Zuiders? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be Zuiders? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be

 

Recepten - zuiders

Italiaanse zalmfilet met artisjokpesto

Italiaanse zalmfilet met artisjokpesto
De volle, romige smaak van zalm is een allemansvriend die zich in heel wat keukens thuis voelt. Ook in mediterraanse gerechten kan de vis schitteren. Dit gezonde recept, dat dienst doet als royaal voorgerecht, vlotte lunch of licht diner, combineert zalm met een pesto van artisjok en een fris slaatje.

Pasta putanesca met kabeljauw

Pasta putanesca met kabeljauw
Pasta putanesca is een beroemde klassieker uit Italië. De zilte, ietwat pikante saus op basis van knoflook, ansjovis en chili is zo eenvoudig en toch ontzettend smaakvol. In dit recept voegen we er als extra een mals stukje kabeljauw aan toe. Een eenvoudige maar lekkere en heel doeltreffende aanvulling.

Minestronesoep

Minestronesoep
Minestronesoep is een onverslijtbare klassieker uit de Italiaanse keuken waar je elke dag van het jaar van kan genieten. Het concept van de royale soep is dan ook heerlijk eenvoudig: allerlei groentjes in grove stukjes in een pittige en kruidige tomatensoep. Met dit basisrecept maak ook jij deze heerlijke (maaltijd)soep.

Caponata (Jamie Oliver)

Caponata (Jamie Oliver)
Caponata kan je best omschrijven als de Italiaanse (en volgens sommigen zelfs Siciliaanse) versie van ratatouille. Een handvol typische mediterraanse groentes wordt gebakken of gegrild om zo een rustiek, vegetarisch gerecht te krijgen dat erg polyvalent is. Het is zowel warm als koud lekker, past bij brood, pasta of rijst, is een prima hapje, voorgerecht, lunch maar kan ook als diner,... Het moge duidelijk zijn: dit moet je geprobeerd hebben. Ook Jamie Oliver is dol op deze zuiderse klassieker, ontdek hieronder hoe hij het aanpakt!

Spaghetti al limone met sugar snaps

Spaghetti al limone met sugar snaps
Een snelle, vegetarische en frisse maar toch smeuïge pasta? Exact wat je in dit recept kan vinden! Perfect als way-to-go na een drukke werkdag.

Kipspiesjes met Provençaalse groentjes

Kipspiesjes met Provençaalse groentjes
Kip en rijst vormen een perfect duo waar je elke dag iets leuks van kan maken. Van oosters tot Europees, het smaakt altijd weer. Deze keer kiezen we voor de Zuid-Franse aanpak van talloze groentjes je kan herkennen van een Provençaalse saus of ratatouille. Lekker gezond, zeker in combinatie met de kruidige kipspiesjes.

Ovenschotel met kip, zongedroogde tomaten en chorizo (Jeroen Meus)

Ovenschotel met kip, zongedroogde tomaten en chorizo (Jeroen Meus)
Een royale ovenschotel met een gegratineerd kaaskorstje is zonder twijfel een allemansvriend die elke dag op tafel mag verschijnen. Jeroen Meus kiest in dit recept voor stevige pasta, kip, chorizo en zongedroogde tomaatjes.

Balsamico-zalm met spinazie en kerstomaatjes (Gino d’Acampo)

Balsamico-zalm met spinazie en kerstomaatjes (Gino d’Acampo)
Zalm en spinazie is een klassieke combinatie die we allemaal kennen. Meestal wordt er ook iets van room of puree aan toegevoegd. Wil je echter eens iets anders dan is dit recept van de Italiaanse tv-kok Gino d'Acampo een absolute aanrader. Met balsamico, sesamzaadjes en kerstomaatjes maakt hij er een heerlijk lichte, mediterraanse versie van.

Kruidige kipgehaktballetjes met tomaat

Kruidige kipgehaktballetjes met tomaat
Fan van tapas? Dan ken je albondigas: gehaktballetjes in een tomatensausje. Ontdek in dit recept een variant met kippengehakt en koriander op de Spaanse klassieker. Perfect als apero, winter of zomer!

Mediterraan visgerecht (Pascale Naessens)

Mediterraan visgerecht (Pascale Naessens)
Of de zon nu weldadig schijnt, of je er net extra hard naar snakt: dit gezonde recept van Pascale Naessens is de oplossing. Het is al vaak vastgesteld dat het mediterraanse dieet het gezondste is, dit snelle ovengerecht is daar een prima bewijs van.

Linguine met scampi en chorizo

Linguine met scampi en chorizo
De combinatie van vis en vlees is altijd win-win. Je zorgt voor meer variatie in je eetpatroon en kan meer smaken combineren. Deze snelle, romige pasta met zongedroogde tomaatjes voegt de pittige smaak van chorizo toe aan fijne scampi. Het ziet er best chique uit, maar is eigenlijk snelle en comfortabele kost voor elk seizoen!

Sliptong met kappertjes en zongedroogde tomaatjes

Sliptong met kappertjes en zongedroogde tomaatjes
Sliptongen zijn jonge tongen die logischerwijze iets kleiner zijn, maar groots van smaak! De verfijnde structuur biedt een waaier aan opties. In dit recept wordt inspiratie in het zuiden van Europa gezocht met gedroogde tomaatjes, citroen, kappertjes, rucola,... Heerlijk als lunch, lichte maaltijd of zelfs als voorgerecht!

Penne met spinazie en pancetta (Jeroen Meus)

Penne met spinazie en pancetta (Jeroen Meus)
Jeroen Meus, Vlaanderens favoriete tv-kok, is dol op een klassieke pasta carbonara. Dit recept is er een leuke variant op met pancetta en spinazie. Erg lekker én in een handomdraai klaar!

Gepaneerde koteletten op Italiaanse wijze

Gepaneerde koteletten op Italiaanse wijze
Een ouderwetse varkenskotelet is een lekker stukje vlees dat we gerust weer wat vaker op het menu mogen zetten. Veel mensen zijn er echter minder dol op omdat het vlees snel taai wordt wanneer je het bak. Daar is dit originele recept de perfecte oplossing voor: dankzij een knapperig korstje met Italiaanse kruiden blijft het vlees extra mals.

Reestoverij met chianti

Reestoverij met chianti
Het wildseizoen is voor fijnproevers een groot feest. Vooral ree is een populaire keuze: het vlees heeft een uitgesproken maar verfijnde smaak. Dat past perfect bij de delicate smaak van chianti: een Italiaanse rode wijn die heerlijk is in stoofpotjes. Zoals dit recept: laat alle smaken van de herfst perfect samenkomen in dit traag gegaarde, mediterrane gerecht.