Recepten - ansjovis
Zuiderse groentestoofpot met zalmfilet (Jeroen Meus)

Zalm is een heel populaire vissoort in talloze gezinnen. Dat is geen toeval, het is smaakvolle vissoort die je heel veelzijdig kan gebruiken. In dit recept kiest Jeroen, bijvoorbeeld, voor een zuiderse groentestoofpot die lekker vol smaakt en heerlijk gezond is. De zalmfilets bakt/stoomt hij in de oven zodat ze heerlijk mals en sappig blijven.
Tags: aardappelen, ansjovis, aubergine, cayenne, dagelijkse kost, één, elk seizoen, Frankrijk, Frans, groenten, groentestoofpot, groentjes, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, kruidig, mediterraans, olijfolie, paprika, paprikapoeder, provençaals, Provençaalse keuken, provence, rozemarijn, Spaans, Spanje, spinazie, stoverij met groentes, tijm, tomaten, vakantie, veel groentjes, vis, visfilet, zalm, zalmfilet, zilt, zomer, zonnig, zuiders
Linguine met tonijn en gamba’s (Jamie Oliver)

Dit pitoreske gerecht van Jamie Oliver komt rechtstreeks uit Italië en bevat een heerlijke agrodolce-stijl. Dit wil zeggen dat de linguine op smaak wordt gebracht met iets dat het midden houdt tussen een saus en kruidige smaakmaker (zoals een currypasta). De dikke saus bevat meestal een zoet én zuur accent, maar de variaties zijn eindeloos. Jamie combineert de gamba's en tonijn met de heerlijke, aanwezige smaken van kaneel, pistache, peterselie, azijn en saffraan. Alledaags, en toch ook pure luxe op je bord!
Tags: agrodolce, ajuin, ansjovis, ansjovisfilets, azijn, balsamico, balsamico bianco, dikke saus, gamba, garnaal, garnalen, geelvintonijn, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kaneel, kruidig, linguine, luxe, luxueus, mediterraans, parmezaan, Parmezaankorst, parmezaanse kaas, pasta, pecorino, peterselie, pistache, pistachenoten, reuzegarnalen, rijk, rijkelijk, saffraan, saus, scampi, seafood, smaakvol, spaghetti, The Naked Chef, tonijn, ui, vis, witte wijn, witte wijnazijn, zee, zeevruchten, zuiders
Zeebaars met Siciliaanse saus

Wie graag vis klaarmaakt, weet dat zeebaars een erg dankbare soort is om te gebruiken. Deze populaire vis heeft een volle smaak die heel goed combineert met talloze ingrediënten en keukens. Geen wonder dat het vaak in restaurants op het menu staat. In dit verfijnde recept wordt de vis geflankeerd door een typische Siciliaanse saus met kerstomaatjes.
Tags: ansjovis, chili, chique, culinair, italiaans, Italië, kerstomaten, knoflook, look, mediterraans, olijfolie, olijven, peterselie, romantisch, Siciliaans, Sicilië, smaakvol, tomaat, tomaten, valentijn, verfijnd, verzorgd, vis, zee, zeebaars, zuiders, zwarte olijven
Kip alla cacciatore (Jamie Oliver)

Met dit authentieke recept uit Italië kan je altijd scoren. "Alle cacciatora" kan je vertalen als "op jagers wijze", ofwel een simpele stoofpot met krachtige en eerlijke smaken. Ontdek in dit recept hoe Jamie Oliver deze Italiaanse klassieker met kip, tomaten en olijven klaarmaakt.
Tags: alla cacciatore, ansjovis, authentiek, chianti, eenvoudig, gemarineerd, groene kruiden, italiaans, Italië, jager, kip, kippenbouten, knoflook, laurier, look, marinade, met brood, met pasta, olijven, op jagers wijze, oven, pruimtomaat, pruimtomaten, puur, rode wijn, rozemarijn, stoofpotje, stoven, stoverij, tomaten, tomatensaus
Zeewolf met spek, geroosterde aardappel en veldsla (Jeroen Meus)

Liefhebbers van vis weten dat zeewolf een absolute delicatesse is. Het malse vlees heeft veel smaak en laat zich makkelijk omringen door tal van ingrediënten. In dit recept kies Jeroen Meus voor een feestelijke aanpak: opgerold in spek, met knapperige aardappelen en frisse veldsla.
Spaghetti Pizzaiola

De Italiaanse term 'pizzaiola' dekt heel wat ladingen. Het idee is tegelijkertijd simpel: bereid zoals je min of meer van een pizza mag verwachten. Dat komt doorgaans neer op heerlijk smaakvolle en toch verrassend simpele gerechten waar een kruidig tomatensausje de hoofdrol speelt. Begin je al te lekkerbekken? Deze belachelijk makkelijke spaghetti moet je dan absoluut op het menu zetten!
Tags: alledaags, ansjovis, appelkappertjes, basilicum, beginner, capellini, cucina originale, cucina povera, gemakkelijk, italiaans, Italië, kappertjes, knoflook, kruiden, kruidig, linguine, look, mediterraans, Napoli, Napolitaans, olie, olijfolie, olijven, oregano, pasta, pastasaus, peterselie, simpel, snel klaar, spaghetti, tomaten, tomatensaus, traditie, traduitioneel, tuinkruiden, vegetarisch, veggie, weinig moeite, zomer, zomers, zon, zonnig
Roodbaars puttanesca met Griekse pasta (Jeroen Meus)

Voor liefhebbers van oude recepten, is deze originele variant van Jeroen Meus een leuk idee. Puttanesca is een zilt sausje propvol mediterraanse smaken dat vrolijk refereert naar het oudste beroep ter wereld. Gecombineerd met een mals stukje roodbaars en Griekse pasta maakt Jeroen er een simpel maar heerlijk gerechtje mee.
Tags: alle seizoenen, ansjovis, basilicum, chili, chilipeper, Griekenland, grieks, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, kerstomaat, makkelijk, mediterraans, mediterraanse zee, olijven, oregano, orzo, pasta, puttanesca, rode wijn azijn, roodbaars, roodbaarsfilet, snel makkelijk, tomaten, tomatensaus, vakantie, vis, witte wijn, zee, zilt, zomers, zonnig, zout, zuiders
Risotto met chipolata en tomaat (Sofie Dumont)

Net dol op de afwas, wel op lekker eten? Dan is deze zalige risotto van Sofie Dumont het recept dat je zoekt. Met een smeuïge combinatie van kazen, fijne stukjes chipolata en rijpe tomaten ben je zo in een culinair paradijs (en heb je maar één pan vuil gemaakt)!
Tags: ansjovis, basilicum, chili, chipolata, gevarieerd, gezouten, italiaans, Italië, kaas, kip, kippenbouillon, look, makkelijk, mascarpone, mediterraans, mozarella, parmezaan, parmezaanse kaas, rijst, risotto, smaakvol, sofie dumont, stevig, tomaat, tomaten, Varken, varkenschipolata, varkensvlees, veelzijdig, venkel, vis, vtm, vtm koken, worst, zomer, zomers, zonnig
Tapenade

Tapenade is een klassieker uit de mediterraanse keuken. Deze dikke, koude saus wordt bereid met olijven, ansjovis kappertjes. Heerlijk als aperitiefhapje, of extra accent bij een zuiders-getint gerecht. Er bestaan heel wat varianten, in dit recept leer je de eenvoudige en traditionele basis.
Tags: ansjovis, aperitief, hapje, kappertjes, makkelijk, mediterraans, olijf, olijven, provençaals, provence, simpel, snel klaar, tapa, tapas, tapenda, toast, toastjes, zomers, zonnig, zuiders
Gemarineerde varkenshaas met zwarte tapenade, gebakken aardappelblokjes en bloemkool

Met dit origineel lente-recept laat je de kille wintermaanden in een handomdraai smelten. De zachte marinade levert uiterst malse stukjes vlees op, het laagje tapenade zorgt voor een frisse en zuiderse toets. De gebakken aardappelblokjes geflankeerd van krokante stukjes bloemkool maken het helemaal af. Aan de slag!
Tags: alledaags, ansjovis, België, Belgisch, bloemkool, Frankrijk, Frans, fris, fusion, gemarineerd, gevarieerd, kappertjes, lente, look, makkelijk, marinade, nieuw, olijven, origineel, peterselie, Porvençaals, Provençaalse keuken, Provençaalse kruiden, rode wijn, smaakvol, tapenda, tijm, tof, ui, Varken, varkensfilet, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, veldsla, verfrissend, zomer, zwarte olijven
Eenvoudige banderillas

Op een authentieke tapa-tafel mogen Banderillas niet ontbreken. Dit eenvoudig aperitiefje bestaat uit een prikker met ingelegde groentjes en eventueel ansjovis. Makkelijk om maken, fris en gezond! Ideaal op een zonnige middag, met een koel glaasje wijn. Er bestaat ontelbare varianten, dit recept helpt je echter op weg met een uiterst eenvoudige en vegetarische variant.
Tagliatelle met scampi en een fluwelen tomatensaus

Het leukste aan pastabereidingen is dat ze meestal ongelooflijk simpel en toch superlekker zijn. Geen wonder dat de authentieke Italiaanse keuken wereldwijd populair is. Dit recept brengt erg eenvoudige ingrediënten samen in een heerlijke pasta. De saus is om duimen en vingers af te likken, beloofd!
Pasta met pikante mosseltjes en Parmezaanse kaas

Dit lekker pastagerecht combineert het beste uit de Noordzee - mosselen - met de typische basiskenmerken van een geslaagde, authentieke, Italiaanse pasta. Maak je klaar voor eenvoudige, maar overheerlijke pasta die flinke pit combineert met de volheid van Parmezaanse kaas in een zalig tomatensausje.
Pizza Romana

Deze erg klassieke Italiaanse pizza uit Lazio (de streek rond Rome) met ansjovis en kappertjes zal je vaak als Napoletana aangeduid vinden. Niets is echter minder waar, een echte Napoletana (afkomstig uit Napoli) wordt enkel met tomatensaus en kaas belegd. Wat wel vast staat: deze pizza is wereldwijd geliefd vanwege de eenvoudige maar lekkere smaak!
Linguine met mosselen (Gennaro Contaldo)

De sterkte van de klassieke Italiaanse keuken zit in de opvallende eenvoud. Met een handvol kwaliteitsvolle maar simpele ingrediënten tovert elke Italiaanse mama een waar feestmaal op tafel. Het is vaak schrikken hoe eenvoudig het kan zijn. Dit recept is daar een geweldig voorbeeld van, Jamie Oliver leerde het kennen via de vader van zijn mentor: Gennaro Contaldo. Met zo'n ronkende namen kan je alleen maar een heerlijk recept hebben!
Tags: ansjovis, cucina povere, eenvoudig, gemakkelijk, Gennaro Contaldo, goedkoop, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kerstomaten, klassiek, linguine, mediterraans, mosselen, pasta, rap, simpel, snel, vlug, zeevruchten