je natuurlijk ook kleine koffieboon machines voor thuis met een melkopschuimer erbij, zodat je net zo’n lekker cappuccino kan maken als de koffietent in de stad. Maar, welke koffiebonen zijn het lekkerste? Met zoveel smaken op de markt is dat moeilijk te bepalen. Bestel daarom een koffie proefpakket. Alleen op die manier kom jij erachter welke bonen jij het lekkerst vindt en hoe jij de perfecte cappuccino’s maakt. Tegenwoordig komen vrienden naar jouw koffietentje in plaats van die op het strand of in de stad. 

De lekkerste wrap recepten

De lekkerste wrap recepten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Als je even niet weet wat je moet eten, dan is een wrap altijd een goed idee. Een wrap is namelijk een veelzijdig product, dat je met heel veel verschillende vullingen kunt maken. Het is net als met pasta, er zijn super veel mogelijkheden, waardoor je elke keer weer kunt variëren in je gerechten. Net als pasta kun je een wrap ook op verschillende momenten van de dag eten. Eet ‘m koud als lunch bijvoorbeeld of warm uit de oven als diner. In dit artikel geven we een aantal wrap recepten, waar je lekker mee kunt variëren. 

Lunch 

 • Wraps met zalm 

De klassieker onder de wrap recepten zijn toch wel echt de wraps met roomkaas, ijsbergsla en gerookte zalm. Het is een ideaal lunchgerecht wat dan ook in veel restaurant geserveerd wordt. Daarnaast is het een ideale snack om mee te nemen als je gaat picknicken bijvoorbeeld. Bovendien is het een lekkere snack om te serveren op een feestje. 

 • Wraps met carpaccio

Een andere klassieker, welke iedereen waarschijnlijk wel kent is de carpaccio wrap. Net zoals het klassieke broodje, is deze wrap dan hetzelfde belegd. Als je hem thuis wil maken begin je met een laagje truffelmayonaise op de bodem. Daarbovenop leg je de plakjes carpaccio en je topt de wrap af met parmezaanse kaas, rucola en pijnboompitten. Vind je truffelmayonaise te vet? Dan kun je altijd nog een truffel dressing gebruiken. Net als de zalm wrap is deze heerlijk om mee te nemen tijdens een picknick, kijk wel uit dat het niet te warm is, anders blijft de carpaccio niet lekker. Je serveert hem net zo goed op een feestje of tijdens een brunch. 

 • Wraps met kipfilet

Naast de zalm en carpaccio wrap, is de kipwrap ook een hele bekende. Je kunt er zoveel mee variëren als je wilt. Maar een bekende is de wrap met kipfilet, kruidenkaas en ijsbergsla. Ook deze wrap wordt vaak meegenomen tijdens een picknick, maar is ook heel lekker om te serveren op verjaardagsfeestjes. 

Diner

 • Wraps met kipcorns 

Om in de kip stemming te blijven, presenteren we het volgende wrap gerecht aan jullie: wraps met kipcorns. Je kunt natuurlijk heel veel kanten op met kipcorns en wraps, maar onze favoriet is die met kaas, ui en sla. Je begint allereerst met het karameliseren van rode uien. Als deze bijna klaar zijn begin je met het bakken van de kipcorns, dat kan in een friteuse of in een airfryer, ligt er maar net aan welke kipcorns je in huis hebt. Als de kipcorns en uien klaar zijn, kun je al beginnen met rollen. Smeer de wrap in met een pittige mayonaise en leg daar de kipcorns op. Daarbovenop komen de gekarameliseerde uien, cheddar kaas en ijsbergsla. Rol de wrap op en laat de kaas nog smelten in de oven op 200 graden. Na 6 minuten in de oven, zijn de wraps klaar om op te eten. 

 • Wraps met gehakt

Ook gehakt doet het goed in combinatie met een wrap. Ook dit is weer een oven recept met wraps en kaas. Alleen dit keer zitten er ook veel groenten bij. Je begint met het rul bakken van het gehakt. Ondertussen snijd je een courgette en paprika in blokjes en een bakje champignon in plakjes. Bak de groenten mee met het gehakt en kruid naar wens. Onze favoriete kruiden zijn bijvoorbeeld: zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder en 5 spices kruiden. Als de vulling bijna klaar is voeg je nog maïs toe. Je kunt eventueel nog ketjap of sojasaus toevoegen aan de vulling. Vervolgens kun je de wraps voorzien van de vulling. Na het oprollen bestrooi je ze met geraspte kaas, waarna ze nog ongeveer 10 minuten de oven in moeten op 200 graden. 

 • Wraps met falafel

We sluiten deze reeks recepten af met een vegetarische variant. Je kunt bijvoorbeeld hele frisse falafel wraps maken. Daarvoor heb je alleen wat kwark, peterselie, mayonaise en knoflook voor nodig om de saus te maken. De wrap top je verder af met wat ijsbergsla en komkommer. Ga je voor een warme variant? Dan kun je bijvoorbeeld een courgette en paprika grillen in plaats van de komkommer en de sla. Op die manier heb je juist een warme falafel wrap. Je kunt zoveel kanten op, niet alleen met een wrap met falafel, maar met alle wraps. 

Welk recept ga jij vast en zeker proberen? 

Wil jij ook lekker én snel koken?

Wil jij ook lekker én snel koken?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lekker eten is voor ons Belgen ontzettend belangrijk, maar wie heeft er tijd en zin om uren in de keuken te staan? Wanneer je thuiskomt van een drukke dag heb je zin in een lekker gerecht dat toch snel klaar is. Wij geven je enkele tips mee om lekker, maar toch snel te koken.

Eenpansgerechten in de wok

Op het internet vind je heel wat gerechten die in minder dan een half uur klaar zijn. Vele websites beweren makkelijke en snelle recepten aan te bieden, maar als je die van dichterbij bekijkt, heb je vaak speciale ingrediënten nodig en kost het je toch meer tijd dan voorzien om zo’n gerecht te maken. Wil je het echt snel en gemakkelijk houden? Kies dan voor eenpansgerechten. In een wokpan maak je die op een-twee-drie klaar en bovendien heb je niet veel afwas. Door de hoge schuine randen van een wokpan blijft de warmte in de pan en is je gerecht sneller klaar.

Daarnaast kan je met wokpannen snelle en gezonde gerechten klaarmaken, omdat je maar een beetje vetstof nodig hebt en groenten hun vitaminen optimaal behouden. Let erop dat je een PFAS-vrije wokpan gebruikt, zodat er zeker geen schadelijke stoffen in je eten terechtkomen. Kip in de wok met ananas en gember is een gerechtje dat je zeker zal smaken. Gember is trouwens een ingrediënt dat je niet kan missen in een lekkere wok. Geen verse gember in huis? Dan kan je ook wat gemberpoeder gebruiken. Ook de Thaise klassieker pad thai moet je zeker eens proberen maken in je wokpan. Dit gerecht met rijstnoedels wordt veel verkocht in Thaise eetkraampjes en kan jij ook gemakkelijk zelf bereiden.

Lekker én Snel Koken

Veelzijdige grillpan

Gerechten die je kan grillen smaken altijd extra lekker. Die typisch gegrilde smaak verkrijg je door de hoge richels in een grillpan. Je kan niet alleen vlees grillen, maar ook groenten en zelfs desserts maken in deze pan. Heb je al eens geprobeerd om bloemkoolsteaks te maken? Het hoeft immers niet altijd bloemkool in bechamelsaus te zijn. Snijd je bloemkool in plakken, marineer ze even en bak ze in je grillpan. Je zal zien dat ze heerlijk smaken. Als je wil kan je ook een entrecote grillen. Afhankelijk van de bakwijze mag dit stuk vlees iets langer in de pan blijven liggen. Om af te sluiten kan je lekkere wentelteefjes of wafels klaarmaken in deze pan. Dat laatste is een goed idee voor wie geen wafelijzer in huis heeft.

Goede koekenpan kopen? Hier moet je op letten

Goede koekenpan kopen? Hier moet je op letten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Een koekenpan is in haast iedere keuken wel te vinden. De kans is dan ook groot dat je hier regelmatig gebruik van maakt. Of het nu is om een stukje vis te bakken of een eitje: deze pan biedt veel mogelijkheden. Omdat een koekenpan vaak veel gebruikt wordt, is deze ook zo nu en dan aan vervanging nodig. Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal op letten als je een goede koekenpan wilt kopen? Er zijn een aantal dingen waar je hierbij op kunt letten. Wij zetten het voor je op een rij in dit artikel, dus lees snel verder!

Waarvoor gebruik je de koekenpan?

Bij het kopen van een nieuwe koekenpan is het goed om na te denken over waar je het allemaal voor wilt gaan gebruiken. Een groot voordeel aan een koekenpan is dat je hier veel dingen mee kunt bereiden. Denk aan het bakken van een eitje, pannenkoeken, een stuk vlees of een stuk vis. Denk vooraf waar je deze pan allemaal voor nodig denkt te hebben. Zodra je dit weet, wordt het namelijk makkelijker om het formaat te bepalen. Koekenpannen zijn namelijk te koop in verschillende formaten, van klein naar groot. Denk je een koekenpan veel te gebruiken? Dan kan het natuurlijk handig zijn om koekenpannen in verschillende formaten in huis te hebben. Als je veel bezig bent in de keuken kan dit namelijk goed van pas gaan komen.

Het materiaal van de koekenpan

Als je een nieuwe koekenpan wilt gaan kopen, is het goed om te kijken naar het materiaal. Een koekenpan kopen kun je namelijk doen in verschillende materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een koekenpan van staal, metaal, aluminium of bijvoorbeeld van de materialen koper of gietijzer. Welk materiaal je het beste kunt kiezen, hangt onder andere af van de warmtebron die je gebruikt. Ook moet het materiaal voor jezelf uiteraard wel goed aanvoelen. Jij bent tenslotte degene die het vaak gaat gebruiken!

De warmtebron 

Niet alle koekenpannen kunnen geschikt zijn voor alle warmtebronnen. Let hier dus goed op en ga van tevoren op zoek naar een pan die aansluit bij jouw warmtebron. De voornaamste warmtebron is uiteraard gas, maar ook koken op inductie, elektriciteit of halogeen komt steeds vaker voor. Bekijk dus goed bij het kopen van een koekenpan of deze wel geschikt is voor de warmtebron die jij gebruikt in huis. Houd hier echt rekening mee, het zou tenslotte zonde zijn als je straks een verkeerde pan koopt die niet lang meegaat.

Het kopen van een goede koekenpan is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk best wat dingen waar je op moet letten als je zo’n nieuwe pan wilt aanschaffen. Het is van belang dat je een goede koekenpan koopt, want wanneer je dit doet kun je ervan uitgaan dat deze wel even meegaat. Houd bovenstaande dingen goed in je achterhoofd als je plannen hebt om een nieuwe koekenpan aan te schaffen, want hiermee kun je al een heel eind komen. Jij maakt straks vast de lekkerste recepten in je nieuwe koekenpan!

Een nieuwe keuken en voordelig en vertrouwd geld lenen

Een nieuwe keuken en voordelig en vertrouwd geld lenen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het dagelijkse leven wordt steeds duurder. Steeds meer mensen gaan dan ook op zoek naar een voordelige manier om geld te kunnen lenen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto, een huis of voor andere zaken zoals een televisie of een keuken. Geld lenen kost altijd geld maar het is de kunst uit te vinden hoe en waar je het voordeligst geld kunt lenen. Voordat je geld gaat lenen is het belangrijk om jezelf eerst enkele vragen te stellen. We helpen je graag op weg.

Je persoonlijke situatie:

Hoeveel geld en tegen welke voorwaarden je geld kunt lenen hangt voor een groot deel af van je persoonlijke situatie. Die is uiteraard voor iedereen verschillend. Geldschieters willen namelijk wel een garantie dat het geleende geld kan worden terugbetaald. Zaken waarmee je rekening moet houden als je voordelig geld wilt lenen zijn bijvoorbeeld het bedrag dat je wilt of kunt lenen. Ben je in vaste loondienst of heb je wellicht nog veel andere betaalverplichtingen zoals alimentatie? Al deze zaken spelen mee in het aanvragen van een lening. Kun jij bijvoorbeeld superlekker koken en heb je behoefte aan een moderne keuken om jouw kookkunsten volledig tot zijn recht te kunnen laten komen? Dan is geld lenen via de Nederlandse Postkrediet leningen misschien wel het begin van jouw nieuwe carrière. Keukens zijn vandaag de dag best duur en lang niet iedereen heeft dat geld zomaar op zijn of haar rekening staan. Op dit moment is het nog eens extra voordelig om een lening af te sluiten omdat de rentepercentages voor geld lenen historisch laag staan.

Chef-Kok in je eigen gefinancierde keuken:

Word jij chef-kok in je eigen gefinancierde keuken? Dat zou toch geweldig zijn. Genieten van je hobby, koken in je eigen moderne keuken en daarmee wellicht nog geld terugverdienen ook. Wanneer je een lening aanvraagt wil de kredietverstrekker natuurlijk weten waarvoor je het geld wil gebruiken. Als je dit goed kunt onderbouwen en een duidelijk plan kunt overleggen zal de kredietverstrekker veel eerder geneigd zijn meer geld te verstrekken. Postkrediet leningen werkt altijd met meerdere offertes. Daardoor krijg je in alle gevallen de allerbeste optie om jouw droom waar te kunnen maken tegen een voordelige rente op een bovendien veilige manier. Via de website kun je vooraf eenvoudig berekenen hoeveel je kunt lenen en tegen welke rentes dat is. Leef je droom na en kijk wat een aanvraag voor een lening voor jou kan betekenen.

Marokkaanse Tajine

Marokkaanse Tajine
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ken je dat? Dat het elke dag weer de vraag is wat je moet klaarmaken? Er zijn veel recepten die je kent, maar soms wil je misschien wel wat nieuws proberen. Misschien heb je wel heel veel recepten in je boek staan, maar maak je toch weer steeds hetzelfde. Dat komt vaker voor in de keuken. Want recepten die je kent zijn toch veel makkelijker te maken? In de Nederlandse keuken zijn aardappels en pasta bijvoorbeeld favoriet, omdat je daar veel verschillende kanten mee op kunt. Het vormt een basis, waarmee je veel verschillende ingrediënten kunt combineren. Tajine is ook een gerecht wat je op veel verschillende manieren kunt maken. Wie weet wordt dat wel een favoriet bij jullie thuis! 

Wat is tajine? 

Een tajine is eigenlijk een schaal, waar je gerechten in klaar kunt maken. Het is een lage schaal van aardewerk met een kegelvormige deksel. Wellicht bij velen wel bekend. Om een gerecht klaar te maken zet je de schaal op het vuur of in de oven. De schaal mag alleen niet op inductie worden geplaatst, daarvoor is deze niet geschikt. 

Normaal gesproken komt er stoom onder de deksel van een pan als het gerecht begint te koken. Bij deze schaal werkt dat net zo, alleen loopt de condens dan weer terug naar beneden. Op die manier kan het gerecht niet uitdrogen. 

Tegenwoordig zijn er niet alleen tajines van aardewerk te koop, je hebt ze namelijk ook met een gietijzeren schaal. Een gietijzeren tajine is weer geschikt om op de bbq te zetten, zodat je ook tijdens de familie bbq een stoofpotje kan serveren. 

Hoe kies ik de juist tajine?

Tajine

Het is belangrijk om te bepalen hoe je een tajine warm wilt maken. Als jullie graag van bbq’en houden, is een gietijzeren tajine misschien wel zo handig. Deze kan natuurlijk ook op het vuur of in de oven verwarmd worden. Daarnaast moet je er goed op letten of jouw tajine wel in de vaatwasser kan. Velen kunnen alleen met de hand afgewassen worden namelijk. Hoewel er veel op het vuur warm gemaakt kunnen worden is het goed om de gebruiksaanwijzing op voorhand te bekijken. Waar de een op elke kookplaat verwarmd kan worden, kan de ander bijvoorbeeld alleen in de oven. Anderen zijn zelfs geschikt voor de magnetron en vriezer. Zo zie je maar weer, ook elke tajine heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. 

Natuurlijk zijn er ook verschillende maten te koop. Doorgaans is een 3L tajine, met een doorsnee van 30 cm geschikt voor 3 tot 4 personen. 

Tajine recepten

In een tajine worden gerechten gemaakt op basis van vlees, vis of groenten. Een paar klassiekers zijn bijvoorbeeld een tajine van lamsvlees met abrikozen, een tajine van kip met olijven en een vistajine. Ben je vegetarisch?  Dan kun je altijd de variant maken met alleen maar fruit en groenten. Buiten de basis van een tajine wordt er ook veel gewerkt met kruiden. De specerijen die hiervoor gebruikt worden komen uit Noord-Afrika. Het gaat dan vooral om kruiden als komijn, koriander en ras-el-hanout. Dat laatste is een bijzondere specerij dat uit wel 20 verschillende kruiden kan bestaan. Welke specerijen erin verwerkt zitten ligt aan de plek waar je het haalt. Elke ras-el-hanout is anders samengesteld. 

Hieronder sommen we een aantal verschillende tajines op ter inspiratie:

Tajine Gerechten

 • Tajine met kip en zoete aardappel
 • Kiptajine met citroen
 • Tajine met ei en gehakt van lam
 • Tajine met aardappel, witvis en citroen
 • Tajine met gedroogd fruit en noten 
 • Kiptajine met rozijnen
 • Tajine van kalfsvlees met wortels en honing
 • Kiptajine met pruim en wortels
 • Tajine met groenten en feta
 • Tajine van konijn met kaneel
 • Tajine met pompoen en falafel 
 • Tajine met worst en vijgen
 • Zalm tajine met couscous 
 • Groentetajine met kikkererwten
 • Couscous met kip en groenteweelde
 • Tajine-Groentjes

We horen graag welke tajine gerecht jouw favoriet is! 

Kraantjeswater is niet in alle landen veilig te drinken

Kraantjeswater is niet in alle landen veilig te drinken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

In het buitenland is water niet altijd drinkbaar en dan moet je ook opletten met bijvoorbeeld ijsblokjes en ijs. Terwijl men in 181 landen op de een of andere manier toegang heeft tot veilig water, is het kraantjeswater slechts in 39 landen veilig te drinken. Dit wil niet alleen zeggen dat je het kraantjeswater dan niet mag gebruiken bij het tandenpoetsen, maar dat je ook moet opletten bij het koken. Gewoon even een lepel onder de kraan afspoelen, kan al problemen opleveren.

Waar is het al dan niet veilig om leidingwater te drinken?

In Afrika en Zuid-Amerika is kraantjeswater nog nergens veilig te drinken. Buiten Europa is kraantjeswater enkel veilig te drinken in Brunei, Hong Kong, Israël, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Canada, Groenland, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.

In de Europese Unie is het kraantjeswater in de meeste landen wel drinkbaar, met uitzondering van Bulgarije, Cyprus, Hongarije, de Griekse eilanden, Malta, Roemenië en Servië. Het kan wel dat het leidingwater in sommige Europese landen een beetje anders smaakt. In bijvoorbeeld Portugal zit er veel meer ijzer en kalk in het water en in Spanje en Italië heeft het leidingwater een chloorsmaak. Het water is echter perfect drinkbaar. Ook visueel ziet het leidingwater er niet altijd even goed uit. In Engeland ziet het leidingwater er bijvoorbeeld troebel uit, wat louter komt door de aanwezigheid van overtollige lucht.

In de andere landen op het Europees continent is het vaak minder goed gesteld met de kwaliteit van het kraantjeswater. In onder andere Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro en Oekraïne is het niet aan te raden om kraantjeswater te drinken. Voor het properste kraantjeswater moet je dan weer in IJsland zijn. Dit leidingwater is rechtstreeks uit de natuur afkomstig en is zelfs zuiverder dan sommige mineraalwaters die je in de winkel kan kopen.

Kwaliteit van het leidingwater is niet altijd overal hetzelfde

Via de website waterinhetbuitenland.nl, een initiatief van het drinkwaterbedrijf Vitens, kan je eenvoudig de waterkwaliteit per land nagaan. Wat het echter extra complex maakt, is dat er ook binnen de landsgrenzen vaak verschillen zijn. In de grote steden is de kwaliteit meestal beter. Het kan dus dat in een grote stad het leidingwater veilig drinkbaar is, maar op het platteland niet. In bijvoorbeeld Georgië is de kwaliteit van het drinkwater de laatste jaren sterk gestegen, ook op het platteland, maar het leidingwater is op sommige plaatsen nog steeds niet helemaal veilig.

Als je echt twijfelt over de kwaliteit van het leidingwater drink je het beter niet. Gebruik het ook niet om je tanden te poetsen en let op met ijsblokjes. Flessenwater is dan een goede oplossing. In sommige gebieden is ook de toegang tot flessenwater beperkt en is de lokale bevolking afhankelijk van drinkwater dat wij als onveilig bestempelen. Dan kan je maar beter een handige waterzuivering meenemen en het water desinfecteren. Verder kan je ook gewoon bier of wijn drinken. Alcohol werkt desinfecterend en is veilig te drinken, uiteraard op voorwaarde dat je niet moet rijden en je er niet te veel van drinkt.

4 x voor deze simpele gerechten heb je alleen een koffietas en magnetron nodig

4 x voor deze simpele gerechten heb je alleen een koffietas en magnetron nodig
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wanneer je het woord tas hoort, denk je vaak aan koffie of thee. Maar wist je dat een tas nog veelzijdiger is dan je misschien denkt? Geloof het of geloof het niet; in een tas kun je ook gerechten maken. Voor deze eenvoudige gerechtjes heb je enkel een tas een een magnetron nodig. In deze blog lees je welke gerechten je binnen no time op tafel tovert met deze porseleinen drinkbekers. 

Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om de juiste spullen in huis te halen.

De meeste gerechten die je in een tas maakt moeten in magnetron. Nu kunnen tassen goed tegen de warmte van koffie of thee, maar de warmte waaraan een tas wordt blootgesteld in een magnetron is vele malen hoger. Check dus vooraf of een tas tegen extreme hitte bestemd is. Wanneer je deze stap vergeet in je voorbereiding, kan het zijn dat de tas in de magnetron knapt. 

Cakemug 

Cakemug Zoek je een toetje dat binnen no time klaar en die je niet hoeft te delen? Maak dan een cakemug. Deze zoete lekkernij maak je klaar in een tas en is razendsnel klaar. De basisingrediënten die je standaard in huis moet hebben voor een cakemug, zijn zelfrijzend bakmeel, suiker, melk en zonnebloemolie of olijfolie. Vanuit deze ingrediënten kun je eindeloos experimenteren. Wanneer je gek bent op chocolade kun je bijvoorbeeld cacaopoeder toevoegen. Wil je een gezonde mugcake maken? Dan kun je frambozen, blauwe bessen of stukjes banaan in het beslag mengen. Wanneer je alle ingrediënten in de tas gemengd hebt, kun je de tas verwarmen in de magnetron 140 seconden verwarmen op vol vermogen. Om te checken of de cake gaar is gebruik je een satéprikker. Is de prikker droog en schoon als je deze uit de cake haalt? Dan is de cake ready to eat. 

Eitje in de magnetron

Zin in een smeuïg eitje, maar heb je geen pan tot je beschikking? Ook daarvoor biedt een tas de perfecte uitkomst. In een tas kun je namelijk een heerlijk roereitje maken. Voor dit recept heb je eieren, geraspte kaas, peper en zout nodig. Je kunt het gerecht natuurlijk ook op smaak brengen met verschillende kruiden of groenten toevoegen. Wanneer je alle ingrediënten verzameld hebt, klopt je deze in een kom en vervolgens giet je het mengsel over in de tas. Daarna zet je het eigerecht in de magnetron voor één minuut op de hoogste stand. Haal de tas uit de magnetron en roer het ei nogmaals goed door. Zet de tas nog een keer één minuut terug in de magnetron op dezelfde stand. Daarna is het eigerecht klaar en geniet je van een gezond en vullend recept. Appeltje eitje!  

Diner voor één 

In een tas kun je zelfs een diner voor één maken. En dat kan zelfs een gerecht zijn die je normaal alleen voor een groter gezelschap kookt. Neem bijvoorbeeld een quiche, een gerecht dat je normaliter in een grote ronde springvorm maakt. Door de quiche in een tas te bereiden, kun je deze heerlijke maaltijd ook voor één persoon maken. Op je boodschappenlijstje zet je melk, eieren, een bagel en een plakje ham. Je kunt de quiche ook op smaak maken met verschillende kruiden, roomkaas en/of dijon mosterd. Heb je de ingrediënten in huis? Dan is het tijd om de melk en de eieren te kloppen in de tas. Daarna breek je de bagel en de ham in kleine stukjes en voeg je deze toe in de mok. Vervolgens zet je de tas in de magnetron op 70 seconden op de hoogste stand. Als laatste stap check je met een vork of de quiche gaar is. En et voilà, je hebt een heerlijke quiche binnen no time op tafel getoverd. 

Voor pizzafans 

Misschien klinkt dit te mooi om waar te zijn, maar het is écht waar; je kunt een pizza maken in een tas. Binnen vijf minuten creëer je met slechts een paar ingrediënten een mug pizza. Wat je nodig hebt? Meel, bakpoeder, baking soda, zout, melk, olijfolie, marinara saus en mozzarella. Wanneer je deze spullen in huis hebt, kun je beginnen met het mixen van de eerste vier ingrediënten in de tas. Vervolgens voeg je de melk en olijfolie toe. Daarna verspreid je de marinarasaus met een lepel over de oppervlakte van het bakmengsel. Als finishing touch kun je toppings toevoegen zoals mozzarella, salami en kruiden. Zet daaropvolgend de tas in de magnetron op de hoogste stand en afhankelijk van je magnetron en de grootte van de tas stel je de tijd in. Je zult in het begin vast moeten experimenteren om de juiste tijd te vinden. Hou daarom goed in de gaten wanneer de pizza begint te rijzen. Wanneer dat het geval is, is de pizza kaar. 

Als cadeautje

Een ding is zeker, wij zijn gek op cake of pizza in een tas. Het is een simpele manier om een lekker toetje of eenpersoons maaltijd op tafel te toveren. Bovendien kunnen we ook aanraden om deze recepten op een originele manier met iemand te delen. Het is namelijk ook een bijzonder leuk cadeautje om weg te geven. Geef de ontvanger bijvoorbeeld een bedrukte koffietas met een leuke print en/of pakkende tekst en voeg vervolgens een persoonlijk kaartje met het recept toe. Plaats daarna de ingrediënten van het recept in de tas en zorg voor een mooie geschenkverpakking. Zo geef je een origineel en lekker cadeautje.

Afvallen anno 2021 doe je zo!

Afvallen anno 2021 doe je zo!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De recepten die jij voor jezelf klaarmaakt, die maak je niet enkel klaar om jouw maag te vullen. Je wilt natuurlijk ook dat deze recepten op een positieve manier bijdragen aan jouw gezondheid. Hierom is het belangrijk om zo vaak mogelijk gezonde recepten klaar te maken! Dit is overigens niet alleen van invloed op jouw gezondheid, maar is ook van enorme invloed op jouw gewicht. Hoe gezonder je eet, hoe groter de kans ook is dat je gewicht kan verliezen Voeding is overigens niet het enige dat belangrijk als het gaat om afvallen. Er zijn namelijk nog tal van factoren die van enorme invloed zijn op het afvalproces. In deze blog nemen we je dan ook mee in enkele van deze factoren!

Eetpatroon

Wat je eet is natuurlijk belangrijk, maar wanneer je deze voeding tot je neemt is van grote invloed op jouw afval proces! Het is anno 2021 helemaal in om middels een eetpatroon gewicht te verliezen. Een bekend voorbeeld hierin is intermittent fasting. Intermittent fasting berust op een eetpatroon dat de dag in twee delen verdeeld. In het ene deel mag wel gegeten worden en in het andere niet. Hoe groter het deel van de dag is waarin niet gegeten mag worden, hoe meer vet je zal verbranden in deze tijdsperiode. Het is natuurlijk wel belangrijk om het deel van de dag waarin gegeten wordt zo gezond mogelijk te eten. Zo haal je het maximale uit het vernieuwde eetpatroon. Wil je meer lezen over intermittent fasting, bezoek dan de website van gohumannature eens!

Sporten

Een populaire manier om gewicht te verliezen is door te sporten. Hoewel sporten een goede manier is om af te vallen, dient sporten altijd gedaan te worden in combinatie met andere dingen. Van alleen sporten wordt het namelijk erg lastig om af te vallen. Sporten werkt wel prachtig in combinatie met het eten van gezonde gerechten. Doordat er minder vetten en calorieën in de gezonde gerechten zitten, hoef je minder moeite te doen om deze vetten en calorieën weer te verbranden. Probeer trouwens als jouw einddoel gewicht verliezen is je focus te houden op cardio-oefeningen als het om sporten gaat!

Gezonde Groentesap Recepten Tips

Gezonde Groentesap Recepten Tips
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Groentesap drinken is misschien wel het beste wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Op deze plaats delen we de meest gezonde groentesap recepten tips met je. 

Hoe maak je groentesap?

Groentesap maak je door groenten uit te persen. Dit doe je met behulp van een slowjuicer. Een slowjuicer is een apparaat wat het vocht van de vezels scheid. Het vocht en de vezels (pulp) worden apart opgevangen. Het vocht wordt langzaam en met grote kracht uit de groente geperst. Door het langzame persen ontstaat er geen wrijvingswarmte. Door warmte kunnen vitaminen en antioxidanten beschadigen en verloren gaan. Door een slowjuicer te gebruiken voor het maken van de sapjes blijven de vitaminen en antioxidanten maximaal bewaard.

De pulp wordt apart opgevangen. Zo hou je een sapje over wat mooi dun is en daardoor goed drinkbaar. Veel mensen gooien de pulp weg maar je kunt deze ook gebruiken om door gerechten te verwerken. Je kunt de pulp ook gebruiken als voer voor dieren of voor het maken van compost.

Het is gebruikelijk om meerdere soorten groenten te gebruiken voor het maken van een groentesapje. Dit is echter geen verplichting. Er worden meestal meerdere groentesoorten gebruikt omdat dit de smaak kan verbeteren. Er worden dan groentesoorten gebruikt die complementair zijn in elkaars smaak.

Het gebruik van meerdere groentesoorten heeft ook een gezondheidsaspect. Iedere groentesoort heeft zijn eigen unieke samenstelling wat betreft vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Door meerdere groentesoorten in één sapje te combineren krijg je meerdere soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen. Zo bereik je een maximaal gezondheidseffect met het drinken van groentesap.

Het is ook gebruikelijk om een beetje vruchtensap aan de groentesap toe te voegen. In de regel wordt een verhouding van 70% groentesap tegenover 30% vruchtensap aangehouden. Het vruchtensap is bedoelt om de groentesap wat zoeter en lekkerder te maken. Omdat vruchtensap, in tegenstelling tot groentesap, suikers en relatief veel calorieën bevat wordt het aandeel vruchtensap zo laag mogelijk gehouden. Genoeg om de smaak te verbeteren maar niets zo veel dat het gezonde sapje veranderd in een dikmaker.

Vanuit gezondheidsoogpunt zijn er ook mensen die ervoor kiezen om hun groentesapjes te maken van 100% groenten. Een groentesapje die voor 100% uit groente bestaat is calorie- en koolhydraatarm. Een groentesapje kan je direct na bereiding opdrinken. Het is wel lekkerder om het sapje eerst een paar uurtjes in de koelkast af te laten koelen. Drink je het sapje niet direct op dan is het verstandig om er wat citroensap aan toe te voegen. Citroensap voorkomt het oxideren van de vers geperste groente waardoor de antioxidanten en vitaminen beschermt blijven tegen de invloeden van zuurstof. Net zoals je met citroensap kan voorkomen dat appelpartjes bruin gaan worden, na het schillen van een appel.

In plaats van vruchtensap kan je ook gebruik maken van kruiden of specerijen om de smaak van het groentesapje te verbeteren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van munt om het groentesapje wat frisser te maken. Of van gemberwortel om het sapje een beetje pittig te maken.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van superfoods om de groentesap extra voedingsstoffen en smaak te geven. Superfoods die vaak in groentesapjes gebruikt worden zijn spirulina, goji bessen en kurkuma. Spirulina wordt veel gebruikt omdat deze superfood veel chlorofyl bevat. Chlorofyl staat bekend om haar detox-eigenschappen wat het lichaam ondersteunt bij het afvoeren van afvalstoffen. Kurkuma staat bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen.

Groentesap recept 1: Spinazie-komkommersap

Deze groentesap is populair bij vanwege de detox-eigenschappen, die te danken zijn aan de spinazie. 

Wat je nodig hebt:

 • Een halve komkommer
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 kopje gewassen spinaziebladeren
 • Een halve appel
 • Een halve citroen
 • 2 centimeter gemberwortel

Bereiding:

Snij de komkommer en appel in partjes. De schil mag je laten zitten, deze blijven in de slowjuicer achter. Snij de bleekselderij en citroen ook in partjes. Voer eerst de appel en de citroen in de slowjuicer. Voeg vervolgens de spinazie, bleekselderij en de komkommer toe. Controleer eerst of je slowjuicer geschikt is voor gemberwortel alvorens deze als laatste toe te voegen. Let op: niet alle slowjuicers zijn geschikt voor gemberwortel. 

Groentesap recept 2: bieten-aardbeiensap

Rode bieten zijn populair onder duursporters. Rode bieten bevatten nitraat. Nitraat zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen. Zo kan het hart makkelijker het zuurstofrijke bloed rondpompen. Het ontspannende effect op de bloedvaten is ook goed voor de bloeddruk, deze daalt door het drinken van bietensap. Vanwege deze eigenschap is bietensap ook een geliefd drankje voor mensen met een hoge bloeddruk.

De aardbeien en bosbessen in deze groentesap zorgen voor de nodige antioxidanten terwijl ze maar weinig suikers bevatten. 

Wat je nodig hebt:

 • 2 rode bieten
 • 1 kopje schoongemaakte aardbeien
 • 1 kopje bosbessen

Bereiding:

Maak de rode bieten goed schoon en snij ze in blokjes van maximaal 2cm x 2cm. Doe de blokjes rode biet in de slowjuicer, vervolgens de aardbeien en als laatste de bosbessen. Dit sapje drink je het beste koel. 

Groentesap recept 3: wortel-gembersap

Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het gember in dit sapje zorgt voor een iets wat pittige smaak en beschermt het lichaam tegen inflammatie. 

Wat je nodig hebt:

 • 5 wortels
 • 2 appels
 • 2 centimeter gemberwortel
 • Een halve citroen

Bereiding:

Snij de wortels in stukken van ongeveer 2 centimeter. Snij de appels in partjes en schil de citroen. Voer als eerste de citroen de slowjuicer in. Vervolgens de appel, de wortels en als laatste de gemberwortel. Laat dit groentesapje eerst in de koelkast afkoelen alvorens deze te nuttigen. Je kunt ook ijsklontjes gebruiken om je dranken te koelen.

Het maken van groentesapjes kost helaas wel veel tijd, maar je lichaam zal je dankbaar zijn voor de moeite die je erin steekt. Heb je niet altijd de tijd om een groentesapje te maken dan kan je deze ook kant-en-klaar bestellen. Je krijgt dan de groentesappen ingevroren toegestuurd. Een dag voordat je een sapje wilt drinken haal je deze uit de vriezer en laat je deze in de koelkast ontdooien. Wel zo gemakkelijk.

Alles wat je moet weten over een Japanse theeceremonie met matcha

Alles wat je moet weten over een Japanse theeceremonie met matcha
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Matcha is serious business in Japan, de meeste Japanners drinken dan ook dagelijks matcha thee. Het zit als het ware al eeuwen ingeburgerd in de cultuur van Japan. Vooral in de Japanse theeceremonies staat de matcha thee vaak centraal. De bereiding van de matcha thee staat op zo’n momenten als de Japanse theeceremonie in het middelpunt van de belangstelling. Chanoyu of Chado zegt je misschien niet veel, maar daar brengen we graag verandering in. Het betekent namelijk ‘de weg van de thee’ of ‘het pad van de thee’. Een Japanse theeceremonie gebeurt dan ook volgens een ritueel, het is een proces dat gaat van de bereiding tot het drinken van de matcha thee

Het doel van een Japanse theeceremonie

Bij een Japanse theeceremonie is er meestal een gastheer of gastvrouw aanwezig en de gasten. De bedoeling van het hele gebeuren is eigenlijk dat iedereen volledig tot rust komt, een soort van zen-moment creëren. Een manier van communicatie. Je kan het in principe bijna vergelijken met een meditatie of een spirituele reis, en dit allemaal door het groene drankje: matcha. Het wordt een ceremonie genoemd omdat er verschillende rituelen verbonden zijn aan het bereiden en het drinken van de thee. Maar niet voor iedereen moet een Japanse theeceremonie zo serieus of spiritueel zijn, in zekere zin is het voor veel personen een vorm van amusement en ontspanning. Het drinken van de thee zou elk zintuig moeten prikkelen. 

Matcha is een kunst

Het bereiden, serveren en drinken van de matcha is in Japan een echte kunst. Er komt niet enkel thee bij kijken, maar nog zoveel meer. Het is als het ware een echte discipline in Japan. Bloemen worden op een bepaalde manier geschikt, het juiste servies wordt gebruikt, de Japanse kalligrafie zijn allemaal belangrijke onderdelen van de traditionele Japanse matcha theeceremonie. Vaak wordt er niet enkel thee geserveerd, maar ook een traditionele maaltijd, de Kaiseki, die door de gastheer of de gastvrouw klaargemaakt wordt. 

Wabi Sabi

“De waardering van de schoonheid van dingen in al hun simpelheid en natuurlijke vergankelijkheid” en “de vervullende eenzaamheid van de natuur, weg van de beschaving.” Een combinatie van de spirituele kant en de materiële kant. Imperfectie speelt hier een grote rol in, de imperfectie van bijvoorbeeld de ruimte waar de Japanse theeceremonie zich in bevindt. Dit alles tezamen geeft een bijzondere dimensie aan het concept van de Japanse theeceremonie. 

Tips voor een culinair geslaagde Vaderdag

Tips voor een culinair geslaagde Vaderdag
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De liefde van de man gaat door de maag en dat is niet anders voor papa’s! Speciaal voor Vaderdag geven wij jou de beste tips om er een culinair festijn van te maken voor jou en je papa. Of jullie nu samen op stap gaan of gezellig thuis de barbecue aansteken, het zal hoe dan ook een heerlijke dag worden!

Een simpel ontbijt

Net zoals het typische ontbijt op bed met Moederdag, vinden papa’s het ook fijn om vanaf het begin van de dag verwend te worden. Al hoeft een ontbijt niet helemaal versierd te worden met bloemetjes, latte-art en versierde pannenkoekjes, wordt de moeite van een simpel ontbijt wel geapprecieerd. Hou het dus eenvoudig en kies voor klassiekers. Zo sla je de bal bijvoorbeeld nooit mis met een omelet met spek en een simpel tasje koffie.

High Beer

Een high tea, of afternoon tea is een heel fenomeen in Engeland. Met een lekker kopje thee en heerlijke gebakjes, sandwiches en ander lekkers dat de smaak van de thee complementeert, is dit een welbekende namiddagse activiteit. Maar wat als je deze activiteit een tikkeltje ‘stoerder’ maakt en op maat van je papa kan doen? Dat kan met een high beer natuurlijk. Dit kan je gewoon doen bij een lokale brouwerij. Vraag een tasting aan met een assortiment hapjes en laat je bekoren door de diverse smaken van bier. Ben je toch meer op je gemak thuis? Dan houdt niets je tegen om er thuis zelf eentje te organiseren. En als je zelf geen bierfanaat of nog te jong bent, houdt niets je tegen om een cadeaubon te geven voor zo’n gezellige namiddag.

De klassieke BBQ

Er gaat niets boven een goed stuk vlees. Nu het zonnetje er weer door begint te komen en het kwik begint te stijgen, is dit het uitgerekende moment om die barbecue weer aan te steken. Jij doet natuurlijk het meeste werk, zodat jouw papa enkel maar zijn voetjes onder tafel hoeft te schuiven. Maar laat voldoende ruimte om de echte BBQ-master een kijkje te laten nemen naar jouw vuurtje en tips te geven voor jouw kookkunsten.

Een aangepaste menu

Natuurlijk is elke papa anders. De sportieve, de fijnproever, de veggie-papa,… Pas je menu aan naar de smaak van jouw papa en er kan niets mis gaan. Durf je de uitdaging van de fijnproever niet aan te gaan en zijn sommige menu’s toch iets te complex voor jou? Maak het je dan niet te moeilijk en bestel een dinerbox van zijn favoriete restaurant.

Iced coffee: dé ultieme verfrissende zomerdrank

Iced coffee: dé ultieme verfrissende zomerdrank
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ice Ice baby

Ben je klaar voor de zomer? Naarmate de temperaturen stijgen, krijgen we steeds minder zin in warme dranken en snak je bij zomerweer naar een verfrissende iced coffee. Haal de barista in jezelf naar boven en maak komende zomer de lekkerste iced coffees in een handomdraai.

Hoe maak je iced coffee?

Er zijn weinig dingen zo verrassend lekker en bovendien nog eens zo simpel om te maken. Iced coffee zetten is echt wel een piece of cake. Wat heb je nodig? Koffie (duh!), ijs, melk en een zoetstof zoals honing, karamel of suiker. Met dit drankje kan je alle kanten uit: je kan er naar hartenlust mee experimenteren. Gewoon in de blender of zelfs een cocktailshaker volstaat om de ingrediënten lekker door elkaar te schudden en een heerlijk verfrissende en romige iced coffee te bekomen. Slagroom als topping? Of ben je eerder fan van koud melkschuim en wat cacao? Of… trek jij vandaag je stoute schoenen aan en kieper je graag een scheutje rum en wat honing in je iced coffee? Alles kan, alles mag, it’s summer baby!

Iced coffee met haver of sojamelk

Niet zo’n waaghals in de ochtend? Experimenteer dan eens met verschillende soorten melk. Een lekker alternatief voor dierlijke melk of ideaal voor zij die lactose intolerant zijn, is een iced coffee met haver- of sojamelk. Soja en haver zijn zacht voor zowel jou als jouw smaakpapillen. Ochtendstond heeft goud in de mond en ook op een zonnige zondag kan lekker vroeg opstaan je volledig opladen voor de komende week. In de zomer past daar dan zonder twijfel een iced coffee bij. Op lazy sunny vegan sundays serveer je dus traditioneel een iced coffee met haver- of sojamelk. Geen fan van havermelk? Dan is amandelmelk misschien wel jouw dada. Een absolute topper deze zomer is de ‘Chai Latte Frapuccino’. Klinkt moeilijk om te maken, maar is het niet. Gewoon je standaard chai Latte zetten en op dezelfde manier door de blender zoals je dat gewend bent voor je iced coffee. Klaar!

Dubbele espresso please

Hoe lekkerder je koffie, hoe lekkerder jouw iced coffee, logisch, toch? Heb je in jouw keuken zo’n prachtige espressomachine staan? Dan kan je naar hartenlust experimenteren met allerlei iced coffees. Hoe straffer, hoe beter zeg je? Ga dan absoluut voor een double shot espresso als basis. Ben je meer voor de smeuïge drankjes? Dan kan je zelfs een scheutje vloeibare room aan je iced coffee toevoegen voor een extra creamy touch. Best of both worlds! De combinatie van een double shot en wat room zal je doen smelten van plezier!