Recepten - Speciale gelegenheid
Eend met sinaasappelsaus (Jeroen Meus)

Dit gerecht is een echte klassieker uit de Franse keuken (Canard à l'Orange) waar Jeroen Meus warme herinneringen aan hoeft. Het kenmerkende aspect van dit recept is de combinatie van zoet en zout tot een meesterlijk, zelfs feestelijk, geheel.
Tagged With: aardappelnootjes, appelsien, appelsienen, balsamico, bezoek, canard à l'orange, chique, dagelijkse kost, eendenborst, feest, feestdagen, feestelijk, fond, Frankrijk, Frans, Grand Marnier, honing, Jeroen Meus, kerst, kerstmis, luxe, oud en nieuw, rode wijnazijn, runderfond, sinaas, sinaasappelen, Sinaasappellikeur, sojasaus, tijm, waterkers, wortelen, zoet en zout, zondag
Piripiri kip met rijst en koolsla

Wie alle windstreken wil laten waaien door de keuken en houdt van pittige, erg smaakvolle gerechten zal van dit recept houden. Malse stukjes kip met Piripiri-saus (swahili voor chilipeper) worden immers heerlijk gecombineerde met een zogenaamde 'dirty rice', een rijstschotel uit de Creoolse keuken propvol smaakmakers en kruiden. Een frisse koolsla om de pittige smaken te compenseren maakt dit alledaagse festijn helemaal af.
Tagged With: afrika, amerika, bruine rijst, chili, chilipeper, chilipoeder, coleslaw, creools, dirty rice, feestelijk, fusion, gebakken rijst, gerookt, gevarieerd, Griekse yoghurt, kip, kippenbouillon, kippenbouten, kippenbovenbouten, knoflook, komijn, kool, koolsla, kruiden, kruidig, look, mayonaise, oregano, paprika, paprikapoeder, peri peri, peterselie, pikant, piripiri, pittig, puntpaprika, rijkelijk, rijst, royaal, saffraan, smokey, tomaat, tomaten, tomatenpasta, tomatenpuree, variatie, voor elke dag, wereldkeuken, witte kool, witte wijnazijn, wortel
Bokkenpootjes

Vrijwel elke banketbakker in België en Nederland heeft deze leuke lekkernij permanent in de toog liggen: bokkenpootjes! De naam verwijst (gelukkig) enkel naar de grappige vorm, voorts heeft dit verfijnde koekje enkel lekkers in petto. Twee meringues (amandel) worden immers opgevuld met botercrème en afgewerkt met chocolade. Met dit recept kan je zo ook helemaal zelf maken!
Tagged With: amandel, amandelcrème, amandelen, bakken, banket, banketbakker, bokkenpootje, bokkenpootjes, bokkepoot, bokkepootjes, botercrème, chocolade, crème, dessert, dessertje, feest, feestelijk, gebak, gesuikerd, koffie, meringue, meringues, nagerecht, oven, room, snack, suiker, thee, tussendoor, vanille, zoet
Varkenshaasje met ratatouille en rozemarijnpatatjes

Een malse varkenshaas is met recht en rede een favoriet stukje vlees van bij ons. De zachte smaak en sappige textuur past bij talloze ingrediënten en kookstijlen. Dit recept kiest resoluut voor de mediterraanse aanpak met een kruidige ratatouille en krokant gebakken rozemarijnpatatjes. Heerlijk alledaags en toch feestelijk smullen!
Tagged With: aubergine, chili, chilipeper pittig, courgette, Frankrijk, Frans, gebakken aardappel, gebakken patatjes, groene kruiden, groentesaus, herbes des provence, kruidig, mediterraans, middellandse zee, paprika, patatjes, provençaals, Provençaalse wijze, provence, ratatouille, rozemarijn, tijm, tomaat, tomatensaus, Varken, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, wortel, zomer, zomers, zuiders, zwarte olijven
Spaghetti alla vongole

Elke zichzelf respecterende fan van de Italiaanse keuken begint te watertanden van deze fantastische klassieker! De venusschelpjes garanderen een heerlijk verfijnde smaak waar je, behalve knoflook, relatief weinig aan hoeft toe te voegen. Het gerecht vraagt bovendien erg weinig werk. Haal de zomer in huis met dit authentieke recept!
Tagged With: authentiek, basisrecept, eenvoudig, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, klassieker, knoflook, linguine, look, mediterraans, middellandse zee, pasta, pasta alla vongole, peterselie, puur, schelpdieren, simpel, snel klaar, spaghetti, spaghetti alla vongole, tagliatelle, venus, venusschelpen, vongole, witte wijn, zuiver
Normandische kip (Piet Huysentruyt)

Het culinaire erfgoed van Normandië heeft erg veel met appels te maken. Het is een typisch streekproduct dat in talloze bereidingen verwerkt wordt. Dit recept van Piet Huysentruyt doet dat idee alle eer aan: heerlijk sappige kip met een saus op basis van cider en calvados met lekkere stukjes appel.
Tagged With: appel, appelcider, appelen, appels, Calvados, champignon, champignons, cider, Frankrijk, Frans, gestoofd, jonagold, kip, kippenbouillon, Noord-Frankrijk, Normandië, Piet Huysentruyt, room, roux, stoofpotje, stoven
Chocolademousse met bosvruchten en amandelschilfers (Sandra Bekkari)

Hoewel Sandra Bekkari inzet op gezonde en magere gerechten, betekent dat niet dat een stukje chocolade verboden is. Integendeel. In dit recept presenteert Sandra haar gezonde chocolademousse (zonder suiker), heerlijk aangevuld met bosvruchten en geroosterde amandel.
Tagged With: aardbeien, amandel, amandelschilfers, bosbessen, bosvruchten, braambessen, chocolade, chocolademousse, chocomousse, dessert, dessertje, eieren, eiwit, eiwitten, fondant, fondantchocolade, frambozen, fruit, gezond, gezonde variant, koffie, mager, nagerecht, pure chocolade, Sandra Bekkari, thee, zoet, zomerfruit, zwarte chocolade
Skreifilet met pittige uienkorst

Skrei is extra smaakvolle kabeljauw die rond Valentijn in seizoen is. Daarom wordt het vaak als 'lovefish' verkocht. Fijn aan deze stevige, witte vissoort is dat ze heel smaakvol is en daardoor weinig nodig heeft. Dit recept toont je bijvoorbeeld hoe een eenvoudig uienkorstje met wat pit voor een verrassend simpel resultaat kan zorgen!
Tagged With: ajuin, beginner, bieslook, broodkruim, chili, chilipeper, citroen, eenvoudig, kabeljauw, kabeljauwfilet, korst, korstje, lovefish, makkelijk, olijfolie, oven, ovengebakken, ovengerecht, peterselie, pijnboompitjes, pikant, pittig, skrei, skreifilet, stevige vis, ui, uienkorst, valentijn, vis, witte vis
Skrei in papillot met courgette en spinazie

Rond Valentijn is Skrei, een jonge kabeljauw met extra veel smaak, net in seizoen. Perfect om verzorgde gerechten mee te maken waar je al wie je lief hebt mee kan verrassen. Voor wie angst heeft dit mals stukje vis te verknoeien; 'en papillote' is dan de perfecte kooktechniek. Alle ingrediënten worden netjes samen klaargestoomd in dit verfijnde, zelfs feestelijke recept met spinazie en courgette.
Tagged With: babyspinazie, bakpapier, barbecue, basilicum, bbq, beginner, bieslook, bladspinazie, citroen, courgette, easy, failproof, gestoomd, groene kruiden, kabeljauw, kabelkauwfilet, knoflook, look, makkelijk, olijfolie, olijven, oven, ovengebakken, pakketjes, papilot, papilotte, peterselie, pijnboompitjes, pijnboompitten, skrei, skreifilet, spinazie, stomen, valentijn, vis, witte vis, zwarte olijven
Ossenhaas met spek, honing en knoflook (slowcooker)

De ossenhaas is één van de meest verfijnde stukjes rundsvlees. Beginnende koks zijn dan ook wel eens een beetje zenuwachtig wanneer ze hiermee aan de slag gaan, het zou immers zonde zijn om het vlees te ver te laten garen waardoor het taai wordt. Een eenvoudige oplossing: gebruik een slowcooker! Het spekjasje zorgt er bovendien voor dat het vlees extra mals blijft. De saus op basis van honing, knoflook en venkel zorgt tot voor een perfecte smaak én glans.
Tagged With: chique, crockpot, feestelijk, fijnproever, gerookt spek, glace, honing, kerst, kerstmis, knoflook, look, ontbijtspek, ossenhaas, rund, rundsvlees, slow cooker, slowcooker, spek, tijm, traag garen, traag gegaard, venkel, zondag, zondagse kost
Kabeljauwfilet met spekjes en geroosterde wintergroenten (Colruyt)

Lekkerbekken kunnen beamen dat vlees en vis perfect samengaat. Zo combineert dit recept van Colruyt malse kabeljauwfilets met knapperige stukjes spek. Bovendien is het prima keuze voor liefhebbers van seizoensgebonden gerechten: een mooie krans aan wintergroenten maakt het festijn compleet.
Tagged With: aardappelen, België, Belgisch, Colruyt, feestelijk, gerookt spek, gezouten spek, kabeljauw, kabeljauwfilet, knolselder, mosterd, noordzee, seizoen, seizoensgebonden, soekreepjes, spekblokjes, surf & turf, tijm, verfijnd, vis, vlees, winter, wintergroenten, witlof, witloof, zee, zondag, zondagse kost
Gegratineerde mosselen met zeekraal

Wie een exquis voorgerecht zoekt dat niet zwaar op de maag ligt, moet niet verder zoeken. Door de mosseltjes te gratineren met een lekkere saus en wat Parmezaanse kaas, maak je er heerlijk eenvoudige hapjes van. Wat licht opgebakken zeekraal past er perfect bij - bij voorkeur met een fris glaasje witte wijn.
Tagged With: feestelijk, gegratineerd, gratineren, hapje, knoflook, kruiden, kruidenboter, look, mosselen, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, tapa, tapas, voorgerecht, witte wijn, zee, zeekraal, zilt
Avocadobootjes met grijze garnalen

Grijze garnalen en avocado vormen een gouden combinatie. Beide hebben een eerder delicate smaak die niet al te veel extra's nodig heeft om te schitteren. Met een paar extra smaakmakers maak je er feestelijke hapjes van die erg leuk presenteren in de schil van de avocado's. Niet moeilijk, lekker gezond én een beetje feestelijk.
Tagged With: amuse, apero, avocado, bezoek, dille, feest, feestelijk, fris, garnalen, gezond, grijze garnalen, guacamole, hapje, knoflook, koriander, limoen, low carb, mager, makkelijk, mayonaise, origineel, peterselie, schaaldieren, snel klaar, tapa, tapas, tussendoor, verfrissend, vis, voorgerecht, weinig werk
Oesters natuur

Oesters reserveren we graag voor feestelijke momenten. Deze uitzonderlijke lekkernij is immers wat prijziger en heeft een verfijnde smaak. Dit absolute basisrecept helpt je om ze op de meest pure en eerlijke manier klaar te maken.
Tagged With: amuse, aperitief, apero, chique, feest, feestelijk, fijnproever, fijnproeverij, hapje, kerst, kerstmis, nieuwjaar, oesters, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, peper, puur, voorgerecht, zee, zeevruchten, zout, zuiver
Kerstpizza

Geen zin in al die luxueuze (en dure) gerechten met Kerstmis? Of zoek je nog iets leuks om ook de allerkleinsten te plezieren? Dan is een kerstpizza wat je zoekt!
Tagged With: basilicum, charcuterie, comfort food, deeg, feestdagen, feestelijk, gerookt spek, grappig, italiaans, Italiaanse charcuterie, Italiaanse vleeswaren, Italië, kerst, kerstmis, kids, kindvriendelijk, olijfolie, olijven, oregano, origineel, paprika, pizza, pizzadeeg, pizzarol, salami, speciaal, speciale gelegenheid, spek, spekjes, tomaten, tomatensaus