Recepten - cognac
Gestoofde kip met dragon

Met kippenboutjes kan je alle kanten op. Vooral in stoofpotjes blinken ze uit, dankzij het botje blijft het vlees goed samen en is extra smaak gegarandeerd. In dit Bourgondisch recept worden ze gecombineerd met lekkere, eerder winterse, ingrediënten zoals aardpeer, boerenkool en champignons. Het romige sausje met dragon maakt dit gerecht tot het perfecte zondagsmaal.
Tags: aardappelen, aardpeer, België, Belgisch, Belgische keuken, boerenkool, Bourgondië, Bourgondisch, champignons, cognac, dragon, éénpansgerecht, feest, feestelijk, Frankrijk, Frans, Franse keuken, gestoofd, grootmoeders keuken, kip, kippenbouillon, kippenbouten, kippenboutjes, kroketjes, kroketten, luxe, luxueus, room, roomsaus, stoofschotel, stoven, traditioneel, zondag, zondagse kost
Steak met lichte peperroomsaus (Sandra Bekkari)

Het grootste nadeel aan zowat al onze Bourgondische klassiekers is dat ze niet echt gezond zijn. Een steak kan bijvoorbeeld niet zonder een smakelijk sausje, zullen velen beamen. Vooral peperroomsaus is populair; heerlijk maar niet mager. Gelukkig heeft Sandra Bekkari daar een oplossing voor. Ontdek in dit recept hoe je haar gezonde peperroomsaus kan klaarmaken!
Tags: België, Belgisch, biefstuk, cognac, dieet, diëten, frieten, frietjes, klassiek, klassieker, mager, nooit meer diëten, peperbolletjes, peperroomsaus, pepersaus, rood vlees, roomsaus, rund, rundssteak, rundsvlees, Sandra Bekkari, soja, sojaroom, sojasaus, steak, Vlaamse klassiekers, Vlaamse recepten
Scampi’s met kerrie (Colruyt)

Al wie houdt van lekkere scampi, weet dat je er allerlei bereidingen mee kan bedenken. Dit romige recept van Colruyt is best eenvoudig, met een geslaagde oosterse toets dankzij de kerrie. Lekker als voorgerechtje, lunch of avondmaal met brood. Perfect wanneer je niet zo veel tijd of zin hebt om te kokkerellen maar toch lekker wil eten.
Tags: champignon, champignons, cognac, Colruyt, curry, dille, eenvoudig, flamberen, garnaal, garnalen, geflambeerd, gemakkelijk, kerrie, knoflook, look, lunch, Oosters, oosterse toets, paprika, romig, room, scampi, scampi's, schaaldier, schaaldieren, simpel, vis, zeevruchten
Horse’s Neck

Deze traditionele cocktail ontstond in Amerika als een frisse, alcoholvrij drankje dat gekenmerkt werd door de lange citrusstrip. Pas toen een flinke shot whisky (voor de "Horse's Neck with a Kick" of "Stiff Horse's Neck") werd toegevoegd, werd het een internationale topper.
Tags: alcohol, alcoholisch, angostura, angostura bitters, aperitief, bourbon, Brandy, citroen, citrus, cocktail, cocktailparty, cognac, drank, drankje, fris, ginger ale, IBA, party, verfrissend, whiskey, whisky
Sazerac

De Sazerac is een stevige en niet echt een bekende cocktail. Toch is het een echte, officiële klassieker! Meer zelfs, het zou de oudst bekende cocktail van Amerika zijn! De naam verwijst naar een Cognac-producent die oorspronkelijk de basis leverde voor het karaktervolle recept.
Hertensteak met rodewijnsaus, vijgen en bospaddestoelen

Het leukste aan de feestdagen is zonder twijfel de feestdis. Vooral wild is een populaire keuze, en terecht! Het krachtige, smaakvolle vlees leent zich tot allerlei receptjes vol heerlijke smaakcontrasten. Zo past de volle rodewijnsaus uit dit recept perfect bij de malse hertensteaks. Aangevuld met zoete vijgen, fijne champignons en pommes duchesses, wordt dit een feestmaal om duimen en vingers af te likken!
Tags: bospaddenstoelen, bospaddestoelen, champignons, chique, cognac, feest, feestdagen, feestelijk, frituren, gefrituurd, herfst, herten, hertenkalf, hertensteak, kerst, kerstmis, kroketten, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, paddenstoelen, paddestoelen, party, pomme duchesse, rode wijn, rodewijnsaus, royaal, saus, vijg, vijgen, wild, wildseizoen, zoet en zout, zondag, zondagse kost
Alexander

Deze uitzonderlijke cocktail kent heel wat variëteiten. Het is alleszins een speciale en lekkere manier om een lekker diner af te sluiten. De meest eenvoudige en originele versie ontdek je in dit recept.
Tags: alcohol, alcoholisch, Alexander, cacao, chique, chocolade, chocoladelikeur, cocktail, cognac, crème de cacao, dessert, digestief, drank, drankje, likeur, nagerecht, nootmuskaat, room, speciaal, uitzonderlijk, zoet
Stinger

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een redelijk pittige cocktail die tot de jaren '70 heel populair was in deftige milieu's. Het is een eenvoudige mix (cognac en crème de menthe) die zowel voor als na het eten een plaatsje op het menu verdient.
Tags: alcohol, alcoholisch, amerika, amerikaans, aperitief, cocktail, cognac, crème de menthe, dessert, digestief, drank, drankje, Frankrijk, Frans, munt, muntblaadjes, muntlikeur, nagerecht, pittig, speciaal, verse munt, voorgerecht
Between the Sheets

De fijnzinnige naam van deze cocktail doet, terecht, veel goeds vermoeden. Volgens sommige bronnen was het een drankje dat in Franse bordelen diende als aperitief voor de meisjes van lichte zeden. Of dat klopt is een vraagteken, dat deze fris-zoete cocktail het proeven waard is staat wel vast!
Porto Flip

Cocktails associëren we meestal met gezellige terrasjes en aperitief-momentjes. Cocktails zijn echter ook heel geschikt na een lekkere maaltijd. Deze Porto Flip is een verzorgde combinatie die perfect dient als digestief en mini-dessertje.
French Connection

Niet gek op ingewikkelde of overdadige cocktails maar wel op zoek naar een origineel drankje dat niet te gek is? Zoek niet verder, deze French Connection zou je wel eens kunnen bevallen. Deze heerlijk eenvoudige combinatie van cognac en een scheutje amaretto is perfect in balans. Lekker als aperitief of digestief.
Steak met champignonroomsaus (Piet Huysentruyt)

Van alle klassiekers moet deze toch wel één van de allerbekendste zijn. Zo'n typische steak champignon (of archiduc) is smakelijk lekker in alle eenvoud. Met dit recept, van de hand van Piet Huysentruyt, kan ook jij dadelijk genieten van dit Franse topgerecht.
Tags: archiduc, archiducsaus, bekend, biefstuk, Borugondisch, champignon, champignons, champignonsaus, cognac, dunne lende, eenvoudig, entrecote, Frankrijk, Frans, Franse keuken, frieten, frietjes, gepelde biefstuk, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, kroketten, paddenstoel, paddenstoelen, Parijse champignons, peterselie, Piet Huysentruyt, room, roomsaus, rund, rundsvlees, simpel, steak, toegankelijk, traditioneel, tv, tv-gezicht, vtm koken, whiskey, whisky, zondag, zondagse kost
Coq-au-vin

Coq-au-vin is één van de meest authentieke klassiekers uit de Franse keuken. Het principe achter dit smaakvolle, hartverwarmende recept is eenvoudig: eenmaal de haan te oud was geworden, vloog ie genadeloos de pot in. Om het veelal ietwat vlees van de oude haan mals te maken, was voldoende rode wijn en een lange gaartijd essentieel. Deze klassieker moet je alleszins ook eens geprobeerd hebben, heerlijke zondagse kost zonder veel moeite!
Tags: Bourgondisch, champignons, cognac, coq-au-vin, flamberen, Frankrijk, Frans, frieten, gerookt spek, gerookte spekjes, grootmoeders keuken, haan, kip, kippenbouillon, klassiek, klassieker, kroketten, rode wijn, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoofpot, stoofpotje, stoven, tuinkruiden, wijn, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Sidecar

Deze cocktail is een echte, erkende klassieker. Verschillende luxe-hotels in Londen en Parijs claimen hem te hebben uitgevonden aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Wie het ook was, dit verfrissende drankje blinkt uit in smaak!
Struisvogelsteak met pittige roomsaus en boontjes

Struisvogel is geen veelvoorkomende keuze op onze tafel. Het ietwat exotische vlees heeft nochtans een heerlijke en rijke smaak. Om dit verfijnde stukje vlees perfect tot zijn recht te doen komen, volstaat een royale maar simpele saus en eenvoudige garnituur.
Tags: bonen, boontjes, cayenne, cognac, eenvoudig, exotisch, frieten, frietjes, gefrituurd, gegrild, grillen, groene bonen, groene peper, kroketjes, kroketten, makkelijk, mosterd, opvallend, peper, peperroom, pittig, rood vlees, room, roomsaus, simpel, speciaal, sperziebonen, sperzieboontjes, struis, struisvogel, struisvogelsteak, uitzonderlijk, uniek