Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.
Heel klassiek, best gezond en toch feestelijk. Dat is hoe je dit smakelijke recept van Jeroen Meus het best kan omschrijven. Zowel op een alledaagse dag als een gezellig kerstfeest misstaat deze bereiding niet: een sappig kalkoengebraad met geroosterde krieltjes, groentjes en een snelle mosterdsaus is al wat je nodig hebt om heerlijk te tafelen.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 40minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
40minuten |
Ingrediënten
- 2 tenen knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- enkele takjes tijm
- 1 kg kalkoengebraad
- 6 sneetjes gerookt spek (dun)
- 1 ui
- 2 kruidnagels
- 4 stengels selder
- 1 bussel jonge worteltjes
- 1 venkelknol
- 800 gram krieltjes
- 1 dl kippenbouillon
- 1 koffielepel graanmosterd
- olijfolie
- boter
- peper en (grof) zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Rits de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Hak samen met de teentjes knoflook fijn.
- Overgiet met een scheutje olijfolie en breng goed op smaak met peper en grof zout. Roer om.
- Smeer het kalkoengebraad in met de marinade.
- Schik de plakjes spek op je werkblad of snijplank. Rol er het kalkoengebraad in en bind vast met keukentouw.
- Smelt een klontje boter in een ruime kookpot. Schroei het gebraad rondom aan.
- Snipper ondertussen de ui grof en schik de stukjes rond het gebraad zodat de boter niet verbrand.
- Voeg de kruidnagels toe en blus met wat kippenbouillon. Dek af en laat een half uurtje garen op een matig vuur.
- Spoel de selder, venkel, worteltjes en krieltjes. Versnijd in grove maar hapklare stukken en doe alles in een ovenschaal.
- Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Meng goed door elkaar.
- Overgiet met de rest van de kippenbouillon, bedek met aluminiumfolie en laat 40 minuten garen in een voorverwarmde oven (180°).
- Haal het gegaarde maar sappige gebraad uit de stoofpot en laat even rusten.
- Roer een beetje graanmosterd door de jus van het vlees. Kruid eventueel verder bij met peper en/of zout.
- Snijd het touwtje los van het gebraad en versnijd in dikke plakken. Serveer met de warme groentjes en een lepeltje mosterdsaus. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind