Recepten - zuiders
Geroosterde eend met bloedappelsien en steranijs (Ottolenghi)

In dit recept maakt Yotam Ottolenghi een klassieker met een twist klaar. Het bekende "Magret de canard à l'orange" uit Frankrijk, is een typisch recept met een eendenfilet en een saus op basis van appelsienen. Ottolenghi kiest in dit recept voor de iets verfijndere smaak van bloedappelsienen en voegt er talloze smaakmakers zoals steranijs aan toe. Het geheim? Enkele uren voorzien om het vlees rustig te laten marineren.
Tags: anijs, appelsien, azijn, bloedappelsien, chilipeper, chillie, eend, eendenborst, eendenfilet, Frankrijk, Frans, fruit, koken met fruit, komijn, kruidig, magret de canard à l'orange, marinade, marineren, mediterraans, mediterraanse kruiden, middellandse zee, Ottolenghi, pittig, rode wijn, sherry azijn, sinaan, sinaasappel, steranijs, uitgesproken, variant twist, veel smaak, veel smaakmakers, veel smaken, venkel, venkelzaad, wild, Yotam Ottolenghi, zuiders
Pasta met halloumi en kerstomaatjes

Kaasliefhebbers weten al langer dan vandaag dat halloumi een heerlijke en veelzijdige kaas is die de lekkerste vegetarische gerechten mogelijk maakt. Deze kinderlijk eenvoudige maar smaakvolle pasta met kerstomaatjes is daar een topvoorbeeld van.
Tags: alledaags, beginner, comfort food, doordeweeks, eenvoudig, geen vlees, grillkaas, halloumi, italiaans, Italië, kaas, kerstomaat, kerstomaatjes, kerstomaten, knoflook, laurier, look, mediterraans, oregano, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, snel klaar, tomaat, tomaten, tomatensaus, ui, vegetarisch, zuiders
Linguine met spinaziepesto en balletjes

De typische pesto Genovese (basilicum, knoflook en Parmezaanse kaas) is natuurlijk niet de enige manier waarop je dit stevige sausje kan bereiden. In dit recept maken we een pesto op basis van spinazie, een heerlijke variant die je net als de klassieke pasta pesto best serveert met linguine. De gehaktballen maken het festijn compleet, al kan je ze gerust achterwege laten indien je liever vegetarisch eet.
Tags: cashew, cashewnoten, eenvoudig, ei, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, italiaans, Italië, kindvriendelijk, knoflook, linguine, look, noten, olijfolie, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pasta pesto, pecorino, pesto, rustiek, snel klaar, spinazie, vegetarisch, veggie, weinig ingrediënten, zomers, zuiders
Zuiderse groentestoofpot met zalmfilet (Jeroen Meus)

Zalm is een heel populaire vissoort in talloze gezinnen. Dat is geen toeval, het is smaakvolle vissoort die je heel veelzijdig kan gebruiken. In dit recept kiest Jeroen, bijvoorbeeld, voor een zuiderse groentestoofpot die lekker vol smaakt en heerlijk gezond is. De zalmfilets bakt/stoomt hij in de oven zodat ze heerlijk mals en sappig blijven.
Tags: aardappelen, ansjovis, aubergine, cayenne, dagelijkse kost, één, elk seizoen, Frankrijk, Frans, groenten, groentestoofpot, groentjes, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, kruidig, mediterraans, olijfolie, paprika, paprikapoeder, provençaals, Provençaalse keuken, provence, rozemarijn, Spaans, Spanje, spinazie, stoverij met groentes, tijm, tomaten, vakantie, veel groentjes, vis, visfilet, zalm, zalmfilet, zilt, zomer, zonnig, zuiders
Pasta caponata

Caponata mag je gerust als het nationale gerecht van Sicilië beschouwen. Deze salade/dikke saus van gekookte groentjes, met een hoofdrol voor aubergine, is er enorm populair. Er bestaan flink wat varianten, van uiterst eenvoudig tot behoorlijk uitgebreid. In dit recept kiezen we voor een eenvoudige, maar typische en smaakvolle, basisbereiding die heerlijk combineert met pasta.
Tags: ajuin, aubergine, authentiek, basilicum, caponata, courgette, eenvoudig, groentesaus, italiaans, Italië, kappertjes, knoflook, look, makkelijk, mediterraans, olijfolie, ook koud, paprika, parmezaanse kaas, pasta, penne, peterselie, rigatoni, rozijnen, rustiek, salade, saus, Sicilië, snel klaar, tomaat, tomaten, tomatensaus, ui, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, voor elke dag, zomer, zomers, zomerse pasta, zuiders
Kip florentine (Colruyt)

In dit recept geeft het kookteam van Colruyt een smakelijke interpretatie van kip op Florentijnse wijze. Of die bereiding heel authentiek is, staat niet vast. Dat de smeuïge bereiding met room, kaas en spinazie overheerlijk smaakt is wel een garantie. De (volkoren) penne maakt dit Italiaanse gerecht compleet.
Tags: alledaags, Colruyt, Emmentaler, gegratineerd, geraspte kaas, gratin, gratineren, grote pasta, ham, hesp, italiaans, Italië, kaas, kio, kipfilet, kruidig, mediterraans, mozzarella, ovengerecht, ovenschotel, pasta, penne, prosciutto, rauwe ham, romig, room, roomsaus, spinazie, tabasco, volkoren pasta, volkoren penne, voor elke dag, zuiders
Italiaanse kipfilet met asperges in pestosaus

Asperges, ook wel bekend als ons witte goud, associeer je niet meteen met Italiaanse bereidingen. Nochtans zijn aldaar de groene asperges courant en populair. Bovendien combineren ze prima met de witte variant. In dit recept wordt dit culinaire trio begeleid door een romige pestosaus en sappige kipfilets. Heerlijk!
Tags: asperge, asperges, basilicum, gegratineerd, gratin, gratineren, groene asperges, groene pesto, italiaans, Italiaanse ham, Italië, kip, kipfilet, mediterraans, mozzarella, pancetta, parmaham, pesto, pesto Genovese, pestosaus, pijnboompitjes, rauwe ham, romig, room, roomsaus, witte asperges, zuiders
Gevulde paprika met gehakt en mozzarella (Sofie Dumont)

Sofie Dumont presenteert in dit familierecept een toffe klassieker die altijd past in het weekmenu: gevulde paprika's. Leuk aan haar recept is dat de fijne pasta (orzo) meteen in het gehakt verwerkt wordt. Snel, origineel en bijzonder kindvriendelijk!
Tags: bieslook, gegratineerd, gehakt, gemengd gehakt, gevulde paprika's, gratineren, Griekse pasta, italiaans, kalf, kalfsgehakt, knoflook, look, mediterraans, mozzarella, orzo, paprika, pasta, rozemarijn, rund, rundsgehakt, sofie dumont, tomaten, trostomaatjes, trostomaten, Varken, varkensgehakt, volkoren, volkoren orzo, volkoren pasta, zoete ui, zuiders
Vegetarische paella (Jeroen Meus)

Paella is het wereldberoemde signatuurgerecht uit Spanje. Over wat nu de meest authentieke bereiding is, wordt al jaren gediscussieerd. Er bestaan dan ook talloze varianten. Dat weet ook Jeroen Meus, in dit recept ontwerpt hij immers zijn eigen vegetarische variant met gegrilde groentjes en halloumi. Smullen!
Tags: arroz bomba, aubergine, bouillon, cayennepeper, courgette, dagelijkse kost, éénpansgerecht, erwten, erwtjes, gebakken rijst, gerookt paprikapoeder, grillen, grillkaas, groentebouillon, halloumi, Jeroen Meus, kaas, knoflook, kruidig, laurier, mediterraans, Paella, paprika, paprikapoeder, pittig, rijst, saffraan, saffraanpoeder, Spaans, Spanje, tijm, vakantie, veel groentjes, vegetarisch, veggie, zomer, zomers, zuiders
Varkensmignonette met venkel en tomaten (Colruyt)

Denk niet meteen aan een kille winterdag wanneer je een ovenschotel op het menu plaatst. Met zomerse groentjes zoals tomaat en venkel kan je er ook een verkwikkend gerecht van maken dat perfect past op zonnige dagen. Aangevuld met malse varkensmignonettes, gegrilde kaas en rijst wordt dit een lekker en volledig gerecht van Colruyt.
Tags: basmati, basmatirijst, droge witte wijn, Emmentaler, gegratineerd, gegratineerde kaas, gegrilde kaas, geroosterde kaas, gratin, Gruyère, italiaans, kaas, knoflook, kruidig, mediterraans, olijfolie, oven, ovenschaal, ovenschotel, rijst, tijm, tomaat, tomaten, ui, Varken, varkensmignonette, varkensvlees, venkel, wijn, zomers, zonnig, zuiders
Zaalouk met halloumi

Eén van de verrassend eenvoudige maar smaakvolle klassiekers uit de Marokkaanse keuken is zaalouk. Deze bereiding houdt het midden tussen een saus en een salade. Het wordt bereid met geroosterde aubergine, tomaat, knoflook, ui en typische kruiden. De salade wordt vaak ingezet als voorgerecht of lunch met wat brood en kan zowel warm als koud gegeten worden. Met geroosterde halloumi erbij maak je er een volwaardig gerecht van.
Tags: ajuin, arabisch, aubergine, Berbers, brood, dipsaus, exotisch, geen vlees, geroosterd, gezond, grillkaas, halloumi, Harissa, kaas, knoflook, komijn, look, lunch, Marokkaans, Marokko, mediterraans, middellandse zee, Noord-Afrikaans, olijfolie, peterselie, pittig, roosteren, salade, saus, smaakvol, tomaat, tomaten, ui, veel groenten, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, zaalouk, zuiders
Linguine met tonijn en gamba’s (Jamie Oliver)

Dit pitoreske gerecht van Jamie Oliver komt rechtstreeks uit Italië en bevat een heerlijke agrodolce-stijl. Dit wil zeggen dat de linguine op smaak wordt gebracht met iets dat het midden houdt tussen een saus en kruidige smaakmaker (zoals een currypasta). De dikke saus bevat meestal een zoet én zuur accent, maar de variaties zijn eindeloos. Jamie combineert de gamba's en tonijn met de heerlijke, aanwezige smaken van kaneel, pistache, peterselie, azijn en saffraan. Alledaags, en toch ook pure luxe op je bord!
Tags: agrodolce, ajuin, ansjovis, ansjovisfilets, azijn, balsamico, balsamico bianco, dikke saus, gamba, garnaal, garnalen, geelvintonijn, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kaneel, kruidig, linguine, luxe, luxueus, mediterraans, parmezaan, Parmezaankorst, parmezaanse kaas, pasta, pecorino, peterselie, pistache, pistachenoten, reuzegarnalen, rijk, rijkelijk, saffraan, saus, scampi, seafood, smaakvol, spaghetti, The Naked Chef, tonijn, ui, vis, witte wijn, witte wijnazijn, zee, zeevruchten, zuiders
Geroosterde kabeljauwfilet met chorizo

Met dit charmante recept trek je een subtiele Spaanse kaart. De gebraden aardappeltjes doen in combinatie met de chorizo en paprika wat denken aan patatas bravas, terwijl de malse smaak van de kabeljauw voor een mild en smaakvol geheel zorgt. Extra bonus aan dit recept: je kan al het werk aan de oven overlaten!
Tags: aardappel, aardappelen, chorizo, chorizoworst, geroosterd, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaas, krielaardappeltjes, krielpatatjes, krieltjes, kruidig, marinade, mediterraans, olijfolie, oven, ovenschaal, ovenschotel, paprika, paprikapoeder, peterselie, pikant, pikant en zacht, piment, pittige worst, rode paprika, rode ui, roosteren, smaakvol, tijm, vastkokende aardappelen, vis, vis en vlees, visfilet, witte vis, witte wijn, zomers, zonnig, zuiders
Griekse kip met muntyoghurt (Sandra Bekkari)

Een snelle en gezonde hap bereiden kan vlot met de oven. Ook Sandra Bekkari gebruikt die techniek graag, het vraagt immers weinig moeite en je kan eindeloos variëren. Voor dit recept trekt ze de Griekse kaart, waarbij vooral de frisse yoghurt met munt een verfrissend accent garandeert.
Tags: aubergine, courgette, dieet, gezond, Griekenland, grieks, Griekse yoghurt, kalkoen, kalkoenblokjes, kerstomaten, kip, kipfilet, kippenblokjes, kruidig, mager, mediterraans, munt, olijfolie, olijven, oven, ovengebakken, ovenschotel, paprika, Porvençaalse kruiden, Povençaals, rode ui, Sandra Bekkari, tomaten, veel groentjes, vermageren, verse munt, voor elke dag, weinig werk, yoghurt, zuiders, zwarte olijven
Pizza Sarda

Wie graag wat authentieke pit op zijn pizza heeft, moet dit recept zeker eens proberen. De naam verwijst naar Sardinië, het schilderachtige Italiaanse eiland in de Middellandse Zee. Sardijnen genieten van eenvoudige, traditionele kost. Eén van de plaatselijke toppers is een pittige salami-worst, die heerlijk smaakt op pizza in combinatie met typische Pecorino-kaas.
Tags: alledaags, comfort food, comfortfood, italiaans, Italië, kaas, kruidig, mediterraans, middellandse zee, mozzarella, oregano, oven, ovengebakken, pecorino, pikant, pittig, pizza, salami, Sarda, Sardijns, Sardinië, spicy, tomaten, tomatensaus, zuiders