Belgisch? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be Belgisch? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be

 

Recepten - Belgisch

Hammetje met mosterdsaus

Hammetje met mosterdsaus
Wil je wel eens genieten van een botermals stukjes vlees waar bijna geen werk meer aan is? Dan is een voorgegaard hammetje op been een perfecte keuze. Opwarmen en klaar! De tijd die je daarmee uitspaart kan je dan investeren in een verfijnd mosterdsausje.

Aardbei-rabarbertaart

Aardbei-rabarbertaart
Eenmaal de lente goed op gang is, genieten we traditioneel van lekkers zoals aardbeien en asperges. Ook rabarber is een echte lekkernij die dan niet mag ontbreken. De fris-zure smaak leent zich uitstekend tot allerlei zoete gerechten en hapjes. Voor wie rabarber toch té zuur is, is deze eenvoudige taart op basis van kruimeldeeg de perfecte oplossing. Aardbeien passen perfect bij rabarber en zorgen voor een zachtere, zoete smaakervaring.

Pensen met groentestoemp en appelmoes (Jeroen Meus)

Pensen met groentestoemp en appelmoes (Jeroen Meus)
Voor dagelijkse kost met net dat extraatje moet je natuurlijk bij Jeroen Meus. De Vlaamse tv-kok kan onze typische klassiekers als geen ander heruitvinden of uitbreiden waardoor ze verrassend blijven. Zo combineert Jeroen in dit alledaagse recept pensen (altijd lekker!) met zelfgemaakte appelmoes (ook lekker!) en een royale groentestoemp (lekker maar gezond!). Een prima keuze om ook de allerkleinsten hun buikje bolrond te laten eten.

Kippenbouten met dragonsaus en kroketten (Jeroen Meus)

Kippenbouten met dragonsaus en kroketten (Jeroen Meus)
Er bestaan talloze combinaties in de keuken die het elke keer weer uitstekend doen. Kip met dragon is daar een prima, maar een beetje vergeten voorbeeld van. Dat zet Jeroen Meus graag recht met dit toffe recept voor fijnproevers dat zowel op een feestelijk als een alledaags moment past.

Varkensstoofvlees (Piet Huysentruyt)

Varkensstoofvlees (Piet Huysentruyt)
Authentiek stoofvlees van bij ons behoeft geen introductie meer. De verschillen tussen de hele recepten die je kan vinden zijn bovendien eerder subtiel. Piet Huysentruyt daarentegen kiest voor een opvallend ingrediënt: geen runds- maar varkensvlees! Omdat dit vlees wat vetter is, wordt het malser dan je ooit had durven dromen.

Hachis parmentier met zwarte pens en groene kool (Jeroen Meus)

Hachis parmentier met zwarte pens en groene kool (Jeroen Meus)
De typische 'hachis parmentier' uit Frankrijk is een prima gerecht om hartverwarmend en efficiënt te koken op kille dagen. Traditioneel bestaat het gegratineerde gerecht uit een laagje gehakt rundsvlees en een laag puree, al dan niet aangevuld met een laagje groentes of kruiden. Jeroen geeft een echte wintertwist aan deze ovenschotel door voor zwarte pens en savooikool te kiezen.

Savooisoep

Savooisoep
De savooikool is zonder twijfel stilaan een vergeten groente aan het worden. Dat is jammer, het is een echte, betaalbare groente van bij ons die erg voedzaam is, op talloze manieren gebruikt kan worden en lang bewaart. Je kan er bijvoorbeeld een heerlijk soepje van maken, perfect om je tijdens gure dagen lekker op te warmen.

Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)

Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)
Met dit recept presenteert Jeroen een echt Vlaamse klassieker. Het is het soort gerecht dat in heel veel huishoudens op zondag of op feestelijke momenten geserveerd wordt, terwijl het op zich een vrij eenvoudige (maar heel lekkere) bereiding is. De zelfgemaakte saus geeft net dat beetje extra cachet.

Savooistoemp met spekjes

Savooistoemp met spekjes
Tijdens de kille herfst- en wintermaanden is een simpele groentepuree altijd een veilige keuze. Het vraagt weinig werk, je kan eindeloos variëren en het is erg handig om extra groentjes in de allerkleinste eters te krijgen! Ontdek hieronder een fraai voorbeeld van authentieke boerenkost met savooi en spek.

Gentse stoverij met frietjes (Sofie Dumont)

Gentse stoverij met frietjes (Sofie Dumont)
Stoofvlees is een Belgische klassieker dat in elk deel van ons land populair is. Dat neemt echter niet weg dat er ook plaatselijke varianten bestaan. Zo is de enige echte Gentse stoverij beroemd vanwege de zoetere aanpak, naast bruin bier wordt ook kriek gebruikt. Sofie Dumont gebruikt daarnaast wat gelei, het verrassende resultaat is om duimen en vingers af te likken.

Gehaktbrood met zwarte pens en appelmoes (Jeroen Meus)

Gehaktbrood met zwarte pens en appelmoes (Jeroen Meus)
De lekkerste recepten zijn niet noodzakelijk de meest verfijnde. Met dit toffe recept bewijst Jeroen Meus je zelfs van het tegendeel: met eenvoudige en typische ingrediënten van bij ons maakt hij een comfortabel gerecht waar je op een koude dag naar snakt. Vooral de toevoeging van stukjes zwarte pens aan het gehaktbrood is briljant!

Gegratineerde bloemkool met kaassaus (Piet Huysentruyt)

Gegratineerde bloemkool met kaassaus (Piet Huysentruyt)
Dit bijgerecht is een heerlijke klassieker die je met talloze vlees- en visbereidingen kan combineren. Bovendien vraagt het niet veel werk. Piet Huysentruyt legt je in dit recept uit hoe je deze topper perfect kan klaarmaken.

Bosduiffilet met wintergroenten

Bosduiffilet met wintergroenten
Verfijnd koken tijdens de wintermaanden doe je makkelijk met de juiste ingrediënten: seizoensgroenten én seizoensvlees. In dit verfijnde recept, dat je ook als voorgerecht kan inzetten, wordt de uitgesproken wildsmaak van duif meesterlijk gecombineerd met karakteristieke wintergroentes van bij ons: witloof, spruitjes en aardpeer. Het milde sausje op basis van Madeira maakt het plaatje compleet.

Bisque van grijze garnalen

Bisque van grijze garnalen
Wie iets heel chique wil serveren dat tegelijktertijd poepsimpel om maken is, moet deze bique van grijze garnalen geprobeerd hebben! Een bisque staat bekend als een exquis soepje omdat het gemaakt wordt van schaaldieren. In dit recept beperken we ons tot grijze garnalen, waardoor het relatief betaalbaar en vooral best makkelijk om maken blijft. Tegelijkertijd zal het uiterst smaakvolle resultaat niet teleurstellen, perfect voor wanneer het feestelijk(er) mag zijn.

Stoverij van ree

Stoverij van ree
Niks mis met een grote pot op-en-top Belgisch stoofvlees, nu en dan mag het echter wat feestelijker zijn. Dan is de delicate smaak van ree een prima idee. Niet alleen kan je dit wildvlees lekker mals garen, voorzien van een rijk sausje met rode wijn, peperkoek en chocolade maak je er bovendien een heerlijk feestelijk gerecht van!