Recepten - Hoofdgerecht
Noedels met rundderreepjes en peultjes

Het leuke aan wokken is de pure eenvoud van het proces. Zet al je ingrediënten klaar, het het vuur lekker hoog en in een handomdraai staat er een lekker, oosters gerecht op tafel. In dit recept wokken we gemarineerde runderreepjes en voegen we peultjes en noedels toe. Alledaagse cuisine met een Aziatische toets!
Tagged With: Aziatisch, Azië, beginner, biefstuk, champignons, chili, gember, germarineerd, koriander, lente-ui, limoen, limoensap, makkelijk, marinade, noedels, Oosters, Orientaals, peultjes, rund, runderreepjes, rundsvlees, sesamolie, snel klaar, sojabonen, sojasaus, steak, sugar snaps, wok, wokken
Inktvisslaatje (Pascale Naessens)

Een fris, licht slaatje met knapperige groentjes is exact wat je kan gebruiken op een zomerse, hete dag. Pascale Naessens maakt dit recept graag klaar op gelegenheden zoals ene barbecue met familie en/of vrienden. De stukjes inktvis zorgen voor extra smaak, structuur en geven het slaatje een extra zuiderse vibe. Maak het gerust op voorhand klaar: alles moet zeker een uurtje marineren.
Tagged With: afvallen, barbecue, bbq, bijgerecht, calamares, calamari, chili, chilipeper, citroen, fris, geen koolhydraten, gezond, inktvisringen, intvis, koriander, licht, light, limoen, look, low crab, lunch, marinade, marineren, paprika, Pascale Naessens, peterselie, rauwkost, rode ui, salade, selder, sla, slaatje, slank, tomaat, veel groentjes, vermageren, voor elke dag, voorgerecht, zomer, zomers
Heilbot met tagliatelle en kerstomatensaus

Heilbot is een gesmaakte vis die vlot combineert met ingrediënten uit alle windstreken. Zo combineren we deze vis met een Italiaans gerechtje: tagliatelle met een kerstomatensausje. Simpel, alledaags en toch verfijnd lekker.
Tagged With: alledaags, balsamico, basilicum, citroen, gebakken vis, heilbot, italiaans, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kerstomatensaus, knoflook, look, pasta, rode ui, rucola, tagliatelle, tomaten, tomatensaus, vis, visfilet, voor elke dag, witte wijn
Pasta met ham, erwtjes en room (Nigella Lawson)

Voor de Britse tv-kok is dit recept is eentje uit de nostalgische doos. Haar kinderen waren er dol, maar ook nu ze volwassen zijn is het nog steeds een instant succes. Het recept lijkt op een klassieke macaroni met kaassaus, het is echter sneller, makkelijker en toch verfijner. In plaats van een bechamelsaus te bereiden, kookt ze simpelweg room in met Parmezaanse kaas. Geniaal lekker!
Tagged With: beginner, budget, diepvrieserwtjes, doordeweeks, easy, erwten, erwtjes, farfalle, geen moeite, gekookte ham, goedkoop, ham, hesp, kaas, kaassaus, kids, kinderen, kindvriendelijk, macaroni, Nigella Lawson, parmezaanse kaas, Parmigiano, pasta, room, roomsaus, simpel, snel klaar, voor elke dag, weinig ingrediënten, weinig werk
Asperges met gebakken zalm en yoghurtsausje (Sofie Dumont)

De elegante smaak van witte asperges vraagt om simpele en al even zachte combinaties die de smaak alle eer aandoen. Sofie Dumont kiest daarom in dit vetarme recept voor eenvoudige stukjes zalm, sla, een sausje op basis van komkommer en yoghurt en tot slot een gebakken eitje. Boordevol smaak en fantastisch als lunch of licht avondmaal.
Tagged With: asperges, bieslook, calorie arm, dieet, ei, eieren, gebakken zalm, geen koolydraten, gevarieerd, gezond, komkommer, koolhydraatarm, licht, light, low carb, lunch, mager, mosterdblad, paardenoog, peterselie, salade, sla, smaakvol, sofie dumont, spiegelei, vermageren, vetarm, vis, witte asperges, yoghurt, yoghurtdressing, yoghurtsaus, zalm, zalmblokjes
Meloensalade met munt en prosciutto

Wanneer de temperaturen stijgen is het fijn om lichte, frisse en zomerse (bij)gerechtjes op tafel te toveren. Vers zomerfruit mag dan niet ontbreken. Zo is de combinatie van meloen en rauwe ham een klassieker van formaat. In dit gerecht breiden we die combo uit met tomaatjes en munt tot frisse lunch, salade, voorgerecht of bijgerecht.
Tagged With: barbecue, bbq, bijgerecht, brood, Charentais, dressing, fruit, ham, lunch, meloen, prosciutto, rauwe ham, rauwe hesp, salade, salsa, sherry azijn, tomaat, vakantie, vlees en fruit, zoet-zout, zomer, zomers, zonnig
Steak Fiorentina (Gennaro Contaldo)

De pure, volle smaak van een verfijnd stuk rundsvlees is wereldwijd in trek. Er bestaan dan ook talloze bereidingen waar steak de hoofdrol in speelt. Ook in Firenze, de Toscaanse hoofdstad, hebben ze hun favoriete recept: Steak Fiorentina. De Italiaanse tv-kok Gennaro Contaldo kan je als geen ander vertellen hoe je dit aanpakt, aangevuld met een simpele maar doeltreffende salade op basis van venkel en babyartisjok.
Tagged With: artisjok, biefstuk, Firenze, Gennaro Contaldo, italiaans, Italië, low carb, mediterraans, rucola, rund, rundsvlees, salade, simpel, sla, slaatje, steak, T-bone steak, Toscane, venkel, zuiders
Spaghetti met inktvis

Het leuke van spaghetti is dat de pasta zo veelzijdig is. Dit recept start met een eenvoudige en eerder klassieke van tomatensaus, maar door met inktvisringen en enkele fris-zure toetsen te werken maak je toch iets dat origineler is dan je doorgaans mag verwachten.
Tagged With: basilicum, chili, chilipeper, fris zuur, inktvis, inktvisringen, italiaans, Italië, kappertjes, kruidig, oregano, pasta, pittig, spaghetti, tomatenconcentraat, tomatensaus, vakantie, visbouillon, voor elke dag, witte wijn, zomers, zonnig, zuiders
Italiaanse gratin met fakkelspek

Het succes van gratin is simpel te verklaren: je kan er letterlijke alle windrichtingen mee op. Ook een zomerse, Italiaanse gratin met - jawel - puree (vol groentjes) kan perfect. Dit supereenvoudige en verrassende recept doet er bovendien fakkelspek bij: dunne reepjes gemarineerd spek die op satéprikkers worden gedraaid en tijdens het barbecueseizoen overal te vinden zijn.
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, alle seizoenen, andijvie, aubergine, comfort food, courgette, éénpansgerecht, fakkelspek, gratin, groentepuree, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, olijfolie, origineel, ovenschotel, parmezaanse kaas, patatten, pijnboompitjes, puree, spek, stoemp, verrassend
Andijviestoemp met pensen

Soms moet je het helemaal niet ver zoeken of ingewikkeld maken om lekker te eten. De klassieker die we kennen van oma of opa zijn vaak de beste en meest authentieke gerechten die voor een heerlijk gevuld maagje zorgen. Dit recept past perfect in dat rijtje: een smeuïge andijviestoemp met pensen en een lepeltje mosterd. Fantastisch, toch?
Tagged With: aardappelen, alle seizoenen, alledaags, andijvie, andijviepuree, België, Belgisch, boerenkost, comfort food, eenvoudig, gewoon, graanmosterd, grootmoeders keuken, het hele jaar door, kids, kindvriendelijk, laurier, loskokende aardappelen, mosterd, patatten, pens, pensen, puree, rode ui, simpel, stoemp, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, witte pensen, zwarte pensen
Ovenschotel met worstjes, tomaat en bonen (Jamie Oliver)

Het zalige aan een ovenschotel is dat het meeste werk voor de oven is en je niet met verschillende bereidingen of een mooie presentatie hoeft bezig te zijn. Jamie Oliver is ook een liefhebber van rechttoe-rechtaan gerechten die toch barsten van smaak. Pure comfort food, zoals deze schotel met stukjes worst, focaccia, tomaten en bonen. Weinig werk of ingrediënten, veel smaak!
Tagged With: brood, budget, budgetvriendelijk, chipolata, comfort food, éénpansgerecht, focaccia, Frans, gegrild, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kerstomaten, kindvriendelijk, knoflook, look, makkelijk, mediterraans, op voorhand, ovengebakken, ovenschotel, roosteren, rozemarijn, weinig ingrediënten, weinig werk, witte bonen, worst, worstjes, zuiders
Kipfilet met salsa van perzik

Hoewel de combinatie van vlees en fruit voor heel wat verdeeldheid kan zorgen, is vooral kip een populaire en geschikte gezel van fruit. De combinatie met ananas kent iedereen, maar dit recept straalt nog veel meer zomer uit dankzij de sappige salsa van perzik, avocado en zoete paprika. Heerlijk licht en gevarieerd, perfect als lunch of gezond diner!
Tagged With: avocado, basilicum, chilisaus, citroensap, fris, gebakken kip, gegrilde kip, gezond, hete saus, kip, kip met fruit, kipfilet, koolhydraatarm, kruidig, licht, limoensoep, low carb, lunch, mager, makkelijk, munt, paprika, perzik, puntpaprika, rode ui, salsa, vakantie, vlees met fruit, weinig koolhydraten, zoet-zout, zoete paprika, zomer, zomerfruit, zomers, zonnig
Gebakken scampi met cashewnoten en broccolini (Pascale Naessens)

Low-carb, ofte koolhydraatarm, eten is een verstandige manier om gezonder te eten. Je beperkt of vermijd koolhydraten (pasta, rijst, aardappelen, brood,...) waar we vaak te veel van binnen krijgen. Ik ruil focus je op groentjes, noten, zaden en vis of vlees. Pascale Naessens levert al jaren de beste recepten af om te bewijzen dat deze visie perfect smaakvol kan zijn en geen lege maag oplevert. Dit recept met scampi en broccolini heeft een oosterse vibe is simpel, snel en toch ontzettend smaakvol.
Tagged With: bimi, broccoli, broccolini, cashew, cashewnoten, dieet, diëten, éénpansgerecht, fris, geen koolhydraten, gemarineerd, honing, knoflook, koolhydraatarm, lente-ui, look, low carb, mager, marinade, Oosters, Pascale Naessens, scampi, sesam, sesamolie, snel klaar, soja, sojasaus, tomaten, tomatenconcentraat, vermageren, zoet-zout, zuiver
Gegratineerde bulgur met tomatensaus

Bulgur is een minder bekend product in West-Europa. Zonde, wat de fijne en toch ietwat grove graankorrels zijn heel populair rond de Middellandse Zee en in Klein-Azië (denk aan taboulé). De hoge voedingswaarde maakt het een interessant product voor wie gezond wil variëren. In dit vegetarische recept gaan we aan de slag met een pittig tomatensausje, veel kruiden, pesto en een smeuïg kaaskorstje. Simpel maar lekker!
Tagged With: balsamico, basilicum, bieslook, bulgur, chili, chilipeper, comfort food, durum, éénpansgerecht, gegrilde kaas, gegrilld, gember, graan, gratin, grillen, groene pesto, kaas, kerstomaat, kerstomaatjes, Klein-Azië, knoflook, kruidig, makkelijk, mediterraans, middellandse zee, mozzarella, Noord-Afrikaans, oregano, oven, ovengebakken, parmezaanse kaas, pesto, pesto verde, pijnboompitjes, pikant, pittig, simpel, tarwe, tomaat, tomaten, vegetarisch, veggie, voor elke dag, zuiders
Aardappel-knoflookpuree met scampi (Piet Huysentruyt)

Vis en puree is een klassieke maar gouden combinatie. Ook scampi past door de zachte structuur perfect bij een smeuïge aardappelpuree. Wie scampi zegt, zegt ook knoflook. Wederom een klassieker zonder weerga. Dat weet ook Piet Huysentruyt, vandaar dit makkelijke en traditionele gerecht: puree met knoflook, scampi en gefrituurde peterselie. Simpel maar smaakvol!
Tagged With: aardappelpuree, authentiek, gefrituurde peterselie, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, knoflook, knoflookpuree, look, niet moeilijk, noordzee, peterselie, Piet Huysentruyt, puree, scampi, scampi's, stoemp, typisch, voor elke dag, zee