Belgisch | Belgisch |

 

Recepten - Belgisch

Kippenblokjes in peperroomsaus

Kippenblokjes in peperroomsaus
Een gerecht dat snel klaar en toch verdomd lekker is? Zoek niet langer, deze Bourgondische hap is wat je zoekt. De malse kippenblokjes in een smeuïge maar pittige peperroomsaus gaan perfect bij talloze bijgerechten.

Blanquette van kalkoen, prei en pastinaak (Sandra Bekkari)

Blanquette van kalkoen, prei en pastinaak (Sandra Bekkari)
Blanquette is de fraaie Franse benaming voor een blanke ragout. Traditioneel wordt gewerkt met kalfsvlees, Sandra Bekkari maakt er in dit recept een verrassende variant van met kalkoen, pastinaak en prei. Behalve heerlijk variëren garandeert het ook extra groentjes en minder koolhydraten op je menu!

Kabeljauw met spirelli en groene groentjes

Kabeljauw met spirelli en groene groentjes
Wie houdt van een snelle en gezonde pasta met vis moet dit recept eenvoudige recept geprobeerd hebben. Een eenvoudig stukje kabeljauw met volkoren spirelli en groene groentjes (erwten, spinazie en selder) vormen samen een perfect, alledaagse gerecht waar je lekker en veel van kan smullen.

Kippenworst met winterpuree en uiensaus

Kippenworst met winterpuree en uiensaus
Stevige en toch gezonde boerenkost is de ideale keuze op een kille winterdag wanneer je comfort food kan gebruiken maar niet wil vervallen in al te ongezonde gewoontes. Dit recept is de perfecte oplossing in dat geval: kippenworsten (magerder dan varkens- of gemengd gehakt) passen prima bij de karaktervolle puree met knolselder en aardpeer: typische wintergroentes, piekfijn en toch eenvoudig afgewerkt met uien saus. Genieten!

Varkenswangetjes met bruin bier (Sofie Dumont)

Varkenswangetjes met bruin bier (Sofie Dumont)
Op tijd en stond een 'gouwe ouwe' op het menu zitten is een uitstekend idee. De lekkerste gerechten gaan vaak al generaties mee en zijn niet zomaar een succes. Varkenswangetjes, bijvoorbeeld! Sofie Dumont legt in dit recept uit hoe zij deze heerlijk malse specialiteit klaarmaakt met bruin bier, vergezeld van erwtjes met worteltjes en kroketjes.

Garnalenrisotto met courgette (Colruyt)

Garnalenrisotto met courgette (Colruyt)
Risotto is misschien wel één van de meest gebruiksvriendelijke soorten recepten die je kan vinden. Alles in één pan, talloze variaties en behalve nu en dan roeren (al is zelfs dat niet noodzakelijk) is er vrijwel geen werk aan. De kookploeg van supermarktketen Colruyt bedacht een snelle, eenvoudige maar lekkere risotto met garnalen en courgette.

Steak met peperroomsaus, frietjes en sla (Jeroen Meus)

Steak met peperroomsaus, frietjes en sla (Jeroen Meus)
Voor een rasechte klassieker uit onze eigenste Belgische keuken moet je bij Jeroen Meus zijn. Vlaanderens favoriete tv-kok vertelt je helder hoe je, bijvoorbeeld, een steak voorziet van een pittig, zelfgemaakt, peperroomsausje. Een knapperige salade en verse frieten mogen uiteraard niet ontbreken.

Waterzooi met kipballetjes

Waterzooi met kipballetjes
Waterzooi is een onweerstaanbare klassieker die misschien een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het wordt vaak aangeboden als typisch gerecht in restaurants, zeker in en rond Gent, maar het komt lang niet genoeg in tafel in huishoudens. Zonde, want het is eerlijke, makkelijke en gevarieerde kost. Last om de kleinste eters enthousiast te maken? Probeer dan deze variant met kippengehaktballetjes!

Varkenshaas met biersaus

Varkenshaas met biersaus
Voor deze klassieker uit de Belgische keuken kan je rekenen op succes bij al wie aan tafel schuift. Het eenvoudige maar typisch Belgische biersausje doet het prima bij de zachte smaak van een mals varkenshaasje. Aangevuld met seizoensgroentjes en kroketjes tover je een alledaagse en toch royaal gerecht van bij ons op tafel!

Gepocheerde zalm met scampi en warme tartaar (Colruyt)

Gepocheerde zalm met scampi en warme tartaar (Colruyt)
Wie niet zo dol is op taaie of doorbakken zalm doet er goed aan om de vis te pocheren: slechts kort garen in water of een bouillon. Het receptenteam van Colruyt vult dat eenvoudige en altijd succesvolle idee aan met enkele gebakken scampi's en een warm tartaarsausje tot een alledaags en toch feestelijk gerecht.

Gebraden kip met venkel en chorizo (Colruyt)

Gebraden kip met venkel en chorizo (Colruyt)
Gebraden kip is een uitstekende keuze om regelmatig op het menu te zetten. Mager, smaakvol vlees en de oven doet al het werk. Het receptenteam van Colruyt zorgt in dit toffe recept voor een extra smaakvol en zuiders gerecht door chorizo, gebraden patatjes, venkel en paprika toe te voegen.

Pasta met zalm en spinazieroom

Pasta met zalm en spinazieroom
Snel, niet al te moeilijk en toch gezond koken? Het is een uitdaging waar we vaak mee worstelen. Bondige en eenvoudige receptjes kunnen dan een hemelse oplossing zijn. Vandaar: volkoren pasta met zalm, spinazie en kerstomaatjes in luchtig roomsausje. Klaar in een handomdraai en verdomd lekker!

Pasta carbonara met spek en prei (Jeroen Meus)

Pasta carbonara met spek en prei (Jeroen Meus)
Dit gerecht van Jeroen Meus blinkt uit in smaak én snelheid! De knapperige spekblokjes combineren heerlijk met fijn gesnipperde prei en de traditionele carbonara-bereiding met ei en Parmezaanse kaas.

Hertensteak met wildsaus en knolselderstoemp

Hertensteak met wildsaus en knolselderstoemp
In het wildseizoen mag je geen kans onbenut laten om van de meest fijne stukjes vlees te genieten. Zo is een hertensteak weinig goedkoop, maar onvoorstelbaar lekker en vol van smaak. Meer dan een stevige knolselderstoemp en een origineel wildsausje heb je niet nodig om op een kille dag een simpele en toch culinaire maaltijd op tafel te toveren!

Bloedworst en appel met puree (Sofie Dumont)

Bloedworst en appel met puree (Sofie Dumont)
Bloedworst is een ietwat vergeten delicatesse van bij ons. Al wie er onterecht de neus voor ophaalt heeft het verfijnde product nog nooit een eerlijke kans gegeven. Dit recept kan ongetwijfeld helpen: een smeuïge puree en zoete appeltjes passen er perfect bij. (h)Eerlijke boerenkost voor elke dag!