Recepten - tijm
Pasta met gehakt en witte kool
Witte kool is een voedzame en dankbare wintergroente waar je alle kanten mee uit kan. Ook een simpele pasta met gehakt, bijvoorbeeld. Perfect voor die dagelijkse zoektocht naar lekker, betaalbaar en makkelijk eten.
Tagged With: boter, comfort food, dagelijks, erwtjes, gehakt, gemengd gehakt, herfst, kindvriendelijk, makkelijk, pappardelle, parmezaanse kaas, pasta, snel klaar, tagliatelle, tijm, voor elke dag, winter, witte kool
Kip met citroen en knoflook (Rick Stein)
Het comfort van een smaakvolle ovenschotel valt nauwelijks te onderschatten. Minimum input, maximum output. De Britse kok Rick Stein vertelt in dit recept hoe hij met een minimum aan ingrediënten een heerlijke schotel met kip, venkel, courgette, aardappel en citroen klaarmaakt.
Tagged With: aardappelen, alle seizoen, alledaags, beginner, citrien, comfort food, courgette, kip, kip en citroen, kippenbouten, kippendijen, knoflook, krieltjes, makkelijk, nieuwe patatjes, oven, ovengebakken, ovenschaal, ovenschotel, patatjes, Rick Stein, simpel, tijm, traybake, venkel, voor elke dag
Reestoverij met chianti
Het wildseizoen is voor fijnproevers een groot feest. Vooral ree is een populaire keuze: het vlees heeft een uitgesproken maar verfijnde smaak. Dat past perfect bij de delicate smaak van chianti: een Italiaanse rode wijn die heerlijk is in stoofpotjes. Zoals dit recept: laat alle smaken van de herfst perfect samenkomen in dit traag gegaarde, mediterrane gerecht.
Tagged With: bospaddenstoelen, champignons, chianti, feestelijk, herfst, italiaans, Italiaanse wijn, kerst, kerstmis, mediterraans, paddenstoelen, pasta, ree, reestoofvlees, reestoverij, rode wijn, rundsbouillon, rundsfond, selder, stoverij, tagliatelle, tijm, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wortel, zuiders
Provençaalse gehaktballetjes met rijst (Jeroen Meus)
Jeroen Meus houdt van klassiekers, maar geeft ze even graag een leuke twist. Klassieke gehaktballen met tomatensaus tovert hij in dit recept om tot een Provençaalse variant. Heerlijk met wilde rijst, maar ook puree is een uitstekende keuze.
Tagged With: courgette, dagelijkse kost, één, ei, Frankrijk, Frans, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gele paprika, gemengd gehakt, Harissa, Jeroen Meus, kindvriendelijk, knoflook, komijn, kruidig, krulpeterselie, laurier, look, olie, oregano, paneermeel, paprika, paprikapoeder, passata, peterselie, provençaals, Provençaalse kruiden, puntpaprika, puree, ratatouille, rijst, rode paprika, rozemarijn, rucola, selder, sjalotten, tijm, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, ui, wilde rijst, witte wijn, zuiders
Zalm forestière
Surf and turf, zee en land, vis en vlees: noem het hoe je wil - de combinatie kan ontzettend lekker zijn. Dit snelle en gevarieerde gerecht combineert een traditioneel "houthakkerspannetje" (spek, aardappel, champignons, bonen & kruiden) met een malse zalmfilet. Heerlijk en toch alledaags.
Tagged With: aardappelblokjes, boontjes, champignons, éénpansgerecht, forestière, gerookt spek, groene bonen, houthakkerspannetje, kastanjechampignons, paddenstoelen, peterselie, rundsbouillon, rundsfond, salie, spek, spekblokjes, spekreepjes, sperziebonen, surf and turf, tijm, tuinkruiden, vis, vis en vlees, zalm, zalmfilet, zee
Sint-jakobsnootjes en risotto met erwtjes, chorizo en munt (Jeroen Meus)
Een (voor)gerechtje dat best chique is en toch niet vreselijk veel werk of moeilijke technieken vereist? Jeroen Meus heeft wat je zoekt: een smeuïge maar frisse risotto met erwtjes, chorizo en bovenal heerlijke Sint-jakobsnootjes. Iets duurder, maar elke euro waard!
Tagged With: chorizo, coquilles, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, feest, feestelijk, groentebouillon, Jeroen Meus, kerst, kerstmis, laurier, luxe, luxueus, munt, nieuwjaar, oudjaar, parmezaanse kaas, Pasen, rijst, risotto, Sint-Jakobsnoten, tijm, vis en vlees, voorgerecht
Gegrilde zalm met gebakken patatjes en ratatouille (Jeroen Meus)
Op de barbecue leggen we vooral vlees. Nochtans is ook vis een ware delicatesse als je die op hete kolen roostert of grillt. Jeroen kiest voor een sappig stukje zalm met gebakken patatjes en een royale ratatouille met heerlijk mediterrane groentjes. Zomers genieten!
Tagged With: aubergine, basilicum, bbq, brabecue, courgette, dagelijkse kost, Frankrijk, Frans, gebakken patatjes, grillen, grof zout, Jeroen Meus, mediterraans, mediterraanse groentjes, paprika, passata, Provencaalse saus, rozemarijn, tijm, tomaat, tomaten, tomatensaus, zalm, zalm op vel, zalmfilet, zomer, zomers
Cappellini met spekjes, paprika en olijven (Colruyt)
Voor een lekkere pasta vol groentjes waar je het hele gezin mee laat smullen kan je rekenen op het kookteam van supermarkt Colruyt. De fijne cappellini (iets dunner dan spaghetti) past perfect bij de knapperige spekjes en smaakvolle paprikareepjes.
Tagged With: basilcum, capellini, Colruyt, familie, gerookt spek, italiaans, Italië, kindvriendelijk, kruidig, laurier, mediterraans, olijven, paprika, paprikareepjes, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, spaghtti, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, tijm, voor elke dag, zomers, zwarte olijven
Abdij-gehaktbrood
Vandaag de dag zijn we dan wel niet bijzonder religieus meer in onze contreien, we waarderen nog steeds talloze, culinaire tradities die we danken en vooral koesteren aan het kloosterleven. Dit recept bouwt verder op dat idee: een eenvoudig gehaktbroodje met net dat ietsje meer, dankzij stukjes gerookt spek, abdijkaas en fijne smaakmakers.
Tagged With: abdij, abdijkaas, België, Belgisch, bier, Chimay, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gemengd gehakt, gerookt spek, kaas, kalfsvlees, klooster, Maredsous, Meatloaf, mosterd, oven, rundsvlees, spek, tijm, varkensvlees, vlees, walnotenolie
Wijting alla Milanese (Jeroen Meus)
Een op en top Italiaanse bereidingswijze? Alla Milanese! Traditioneel gaat het over een kalfslapje of kalfsschnitzel, aangevuld met pasta in een rijke tomatensaus. Jeroen Meus geeft een originele twist door met vis aan te slag te gaan. Wijting lijkt op kabeljauw en heeft iets fijnere smaak. Dagelijkse maar originele kost!
Tagged With: alla Milanese, ansjovis, chili, dagelijkse kost, één, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kaas, kabeljauw, kappertjes, knapperig, linguine, mediterraans, Milaan, panko, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, rozemarijn, rucola, spaghetti, tijm, tomaat, tomatenblokjes, tomatensaus, veel smaak, vis, visfumet, wijting, witte wijn, zuiders
Coq au vin (Sandra Bekkari)
Deze klassieker uit Frankrijk is smullen geblazen. Sandra werkt enkel met kippenboutjes waardoor het gerecht minder lang moet pruttelen. Daarnaast voegt ze, zoals je van haar mag verwachten, een royale portie groentjes toe.
Tagged With: aardappelen, arrowroot, bimi, broccoli, champignons, coq-au-vin, culinair, feestelijk, Frankrijk, Frans, geroosterde krieltjes, gezonde variant, herbes des provence, kip, kippenbillen, kippenbouten, klassieker, krieltjes, kruidig, laurier, low carb, mager, Provençaalse kruiden, rode wijn, sana, Sandra Bekkari, slow cooking, tijm, traag gegaard, wortelen, zilveruitjes
Garnalenbisque met puree en gepocheerd ei
Dit recept is ontzettend rijk aan smaken en texturen, waardoor het erg feestelijk is. Tegelijkertijd blijft het allemaal vrij eenvoudig en zijn er geen ingewikkelde of speciale kooktechnieken voor nodig. De garnalenbisque heeft enkel wat tijd nodig, de puree wat liefde en de gepocheerde eitjes een beetje training. Het wordt hoe dan ook heerlijk tafelen met dit royale voorgerecht of selecte hoofdgerecht.
Tagged With: bezoek, bisque, bouillon, chique, cognac, ei, eieren, feestelijk, fond, garnalen, garnalenbisque, gepocheerd ei, grijze garnalen, hoofdgerecht, kerst, kerstmis, kippenfond, laurier, luxe, luxueues, noordzee, Pasen, peterselie, pocheren, puree, romig, room, royaal, schaaldieren, soep, starter, stoemp, tijm, tomatenpuree, voorgerecht, witte wijn, wortel
Pastagratin met gehakt, prei en tomaten (Colruyt)
Wie niet al te veel geld wil spenderen aan een voedzaam avondmaal dat ook geschikt is voor de allerkleinsten kan rekenen op deze simpele maar doeltreffende pastagratin van Colruyt. Met een snelle tomatensaus, gesnipperd preiwit en gehakt regel je een makkelijke schotel comfortfood voor het hele gezin zonder stress.
Tagged With: basilicum, budget, comfort food, comfortfood, éénpansgerecht, eenvoudig, Emmentaler, farfalle, gehakt, gemalen kaas, gezin, gratin, gratineren, Gruyère, kaas, kids, kidsproof, kindvriendelijk, makkelijk, niet duur, op voorhand, ovenschotel, paprikapoeder, pasta, pastagratin, penne, prei, preiwit, schotel, snelle hap, spirelli, tijm, tomaat, tomatenblokjes, tomatensaus, tomatenstukjes, varkensgehakt, voor elke dag
Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel (Jeroen Meus)
Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.
Tagged With: bezoek, dagelijkse kost, feest, feestelijk, gebraden vlees, gerookt spek, herfst, Jeroen Meus, kalkoen, kalkoengebraad, kerst, kerstmis, krielpatatjes, krieltjes, oven, ovengebakken, ovengebakken groentjes, rozemarijn, selder, snelle mosterdsaus, spek, tijm, veel groentes, venkel, winter, wortelen, zondagse kost
Haas van de bomma (Piet Huysentruyt)
Voor dit recept duikt Piet in de goedbewaarde geheimen van de bomma. Een authentiek en toch verrassend recept uit grootmoeders keuken, met andere woorden: malse stukken haas in een verfijnde saus op basis van rode wijn en chocolade. Niet bijzonder veel werk, wel verrassend en zelfs behoorlijk feestelijk.
Tagged With: appelmoes, België, Belgisch, chocolade, gerookt spek, gestoofd, grootmoeder, grootmoeders keuken, haas, herfst, klassiek, klassieker, konijn, mosterd, oma, oma's keuken, peperkoek, Piet Huysentruyt, rode wijn, slow cooking, spek, stoven, stoverij, tijd genoeg, tijm, traag gegaard, traditioneel, vlaams, wild, wildseizoen, winter, zoet en zout