Recepten - Hoofdgerecht
Thaise bowl met runderreepjes

Regelmatig variëren is de sleutel tot blijvend eet- en kookplezier. Het kan bijvoorbeeld erg leuk zijn om te neuzen in recepten en bereidingstechnieken van de andere kant van de wereld. Zo deed het receptenteam van Colruyt inspiratie op in Thailand voor deze malse runderreepjes, vrolijk gepresenteerd in een bowl met veel groentjes en rijst.
Tags: Aziatisch, Azië, basmati, bowl, champignons, chili, chilipeper, Colruyt, exotisch, honing, jasmijn, jasmijnrijst, knoflook, koriander, kruidig, limoen, marinade, marineren, oestersaus, Oosters, Orientaals, pepertjes, peultjes, pikant, pittig, rijst, rund, runderreepjes, runds, rundsvlees, sesam, sesamzaadjes, soja, sojascheuten, Thailand, Thais, Thaise rijst, veel smaak, veel smaken, vlees marineren, wereldkeuken
Preistoemp met gehaktbrood (Roger Van Damme)

Heerlijke klassiekers doen het altijd goed wanneer je een weekmenu samenstelt. Het is geen toeval dat dit soort gerechten klassiekers worden, ze blinken uit in smaak en eenvoud. Hoewel Roger Van Damme een top-patissier is, houdt hij nog steeds van klassieke, alledaagse kost zoals een gehaktbroodje met preistoemp.
Tags: aardappelen, aardappelpuree, alledaags, Belgisch, boerenkost, comfort food, eenvoudig, ei, eieren, gehakt, gehaktbrood, gemengd gehakt, gewoon lekker, grootmoeders keuken, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, Nederlands, niet speciaal, prei, preipuree, preistoemp, puree, roger van damme, simpel, stamppot, stoemp, voor elke dag
Kerstpizza

Geen zin in al die luxueuze (en dure) gerechten met Kerstmis? Of zoek je nog iets leuks om ook de allerkleinsten te plezieren? Dan is een kerstpizza wat je zoekt!
Tags: basilicum, charcuterie, comfort food, deeg, feestdagen, feestelijk, gerookt spek, grappig, italiaans, Italiaanse charcuterie, Italiaanse vleeswaren, Italië, kerst, kerstmis, kids, kindvriendelijk, olijfolie, olijven, oregano, origineel, paprika, pizza, pizzadeeg, pizzarol, salami, speciaal, speciale gelegenheid, spek, spekjes, tomaten, tomatensaus
Zeebaars met saffraanrisotto en zeekraal (Colruyt)

Wie houdt van een luxueus (voor)gerecht met verfijnde smaken uit de zee, zal zonder twijfel dit recept willen proberen. Het receptenteam van Colruyt bedacht een smeuïge en feestelijke risotto met saffraan, gecombineerd met zeebaars en zeekraal. Een heerlijk recept voor echte lekkerbekken!
Tags: bezoek, chique, Colruyt, feest, feestelijk, kerst, kerstmis, kreeftenfond, lompviseieren, luxueus, nieuwjaar, noordzee, oud en nieuw, oudjaar, parmezaan, parmezaanse kaas, party, rijst, risotto, romantisch, saffraan, saffraanrisotto, schaaldieren, smeuïg, starter, valentijn, vis, visgerecht, visgerechten, voorgerecht, witte vis, zeebaars, zeekraal, zeevruchten, zilt
Bami Goreng (Piet Huysentruyt)

Bami Goreng kennen we uit Chinese (afhaal)restaurants. Hoewel lekker, sluit dat niet zo goed aan bij het originele, Indonesische gerecht dat 'gebakken noedels' betekent. Er bestaan talloze varianten van dit rijke gerecht, in dit recept doet Piet Huysentruyt ook zijn duit in het zakje met kip, spek en talloze groentjes.
Tags: Aziatisch, Azië, bami, bami goreng, broccoli, chili, chillipeper, China, Chinees, curry, eieren, eiernoedels, exotisch, Indonesië, Indonesisch, kerrie, ketjap, ketjap manis, kip, kipfilet, kippenblokjes, kippenbouillon, kippenreepjes, koriander, noedels, Oosters, Orientaals, pasta, prei, sambal, soja, sojasaus, sojascheuten, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, veel groentjes, wereldkeuken, wok, wokken, wortel
Ovenschotel met vis en champignons

Het fijne aan een ovenschotel is dat je er talloze ingrediënten in kwijt kan, veel op voorhand kan klaarmaken en alles in één kom kan serveren op tafel. Extra leuk wanneer je bezoek verwacht. Deze verfijnde ovenschotel bevat stukjes vis, champignon en aardappel die overgoten worden met een smeuïg roomsausje met mosterd. Genieten maar!
Tags: Belgisch, bezoek, champignon, champignons, comfort food, dragon, éénpansgerecht, kabeljauw, kastanjechampignons, mosterd, mosterdsausje, noordzee, op voorhand, oven, ovengebakken, ovenschotel, romig, room, roomsaus, roomsausje, tijm, verfijnd, vis, visblokjes, visschotel, witte vis, witte wijn, zalm, zalmblokjes
Geroosterde eend met bloedappelsien en steranijs (Ottolenghi)

In dit recept maakt Yotam Ottolenghi een klassieker met een twist klaar. Het bekende "Magret de canard à l'orange" uit Frankrijk, is een typisch recept met een eendenfilet en een saus op basis van appelsienen. Ottolenghi kiest in dit recept voor de iets verfijndere smaak van bloedappelsienen en voegt er talloze smaakmakers zoals steranijs aan toe. Het geheim? Enkele uren voorzien om het vlees rustig te laten marineren.
Tags: anijs, appelsien, azijn, bloedappelsien, chilipeper, chillie, eend, eendenborst, eendenfilet, Frankrijk, Frans, fruit, koken met fruit, komijn, kruidig, magret de canard à l'orange, marinade, marineren, mediterraans, mediterraanse kruiden, middellandse zee, Ottolenghi, pittig, rode wijn, sherry azijn, sinaan, sinaasappel, steranijs, uitgesproken, variant twist, veel smaak, veel smaakmakers, veel smaken, venkel, venkelzaad, wild, Yotam Ottolenghi, zuiders
Varkenssneden met uiensaus en broccolipuree (Colruyt)

Voor (h)eerlijke boerenkost mag er altijd een plaatsje op het weekmenu voorzien worden, wat het kookteam van Colruyt betreft. In dit recept is eenvoud troef: malse varkenssneden met een pure broccolipuree en een smaakvol uiensausje.
Tags: ajuin, alledaags, Belgisch, boerenkost, broccoli, broccolistoemp, brocolipuree, bruine saus, budgetvriendelijk, Colruyt, grootmoeders keuken, jus, kindvriendelijk, puree, snel klaar, stoemp, uien, uiensaus, van bij ons, Varken, varkenslapjes, varkenssneden, varkensvlees, vlaams, voor elke dag, weinig ingrediënten
Parelhoen (Piet Huysentruyt)

Wie zin heeft in een feestelijke variant op een klassieke gebraden kip, kan het betrekkelijk eenvoudig houden door voor parelhoen te kiezen. Net als kip kan je de vogel eenvoudig braden en serveren met talloze sauzen en bijgerechten. De smaak is echter wat verfijnder en meer uitgesproken: perfect voor een speciale gelegenheid. Ontdek hieronder wat Piet Huysentruyt zijn favoriete recept is.
Tags: bouillon, champugnons, feest, feestelijk, gebraad, gebraden parelhoen, gerookt spek, gevogelte, kerst, kerstmis, kip, kippenbouillon, laurier, oud en nieuw, oven, ovengebakken, ovengerecht, parelhoen, Pasen, Piet Huysentruyt, speciaal, speciale gelegenheid, spek, spekblokjes, spekreepjes, tijm, wit vlees, witte wijn
Kotelet met bloemkoolstoemp en mosterdsaus (Loïc Van Impe)

Met doodgewone boerenkost van eigen bodem is niets mis. Ook tv-kok Loïc Van Impe is daar van overtuigd. Daarom presenteert hij in dit klassieke gerecht heerlijke, traditionele kost: een varkenskotelet met bloemkoolstoemp en een smeuïg mosterdsausje.
Tags: alledaags, België, Belgisch, bloemkool, bloemkoolpuree, bloemkoolstoemp, boerenkost, dragon, gewoon, graanmosterd, grootmoeders keuken, kerstomaatjes, kerstomaten, kotelet, koteletten, mosterdsaus, puree, romig, roomsaus, saus, stoemp, trostomaatjes, van bij ons, Varken, varkenskotelet, varkenskoteletten, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag
Orzo met scampi, harissa en dille

Voor een verrassend gerecht dat toch alledaags is, volstaat het om met minder gebruikelijke ingrediënten aan de slag te gaan. Dit smakelijke eenpansgerecht combineert een erg fijne pasta (orzo) met scampi en boerenkool in een pittige en kruidige bereiding dankzij flink wat harissa en dille. Verrassend heerlijk, beloofd!
Broccoligratin met worst en asperges

Een perfect en snel klaargemaakt gerecht tijdens de herfst en wintermaanden? Gegratineerde puree! Je kan er immers zowat alle denkbare ingrediënten in kwijt en is populair bij jong en oud. In dit gerecht ontdek je een eenvoudige en toch verfijnde versie met broccoli, worst en groene aspergepunten.
Tags: aardappelpuree, asperge, aspergepunten, asperges, boerenworst, broccoli, broccolistoemp, chipolata, comfort food, éénpansgerecht, Emmentaler, gegratineerd, gemalen kaas, geraspte kaas, gratin, gratineren, Gruyère, herfst, kaas, kids, kindvriendelijk, kippenworst, merguez, ovengebakken, ovengerecht, pijnboompitjes, pijnboompitten, puree, stoemp, winter, worst
Curry van groene groenten met noedels (Jeroen Meus)

Wie houdt van gerechten met een exotische insteek, zal dol zijn op dit vegetarische recept van Jeroen Meus. Met een flinke portie groene groentjes, groene curry en Japanse noedels zorgt hij voor een alledaags gerecht dat toch weet te verrassen.
Tags: asperges, Aziatisch, Azië, bonen, broccoli, courgette, curry, dagelijkse kost, erwten, exotisch, geen vlees, gember, gezond, groene curry, groene groenten, japan, Japans, Jeroen Meus, kokos, kokosmelk, kokosroom, koriander, limoen, noedels, Oosters, Orientaals, pasta, Udon, veel groentes, vegetarisch, veggie, vissaus, vitaminen, voor elke dag, wok, wokken, wokpan
Geroosterde krieltjes met spinazie en spek

Wanneer je lekker maar efficiënt wil koken voor het gezin, is 'eenvoud siert' het beste motto. Een minimum aan ingrediënten heeft enkel voordelen in dat geval: het is goedkoper, levert minder werk op en ingrediënt kan schitteren. Deze kinderlijk eenvoudige - maar bijzonder lekkere - ovenschotel met spek en spinazie is daar het veste voorbeeld van!
Tags: alledaags, boerenkost, budget, comfort food, doordeweek, éénpansgerecht, eenvoudig, gerookt spek, goedkoop, kindvriendelijk, krielaardappelen, krielaardappeltjes, krieltjes, nieuwe patatjes, ontbijtspek, ovengerecht, ovenschotel, pijnboompitjes, plakjes spek, romig, room, simpel, snel klaar, spek, spinazie, weinig ingrediënten, weinig werk
Pasta met tomatenpesto en scampi (Sofie Dumont)

Voor een buikvullend, smaakvol en ietwat verrassend receptje kan je altijd terecht bij Sofie Dumont. Deze ladychef van eigen bodem kiest steevast voor leuke combinaties, zoals pasta met tomatenpesto en scampi. Verfijnd en toch alledaags.
Tags: alledaags, chili, chilipeper, citroen, gekonfijte kerstomaatjes, gezond, hazelnoten, italiaans, kerstomaatjes, knoflook, look, mager, mascarpone, mediterraans, noten, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pesto, rucola, scampi, scampi's, snel klaar, sofie dumont, spinazie, tomaten, tomatenpesto, volkoren pasta, voor elke dag, weinig werk, zomers, zonnig