Recepten - Bourgondisch
Hammetje met mosterdsaus

Wil je wel eens genieten van een botermals stukjes vlees waar bijna geen werk meer aan is? Dan is een voorgegaard hammetje op been een perfecte keuze. Opwarmen en klaar! De tijd die je daarmee uitspaart kan je dan investeren in een verfijnd mosterdsausje.
Tags: België, Belgisch, bijgerecht, Bourgondisch, Bourgondische keuken, frieten, frietjes, graantjesmosterd, grove mosterd, ham, hammetje, kroketjes, kroketten, kruidig, laurier, mosterd, mosterdsaus, room, roomsaus, royaal, saus, sausje, schenkel, tijm, Varken, varkensvlees, veel vlees, vlaams, Vlaanderen, vlees op bot, vleesbouillon, witte wijn
Hachis parmentier met zwarte pens en groene kool (Jeroen Meus)

De typische 'hachis parmentier' uit Frankrijk is een prima gerecht om hartverwarmend en efficiënt te koken op kille dagen. Traditioneel bestaat het gegratineerde gerecht uit een laagje gehakt rundsvlees en een laag puree, al dan niet aangevuld met een laagje groentes of kruiden. Jeroen geeft een echte wintertwist aan deze ovenschotel door voor zwarte pens en savooikool te kiezen.
Tags: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, België, Belgisch, Bourgondisch, broodkruim, chapelure, dagelijkse kost, Frankrijk, Frans, gegratineerd, gehakt, gratin, groene kool, grote groep, gure dagen, hachis parmentier, hartverwarmend, herfst, Jeroen Meus, kille dagen, kindvriendelijk, kool, koud weer, origineel, oven, ovengerecht, ovenschotel, puree, savooi, savooikool, stoemp, variant, Varken, varkensvlees, verrassend, winter, winters, zwarte pens
Gegratineerde bloemkool met kaassaus (Piet Huysentruyt)

Dit bijgerecht is een heerlijke klassieker die je met talloze vlees- en visbereidingen kan combineren. Bovendien vraagt het niet veel werk. Piet Huysentruyt legt je in dit recept uit hoe je deze topper perfect kan klaarmaken.
Tags: alle seizoenen, België, Belgisch, bijgerecht, bloem, bloemkool, Bourgondisch, citroen, Emmentaler, gegrild, gemalen kaas, geraspte kaas, gratin, gratineren, grillen, groente, groentes, Gruyère, herfst, kaas, kaassaus, lente, nootmuskaat, oven, ovengebakken, Piet Huysentruyt, smeuïg, winter, witte saus
Hazenpeper

Een verfijndere wildklassieker dan een authentieke, traag gegaarde hazenpeper bestaat er niet! Deze karaktervolle gerecht heeft wat tijd nodig, maar brengt een veelheid aan royale smaken die op-en-top winters zijn.
Tags: Bourgondisch, bruine fond, champignons, chocolade, civet van haas, confituur, feest, feestelijk, Frans, Franse keuken, genoeg tijd, gestoomde groenten, grootmoeders keuken, haas, hazen, hazenpeper, herfst, kalfsbouillon, kerst, kerstmis, kroketten, met kroketjes, rode wijn, sjalot, spek, spekjes, stoofpot, stoverij, traag garen, traag stoven, wild, wildseizoen, winter, wortel, zilveruitjes
Varkenswangen in jagersaus (Jeroen Meus)

Fijnproevers weten dat niet de haas maar de wangetjes het allerlekkerste stukje varkensvlees zijn. De met vet dooraderde stukjes vlees worden botermals als je ze langzaam laat garen. Jeroen Meus maakt er in dit recept een waar festijn van door ze klaar te maken in een jagersaus met spekjes en champignons. Genieten maar!
Tags: België, Belgisch, Bourgondisch, champignon, champignons, dagelijkse kost, één, feest, feestelijk, frieten, gerookt spek, grootmoeders keuken, herfst, jager, jagersaus, jeneverbes, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, kroketjes, kroketten, kruidig, kruidnagel, langzaam, laurier, luxe, Marsala, met salade, mosterd, rode wijn, royaal, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, tijm, traag, traag gegaard, tv, typisch, Varken, varkensvlees, varkenswangen, varkenswangetjes, winter, witloof, witloofsalade, witloofslaatje, zondag
Kip in jagersaus (Piet Huysentruyt)

Met deze meesterlijke klassieker kan je het hele jaar door groot en klein plezieren. De basis voor een geslaagde jagersaus? Die legt Piet Huysentruyt je uit in dit Bourgondische recept!
Scampi diabolique

Deze pittige klassieker is de ideale joker. Als voorgerecht of hoofdgerecht, als alledaagse kost of feestelijk gerechtje, met scampi diabolique scoor je altijd.
Tags: alledaagse kost, Bourgondisch, cayenne, cayennepeper, chili, chilipepers, cognac, feest, feestelijk, Frankrijk, Frans, heet, hoofdgerecht, kan altijd, kerstmis, klassieker, knoflook, kruidig, look, met brood, Pasen, past altijd, peterselie, pikant, pittig, romig, room, roomsaus, scampi, scampi's, schaaldieren, tomaten, tomatensaus, traditie, typisch, vis, voorgerecht, whiskey, whisky, zee, zeevruchten, zondagse kost
Steak stroganoff

Het wereldberoemde Stroganoff-recept staat voor een pittige saus van zure room en wodka. Met die basis kan je makkelijk verder en het laat zich uitstekende combineren met talloze ingrediënten. In dit recept wordt de saus verder opgewerkt met tomaat, paprika en kappertjes. Onwaarschijnlijk lekker bij een flinke steak met verse frietjes!
Tags: alcohol, België, Belgisch, biefstuk, Bourgondisch, frieten, frietjes, kappertjes, koken met alcohol, paprika, pittig, rode paprika, romig, rood vlees, room, roomsaus, rund, rundsvlees, saus, sausje, smaakvol, steak, sterke drank, stroganoff, tomaat, tomaten, wereldkeuken, wodka, zure room
Kip in jagersaus (Sofie Dumont)

Gewoon lekker is vaak nog het beste, dat weet tv-kok Sofie Dumont als de beste. In dit recept maakt ze immers een heerlijke, ietwat feestelijke en haast nostalgische klassieker klaar: kip met jagersaus. Niet moeilijk en altijd lekker!
Tags: België, Belgisch, boerenkost, Bourgondië, Bourgondisch, braadkip, bruine fond, feest, feestelijk, gestoofd, grootmoederskost, jagersaus, karakter, kip, kipfilet, kippenbillen, kippenbouten, klassiek, klassieker, krachtig, laurier, peterselie, puree, rode wijn, saus, sofie dumont, spek, spekjes, stoofpot, stoofpotje, tijm, tomaten, tomatensaus, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, volle smaak, zondag
Varkenshaas met mosterdsaus

Voor lekkere, dagelijkse kost met toch net dat beetje meer doe je er goed aan een sausje te bereiden. Het vraagt moeite noch tijd, en je maakt van een simpel stuk vlees meteen iets feestelijk. Zo ontdek je in dit recept hoe je een mals varkenshaasje vergezeld van een authentiek mosterdsausje. Pittig en toch zacht!
Steak archiduc met witloofslaatje (Colruyt)

Voor een goedgevuld bord met lekkers, typisch van bij ons, is dit recept van Colruyt een uitstekende keuze. Een malse steak met archiduc-saus (room en champignons) past prima bij knapperige frietjes en een frisse salade met een nationale trots: witloof! Heerlijke en toch alledaagse kost die altijd past.
Tags: aardappel, aardappelen, archiduc, archiducsaus, België, Belgisch, biefstuk, Bourgondisch, champignonroomsaus, champignons, chmpignon, Fankrijk, feest, feestelijk, Frans, frieten, frietjes, fris, goed tafelen, klassiek, klassieker, lente-ui, oesterzwam, oesterzwammen, paddenstoel, paddenstoelen, room, roomsaus, sjalot, slaatje, steak, steak friet, typisch, veldsla, witloof, zelfgemaakte frietjes, zondag, zondagse kost
Konijn in mosterdsaus (Rick Stein)

De Britse tv-chef Rick Stein werd erg populair met zijn gemoedelijke reisprogramma's in verschillende Europese regio's met een rijke, culinaire geschiedenis. Ook in Frankrijk ontdekte Rick heerlijke klassiekers, zoals deze 'Lapin à la dijonnaise'. Dit heerlijk stoofpotje van konijn in mosterdsaus is een zalig makkelijk gerecht dat je hele jaar door op tafel kan zetten. Je hebt enkel voldoende tijd nodig, zowel voor de marinade als de kooktijd.
Bechamelsaus

De enige echte, onverslijtbare klassieker uit de Franse keuken die elk seizoen past? Bechamelsaus, natuurlijk! Deze smeuïge saus op basis van boter, bloem en melk kennen we in de volksmond als 'witte saus' en is vooral een succes bij gegaarde groentjes zoals bloemkool, broccoli, kool,... Benieuwd naar het traditionele basisrecept?
Tags: alledaags, alledaagse kost, bechamel, bechamelsaus, België, Belgisch, bij groentjes, bloem, boter, Bourgondië, Bourgondisch, Frankrijk, Frans, Franse keuken, gewoon, kaassaus, klassiek, klassieker, lasagna, lasagne, lekker gewoon, melk, nootmuskaat, roux, saus, smeuïg, traditie, traditioneel, vegetarisch, veggie, witte saus
Ratatouille (slowcooker)

Ratatouille is een echte klassieker uit de Provençaalse keuken. Het is een simpel groentegerecht dat zowel koud als warm kan gegeten worden. Ideaal bij vlees, brood, als gezonde lunch, noem maar op! De basis achter het recept is vrij eenvoudig: typische mediterraanse groentes (courgette, aubergine, tomaat) die zachtjes worden gestoofd met de kenmerkende kruiden uit de Provençe. Wil je de fijne smaken helemaal tot hun recht laten komen? Ga dan aan de slag met een slowcooker!
Tags: aubergine, barbecue, bbq, bij brood, bijgerecht, Bourgondisch, courgette, dieet, Frankrijk, Frans, gezond, groenten, groentjes, herbes des provence, knoflook, kruidig, laurier, look, lunch, mager, mediterraans, middellandse zee, provençaals, Provençaalse keuken, Provençaalse kruiden, provence, ratatouille, rode ui, rode wijn, rozemarijn, side dish, slow cooker, slowcooker, stoven, tijm, tomaat, tomaten, traag, traag gegaard, typisch, ui, uien, veel groenten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, zuid-europa, zuiden
Poulet Grand Mère (Sofie Dumont)

Voor de allerlekkerste gerechten is het dikwijls de moeite om even je licht op te steken bij grootmoeders. Dankzij hun jaren ervaringen weten ze als geen ander hoe je heel lekker kan koken zonder franjes. Dit recept van vtm-chefkok Sofie Dumont is geïnspireerd op die wijsheid. Gewoon lekker, lekker gewoon is het motto. Dit Bourgondische gerecht is het ideale weekenddiner voor jong en oud.
Tags: aardappelen, België, Belgisch, bieslook, boerenkost, Bourgondisch, erwten, erwtjes, Frankrijk, Frans, Frans-Belgisch, gebraden kip, gerookt spek, grootmoeders keuken, grootmoeders kost, kip, kippenbouillon, klassiek, peterselie, pommes chateau, Poulet Grand Mère, sofie dumont, spek, spekjes, traditioneel, vtm, vtm koken, zilverui, zilveruitjes, zondag, zondagse kost