Recepten - Griekse yoghurt
Komkommersalade met haring
Opgelegde haring is een buitengewoon ondergewaardeerd ingrediënt. Het wordt vaak als goedkoop en weinig interessant beschouwd. Nochtans is het een heel eerlijk en voedzaam product. In dit recept maken we er een frisse salade met komkommer mee. Perfect als lunch of bijgerecht.
Tags: bieslook, bijgerecht, fris, gezond, Griekse yoghurt, haring, komkommer, lente, lente-ui, lunch, mager, munt, opgelegde haring, peterselie, rolmops, salade, snel klaar, tuinkruiden, vis, yoghurt, zomer, zure haring
Ceasarsalade (Sandra Bekkari)
De Ceasarsalade (die niets te maken heeft met Julius Caesar) is een klassieker die vooral in Noord-Amerika tot het culinaire erfgoed behoort. De uiterst eenvoudige salade bestaat in heel wat varianten, en in dit recept leer je hoe Sandra Bekkari het aanpakt.
Tags: ansjovis, appel, cayenne, ceasar, ceasardressing, ceasarsalade, dieet, dressing, Engelse saus, fris, gezond, Griekse yoghurt, ijsbergsla, kip, kipfilet, kippenbouillon, knapperig, knoflook, licht, limoen, look, lunch, mager, mosterd, olijfolie, parmezaan, parmezaanse kaas, pecannoten, Romeinse sla, rozijnen, salade, saus, sla, vermageren, voorgerecht, Worcestershiresaus, yoghurt
Yoghurtdip met komkommer
Deze gezonde dipsaus heeft wat weg van tzatziki, de Griekse saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook, maar is sneller en eenvoudiger. Perfect om een groep gasten snel en efficiënt van een lekker maar gezond hapje te voorzien.
Tags: amuse, apero, azijn, bezoek, brood, broodstokken, chips, dille, dip, dippen, dipsaus, feestelijk, fris, gasten, goedkoop, Griekse yoghurt, groene kruiden, hapje, komkommer, kruidig, peterselie, soepstengels, stokjes, tapa, tapas, tuinkruiden, vegetarisch, veggie, voorgerecht, yoghurt
Piripiri kip met rijst en koolsla
Wie alle windstreken wil laten waaien door de keuken en houdt van pittige, erg smaakvolle gerechten zal van dit recept houden. Malse stukjes kip met Piripiri-saus (swahili voor chilipeper) worden immers heerlijk gecombineerde met een zogenaamde 'dirty rice', een rijstschotel uit de Creoolse keuken propvol smaakmakers en kruiden. Een frisse koolsla om de pittige smaken te compenseren maakt dit alledaagse festijn helemaal af.
Tags: afrika, amerika, bruine rijst, chili, chilipeper, chilipoeder, coleslaw, creools, dirty rice, feestelijk, fusion, gebakken rijst, gerookt, gevarieerd, Griekse yoghurt, kip, kippenbouillon, kippenbouten, kippenbovenbouten, knoflook, komijn, kool, koolsla, kruiden, kruidig, look, mayonaise, oregano, paprika, paprikapoeder, peri peri, peterselie, pikant, piripiri, pittig, puntpaprika, rijkelijk, rijst, royaal, saffraan, smokey, tomaat, tomaten, tomatenpasta, tomatenpuree, variatie, voor elke dag, wereldkeuken, witte kool, witte wijnazijn, wortel
Herfstsalade met pompoen en spek
De typische slaatjes van bij je slager of uit de supermarkt beu? Dan biedt deze knapperige herfstsalade een uitweg: met stukjes gerookt spek en pompoen maak je heerlijk smeersel. Prima bij een verse boterham of een knapperig stokbroodje.
Tags: beleg, belegde broodjes, bieslook, brood, broodbeleg, broodmaaltijd, butternut, butternutpompoen, dragon, gerookt spek, Griekse yoghurt, herfst, herfstsalade, honing, lunch, mayonaise, middagmaal, peterselie, pompoen, seizoen, seizoenssalade, sjalot, spek, spekjes, verse kruiden, yoghurt, zelfgemaakt
Macaroni ham-kaas met yoghurtsaus
Macaroni met ham en kaassaus is een zalige klassieker om regelmatig terug op het menu te laten verschijnen. Anderzijds is het een weinig gezonde keuze. Gelukkig probeert dit recept daar iets aan te doen. Door de kaassaus te bereiden met Griekse yoghurt is het resultaat minder vet, maar zeker zo smeuïg. De frisse erwtjes zorgen er bovendien voor dat er ook een groente aanwezig is.
Tags: anders, basisrecept, comfort food, Emmentaler, erwten, erwtjes, gegratineerd, gemalen kaas, geraspte kaas, gezonde variant, gratin, Griekse yoghurt, grote groep, Gruyère, ham, hamblokjes, hesp, kaas, kinderen, kindvriendelijk, klassieker, mac and cheese, macaroni, mozzarella, op voorhand, origineel, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, romig, room, smeuïg, speciaal, Varken, varkensvlees, verrassend, yoghurt, yoghurtsaus
Griekse kip met muntyoghurt (Sandra Bekkari)
Een snelle en gezonde hap bereiden kan vlot met de oven. Ook Sandra Bekkari gebruikt die techniek graag, het vraagt immers weinig moeite en je kan eindeloos variëren. Voor dit recept trekt ze de Griekse kaart, waarbij vooral de frisse yoghurt met munt een verfrissend accent garandeert.
Tags: aubergine, courgette, dieet, gezond, Griekenland, grieks, Griekse yoghurt, kalkoen, kalkoenblokjes, kerstomaten, kip, kipfilet, kippenblokjes, kruidig, mager, mediterraans, munt, olijfolie, olijven, oven, ovengebakken, ovenschotel, paprika, Porvençaalse kruiden, Povençaals, rode ui, Sandra Bekkari, tomaten, veel groentjes, vermageren, verse munt, voor elke dag, weinig werk, yoghurt, zuiders, zwarte olijven
Pappardelle met harissa, olijven en kappertjes (Ottolenghi)
Harissa is een fantastisch ingrediënt waar je heel veel smaak mee in een gerecht kan brengen. Deze hete rode saus uit Noord-Afrika bevat talloze smaakmakers waardoor de je gerecht een volle en rijke smaak krijgt in een handomdraai. Yotam Ottolenghi maakt er een eenvoudige pasta met tomaat, kappertjes en olijven bij. Puur genieten!
Tags: Griekse yoghurt, Harissa, Italië, Kalamata, kappertjes, kerstomaat, kerstomaatjes, kerstomaten, mediterraans, olijf, olijfolie, olijven, Ottolenghi, pappardelle, pasta, peterselie, pittig, rose harissa, tomaat, tomatensaus, Tunesië, ui, vegetarisch, veggie, yoghurt, Yotam Ottolenghi, zomers, zonnig, zuiders, zwarte olijven
Pasta Carbonara (Sandra Bekkari)
Een authentieke pasta Carbonara kan je bezwaarlijk omschrijven als gezond (eieren, kaas,...). Tegelijkertijd is het een fantastisch lekker gerecht, wat Sandra Bekkari aanzette om er een gezonde variant op te bedenken. Aan smaak geen gebrek, wel aan calorieën, in deze verrassend geslaagde variant!
Tags: carbonara, courgette, courgetteslierten, courgetti, gezonde variant, Griekse yoghurt, italiaans, Italië, kaas, klassieker, klassieker met een twist, mager, met een twist, nootmuskaat, pancetta, parmezaanse kaas, pasta, pasta carbonara, peterselie, Sandra Bekkari, spaghetti, spaghetti carbonara, spelpasta, spelt, speltspaghetti, verrassend, volkoren pasta, yoghurt
Yoghurttrifle met mango
Een trifle is een leuk dessert dat oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt. Het principe is eenvoudig: je vult een grote kom om individuele glaasjes met enkele lagen lekkers. Je kan er dan ook eindeloos mee variëren. Dit recept werkt bijvoorbeeld met frisse yoghurt, die heerlijk wordt aangevuld met mango, munt en knapperige koekjes. Zo klaar en het presenteert geweldig!
Tags: Brits, dessert, fruit, glaasje, Griekse yoghurt, kletskoppen, koekjes, laagjes, lunch, mango, munt, nagerecht, ontbijt, snel klaar, speculaas, toetje, trifle, tussendoor, tussendoortje, vegetarisch, veggie, yoghurt, yoghurttrifle, zoet, zoetigheid
Frozen yoghurt van bosbessen
Het concept van 'Frozen yoghurt' is zo gemakkelijk dat het standaard in je culinaire trukendoos moet zitten. In geen tijd kan je een frisse afsluiter of lekkere snack maken die altijd past. Meer dan (Griekse) yoghurt en bevroren fruit - bosbessen in dit geval - heb je niet nodig.
Tags: aardbei, besjes, bessen, blauwe bessen, bosbessen, bosvruchten, dessert, framboos, frozen, frozen yoghurt, fruit, Griekse yoghurt, kids, kinderen, munt, nagerecht, rode vruchten, rood fruit, snack, tussendoor, tussendoortje, yoghurt, zoet
Witloofbootjes met kingkrab en granaatappel (Sandra Bekkari)
Wanneer je in volle voorbereidingsfase voor een feestelijk moment zit, kan het soms lelijk tegenvallen om lekkere dingen te vinden die origineel zijn en toch snel klaargemaakt kunnen worden. Vanuit die filosofie bedacht Sandra Bekkari dit leuke hapje. Snel klaar, gezond en een lust voor het oog.
Tags: amuse, aperitief, aperitiefhapje, aperitiefje, bezoek, citroen, citroensap, ei, eieren, feest, feestelijk, fris, granaatappel, granaatappelpitjes, Griekse yoghurt, hapje, kerst, kerstmis, king krab, kingkrab, krab, maritiem, nieuwjaar, oud en nieuw, Pasen, peterselie, rode currypasta, Sandra Bekkari, smaakvol, verjaardag, verrassend, voorgerecht, witlof, witloof, witloofbootjes, yoghurt, zee, zondag
Bagels
Bagels zijn hip! Deze broodjes, afkomstig uit Polen maar beroemd in New York, lijken op donuts maar zijn stukken gezonder. Meer zelfs, ze staan in heel wat lijstjes die gezonde voedingsmiddelen opsommen. De traditionele bereidingswijze vraagt best veel tijd, gelukkig is dit gezonde recept er om je (zonder veel tijd, noch moeite) lekkere huisgemaakte bagels te garanderen.
Tzatzikidip
Een echte tzatziki is, samen met feta, de handtekening van de Griekse keuken. In dit recept wordt een bescheiden variant beschreven: een smeuïg maar fris dipsausje dat op geen enkele aperitief zou misstaan.