Stoofpot? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be Stoofpot? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be

 

Recepten - stoofpot

Boerenkoolstamppot met spek en preiroom

Boerenkoolstamppot met spek en preiroom
De basis van dit gerecht is typisch voor Nederlands: een stamppot! Het concept is kinderlijk eenvoudig: aardappelen met een groente aanstoven en grof pureren. Boerenkool is een populaire keuze in dit soort democratische gerechten: lekker, goedkoop en gezond! Aangevuld met knapperige spekjes en een romig preisausje wordt dit een alledaags maar overheerlijk gerecht!

Kalkoenblokjes in rodewijnsaus

Kalkoenblokjes in rodewijnsaus
Een rijkelijke saus maakt heel veel ingrediënten nog beter dan ze al zijn. In dit recept gaan we aan de slag met een klassieker van formaat uit grootmoeders keuken: een rode wijnsaus met erg veel smaak en karakter die heerlijk past bij malse kalkoenblokjes. Perfect wanneer het net iets feestelijker mag zijn.

Oosters visstoofpotje

Oosters visstoofpotje
Visliefhebbers opgelet: dit heerlijke stoofpotje met vis en oosterse kruiden is niet te versmaden. Behalve een kruidige, volle smaak zal dit recept je verleiden met een flinke portie groentjes waardoor je er zonder zorgen lekker veel van kan smullen.

Gebraden kip met orzo (Nigella Lawson)

Gebraden kip met orzo (Nigella Lawson)
Voor de meest eenvoudige en toch smaakvolle recepten kan je altijd aankloppen bij Nigella Lawson. Deze Britse schrijfster en presentatrice doet het internationaal erg goed mee eerlijke recepten die iedereen kan klaarmaken en regelmatig verrassen. Zo is de uiterst eenvoudige combinatie van gebraden kip met prei, worteltjes en orzo een onwaarschijnlijk schot in de roos. Bovendien moet je maar één port vuilmaken!

Hazenpeper

Hazenpeper
Een verfijndere wildklassieker dan een authentieke, traag gegaarde hazenpeper bestaat er niet! Deze karaktervolle gerecht heeft wat tijd nodig, maar brengt een veelheid aan royale smaken die op-en-top winters zijn.

Reeragout met knolselderpuree (Colruyt)

Reeragout met knolselderpuree (Colruyt)
Wanneer de bladeren van de bomen beginnen te vallen is niet alleen de herfst maar ook het wildseizoen aangebroken. In dit rustieke recept van Colruyt zorgt een marinade met bier voor een malse en karakteristieke reeragout die typisch van bij ons is. De smeuïge knolselderpuree maakt dit alledaags en toch feestelijk gerecht compleet.

Italiaanse ragout van everzwijn

Italiaanse ragout van everzwijn
Wanneer het wildseizoen is aangebroken, is het ook tijd voor hartverwarmende stoofpotjes. Hoewel dat erg winters klinkt, kan je ook voor een zonnige toets zorgen door inspiratie in de Italiaanse keuken te zoeken. Zo is deze ragout een heerlijk kruidig, krachtig en vol van smaak. Het geheim? Geduld en goede rode wijn!

Kip Marengo

Kip Marengo
Dit beroemde recept heeft een historisch randje. Het zou het lievelingsgerecht van Napoleon geweest zijn nadat zijn chef-kok, net voor de Slag bij Marengo (1800), moest improviseren met een paar beschikbare ingrediënten toen de Franse generaal om een snelle hap vroeg. Napoleon won de strijd en wilde sindsdien niets anders meer op zijn bord net voor veldslagen. Of het verhaal helemaal klopt is twijfelachtig, maar dat dit een buitengewoon lekker stoofpotje is staat wél vast.

Kip in jagersaus (Sofie Dumont)

Kip in jagersaus (Sofie Dumont)
Gewoon lekker is vaak nog het beste, dat weet tv-kok Sofie Dumont als de beste. In dit recept maakt ze immers een heerlijke, ietwat feestelijke en haast nostalgische klassieker klaar: kip met jagersaus. Niet moeilijk en altijd lekker!

Irish stew (Ottolenghi)

Irish stew (Ottolenghi)
Behalve Guinness en Jameson is Irish Stew het meest populaire exportproduct van Ierland. Deze hartverwarmende en comfortabele stoofpot is als een warm dekentje op een gure avond. Het recept is danig bekend dat zelfs Yotam Ottolenghi er een variant op heeft bedacht! Zijn versie is wat avontuurlijker, vraagt voldoende tijd en zit bovenal propvol royale smaken.

Stoofvlees met spek, veenbessen en rode wijn (Colruyt)

Stoofvlees met spek, veenbessen en rode wijn (Colruyt)
Hoewel er in de verste verte niets verkeerd is aan een grote pot oerdegelijk stoofvlees, mag het soms net dat ietsje meer zijn. Zo maakt Colruyt van deze Belgische klassieker iets feestelijk in dit uitstekende recept. De toevoeging van spekjes en veenbessen maakt er een onmisbaar gerecht van tijdens winter- en feestdagen.

Stoofpotje van everzwijn met pastinaak (Sofie Dumont)

Stoofpotje van everzwijn met pastinaak (Sofie Dumont)
In dit fantastisch recept haalt Sofie Dumont die typische sfeer van gezelligheid op die zo kenmerkend is voor de feestdagen. Dit hartverwarmende stoofpotje van wild met verfijnde accenten is perfect om een kerst- of oudjaarsfeest culinair te doen slagen!

Konijn in donker bier

Konijn in donker bier
Wanneer de herfst weer in het land is, is het wildseizoen weer aangebroken. Dat staat voor hartverwarmende en oerdegelijke kost. Zo is konijn gegaard in donker bier een echte klassieker. Lekker vol van smaak en perfect als zondags (feest)maal. Vergeet echter het geheime ingrediënt niet: geduld.

Konijn in mosterdsaus (Rick Stein)

Konijn in mosterdsaus (Rick Stein)
De Britse tv-chef Rick Stein werd erg populair met zijn gemoedelijke reisprogramma's in verschillende Europese regio's met een rijke, culinaire geschiedenis. Ook in Frankrijk ontdekte Rick heerlijke klassiekers, zoals deze 'Lapin à la dijonnaise'. Dit heerlijk stoofpotje van konijn in mosterdsaus is een zalig makkelijk gerecht dat je hele jaar door op tafel kan zetten. Je hebt enkel voldoende tijd nodig, zowel voor de marinade als de kooktijd.

Spiering met paprika en pasta (Jeroen Meus)

Spiering met paprika en pasta (Jeroen Meus)
Voor een zalig stoofpotje kan je ook met varkensvlees aan de slag. In dit recept gaat Jeroen Meus aan de slag met spiering, varkensvlees uit de nek: helemaal niet duur en heerlijk mals. Samen met paprika en pasta resulteert dat in een smaakvol feestmaal voor jong en oud. Bij voorkeur één dag op voorhand klaar te maken!