Recepten - bouillon
Butternut-risotto met scampi

Een vrij eenvoudige en alledaagse bereiding die toch ook feestelijk kan ingezet kan worden? Risotto! Deze smeuïge klassieker uit de Italiaanse keuken kan zonder problemen gecombineerd worden met allerlei ingrediënten. Deze variant met stukjes butternut en scampi is ideaal tijdens de herfst- en wintermaanden.
Fazant in Duvelsaus

Het wildseizoen is een uitgelezen kans om vlees en gevogelte klaar te maken dat eerder zeldzaam is. Zo zijn we allemaal vertrouwd met de typische smaak van kip en is de meer verfijndere en karaktervolle smaak van fazant eerder onbekend terrein. Een gemis dat dit recept wil oplossen: naast gebakken patatjes en bloemkool zorgt het blonde speciaalbier Duvel voor een kenmerkend smaakpallet in dit feestelijke ovengerecht.
Tags: België, Belgisch, bloemkool, blond bier, bouillon, Duvel, Duvelsaus, éénpansgerecht, fazant, feestelijk, gerookt spek, gerookte spekjes, gevogelte, herfst, herfstmaanden, kippenbouillon, kippenfond, koken met bier, mosterd, oven, ovengebakken, room, spekjes, spekvet, sterk bier, tijm, uitpakken, vlaams, Vlaanderen, wild, wildseizoen, winter, zondagse kost
Pepersteak met een whiskysausje (Piet Huysentruyt)

Wie zin heeft in oerdegelijke kost om duimen en vingers bij af te likken, is bij Piet Huysentruyt altijd aan het juiste adres. De sympathieke West-Vlaamse kok weet als geen ander hoe je klassiekers op een geslaagde en toegankelijke manier bereid. In dit recept krijgt een typische steak-friet net iets meer door een pittig peperkorstje en een zalig sausje op basis van room en whisky.
Tags: altijd lekker, Belgisch, bouillon, frieten, frietjes, gepeperd, klassiek, klassieker, mayonaise, peper, pepersteak, Piet Huysentruyt, pittig, room, roomsaus, roomsausje, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, vtm koken, whisky, whiskysaus
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)

Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Tags: biefstuk, bijgerecht, boter, bouillon, côte-a-l'os, entre-côte, Frankrijk, Frans, gastronomie, gastronomisch, klassiek, kruidig, monteren, restaurantsteak, rib-eye, rode wijn, rode wijn saus, rode wijnazijn, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sjalot, steak, tijm
Risotto met mosselen

Risotto is een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. Met mosselen maak je een verfijnde maar iets minder bekende variant die nochtans heel populair is op feestelijkheden. Absoluut het proberen waard!
Tags: bacon, bouillon, chili, fijn, gerookt spek, italiaans, Italiaanse gerechten, Italië, knoflook, look, mosselen, peterselie, prei, rijst, risotto, selder, spekjes, verfijnd, vis, visbouillon, witte wijn, zee, zeevruchten
Eendenragout

Ragout kennen we ook als vol-au-vent, de typische bereiding uit de Franse keuken die stevige saus op basis van bloem en boter combineert met malse stukjes vlees en groentjes. De ultieme klassieker is uiteraard met kip en champignons, maar je kan er wel degelijk varianten op klaarmaken. Deze winterse ragout van eend vraagt wat werk, maar het feestelijke resultaat zal niemand teleurstellen.
Tags: bouillon, bouillon maken, bruine champignons, champignon, champignons, chic, chique, eend, eendenragout, feest, feestdagen, feestelijk, Frankrijk, Frans, Franse keuken, gerookt spek, gerookte spekblokjes, grootmoeders keuken, herfst, kastanje champignons, kastanjechampignons, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kroket, kroketten, kruiden, kruidig, kruidnagel, laurier, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, peterselie, ragout, rijkelijk, rode wijn, roux, saus, spek, spekreepjes, tijm, variant, variant op een klassieker, vol-au-vent, wild, wilde eend, wildseizoen, winter, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Spaanse kip (slowcooker)

Het fantastische aan een slowcooker zit 'm niet alleen in het comfort. Geen andere bereidingswijze laat je ingrediënten zo goed tot leven komen. Verwacht je dan ook aan een overdosis smaken en geuren wanneer je deze kippenbouten op Spaanse wijze met typische smaakmakers zoals chorizo, paprika en olijven klaarmaakt.
Tags: bouillon, brood, chorizo, crockpot, groene olijven, kip, kippenbouillon, kippenbouten, knoflook, kruiden, kruidig, look, mediterraans, mediterraanse keuken, olijven, paprika, pasta, pikant, pittig, rijst, salie, sjalot, sjalotten, slow cooker, slow cooking, slowcooker, smaakvol, Spaans, Spanje, tijm, tomaten, tomatensaus, traag gegaard, witte wijn, zomer, zomers, zon, zonnig
Wintercouscous (Ottolenghi)

Voor veel mensen is couscous typisch zomers. De link met de mediterraanse wereld doet ons immers heerlijk wegdromen naar fijne vakanties. En toch kan je er ook iets van maken dat als perfecte winterkost mag bestempeld worden. De inventieve topchef Yotam Ottolenghi noemt dit gerecht zijn ultieme wintercouscous. Laat je zeker niet afschrikken door de lijvige ingrediëntenlijst, een fantastisch, vegetarisch gerecht bomvol smaak is wat je te wachten staat...
Tags: abrikozen, anijs, arabisch, bouillon, butternut, chili, chilipeper, chilipepers, cous cous, couscous, fruit, gedroogd fruit, gember, groentebouillon, Harissa, herfst, kaneel, kikkererwt, kikkererwten, koriander, koude dagen, kruidig, kurkuma, laurier, limoen, mediterraans, midden-oosten, Oosters, Ottolenghi, paprika, pittig, pompoen, raap, rapen, sjalot, smaakvol, steranijs, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, winter, wintergroenten, winters, wortel, Yotam Ottolenghi
Champignonsoep met peterselie (Sandra Bekkari)

Dat je in de eeuwige zoektocht naar lekkere maar gezonde recepten altijd bij Sandra Bekkari terecht kan, is al lang geen geheim meer. Met dit recept gaat Sandra vol voor simpel, waardoor dit lekkere soepje helemaal vegan én glutenvrij is. Absoluut het proberen waard!
Tags: afvallen, bouillon, champignon, champignons, dieet, diëten, gezond, glutenvrij, groene kruiden, groentebouillon, herfst, kruiden, kruidig, mager, oesterzwam, paddenstoel, paddenstoelen, peterselie, sana, Sandra Bekkari, shiitake, soep, tussendoor, tussendoortje, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, vermageren, voorgerecht, wild, wildseizoen
Everzwijnragout met pompoen en spinazie (Colruyt)

Hoewel het weer frisser en natter wordt, zijn er ook pluspunten aan de herfst. Denk aan dekentjes, warme drankjes, stoofpotjes en wild. Vooral die laatste twee gaan uitstekend samen, weet Colruyt. In dit toffe en heel makkelijke recept komt het beste van de herfst samen tot een pot culinair geluk!
Tags: aardappelen, bouillon, butternut, butternutpompoen, comfort food, cosy, éénpansgerecht, ever, everzwijn, everzwijnragout, feestdagen, feestelijk, fond, frieten, frietjes, hartig, herfst, herfstgroenten, kerst, kerstmis, knoflook, krachtig, kroketjes, kroketten, laurier, pompoen, pompoenpitten, rode wijn, rozemarijn, smaakvol, spinazie, stoofpot, stoofpotje, stoofvlees, stoven, stoverij, wild, wildfond, wildseizoen, winter
Konijn op Italiaanse wijze

Wanneer de zomer op haar laatste benen loopt en je het wildseizoen al kan ruiken, is het soms moeilijk om een gepast seizoensrecept te vinden. Liefhebbers van konijn en/of de Italiaanse keuken zullen daarom dol zijn op dit recept: het combineert het beste van twee uitzonderlijk lekkere werelden!
Tags: basilicum, bouillon, brood, ciabatta, citroen, fond, fusion, groene olijven, italiaans, Italiaanse recepten, Italië, kippenbouillon, knoflook, konijn, kruiden, kruidentuiltje, kruidig, look, olijven, oregano, origineel, slow cooking, stoofpot, stoven, stoverij, tijm, verrassend, wild, wildseizoen, witte wijn, zomer, zomers
Bolognese van champignon en linzen (Jamie Oliver)

Een smakelijke pasta heeft heus geen vlees nodig. Zelfs een traditionele Bolognese - waar gehakt in principe de hoofdrol speelt - kan je op een vegetarische manier klaarmaken. In dit toffe recept gaat Jamie Oliver aan de slag met paddenstoelen en linzen om een heerlijk zonnige pasta zonder vlees klaar te toveren. Het proberen waard!
Tags: basilicum, bolognaise, bolognaisesaus, bolognese, bolognesesaus, bouillon, champignon, champignons, comfort food, groentebouillon, italiaans, Italiaanse pasta, Italiaanse recepten, Italië, Jamie Oliver, laurier, look, mediterraans, mediterraanse keuken, origineel, originele recepten, paddenstoel, paddenstoelen, pappardelle, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, portobello, rozemarijn, selder, spaghetti, spaghetti bolognese, tijm, tomaat, tomatenblokjes, tomatenpassata, veganisme, veganistisch, vegetarisch, vegetarisme, veggie, wortel, zuiden, zuiders
Gemarineerde ribbetjes

Een echte klassieker op de barbecue: ribbetjes! Het geheim van lekkere ribbetjes zit vooral in de marinade, met dit eenvoudig recept kan je zelf aan de slag. Het is een prima basis waar je lekker op kan verder bouwen.
Aspergesoep van schillen

Eén van de grootste zondes die je kan begaan in de keuken is de schillen van asperges weggooien. Samen met het kookvocht van je vers bereide witte goud is dit immers een uitstekende basis voor een lekker soepje!
Tags: asperge, asperges, aspergesoep, België, Belgisch, bouillon, budget, budgetkoken, communie, dille, groentebouillon, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, lente, makkelijk, Pasen, peterselie, recycleren, room, simpel, soep, tuinkruiden, vegetarisch, veggie, vlaams, Vlaamse klassieker, witte asperges
Couscous met zeven groenten

Couscous met zeven groenten is een heel populair gerecht in Noord-Afrika. Het wordt vaak beschouwd als een gerecht dat geluk brengt. Heel leuk aan dit vegetarische/veganistische recept is dat je er heerlijk mee kan variëren naargelang smaak of seizoen. Er is slechts één regel: een overdaad aan groentjes!
Tags: afrika, Afrikaans, Algerije, aubergine, bouillon, courgette, couscous, groentebouillon, groenten, groentjes, Harissa, kerstomaat, kerstomaten, kikkererwt, kikkererwten, komijn, koriander, Libië, Marokko, Marrokaans, Noord-Afrika, paprika, peterselie, raapjes, rapen, ras el hanout, stomen, stoomoven, tomaat, tomaatjes, Tunesië, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wortel, zeven groenten, zonder vlees