Recepten - zomers
Meloensalade met munt en prosciutto

Wanneer de temperaturen stijgen is het fijn om lichte, frisse en zomerse (bij)gerechtjes op tafel te toveren. Vers zomerfruit mag dan niet ontbreken. Zo is de combinatie van meloen en rauwe ham een klassieker van formaat. In dit gerecht breiden we die combo uit met tomaatjes en munt tot frisse lunch, salade, voorgerecht of bijgerecht.
Tagged With: barbecue, bbq, bijgerecht, brood, Charentais, dressing, fruit, ham, lunch, meloen, prosciutto, rauwe ham, rauwe hesp, salade, salsa, sherry azijn, tomaat, vakantie, vlees en fruit, zoet-zout, zomer, zomers, zonnig
Spaghetti met inktvis

Het leuke van spaghetti is dat de pasta zo veelzijdig is. Dit recept start met een eenvoudige en eerder klassieke van tomatensaus, maar door met inktvisringen en enkele fris-zure toetsen te werken maak je toch iets dat origineler is dan je doorgaans mag verwachten.
Tagged With: basilicum, chili, chilipeper, fris zuur, inktvis, inktvisringen, italiaans, Italië, kappertjes, kruidig, oregano, pasta, pittig, spaghetti, tomatenconcentraat, tomatensaus, vakantie, visbouillon, voor elke dag, witte wijn, zomers, zonnig, zuiders
Kipfilet met salsa van perzik

Hoewel de combinatie van vlees en fruit voor heel wat verdeeldheid kan zorgen, is vooral kip een populaire en geschikte gezel van fruit. De combinatie met ananas kent iedereen, maar dit recept straalt nog veel meer zomer uit dankzij de sappige salsa van perzik, avocado en zoete paprika. Heerlijk licht en gevarieerd, perfect als lunch of gezond diner!
Tagged With: avocado, basilicum, chilisaus, citroensap, fris, gebakken kip, gegrilde kip, gezond, hete saus, kip, kip met fruit, kipfilet, koolhydraatarm, kruidig, licht, limoensoep, low carb, lunch, mager, makkelijk, munt, paprika, perzik, puntpaprika, rode ui, salsa, vakantie, vlees met fruit, weinig koolhydraten, zoet-zout, zoete paprika, zomer, zomerfruit, zomers, zonnig
Spiesjes van coppa met meloen en komkommer (Colruyt)

Dit frisse zomerhapje van Colruyts receptenteam heeft het allemaal: fris, zoet, zout en in handomdraai klaargemaakt. Perfect om bezoek te ontvangen, een feestje te starten of als gezonde snack tussendoor!
Italiaanse zalmfilet met artisjokpesto

De volle, romige smaak van zalm is een allemansvriend die zich in heel wat keukens thuis voelt. Ook in mediterraanse gerechten kan de vis schitteren. Dit gezonde recept, dat dienst doet als royaal voorgerecht, vlotte lunch of licht diner, combineert zalm met een pesto van artisjok en een fris slaatje.
Tagged With: artisjok, artisjokken, artisjokpesto, chili, chilipeper, dieet, geroosterde artisjok, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kruidig, licht, licht diner, low carb, lunch, mediterraans, middellandse zee, pesto, pijnboompitten, pompoenpitten, rucola, salade, simpel, vermageren, vis, weinig ingrediënten, zalm, zalmfilet, zomer, zomers, zuiders
Dubbele paprikakip (Jamie Oliver)

Dit snelle recept van Jamie Oliver mag je meteen als je nieuwe favoriet inschalen. Een simpele kipfilet, lekker in alle eenvoud, wordt gecombineerd met kikkererwten in een sausje van zoete paprika en een crunchy paprikasalsa. Weinig ingrediënten, evenmin veel werk, maar een maximum aan smaak en lekker gezond (koolhydraatarm).
Tagged With: balsamico, balsamicoazijn, balsamicocrème, basilicum, gepelde tomaten, gezond, Jamie Oliver, kikkererwten, kip, kipfilet, knoflook, koolydraatarm, look, low carb, origineel, paprika, paprikakip, rode paprika, snel klaar, tomaten, verrassend, weinig ingrediënten, zomers, zonnig, zuiders
Kippengehaktbroodje met paprika

Een gehaktbroodje is ontzettend simpel en toch lekker. Een perfect gerecht om regelmatig op het menu te zetten. Bovendien kan je er makkelijk leuke variaties van maken. Zoals dit recept. Kippengehakt is wat fijner van smaak, aangevuld met fijngesnipperde ui, paprika en olijven levert dat een heerlijk mediterraans resultaat op dat je naar hartenlust kan combineren met groentjes, pasta, puree, rijst, sauzen,...
Tagged With: beginner, broodkruim, chapelure, eenvoudig, ei, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, herbes de provence, kindvriendelijk, kip, kippengehakt, makkelijk, mediterraans, olijven, oven, paprika, Proevnçaals, Provençaalse kruiden, rode ui, voor elke dag, weinig werk, zomer, zomers, zuiders, zwarte olijven
Pasta putanesca met kabeljauw

Pasta putanesca is een beroemde klassieker uit Italië. De zilte, ietwat pikante saus op basis van knoflook, ansjovis en chili is zo eenvoudig en toch ontzettend smaakvol. In dit recept voegen we er als extra een mals stukje kabeljauw aan toe. Een eenvoudige maar lekkere en heel doeltreffende aanvulling.
Tagged With: ansjovis, authentiek, basilicum, chili, chilipeper, comfort food, italiaans, Italië, kabeljauw, kappertjes, klassiek, klassieker, linguine, olijven, oregano, pasta, pasta putanesca, spaghetti, tagliatelle, vis, voor elke dag, witte vis, zilt, zomer, zomers, zuiders, zwarte olijven
Lunchsalade met groene asperges en spek

Niets lekkerder dan een frisse, gevarieerde salade als lunch of licht hoofdgerecht. Het is niet alleen gezond, je kan een mooi en seizoensgebonden bordje voorbereiden waar niemand nee op kan zeggen. Zoals deze rijkelijke, lauwe lunchsalade met groene asperges en spekjes.
Tagged With: asperges, balsamico, dressing, ei, eieren, fris, gezond, groene asperges, groentes, groentjes, knapperig, krieltjes, lente, lente-ui, lunch, lunchsalade, mager, olijfolie, peterselie, rode ui, Romeinse sla, salade, slaharten, spek, spekblokjes, spekreepjes, zomer, zomers
Caponata (Jamie Oliver)

Caponata kan je best omschrijven als de Italiaanse (en volgens sommigen zelfs Siciliaanse) versie van ratatouille. Een handvol typische mediterraanse groentes wordt gebakken of gegrild om zo een rustiek, vegetarisch gerecht te krijgen dat erg polyvalent is. Het is zowel warm als koud lekker, past bij brood, pasta of rijst, is een prima hapje, voorgerecht, lunch maar kan ook als diner,... Het moge duidelijk zijn: dit moet je geprobeerd hebben. Ook Jamie Oliver is dol op deze zuiderse klassieker, ontdek hieronder hoe hij het aanpakt!
Tagged With: amandelen, antipasto, aubergine, azijn, bijgerecht, caponata, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kappertjes, klassiek, klassieker, knoflook, makkelijk, mediterraans, middellandse zee, olijven, oregano, peterselie, ratatouille, rode ui, rustiek, Siciliaans, Sicilië, tomaat, tomaten, veel groentjes, vegetarisch, veggie, warm of koud, zomer, zomers, zonnig, zuiders
Kip op de grill met een salade van gepofte aardappelen (Jeroen Meus)

Dit gerecht van Jeroen Meus met pittige kippenbouten, gepofte aardappelen en rucola is 100% bedacht met het barbecue-seizoen in gedachte. Houtskool of gas, of zelfs binnen in de oven wanneer het regent? Dit recept is lekker zomers en simpel om maken.
Tagged With: aardappel, balsamico, barbecue, bbq, buiten koken, dagelijkse kost, fris, gepfot, gepofte aardappelen, grill, grillen, houtskool, Jeroen Meus, ketjap, ketjap manis, kip, kippenbillen, kippenbouten, kippendijen, lente, mosterd, oosterse invloeden, oven, ovengebakken, paprikapoeder, radijs, radijzen, rucola, simpel, voor elke dag, weinig ingrediënten, zomer, zomers
Taco’s met zalm

Dit exotische recept katapulteert je in no time naar zonnige bestemmingen! De gemarineerde stukjes zalm passen heerlijk bij de verse guacamole en zoete blokjes mango. Geserveerd in taco's maak je er een leuk festijn van dat je op talloze momenten kan inzetten. Van snelle lunch tot verjaardagsfeestje.
Tagged With: avocado, chili, chilisaus, exotisch, feest, feestelijk, filet, finger food, guacamole, hip, kerstomaat, kleurrijk, koriander, kruidig, limoen, lunch, maïs, mango, Mexicaans, Mexico, origineel, rode ui, sesam, sesamzaadjes, snelle hap, sojasaus, taco, taco's, tortilla, trendy, vis, voor elke dag, zalm, zalmblokjes, zalmfilet, zomers
Ovenschotel met kip, zongedroogde tomaten en chorizo (Jeroen Meus)

Een royale ovenschotel met een gegratineerd kaaskorstje is zonder twijfel een allemansvriend die elke dag op tafel mag verschijnen. Jeroen Meus kiest in dit recept voor stevige pasta, kip, chorizo en zongedroogde tomaatjes.
Tagged With: allemaansvriend, cajun, chili, chorizo, comfort food, courgette, dagelijkse kost, gegratineerd, gratin, Jeroen Meus, kaas, kindvriendelijk, kip, kipfilet, kruidig, mediterraans, mozzarella, op voorhand, oven, ovenschotel, pasta, Provençaalse kruiden, rigatoni, room, smaakvol, Spaans, Spanje, tomaten, tomatenblokjes, zomers, zongedroogde tomaten, zonnig, zuiders
Spaanse rijst met halloumi

De ultieme klassieker uit Spanje? Paella, natuurlijk! Dit delicate recept bestaat in talloze varianten, maar vraagt wel wat werk en kennis. Dit snelle recept lijkt er een beetje op, maar is eenvoudiger zonder ook maar iets van die Spaanse charme te laten vallen. Behalve de pittige smaak van chorizo zorgt halloumi voor een extra zuiders sfeertje!
Tagged With: chorizo, citroen, comfort food, courgette, gele ui, halloumi, kaas, kaas en vlees, kippenbouillon, knoflook, komijn, kruidig, maïs, oregano, Paella, paprika, rijst, rode ui, Spaans, Spanje, tijm, tomaat, tomaten, tomatenblokjes, tomatenpuree, vakantie, voor elke dag, wilde rijst, witte bonen, witte wijn, wortel, zomer, zomers, zonnig
Mosselen met Oude Geuze in papillot (Sofie Dumont)

Mosselen blinken uit in eenvoud: eventjes stoven op hoog vuur en klaar. De pure smaak van de fijne zeevruchten heeft weinig extra nodig, al kan dit subtiele maar smaakvolle gerecht van Sofie Dumont de echte fijnproevers ongetwijfeld bekoren: mosselen, venkel, room, mosterd en bovenal Oude Geuze in een papillot. Klinkt perfect, toch?
Tagged With: barbecue, bbq, bier, koken met bier, ladychef, mosselen, mosterd, noordzee, Oude Geuze, papillot, peterselie, room, roomsaus, selder, snel klaar, sofie dumont, venkel, vis, witte selder, zee, Zeeuwse mosselen, zoete ui, zomer, zomers, zuurdesembrood