Recepten - hesp
Smeersalade van beenham en koolrabi
Zelf smeersalades maken is niet moeilijk en leuk om doen! Bovendien kan je de typische salades, die vaak veel mayonaise bevatten, heel wat gezonder maken. Ontdek bijvoorbeeld in dit snelle recept hoe je vleessalade verfijnder maakt met yoghurt en koolrabi.
Tagged With: beenham, beleg, belegde broodjes, brood, broodje, broodmaaltijd, charcutterie, gezond maken, gezonder, ham, hesp, homemade, honing, koolrabi, lunch, mosterd, munt, ontbijt, peterselie, salade, selfmade, smeersalade, vleessalade, yoghurt
Italiaanse aperitiefkrans
Ben je de typische potjes met chips, nootjes en blokjes kaas een beetje beu bij het aperitieven? Dan biedt deze Italiaanse krans met zonovergoten ingrediënten een uitweg. Met de meest verfijnde ingrediënten uit het mediterraanse schiereiland, verras je je gasten en laat je ze heerlijk smikkelen. Ook leuk als ontbijt of lichte lunch met knapperig brood.
Tagged With: alle seizoenen, aperitief, aperitieven, apero, artisjok, basilicum, basilicumblaadjes, bezoek, brood, burrata, charcuterie, ciabatta, feestelijk, fijne vleeswaren, gedroogde tomaat, gerookte kaas, groene olijven, ham, hapjes, hesp, italiaans, Italië, kaas, lunch, mediterraans, met brood, mozzarella, olijfolie, olijven, pancetta, prosciutto, salami, scamorza, stokbrood, tapas, voorgerecht, zachte kaas, zomer, zomers, zongedroogde tomaat, zwarte olijven
Gegratineerd witloof met ham en kaas
Die deze klassieker niet kan appreciëren, weet niet wat hij/zij mist! Dit op-en-top Belgische gerecht is een geliefde keuze tijdens koude maanden omdat het fantastisch, hartverwarmend recept is met typische ingrediënten van bij ons: hesp, witloof en kaas. Een smeuïge puree maakt deze traditionele topper af.
Tagged With: aardappelpuree, België, Belgisch, boerenkost, gegratineerd, gemalen kaas, geraspte kaas, gratin, grootmoeders keuken, ham, hesp, hespenrollen, hespenrolletjes, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, lokale producten, nootmuskaat, oven, ovenschotel, puree, stoemp, streekproducten, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, witlof, witloof
Macaroni ham-kaas met yoghurtsaus
Macaroni met ham en kaassaus is een zalige klassieker om regelmatig terug op het menu te laten verschijnen. Anderzijds is het een weinig gezonde keuze. Gelukkig probeert dit recept daar iets aan te doen. Door de kaassaus te bereiden met Griekse yoghurt is het resultaat minder vet, maar zeker zo smeuïg. De frisse erwtjes zorgen er bovendien voor dat er ook een groente aanwezig is.
Tagged With: anders, basisrecept, comfort food, Emmentaler, erwten, erwtjes, gegratineerd, gemalen kaas, geraspte kaas, gezonde variant, gratin, Griekse yoghurt, grote groep, Gruyère, ham, hamblokjes, hesp, kaas, kinderen, kindvriendelijk, klassieker, mac and cheese, macaroni, mozzarella, op voorhand, origineel, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, romig, room, smeuïg, speciaal, Varken, varkensvlees, verrassend, yoghurt, yoghurtsaus
Kip florentine (Colruyt)
In dit recept geeft het kookteam van Colruyt een smakelijke interpretatie van kip op Florentijnse wijze. Of die bereiding heel authentiek is, staat niet vast. Dat de smeuïge bereiding met room, kaas en spinazie overheerlijk smaakt is wel een garantie. De (volkoren) penne maakt dit Italiaanse gerecht compleet.
Tagged With: alledaags, Colruyt, Emmentaler, gegratineerd, geraspte kaas, gratin, gratineren, grote pasta, ham, hesp, italiaans, Italië, kaas, kio, kipfilet, kruidig, mediterraans, mozzarella, ovengerecht, ovenschotel, pasta, penne, prosciutto, rauwe ham, romig, room, roomsaus, spinazie, tabasco, volkoren pasta, volkoren penne, voor elke dag, zuiders
Gehaktrollade van spinazie en mozzarella
Hou je wel van een gehaktbroodje, maar mag het toch wat meer zijn? Dan is deze gehaktrollade een perfecte keuze. Door het gehakt te vullen met spinazie, mozzarella en ham maak je er een fraaie smaakbom van waar je gasten van onder de indruk zullen zijn.
Tagged With: bezoek, broodkruim, chapelure, ei, feestelijk, gehakt, gehaktrollade, gemengd gehakt, gevorderd, ham, hesp, iets meer werk, kalfsgehakt, knoflook, look, mozzarella, opgerold, oregano, oven, ovengebakken, ovengerecht, ovenschotel, pancetta, rollade, rundsgehakt, salie, sjalot, smaakbom, smaakvol, spinazie, Varken, varkensgehakt, veel smaken, zondagse kost
Huzarensalade
Waar de naam precies vandaan komt is niet geweten, huzaren waren ruiters die meestal ingezet werden als verkenners. Misschien hadden ze daarom nood aan een snelle en koude maar volledige maaltijd. Dat is dan ook precies wat je van deze klassieke salade met aardappel en vlees mag verwachten! Er bestaan talloze recepten en je kan de salade inzetten als lunch, als bijgerecht op een barbecue, als voorgerechtje,... Ontdek hieronder een makkelijk basisrecept.
Tagged With: aardappel, aardappelsalade, augurk, augurkjes, azijn, barbecue, bbq, bijgerecht, ei, eieren, erwten, erwtjes, ham, hamblokjes, hesp, hespblokjes, huzaren, huzarensalade, koud, koude salade, lichte maaltijd, lunch, mayo, mayonaise, mosterd, peterselie, room, salade, uitjes, vlees, voorgerecht, witte wijn azijn, zilveruitjes, zuur
Aspergegratin met hesp
De lente staat op culinair vlak synoniem voor asperges. Deze typische lekkernij van bij ons kan je op heel veel manieren klaarmaken. De aanpak in dit recept is eenvoudig en toch verrassend. De groene en witte asperges komen helemaal tot hun recht onder een dun laagje kaassaus dat gegratineerd wordt met fijne stukjes hesp. Ook lekker als voorgerechtje!
Tagged With: aspargus, asperge, asperges, beenham, België, Belgisch, gegratineerd, gemalen kaas, gratin, gratineren, groene asperges, ham, hamblokjes, hesp, hoofdgerecht, kaas, kaassaus, lente, oven, ovenschotel, Pasen, roux, simpel, voorgerecht, witte asperges, witte saus
Macaronisalade
Als lunch is een koude pasta-salade een toffe afwisseling tegenover saaie boterhammen. Een echte klassieker, die het trouwens ook uitstekend doet op een picnic of barbecue, is macaronisalade. Met een handvol knapperige groentjes en enkele fijne smaakmakers wordt dit recept zeker en vast één van jouw nieuwe favorieten.
Tagged With: augurk, augurkjes, barbecue, bbq, bijgerecht, cornichon, doperwtjes, fris, friszuur, ham, hesp, kerstomaatjes, kerstomaten, koude pasta, lunch, macaroni, macaroni-salade, macaronisalade, mayonaise, paprika, pasta, pastasalade, peterselie, picnic, rode ui, salade, tomaten, yoghurt, zoet zure augurken
Gegratineerde hespenrolletjes (Sandra Bekkari)
Het handelsmerk van Sandra Bekkari is lekkere gerechten in een gezond jasje steken. Zo pakt ze in dit recept onze overheerlijke klassieker aan: hespenrolletjes met kaassaus. De basis is vrijwel identiek, door de witte saus te vervangen door een bloemkoolsaus zorgt ze echter voor een zeker zo lekker maar veel gezonder resultaat. Absoluut het proberen waard!
Tagged With: België, Belgisch, bloemkool, bloemkoolsaus, dieet, diëten, gartineren, gegartineerd, gegrild, gezond, gezonde variant, grillen, herfst, hesp, hespenrolletjes, kaas, klassieker, mager, met een twist, minder calorieën, minder koolhydraten, minder vet, ovenschotel, sana, Sandra Bekkari, variant, vermageren, verrassend, winter, winters, witloof, witloofrolletjes
Witloof in de oven (Piet Huysentruyt)
Een echte classic tijdens de winter: witloof in de oven in een lekker rolletje hesp en overgoten met smeuïge kaassaus. In dit recept legt Piet Huysentruyt uit hoe hij dit typische gerecht van bij ons klaarmaakt.
Tagged With: beenham, België, Belgisch, gegratineerd, gekookte ham, gekookte hesp, gratin, grootmoeders keuken, ham, herfst, hesp, hespenrolletjes, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, met puree, oven, Piet Huysentruyt, roux, streekgerecht, typisch, van bij ons, winter, witloof, witloof in de oven
Pizza Prosciutto
Al wie ooit in een pizzeria is geweest, weet dat een Pizza Prosciutto een echte klassieker is. Het is dan een een erg eenvoudige (maar daarom niet minder lekkere) pizza. Met tomatensaus, kaas en ham is het ingrediëntenlijstje al compleet.
Macaroni met kaassaus, hesp en groene groenten
Macaroni met kaassaus en hesp mag dan wel een heerlijk gerecht zijn, gezond is het niet echt. Vooral het ontbreken van groentjes is niet echt ideaal aan de originele versie. Met dit originele recept is dat euvel gelukkig snel opgelost. Met enkele groene groentjes zorg je voor veel meer smaak én het is pakker gezonder op de koop toe. Ideaal voor een bende hongerige kids!
Tagged With: amerika, amerikaans, asperges, broccoli, broccoliroosjes, bruine champignons, champignon, champignons, comfort food, comfortfood, doperwtjes, Emmentaler, erwten, erwtjes, gegratineerde kaas, gemalen kaas, gratineren, groene asperges, groene groenten, groene groentjes, Gruyère, ham, hamblokjes, hesp, italiaans, Italië, kaas, kaassaus, kastanje champignons, kastanjechampignons, kids, kinderen, kinderfeest, kinderfeestje, kindvriendelijk, macaroni, nootmuskaat, origineel, originele recepten, oven, ovenschotel, paddenstoelen, Parijse champignons, pasta, roux, verrassend, witte saus
Asperges op Hollandse wijze
Asperges hebben weinig extra nodig om helemaal tot hun recht te komen. Geen wonder dat de uiterst eenvoudige Vlaamse wijze zo populair is. Heb je echter ook de Hollandse wijze al eens geprobeerd? Met een eitje, gekookte ham en hollandaise-saus zorg je voor een lekker en heel typisch lente-gerecht.
Tagged With: asperge, asperges, botersaus, citroen, Duits, Duitsland, ei, eieren, Europa, Europees, fris, gekookte ham, gekookte hesp, ham, hesp, Holland, hollandaise, hollandse wijze, klassiek, klassieker, lente, Nederlands, saus, traditie, traditioneel, typisch
Pizza Francescana
Klassiekers zoals een Margherita of een Napolitana kent iedereen, ga je echter op culinaire ontdekkingstocht in Italië dan leer je tal van minder bekende maar zeker zo lekkere traditionele pizza's kennen. Een Pizza Francescana wordt bijvoorbeeld bereid met eekhoorntjesbrood: heerlijk eenvoudig en toch een beetje luxueus.
Tagged With: alledaags, deeg, eekhoorntjesbrood, gewoon, ham, hesp, italiaans, Italië, kaas, kruidig, mediterraans, mozzarella, oregano, origineel, oven, paddenstoelen, pizza, Pizza Francescana, pizzadeeg, simpel, snel klaar, verrassend, zomer, zomers, zon, zonnig, zuiders