Recepten - mosterd
Abdij-gehaktbrood
![Abdij-gehaktbrood Abdij-gehaktbrood](https://recepten.be/wp-content/uploads/Abdij-gehaktbrood.jpg)
Vandaag de dag zijn we dan wel niet bijzonder religieus meer in onze contreien, we waarderen nog steeds talloze, culinaire tradities die we danken en vooral koesteren aan het kloosterleven. Dit recept bouwt verder op dat idee: een eenvoudig gehaktbroodje met net dat ietsje meer, dankzij stukjes gerookt spek, abdijkaas en fijne smaakmakers.
Tags: abdij, abdijkaas, België, Belgisch, bier, Chimay, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gemengd gehakt, gerookt spek, kaas, kalfsvlees, klooster, Maredsous, Meatloaf, mosterd, oven, rundsvlees, spek, tijm, varkensvlees, vlees, walnotenolie
Ceasarsalade (Sandra Bekkari)
![Ceasarsalade (Sandra Bekkari) Ceasarsalade (Sandra Bekkari)](https://recepten.be/wp-content/uploads/Ceasarsalade-Sandra-Bekkari.jpg)
De Ceasarsalade (die niets te maken heeft met Julius Caesar) is een klassieker die vooral in Noord-Amerika tot het culinaire erfgoed behoort. De uiterst eenvoudige salade bestaat in heel wat varianten, en in dit recept leer je hoe Sandra Bekkari het aanpakt.
Tags: ansjovis, appel, cayenne, ceasar, ceasardressing, ceasarsalade, dieet, dressing, Engelse saus, fris, gezond, Griekse yoghurt, ijsbergsla, kip, kipfilet, kippenbouillon, knapperig, knoflook, licht, limoen, look, lunch, mager, mosterd, olijfolie, parmezaan, parmezaanse kaas, pecannoten, Romeinse sla, rozijnen, salade, saus, sla, vermageren, voorgerecht, Worcestershiresaus, yoghurt
Varkenskoteletten met mosterdsaus (Nigella Lawson)
![Varkenskoteletten met mosterdsaus (Nigella Lawson) Varkenskoteletten met mosterdsaus (Nigella Lawson)](https://recepten.be/wp-content/uploads/Varkenskoteletten-met-mosterdsaus-Nigella-Lawson.jpg)
Varkenskoteletten zijn een ondergewaardeerde lekkernij. Deze betaalbare lapjes vlees zijn lekker mals en smaalvol, op voorwaarde dat je ze juist bakt. Nigella Lawson serveert ze het liefst met een romig mosterdsausje op basis van cider. Lekker veelzijdig, niet duur en weinig werk.
Tags: appelcider, België, Belgisch, betaalbaar, Brits, budget, cider, Engeland, Europees, Frankrijk, Frans, goedkoop, graanmosterd, mals, mosterd, mosterdsaus, Nigella, Nigella Lawson, room, roomsaus, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees
Steak met peperroomsaus, frietjes en sla (Jeroen Meus)
![Steak met peperroomsaus, frietjes en sla (Jeroen Meus) Steak met peperroomsaus, frietjes en sla (Jeroen Meus)](https://recepten.be/wp-content/uploads/Steak-met-peperroomsaus-frietjes-en-sla-Jeroen-Meus.jpg)
Voor een rasechte klassieker uit onze eigenste Belgische keuken moet je bij Jeroen Meus zijn. Vlaanderens favoriete tv-kok vertelt je helder hoe je, bijvoorbeeld, een steak voorziet van een pittig, zelfgemaakt, peperroomsausje. Een knapperige salade en verse frieten mogen uiteraard niet ontbreken.
Tags: aardappelen, authentiek, basisrecept, beginner, België, Belgisch, biefstuk, boerenkost, Bourgondisch, bruine fond, cognac, dagelijkse kost, frieten, frietjes, groene peperbolletjes, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, kleinhoofd, kropsla, mosterd, peperroomsaus, room, roomsaus, rund, rundsvlees, salade, steak, vlaams, Vlaanderen, zelfgemaakt, zondag, zondagse kost, zwarte peper
Tonijnbrood (Ottolenghi)
![Tonijnbrood (Ottolenghi) Tonijnbrood (Ottolenghi)](https://recepten.be/wp-content/uploads/Tonijnbrood-Ottolenghi.jpg)
Wie zin heeft in een origineel recept dat je bovendien op talloze manieren kan inzetten, moet dit enorm smaakvolle tonijnbrood van Yotam Ottolenghi geprobeerd hebben. In plaats van gehakt kiest hij voor ingeblikte tonijn, aangevuld met kerstomaatjes, ansjovis, Parmezaanse kaas en talloze smaakmakers. Opgelet: het resultaat is verslavend lekker!
Tags: ansjovis, basilicum, belegd broodje, broodje, chili, ei, eieren, gehaktbrood, kappertjes, kerstomaatjes, kerstomaten, komijn, kruidig, lunch, mayonaise, mediterraans, mosterd, origineel, Ottolenghi, paprika, parmezaanse kaas, pittabrood, smaakexplosie, speciaal, tomaat, tonijn, tonijn blik, tonijnbrood, tussen brood, verrassend, vis, wereldkeuken, werelds
Haas van de bomma (Piet Huysentruyt)
![Haas van de bomma (Piet Huysentruyt) Haas van de bomma (Piet Huysentruyt)](https://recepten.be/wp-content/uploads/Haas-van-de-bomma-Piet-Huysentruyt.jpg)
Voor dit recept duikt Piet in de goedbewaarde geheimen van de bomma. Een authentiek en toch verrassend recept uit grootmoeders keuken, met andere woorden: malse stukken haas in een verfijnde saus op basis van rode wijn en chocolade. Niet bijzonder veel werk, wel verrassend en zelfs behoorlijk feestelijk.
Tags: appelmoes, België, Belgisch, chocolade, gerookt spek, gestoofd, grootmoeder, grootmoeders keuken, haas, herfst, klassiek, klassieker, konijn, mosterd, oma, oma's keuken, peperkoek, Piet Huysentruyt, rode wijn, slow cooking, spek, stoven, stoverij, tijd genoeg, tijm, traag gegaard, traditioneel, vlaams, wild, wildseizoen, winter, zoet en zout
Pasta met spekjes en pompoen-kaassaus
![Pasta met spekjes en pompoen-kaassaus Pasta met spekjes en pompoen-kaassaus](https://recepten.be/wp-content/uploads/Pasta-met-spekjes-en-pompoen-kaassaus.jpg)
Gezonder eten hoeft geen moeilijke, hongerige klus te zijn. Je kan door slimme aanpassingen even lekker en evenveel blijven eten, terwijl het resultaat veel voedzamer en magerder is. Dit gerecht heeft wat weg van macaroni met kaassaus. De kaassaus wordt echter niet gemaakt op basis van een klassieke en weinig gezonde bechamel (boter & bloem), maar op basis van butternut en knolselder. Het resultaat is een smeuïge groente-kaassaus die lekker én gezond is.
Tags: afvallen, butternut, champignons, cheddar, gerookt spek, gezond, gezonde eetgewoontes, gezonde kaassaus, gezonder, graanmosterd, groentebouillon, kaassaus, kids, kindvriendelijk, knolselder, mac and cheese, meer groenten, meer groentjes, melk, mosterd, pasta, spek, spekblokjes, spekreepjes, steranijs, tijm, vermageren, witte wijn
Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)
![Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus) Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)](https://recepten.be/wp-content/uploads/Chorizo-scampi-prikkers-met-salsa-verde-Jeroen-Meus.jpg)
Jeroen Meus is van alle culinaire markten thuis. Ook een alledaags, zuiders hapje met een lekkere salsa tovert hij uit zijn koksmuts. Verras je gasten met deze eenvoudige prikkers van scampi, chorizo en mozzarella: heerlijk en toch eenvoudig.
Tags: amuse, aperitief, apero, augurken, azijn, basilicum, bezoek, chorizo, citroen, dagelijkse kost, dip, dipsaus, één, feest, feestelijk, hapje, Harissa, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, knoflook, kruiden, kruidig, look, mediterraans, mosterd, mozzarella, olijfolie, oregano, peterselie, pittig, prikker, salsa, salsa verde, saté, saus, scampi, Spaans, Spanje, starter, surf and turf, tapa, tapas, tv, vis en vlees, voorgerecht, zomers, zon, zonnig, zuiders
Tarbot met spruitjes en mosterdsaus
![Tarbot met spruitjes en mosterdsaus Tarbot met spruitjes en mosterdsaus](https://recepten.be/wp-content/uploads/Tarbot-met-spruitjes-en-mosterdsaus.jpg)
Tarbot is een ideale keuze wanneer je vis in de pan bakt: het stevige vlees blijft goed samen (al kan je ook een andere, stevige witte vis voor dit recept gebruiken). In combinatie met spruitjes, spek en een smeuïg mosterdsausje maak je er een heerlijk zondags visgerecht van dat niet te moeilijk noch speciaal is.
Luikse balletjes (Sofie Dumont)
![Luikse balletjes (Sofie Dumont) Luikse balletjes (Sofie Dumont)](https://recepten.be/wp-content/uploads/Luikse-balletjes-Sofie-Dumont.jpg)
In dit recept vertelt Sofie Dumont hoe zij een typische klassieker uit de Belgische bistro-keuken maakt: gehaktballetjes op Luikse wijze. Dat zijn eerder grote gehaktballen die geserveerd worden in een bruine, ietwat zoete saus. Een fantastische klassieker voor jong en oud.
Tags: ajuinen, België, Belgisch, bistro, bistronomie, boerenkost, bouillon, broodkruim, bruine saus, comfort food, elk seizoen, gehakt, gehaktballen, gemengd gehakt, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, knolselderpuree, Luikse siroop, Luikse stroop, mosterd, peterselie, puree, rundsgehakt, siroop, sofie dumont, ui, varkensgehakt, witloof, witloofsalade
Gesmoorde kool met spek (Jamie Oliver)
![Gesmoorde kool met spek (Jamie Oliver) Gesmoorde kool met spek (Jamie Oliver)](https://recepten.be/wp-content/uploads/Gesmoorde-kool-met-spek-Jamie-Oliver.jpg)
De term 'comfort food' wordt iets te vaak gebruikt om lekker maar ongezond voedsel te omschrijven. Daar is Jamie Oliver niet mee akkoord, hij gebruikt de term liever voor uiterst eenvoudige maar comfortabele gerechtjes. Dit is daar een fraai voorbeeld van: gesmoorde witte kool met tijm en stukjes spek. Lekker zo, met brood of als bijgerecht.
Spaghetti met worst en venkelroomsaus
![Spaghetti met worst en venkelroomsaus Spaghetti met worst en venkelroomsaus](https://recepten.be/wp-content/uploads/Spaghetti-met-worst-en-venkelroomsaus.jpg)
Spaghetti is een heerlijke allemansvriend. De slange slierten doen het goed bij jong en oud omdat ze een toffe structuur hebben en met vrijwel alles kunnen gecombineerd worden. In dit recept voegen we er een romig sausje met venkel, stukjes champignon en knapperige stukjes worst aan toe. Onvervalste comfortfood!
Tags: anijs, bieslook, champignons, cognac, comfort food, kindvriendelijk, mosterd, niet veel werk, paddenstoelen, pasta, peterselie, romig, room, roomsaus, simpel, spaghetti, tijm, venkel, voor elke dag, whiksy, worst, worstjes, zure room
Kippenreepjes in mosterdroomsaus
![Kippenreepjes in mosterdroomsaus Kippenreepjes in mosterdroomsaus](https://recepten.be/wp-content/uploads/Kippenreepjes-in-mosterdroomsaus.jpg)
Liefhebbers van een verfijnd gerecht met een Franse toets zullen hiervan smullen. De malse kippenreepjes uit dit recept combineren uitstekend met het smeuïge mosterdroomsausje en champignons. Heerlijk aan te vullen met bijgerechten naar wens!
Tags: aardappelen, ajuin, Bourgondië, Bourgondisch, champignons, Frankrijk, Frans, frieten, honing, kip, kipfilet, kippenreepjes, knoflook, krokante salade, mosterd, mosterdroomsaus, pasta, pijnboompitjes, pijnboompitten, romig, room, roomsaus, salade, sla, ui
Smeersalade van beenham en koolrabi
![Smeersalade van beenham en koolrabi Smeersalade van beenham en koolrabi](https://recepten.be/wp-content/uploads/Smeersalade-van-beenham-en-koolrabi.jpg)
Zelf smeersalades maken is niet moeilijk en leuk om doen! Bovendien kan je de typische salades, die vaak veel mayonaise bevatten, heel wat gezonder maken. Ontdek bijvoorbeeld in dit snelle recept hoe je vleessalade verfijnder maakt met yoghurt en koolrabi.
Tags: beenham, beleg, belegde broodjes, brood, broodje, broodmaaltijd, charcutterie, gezond maken, gezonder, ham, hesp, homemade, honing, koolrabi, lunch, mosterd, munt, ontbijt, peterselie, salade, selfmade, smeersalade, vleessalade, yoghurt
Boerenkoolstamppot met spek en preiroom
![Boerenkoolstamppot met spek en preiroom Boerenkoolstamppot met spek en preiroom](https://recepten.be/wp-content/uploads/Boerenkoolstamppot-met-spek-en-preiroom.jpg)
De basis van dit gerecht is typisch voor Nederlands: een stamppot! Het concept is kinderlijk eenvoudig: aardappelen met een groente aanstoven en grof pureren. Boerenkool is een populaire keuze in dit soort democratische gerechten: lekker, goedkoop en gezond! Aangevuld met knapperige spekjes en een romig preisausje wordt dit een alledaags maar overheerlijk gerecht!
Tags: aardappelen, basisrecept, boerenkool, boerenkost, eenvoudig, graanmosterd, groene kool, grootmoeders keuken, Holland, kindvriendelijk, klassiek, kool, loskokende aardappelen, mosterd, Nederland, Nederlands, prei, preiroom, puree, romig, room, roomsaus, spek, spekjes, spekreepjes, stamppot, stoemp, stoofpot, stoven, voor elke dag