Recepten - wortel
Herfstcouscous met kippenbouten
Met dit recept kan je alle saaie clichés over typische herfstgerechten definitief naar de vuilbak verwijzen. Dit gerecht combineert typische herfstsmaken (aardpeer, wortel, veenbessen,...) met zuiderse accenten (couscous, ras-el-hanout,...) tot een rijk en verrassend gerecht. De knapperige kippenboutjes maken het festijn compleet, al kan je ze gerust achterwege laten indien je liever vegetarisch kookt.
Tagged With: aardpeer, Belgisch, citroen, couscous, éénpansgerecht, fusion, gedroogde veenbessen, herfst, kip, kippenbouten, kippenkruiden, knoflook, lekker en eenvoudig, look, Marokkaans, Marokko, Noord-Afrikaans, origineel, parelcouscous, peterselie, ras el hanout, rijk, snel klaar, stoofpotje, veel smaak, veenbessen, verrassend, weinig werk, wortel, wortelen
Kalfskoteletten met ratatouille (Jeroen Meus)
Kalfskoteletten zijn een uitstekende keuze wanneer je een extra mals en smaakvol stukje vlees wil gebruiken dat bovendien minder bekend is. Net zoals een varkenskotelet zorgt het been voor extra smaak en kan je het vlot combineren met talloze ingrediënten. Jeroen Meus maakt er in dit recept een kruidige ratatouille en een verfijnd sausje op basis van honing en tijm bij. Lekkere alledaagse kost met net dat beetje meer!
Tagged With: alledaags, aubergine, België, Belgisch, bruine fond, courgette, dagelijkse kost, één, Frankrijk, Frans, honing, Jeroen Meus, kalf, kalfskotelet, kalfskoteletten, kalfsvlees, knoflook, kotelet, koteletten, kruidig, look, olijfolie, paprika, Porvençaals, Proevnçaalse kruiden, puree, rode porto, rozemarijn, rund, rundsvlees, saus, sausje, stoemp, tijm, tomaat, tv, ui, veel groenten, veel groentjes, venkel, vlees, wortel, zuiders
Italiaanse ragout van everzwijn
Wanneer het wildseizoen is aangebroken, is het ook tijd voor hartverwarmende stoofpotjes. Hoewel dat erg winters klinkt, kan je ook voor een zonnige toets zorgen door inspiratie in de Italiaanse keuken te zoeken. Zo is deze ragout een heerlijk kruidig, krachtig en vol van smaak. Het geheim? Geduld en goede rode wijn!
Tagged With: ajuin, alle seizoenen, ever, everzwijn, herfst, italiaans, Italië, knoflook, krachtig, kruiden, kruidig, laurier, look, mediterraans, met pasta, peterselie, ragout, rode wijn, rozemarijn, selder, stoofpot, stoofpotje, stoven, tomaten, traag garen, traag gegaard, ui, wild, wildseizoen, winter, wortel, zomer, zomers
Waterzooi van pladijs met venkel (Colruyt)
Een ietwat vergeten klassieker uit onze streken is waterzooi. Het idee is simpel en lekker veelzijdig: een ingedikte soep waar alle denkbare ingrediënten aan toegevoegd kunnen worden. De ultieme klassieker uit Gent wordt met kip bereid, maar je kan dus evengoed met vis aan de slag. Precies wat het kookteam van Colruyt in dit voedzame gerecht doet.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alle seizoenen, authentiek, België, Belgisch, bleekselder, bloem, boter, éénpansgerecht, ingebonden, ingedikt, noordzee, peterselie, pladijs, pladijsfilet, romig, room, roux, selder, soep, typsich, variant, venkel, vis, visbouillon, visfond, vlaams, Vlaanderen, waterzooi, witte selder, wortel, wortelen
Varkenskoteletten met witte bonen in tomatensaus (Jeroen Meus)
Varkenskoteletjes zijn een gevestige waarde in heel wat Belgische en Nederlandse huishoudens. Toch hebben sommigen er een beetje een afkeer van omdat het vaak taai geserveerd wordt. Net om die groep te overtuigen bedacht Jeroen Meus dit recept boordevol groentjes. Door het vlees rustig te laten smoren in de saus mag je zeker zijn van een botermals resultaat!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bonen, dagelijkse kost, één, gesmoord vlees, Jeroen Meus, kindvriendelijk, kotelet, koteletten, kruidig, laurier, mediterraans, pasta, peterselie, polenta, rozemarijn, salie, sambal, selder, smoren, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, tomatenstukjes, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees, voor elke dag, witte bonen, wortel, wortelen
Lasagne van witte kool (Sandra Bekkari)
Lasagne kent iedereen als de ultieme klassieker uit de Italiaanse keuken om je mond aan te verbranden maar waar je toch niet genoeg van kan krijgen. Deze smeuïge smaakbom blinkt helaas ook uit in calorieën, iets waar Sandra Bekkari wel een oplossing voor heeft. Ontdek in dit recept haar verrassende lasagne (zonder pasta of vlees!) met witte koolbladen en veel groentjes!
Tagged With: afslanken, afvallen, basilicum, champignon, champignons, dieet, geen gluten, geen pasta, geen vlees, gegratineerd, gemalen kaas, geraspte kaas, gezond, glutenvrij, gratin, gratineren, italiaans, Italiaanse keuken, Italië, kaas, lasagna, lasagne, linzen, mager, origineel, oven, ovenschotel, sana, Sandra Bekkari, selder, speciaal, tomatensaus, uniek, variant, vegetarisch, veggie, vermageren, verrassend, wortel
Gado gado
Gado-gado werd recent verkozen tot één van de zes nationale gerechten in Indonesië. Het is een erg veelzijdig gerecht dat je op talloze manieren kan klaarmaken. Het betreft een luxueuze salade waar vaak restjes in verwerkt worden. Typische ingrediënten zijn groentjes (rauw of voorgegaard), hardgekookte eieren, gebakken aardappel, tofu,... Deze kleurrijke combinatie werk je af met een smaakvolle dressing op basis van pindakaas. Ontdek hieronder een recept om deze verrassende exotische schotel klaar te maken zodat ie niet kan teleurstellen!
Tagged With: aardappel, aardappelen, Aziatisch, Azië, Chinese kool, dressing, ei, eieren, exotisch, gado gado, gezond, groentjes, hardgekookte eieren, Indonesië, Indonesisch, komkommer, kool, koriander, kroepoek, limoen, mager, Oosters, Orientaals, origineel, pinda, pindakaas, rauwkost, salade, soja, sojascheuten, spitskool, tofu, veel groentes, vegetarisch, vegetarisme, veggie, verrassend, wereldkeuken, werelds, wortel
Chili con carne (Jamie Oliver)
Een pittige chili con carne die alle tijd van de wereld heeft gekregen om zachtjes te garen is een heerlijk voorbeeld van rasechte comfortfood. Dit hartverwarmende stoofschoteltje uit centraal-Amerika met gehakt, chili en bonen is heerlijk met rijst of brood. Er bestaan talloze recepten, hieronder kan je de methode van 'naked chef' Jamie Oliver terugvinden. Perfect om een grotere groep te bedienen, of om een extra portie in te vriezen.
Tagged With: bonen, brood, chili, chili van carne, chilipeper, chipotle, gehakt, gemengd gehakt, gerookt, gerookt paprikapoeder, Jamie Oliver, kaneel, kidney bonen, knoflook, komijn, koriander, kruidig, look, maïs, Mexicaans, Mexico, paprika, paprikapoeder, pepertjes, pikant, pittig, pruttelen, rijst, rode bonen, rode ui, rundsvlees, sudderen, The Naked Chef, tomaten, tomatensaus, traag garen, varkensvlees, wortel, zure room
Kabeljauwhaasje met amandelkorst en wortelpuree (Sandra Bekkari)
Eens te meer toont Sandra Bekkari dat ze de geheime combinatie van lekker en toch gezond helemaal meester is. Smaakvolle kabeljauwhaasjes combineert ze met een pittige korts op basis van amandel en mosterd. Een eenvoudige maar verrassende wortelpuree en broccoli maken het gezonde feestmaal compleet.
Tagged With: alledaags, amandel, amandelmeel, amandelschilfers, broccoli, citroen, dieet, diëten, elke dag, geen gluten, gezond, groentepuree, kabeljauw, kabeljauwhaas, kabeljauwhaasje, korstje, kruidig, kurkuma, low carb, mager, mosterd, noordzee, oveb, puree, ras el hanout, sana, Sandra Bekkari, snel klaar, snel klaargemaakt, vermageren, vis, wereldkeuken, werelds, wortel, wortelen, wortelpuree
Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst (Jeroen Meus)
Met dit vegetarische recept van Jeroen Meus kan je zeker bij de jongste eters scoren. De smeuïge balletjes van champignons en Parmezaanse kaas doen gehakt helemaal vergeten. Tel daar de royale Provençaalse saus boordevol groentjes bij en het gezonde feestmaal is compleet.
Tagged With: aubergine, balletjes, basilicum, champignonballetjes, champignons, courgette, Frankrijk, Frans, geen vlees, groentesaus, Harissa, Jeroen Meus, kids, kindvriendelijk, kruiden, kruidig, laurier, olijven, paddenstoelen, panko, paprika, parmezaan, parmezaanse kaas, provençaals, Provencaalse saus, provence, rijst, rozemarijn, saus, tijm, tomaten, tomatensaus, veel groenten, veel groentjes, vegetarisch, veggie, venkel, wilde rijst, witte wijn, wortel, zonder vlees
Carrot cake
Voor iedereen die niet zo dol is op zoet gebak, zijn hartige dessertjes zoals een echte 'carrot cake' (worteltaart) perfect. De traditionele basis van suiker, bloem, vetstof en eieren blijft overeind, maar door toevoeging van geraspte worteltjes en verse roomkaas is het resultaat verrassend veelzijdig en uniek van smaak. Extra leuk rond Pasen!
Tagged With: amerika, amerikaans, authentiek, bakken, beslag, bloem, bloemsuiker, brunch, cake, classic, deeg, dessert, eieren, expert, feest, feestelijk, gebak, gevorderd, koffie, kristalsuiker, nagerecht, noten, notig, oven, Paashaas, Pasen, roomkaas, snack, suiker, taart, thee, topping, typisch, vanillesuiker, vegetarisch, verjaardag, vieruurtje, walnoten, wortel, wortelcake, wortelen, worteltaart, worteltjes, zoet-zout
Irish stew (Ottolenghi)
Behalve Guinness en Jameson is Irish Stew het meest populaire exportproduct van Ierland. Deze hartverwarmende en comfortabele stoofpot is als een warm dekentje op een gure avond. Het recept is danig bekend dat zelfs Yotam Ottolenghi er een variant op heeft bedacht! Zijn versie is wat avontuurlijker, vraagt voldoende tijd en zit bovenal propvol royale smaken.
Tagged With: aardappel, aardappeltjes, appelsien, comfort food, fusion, gestoofd, graan, graantjes, groene kruiden, Ierland, Iers, Irish, irish stew, knoflook, knolselder, kruidig, lam, lamskoteletjes, lamskoteletten, lamsvlees, look, oregano, Ottolenghi, peterselie, raap, rapen, Saint-Patrick, Saint-Patricksday, sinaasappel, sjalot, smaakvol, stew, stoofpot, stoofpotje, stoverij, tijm, wereldkeuken, witte wijn, wortel, wortelen
Skrei met kikkererwten en chorizo
Skrei kennen we ondertussen allemaal als een typische delicatesse rond Valentijn. Het betreft kabeljauw die op een specifiek moment gevangen wordt en extra vlezig is. De uitzonderlijk volle smaak van deze vis gaat dan ook uitstekend bij het pittige van chorizo en smeuïge kikkererwtjes zoals in dit verfijnde recept beschreven wordt.
Tagged With: aardappel, aardappelblokjes, chorizo, culinair, elegant, fusion, kabeljauw, kikkererwten, kippenbouillon, knoflook, laurier, look, peterselie, romantisch, skrei, ui, valentijn, verfijnd, vis, wereldkeuken, witte vis, wortel, wortelen, zee
Thaise kip (slowcooker)
De veelzijdigheid van kip is eindeloos. Wil je graag wat meer variatie op tafel toveren is een exotischer gerecht erg geschikt. In dit recept voor slowcookers krijgt de kip alle tijd van de wereld om te garen met een aantal typische smaken uit Thailand. Het ingrediëntenlijstje is niet kort, maar het malse en sappige resultaat zal je verbazen!
Tagged With: crockpot, curry, currypasta, exotisch, gember, kip, kipfilet, kippenbouillon, kokos, kokosmelk, kokosroom, komijjn, koriander, kruidig, look, met rijst, Oosters, Orientaals, origineel, pinda, pinda's, pindakaas, pindanoten, rijst, rode curry, rode paprika, slow cooker, slow cooking, slowcooker, speciaal, Thai, Thailand, Thais, traag, traag garen, traag gegaard, ui, veel smaken, verrassend, vissaus, wereldkeuken, wortel
Kruidenrosbief met ovengroenten
Een malse rosbief is een godsgeschenk om snel en efficiënt lekker te koken voor een iets grotere groep. Je kan al het werk immers overlaten aan de oven. Voeg daar een flink hand verse kruiden en een verfijnde groentekrans aan toe, en je diner wordt helemaal een makkie!
Tagged With: aardappel, aardpeer, comfort food, easy, geen moeite, groente, groentekrans, groentes, groentjes, grote groep, knolselder, krielaardappelen, krieltjes, kruiden, kruidig, makkelijk, oven, ovengebakken, peterselie, rode ui, rood vlees, rosbief, rozemarijn, rund, rundsvlees, salie, tijm, ui, vlees, weinig werk, wortel, zonder moeite





