Recepten - paprika
Vegetarische chili met bonen (slowcooker)

De vegetarische variant van chili con carne, chili SIN carne, is heus geen minderwaardige versie van deze klassieker uit Mexico. Je kan het gebrek aan vlees perfect opvangen met allerlei ingrediënten. Bonen, bijvoorbeeld! Ze zijn goedkoop, voedzaam en geven het gerecht een unieke toets. Door het klaar te maken in een slowcooker heb je er bovendien weinig werk aan en komen alle smaken helemaal tot hun recht.
Tags: bonen, cayenne, cheddar, chili, chili sin carne, crockpot, geen vlees, kaas, kidneybonen, komijn, koriander, kruidig, maïs, Mexicaans, Mexico, op voorhand, oregano, paprika, pintobonen, pittig, rode bonen, salsa, slowcooker, tomatensaus, traag garen, traag gegaard, veel groentjes, vegetarisch, veggie, voldoende tijd, weinig moeite, weinig werk, zuiders, zure room, zwarte bonen
Provençaals gehaktbroodje met orzo

Een gehaktbroodje is altijd een interessante keuze om in je weekmenu op te nemen. Het vraagt weinig werk en past goed bij allerlei bijgerechten. In dit recept kiezen we voor een zuiderse aanpak door het gehakt extra op smaak te brengen en te combineren met een Provençaals sausje. De orzo-pasta maakt het alledaagse festijn compleet.
Tags: comfort food, courgette, doordeweeks, fijne pasta, Frankrijk, Frans, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gemengd gehakt, Griekenland, grieks, Griekse pasta, italiaans, Italië, kinderen, kindvriendelijk, Meatloaf, mediterraans, middellandse zee, olijven, orzo, ovengebakken, paprika, pasta, provençaals, Provencaalse saus, tomaten, tomatensaus, veel groentjes, voor elke dag, zonnig, zuiders, zwarte olijven
Couscous met halloumi

Couscous is een tof ingrediënt om wat meer afwisseling in je weekmenu te brengen. Zowel de smaak als textuur geven een originele toets aan talloze bereidingen. Wil je het echter eenvoudig houden, is dit recept perfect. Met enkele typische mediterrane ingrediënten, zoals halloumi en ras-el-hanout, stoom je een gezond, vegetarisch gerecht klaar dat op elk moment van de week past.
Tags: arabisch, bieslook, couscous, gegrilde kaas, gezond, grillkaas, groenten, groentjes, halloumi, halloumikaas, kikkererwten, knoflook, koriander, kruiden, Marokkaans, Marokko, mediterraans, middellandse zee, paprika, peterselie, ras el hanout, rode paprika, simpel, sjalot, sjalotten, vegetarisch, veggie, witte wijn, wortel, wortelen, zomer, zomers, zonnig
Kerstpizza

Geen zin in al die luxueuze (en dure) gerechten met Kerstmis? Of zoek je nog iets leuks om ook de allerkleinsten te plezieren? Dan is een kerstpizza wat je zoekt!
Tags: basilicum, charcuterie, comfort food, deeg, feestdagen, feestelijk, gerookt spek, grappig, italiaans, Italiaanse charcuterie, Italiaanse vleeswaren, Italië, kerst, kerstmis, kids, kindvriendelijk, olijfolie, olijven, oregano, origineel, paprika, pizza, pizzadeeg, pizzarol, salami, speciaal, speciale gelegenheid, spek, spekjes, tomaten, tomatensaus
Spaans stoofpotje met chorizo en kabeljauw

Wie al wat avontuurlijk durft te zijn in de keuken, weet dat vis en vlees prima gecombineerd kunnen worden. Dat gegeven kom je wel vaker tegen in landen met een ruime kuststrook. Zo combineren Spanjaarden de pittige smaak van hun befaamde chorizoworst graag met een mals stukje vis. Dit heerlijke stoofpotje met orzo brengt je dan ook in geen tijd naar de Spaanse costa's.
Scampi met paprika en roomsaus (Piet Huysentruyt)

Door enkele lekkere ingrediënten in een wok te kieperen maak je in geen tijd een lekker en gezond maal klaar. Piet Huysentruyt kan dat beamen. In dit wokrecept met scampi en paprika van zijn hand, is de hoofdrol weggelegd voor een lekker roomsausje.
Provençaalse mosselen met ovenfrietjes (Sandra Bekkari)

Leve het mosselseizoen! Deze plaatselijke lekkernij is buitengewoon lekker wanneer ze naturel worden klaargemaakt, maar omdat variëren én een extra portie groentjes nooit kwaad kan, presenteert Sandra Bekkari in dit recept haar variant met een Provençaal sausje, zelfgemaakte frietjes én homemade mayonaise.
Tags: basilicum, Bourgondisch, courgette, droge witte wijn, ei, feestelijk, Frankrijk, Frans, frieten, frietjes, gezonde variant, homemade, krielaardappelen, krieltjes, kruidig, look, mayo, mayonaise, mosselen, mosterd, op Provençaalse wijze, paprika, Provençaalse kruiden, Provencaalse saus, rozemarijn, Sandra Bekkari, schelpdieren, sjalot, tijm, tomatenblokjes, veel groentjes, vis, weekdieren, zelfgemaakt
Thaise kipcurry

De verwesterde versie van kipcurry is eerder eenvoudig: gebraden kip, rijst en een currysausje. Hoewel lekker, doet het de originele smaken weinig eer aan. Dit Thais geïnspireerde recept propvol oosterse kruiden en smaakmakers zal je daarom aangenaam verrassen.
Tags: anijs, Aziatisch, boontjes, citroengras, curry, fris, gember, kaneel, kerrie, kip, kip-curry, kipcurry, kipfilet, knoflook, kokos, kokosmelk, kokosroom, kruidig, kurkuma, limoen, limoensap, look, met brood, met rijst, Oosters, Orientaals, paprika, pikant, pittig, prinsessenbonen, smaakbom, smaakvol, sperziebonen, steranijs, Thailand, Thais, veel smaken, vissaus, wereldkeuken, zoete aardappel
Steak Stroganoff met kroketten (Jeroen Meus)

Het 'Stroganoff'-recept bestaat al erg lang en is wereldwijd populair. Ook Jeroen Meus is er dol op. In dit recept combineert hij de romige maar pittige saus met een lekker stukje rundsvlees en kroketjes.
Tags: biefstuk, bruine fond, cayenne, cayennepeper, champignons, dagelijkse kost, feestelijk, fond, Jeroen Meus, kroketjes, kroketten, laurier, paprika, paprikapoeder, pittig, Romeinse sla, romig, roomsaus, rund, rundsvlees, Rusland, Russisch, saus, sausje, sla, slaatje, steak, stroganoff, tijm, vlees, vodka, wodka, zondag, zondagse kost
Jambalaya (Loïc Van Impe)

Jambalaya kan je gerust als een soort paella omschrijven. Deze Creoolse klassieker maak je immers door rijst traag te laten garen in een ruime pan. Perfect om een groot gezelschap van lekkers te voorzien. Loïc toont in dit recept zijn versie met merguez en varkensspiering en lekker veel cajunkruiden!
Tags: Afrikaans, amerika, amerikaans, cajun, chorizo, creools, Creoolse keuken, groene paprika, groentebouillon, jambalaya, knoflook, kruidig, langkorrelrijst, Loïc Van Impe, merguez, Paella, paprika, peterselie, pittig, rijst, rijstschotel, rode paprika, selder, smaakvol, spiering, tomaat, tomatenblokjes, ui, Varken, varkensspiering, varkensvlees, voor een grote groep, wereldkeuken
Zuiderse groentestoofpot met zalmfilet (Jeroen Meus)

Zalm is een heel populaire vissoort in talloze gezinnen. Dat is geen toeval, het is smaakvolle vissoort die je heel veelzijdig kan gebruiken. In dit recept kiest Jeroen, bijvoorbeeld, voor een zuiderse groentestoofpot die lekker vol smaakt en heerlijk gezond is. De zalmfilets bakt/stoomt hij in de oven zodat ze heerlijk mals en sappig blijven.
Tags: aardappelen, ansjovis, aubergine, cayenne, dagelijkse kost, één, elk seizoen, Frankrijk, Frans, groenten, groentestoofpot, groentjes, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, kruidig, mediterraans, olijfolie, paprika, paprikapoeder, provençaals, Provençaalse keuken, provence, rozemarijn, Spaans, Spanje, spinazie, stoverij met groentes, tijm, tomaten, vakantie, veel groentjes, vis, visfilet, zalm, zalmfilet, zilt, zomer, zonnig, zuiders
Pasta caponata

Caponata mag je gerust als het nationale gerecht van Sicilië beschouwen. Deze salade/dikke saus van gekookte groentjes, met een hoofdrol voor aubergine, is er enorm populair. Er bestaan flink wat varianten, van uiterst eenvoudig tot behoorlijk uitgebreid. In dit recept kiezen we voor een eenvoudige, maar typische en smaakvolle, basisbereiding die heerlijk combineert met pasta.
Tags: ajuin, aubergine, authentiek, basilicum, caponata, courgette, eenvoudig, groentesaus, italiaans, Italië, kappertjes, knoflook, look, makkelijk, mediterraans, olijfolie, ook koud, paprika, parmezaanse kaas, pasta, penne, peterselie, rigatoni, rozijnen, rustiek, salade, saus, Sicilië, snel klaar, tomaat, tomaten, tomatensaus, ui, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, voor elke dag, zomer, zomers, zomerse pasta, zuiders
Zalm met geroosterde krieltjes

Snel en vlot gezond koken op een doordeweekse dag is makkelijk te realiseren met een eenvoudige ovenschotel. Op wat na snijwerk na, kan je al het werk overlaten aan je oven. Heerlijk! In dit recept schittert de eenvoudige combinatie van geroosterde krieltjes met malse stukken zalm.
Tags: aardappel, aardappeltjes, alledaags, comfort food, courgette, dille, doordeweeks, geen moeite, gemakkelijk, gezond, krielaardappeltjes, krielpatatjes, krieltjes, olijfolie, oven, ovengerecht, ovenschaal, ovenschotel, paprika, roosteren, scampi, vis, viskruiden, voor elke dag, weinig werk, zalm, zalmfilet
Halloumi-speksatés

Halloumi, de Cypriotische grillkaas die niet smelt, kom je vooral tegen in vegetarische gerechten. Het is dan ook een prima alternatief voor vlees. Anderzijds is dat ook een beetje jammer, het zorgt er immers voor dat vleeseters er wel eens hun neus voor ophalen. Zonde, natuurlijk. Ook in combinatie met vlees is de grillkaas erg lekker. Deze satés met spek zijn jouw nieuwe favoriet bij de eerstvolgende barbecue!
Tags: barbecue, bbq, bijgerecht, buiten koken, Cyprus, gerookt spek, grillen, grillkaas, halloumi, kaas, kaas en vlees, kids, kindvriendelijk, leuk, makkelijk, op een stokje, origineel, oven, ovengebakken, paprika, saté, snack, spek
Gevulde paprika met gehakt en mozzarella (Sofie Dumont)

Sofie Dumont presenteert in dit familierecept een toffe klassieker die altijd past in het weekmenu: gevulde paprika's. Leuk aan haar recept is dat de fijne pasta (orzo) meteen in het gehakt verwerkt wordt. Snel, origineel en bijzonder kindvriendelijk!
Tags: bieslook, gegratineerd, gehakt, gemengd gehakt, gevulde paprika's, gratineren, Griekse pasta, italiaans, kalf, kalfsgehakt, knoflook, look, mediterraans, mozzarella, orzo, paprika, pasta, rozemarijn, rund, rundsgehakt, sofie dumont, tomaten, trostomaatjes, trostomaten, Varken, varkensgehakt, volkoren, volkoren orzo, volkoren pasta, zoete ui, zuiders