Een klassieker die je elk wildseizoen minstens één keer moet klaargemaakt hebben? Everzwijnragout! Door het karaktervolle vlees langzaam maar lang te pruttelen krijg je een botermals stoofpotje dat elke koude dag zo opwarmt. Ontdek hier ons favoriete recept om deze lekkernij te bereiden.
Een klassieker die je elk wildseizoen minstens één keer moet klaargemaakt hebben? Everzwijnragout! Door het karaktervolle vlees langzaam maar lang te pruttelen krijg je een botermals stoofpotje dat elke koude dag zo opwarmt. Ontdek hier ons favoriete recept om deze lekkernij te bereiden.
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 20minuten | 2uur |
Servings | Prep Time |
4personen | 20minuten |
Cook Time |
2uur |
Ingredients
- 200 gram gerookt spek
- 800 gram everzwijnstoofvlees
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 dikke wortelen
- 250 gram champignons
- 4 eetlepels bloem
- 33 cl zwaar donker bier
- 4 dl wildfond
- enkele takjes tijm
- enkele blaadjes laurier
- enkele jeneverbesen
- 4 kruidnagels
- 1 eetlepel mosterd
- 1 scheutje Engelse saus
- 100 gram pure chocolade
- boter
- peper en zout
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Versnijd het everzwijnstoofvlees, indien nodig, in hapklare stukken. Kruid met peper en zout, laat op kamertemperatuur komen.
- Versnijd ondertussen het gerookt spek in eerder stevige stukken.
- Verhit een ruime stoofpot. Bak het spek aan in een klontje boter. Schep eenmaal knapperig uit de pan en hou opzij.
- Voeg een vers klontje boter aan de stoofpot toe. Schroei de stukjes ever aan op hoog vuur tot ze goudbruin zijn (werk eventueel in delen) en schep net als het spek uit de pan.
- Snipper ondertussen de ui en knoflook fijn. Schil de wortelen en versnijd in stevige blokjes. Versnijd de champignons in kwartjes.
- Verlaag het vuur van de pot en smelt opnieuw een beetje verse boter. Roerbak de groentjes even aan op matig vuur.
- Doe de stukjes spek en ever bij de groentjes. Roer alles goed om, bestuif met de bloem, roer opnieuw goed om en laat nog even goed bakken.
- Blus met het bier en de wildfond, roer alle aanbaksels goed los. Voeg mosterd, Engelse saus, tijm, laurier, jeneverbessen en kruidnagel toe.
- Breng het stoofpotje zachtjes aan de kook en laat minstens 90 minuten pruttelen. Voeg water (of bouillon) toe indien het vlees onvoldoende onder staat om in de saus te garen.
- Vis eenmaal het vlees botermals is de kruiden uit het stoofpotje. Breek de zwarte chocolade in stukjes en laat smelten in de saus. Werk verder af met peper en zout.
- Serveer de ragout met warme groentjes of een knapperige salade en bijlagen naar wens (frietjes, kroketjes, pasta, rösti's,...). Smakelijk!
Recipe Notes
TIP: deze ragout kan je helemaal op voorhand klaarmaken. Ideaal wanneer je bezoek verwacht of een feestje organiseert. Je moet het enkel nog traag laten opwarmen. Dat kan ook in de oven, tussen haakjes.
Share this Recipe
Speak Your Mind