Recepten - lunch
Sushi-salade met zalm

Wel zin in sushi maar geen zin noch talent om deze verfijnde rijsthapjes volgens de regels van de kunst klaar te maken in een mooie rol? Geen paniek: je kan er ook een salade van maken die zeker zo lekker is en toch al het lekkers van typische sushi-ingrediënten combineert.
Tagged With: avocado, gemengde sla, gezond, japan, Japans, komkommer, licht, lunch, mager, nori, origineel, rauwe zalm, rijst, rijstazijn, salade, sesam, sesamzaadjes, sla, sojasaus, sushi, sushi-salade, sushirijst, sushisalade, verrassend, zalm
Taco’s met zalm

Dit exotische recept katapulteert je in no time naar zonnige bestemmingen! De gemarineerde stukjes zalm passen heerlijk bij de verse guacamole en zoete blokjes mango. Geserveerd in taco's maak je er een leuk festijn van dat je op talloze momenten kan inzetten. Van snelle lunch tot verjaardagsfeestje.
Tagged With: avocado, chili, chilisaus, exotisch, feest, feestelijk, filet, finger food, guacamole, hip, kerstomaat, kleurrijk, koriander, kruidig, limoen, lunch, maïs, mango, Mexicaans, Mexico, origineel, rode ui, sesam, sesamzaadjes, snelle hap, sojasaus, taco, taco's, tortilla, trendy, vis, voor elke dag, zalm, zalmblokjes, zalmfilet, zomers
Balsamico-zalm met spinazie en kerstomaatjes (Gino d’Acampo)

Zalm en spinazie is een klassieke combinatie die we allemaal kennen. Meestal wordt er ook iets van room of puree aan toegevoegd. Wil je echter eens iets anders dan is dit recept van de Italiaanse tv-kok Gino d'Acampo een absolute aanrader. Met balsamico, sesamzaadjes en kerstomaatjes maakt hij er een heerlijk lichte, mediterraanse versie van.
Tagged With: balsamico, chilli, diner, gezond, Gino d'Acampo, honing, italiaans, Italië, kerstomaat, kerstomaatjes, klassiek, klassieker, licht, lunch, mager, mediterraans, met een twist, oven, ovengebakken, sesam, sesamzaadjes, spinazie, tomaat, tomaatjes, vermageren, verrassend, vis, zalm, zuiders
Sliptong met kappertjes en zongedroogde tomaatjes

Sliptongen zijn jonge tongen die logischerwijze iets kleiner zijn, maar groots van smaak! De verfijnde structuur biedt een waaier aan opties. In dit recept wordt inspiratie in het zuiden van Europa gezocht met gedroogde tomaatjes, citroen, kappertjes, rucola,... Heerlijk als lunch, lichte maaltijd of zelfs als voorgerecht!
Tagged With: citroen, gezond, italiaans, kappertjes, knoflook, licht, lunch, mager, mediteraans, noordzee, olijven, peterselie, rucola, Sicilië, sliptong, sliptongen, tomaat, tomaatjes, tong, vis, voorgerecht, zee, zeste, zongedroogde tomaat, zonnig, zuiders
Salade met Luikse pens

Vergeet het idee dat salades enkel uit rauwkost moeten bestaan. Een salade kan net zo goed een volwaardige maaltijd zijn die zelfs lauw of warm kan geserveerd worden. In Luik zijn ze bijzonder trots op hun 'Salade Liégeoise': een royale salade met boontjes, aardappel en spek. In dit recept bouwen we verder op dat concept en kiezen we voor een andere trots uit dezelfde stad: Luikse pensen.
Tagged With: aardappel, aardappelblokjes, België, Belgisch, bonen, boontjes, dressing, eenvoudig, ei, groene bonen, hartig, kruidenazijn, licht, lichte maaltijd, Luikse pensen, Luikse salade, lunch, makkelijk, mosterd, olijfolie, pensen, peterselie, rode ui, salade, sla, slahart, sperziebonen, voorgerecht, witte pens, zacht ei
Antipasti-salade met kikkererwten

Salades saai? Niet als je deze volwaardige en geweldig smaakvolle salade hebt geprobeerd. Antipasti zijn de typische, gevarieerde hapjes die in Italië als aperitiefhapje worden geserveerd. Deze salade voegt verschillende ingrediënten uit die categorie samen in een royale salade die schittert als lunch of lichte maaltijd. De flinke portie kikkererwten zorgt er voor dat brood overbodig wordt en je een gezond maar voldaan gevoel hebt.
Tagged With: anitpasti, antipasto, aperitief, artisjok, artisjokharten, babyspinazie, diner, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kikkererwten, knoflook, licht, low carb, lunch, mediterraans, mosterd, mozzarella, mozzarellaballetjes, olijfolie, olijven, pepperonici, rode ui, salade, salami, spinazie, trostomaatjes, trostomaten, zwarte olijven
Gegrilde roodbaars met paprikasaus (Piet Huysentruyt)

Een lekker stukje vis bakken kan ontzettend veel voldoening geven. De fijne smaak heeft weinig extra nodig om een lekker, smaakvol gerecht te realiseren. Zo maakt Piet Huysentruyt in dit snelle en makkelijke recept roodbaars klaar: een witte vis met een toegankelijke, volle smaak. Aangevuld met een simpele, gladde paprikasaus heb je in geen tijd een culinaire hap.
Tagged With: beginner, gladde saus, Italiaanse kruiden, knoflook, licht, lunch, mager, makkelijk, paprika, paprikasaus, Piet Huysentruyt, roodbaars, rucola, saus, tomaat, tomaten, vis, visfilet, voorgerecht, witte vis
Geroosterde zalm met tomatensalsa

Meer vis op het menu zetten is altijd een goed idee. Vis is mager, gezond en gewoon lekker. Een geroosterd stukje zalmfilet is bijvoorbeeld fantastisch zonder al te veel poespas. In dit leuke, gezonde recept (dat perfect is als voorgerecht, lunch of lichte maaltijd) combineren we de sappige vis met een frisse salsa van tomaat. Heerlijk én mager.
Tagged With: basilicum, citroen, dieet, eenvoudig, geen koolhydraten, geroosterde vis, granaatappelpitjes, low carb, lunch, mager, makkelijk, puur, rode ui, roosteren, snel klaar, tomatensalsa, trostomaatjes, trostomaten, vermageren, vis, voorgerecht, zalm, zalm op vel, zalmfilet, zuiver
Parelcouscous met chorizo en halloumi

Snel, lekker en ontzettend smaakvol dankzij de pittige chorizo-worst. Dat is dit zuiderse recept met slechts een handvol ingrediënten kort en bondig omschreven. Perfect om op een drukke weekdag iets klaar te maken dat extra zon laat schijnen. Ook leuk als bijgerecht op een barbecue of snelle lunch.
Tagged With: artisjok, barbecue, bbq, chorizo, comfort food, Frans, grieks, halloumi, italiaans, lauw, lunch, mediterraans, middellandse zee, oregano, parelcouscous, pittig, rucola, simpel, snel klaar, Spaans, vakantie, warm of koud, zonnig, zuiders, zuiderse smaken
Gegrilde halloumi met mediterraanse groentjes

Snel, simpel, gezond en toch lekker? Dit toffe recept met zonnige vibes heeft het allemaal. De Cypriotische grillkaas halloumi smaakt lekker af in combinatie met enkele gegrilde en rauwe groentjes. Perfect als lunch, lichte maaltijd of voorgerecht.
Tagged With: afvallen, basilicum, courgette, dieet, gegrilld, gezond, grill, grillen, grillkaas, groentjes, halloumi, low carb, lunch, mager, mediterraans, middellandse zee, rucola, snel klaar, tomaat, trostomaat, vegetarisch, veggie, vermageren, voorgerecht, weinig werk, zomer, zonnig
Komkommersalade met haring

Opgelegde haring is een buitengewoon ondergewaardeerd ingrediënt. Het wordt vaak als goedkoop en weinig interessant beschouwd. Nochtans is het een heel eerlijk en voedzaam product. In dit recept maken we er een frisse salade met komkommer mee. Perfect als lunch of bijgerecht.
Tagged With: bieslook, bijgerecht, fris, gezond, Griekse yoghurt, haring, komkommer, lente, lente-ui, lunch, mager, munt, opgelegde haring, peterselie, rolmops, salade, snel klaar, tuinkruiden, vis, yoghurt, zomer, zure haring
Havermoutpannenkoekjes met mascarpone en vers fruit

Dit recept kan je op talloze manieren inzetten. Of je het nu als ontbijt, tussendoortje of dessert klaarmaakt: het is altijd lekker en bovendien relatief gezond!
Tagged With: aardbeien, banaan, bananen, bessen, bosbessen, brunch, dessert, ei, eieren, gezond, gezonde variant, havermout, havermoutpannenkoeken, havermoutpannenkoekjes, honing, kindvriendelijk, leuk, lunch, mager, mascarpone, munt, nagerecht, ontbijt, origineel, pannenkoek, pannenkoeken, pannenkoekjes, rood fruit, vegetarisch, veggie, verjaardag, zoet
Coquilles met chorizo (Nigella Lawson)

Sommige ingrediënten zijn zo vol en puur van smaak, dat je het boodschappenlijstje erg kort kan houden en toch verrassend volledig kan koken. Nigella Lawson presenteert in dit uiterst eenvoudige gerechtje een smaakbom die wat feestelijker is en op elk mogelijk moment kan ingezet worden: coquilles met chorizo. Snel klaar maar buitengewoon smaakvol. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Pastasalade met mozzarella en tonijn

Deze pastasalade laat de zomer door je keuken waaien op een gezonde, smaakvolle manier. Volkoren penne, tonijn, zongedroogde tomaatjes, mozzarella, olijven,... Alles om je een zonnig mediterraan gevoel te bezorgen zit in recept verwerkt. Perfect als lunch, lichte maaltijd of royaal bijgerecht.
Tagged With: basilicum, blik, buffelmozzarella, fris, gezond, kappertjes, licht, light, lunch, mager, mozzarella, olijveb, pasta, pastasalade, penne, peterselie, rode ui, salade, tomaat, tomaten, tonijn, vinaigrette, vis, volkoren pasta, volkoren penne, zomer, zomers, zon, zongedroogde tomaten, zonnig
Ceasarsalade (Sandra Bekkari)

De Ceasarsalade (die niets te maken heeft met Julius Caesar) is een klassieker die vooral in Noord-Amerika tot het culinaire erfgoed behoort. De uiterst eenvoudige salade bestaat in heel wat varianten, en in dit recept leer je hoe Sandra Bekkari het aanpakt.
Tagged With: ansjovis, appel, cayenne, ceasar, ceasardressing, ceasarsalade, dieet, dressing, Engelse saus, fris, gezond, Griekse yoghurt, ijsbergsla, kip, kipfilet, kippenbouillon, knapperig, knoflook, licht, limoen, look, lunch, mager, mosterd, olijfolie, parmezaan, parmezaanse kaas, pecannoten, Romeinse sla, rozijnen, salade, saus, sla, vermageren, voorgerecht, Worcestershiresaus, yoghurt