Recepten - Belgisch
Aardappelgratin
Een echte klassieker uit de Franse keuken: aardappelgratin! Dit smeuïge bijgerecht vraagt een extra inspanning in vergelijking met frietjes of kroketjes, maar kan ontzettend lekker smaken en een maaltijd stukken feestelijker maken. Ontdek hier het basisrecept.
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelgratin, Belgische keuken, bijgerecht, feest, feestelijk, Frans, Franse keuken, gegratineerd, gratin, gratin dauphinois, grootmoeders keuken, kaas, klassiek, klassieker, knoflook, look, mandoline, melk, nootmuskaat, oven, ovenschotel, room, typisch, vegetarisch, veggie, zondag, zondagse kost
Appelen met veenbessen
Een smaakvol stuk wild kan je uitstekend combineren met een zoet bijgerecht. De krachtige vleessmaak kan immers wat contrast gebruiken. Een echte klassieker, die je ook kan inzetten tijdens de feestdagen, zijn gestoofde appeltjes met veenbessen. Ontdek in dit recept hoe je deze klassieker kan klaarmaken.
Tagged With: appel, appelen, appeltjes, bijgerecht, Calvados, chique, citroen, feestdagen, feestelijk, grootmoeders keuken, herfst, herfstmaanden, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, nieuwjaar, nootmuskaat, origineel, oud en nieuw, oudjaar, oven, pocheren, porto, retro, veenbessen, veenbessencompote, veenbessenconfituur, veenbessensaus, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, verrassend, wild, wildseizoen, winter, wintermaanden, zoet, zoet-zout, zondag, zondagse kost
Champignonsoep met peterselie (Sandra Bekkari)
Dat je in de eeuwige zoektocht naar lekkere maar gezonde recepten altijd bij Sandra Bekkari terecht kan, is al lang geen geheim meer. Met dit recept gaat Sandra vol voor simpel, waardoor dit lekkere soepje helemaal vegan én glutenvrij is. Absoluut het proberen waard!
Tagged With: afvallen, bouillon, champignon, champignons, dieet, diëten, gezond, glutenvrij, groene kruiden, groentebouillon, herfst, kruiden, kruidig, mager, oesterzwam, paddenstoel, paddenstoelen, peterselie, sana, Sandra Bekkari, shiitake, soep, tussendoor, tussendoortje, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, vermageren, voorgerecht, wild, wildseizoen
Mousse van advocaat
In volle voorbereiding voor een feestelijk moment (Kerstmis, Pasen, verjaardag,...) en nog geen origineel dessert gevonden waar je weinig werk aan hebt? Zoek niet langer, met dit stevig afsluitertje gaat geen enkele gast van tafel!
Tagged With: advocaat, biscuit, boudoir, boudoirs, chocomousse, dessert, eieren, eigeel, eiwit, feest, feestelijk, gesuikerd, kattentongen, kerst, kerstmis, koek, koekjes, mascarpone, nagerecht, natafelen, nieuwjaar, opgeklopte room, origineel, oud en nieuw, Pasen, room, suiker, vegetarisch, veggie, verjaardag, witte chocolade, zoet, zoetigheid
Tagliatelle met scampi, tomaat en groene kruiden (Jeroen Meus)
Een lekkere maar simpele pasta zal nooit misstaan in een druk weekmenu. Jeroen Meus laat je genieten van een maximum aan smaak voor een minimum aan inspanning met deze eenvoudige pasta die toch barst van smaak. Ideaal voor wanneer het snel moet gaan maar toch fatsoenlijk wil koken.
Tagged With: alle seizoenen, basilicum, dagelijkse kost, dragon, easy, één, eenvoudig, gewoon, groene kruiden, Harissa, italiaans, Italië, Jeroen Meus, knoflook, kruiden, kruidig, lok, makkelijk, mediterraans, mediterraanse keuken, middellandse zee, pasta, pittig, rozemarijn, scampi, scampi's, schaaldieren, seafood, simpel, snel klaar, tagliatelle, televisie, tijm, tomaat, tomaten, tomatensaus, tuinkruiden, tv, witte wijn, zee, zeevruchten, zomer
Reefilet met jagersaus
Wildliefhebbers hoef je niet te vertellen dat de herfstmaanden vanuit een culinair perspectief top zijn. Als het echt luxueus mag zijn, is reefilet een fantastische keuze. Dit supermalse en karaktervolle stukje vlees heeft weinig extra nodig, een typisch jagersausje is al ruimschoots voldoende om een feestelijk maal te verzekeren.
Tagged With: Bourgondisch, champignon, champignons, Duits, Duitsland, Europa, Europees, feest, feestdagen, feestelijk, gerookt spek, herfst, ingekookt, jacht, jager, jagersaus, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, luxe, luxueus, ree, reefilet, saus, simpel, spek, traditie, traditioneel, vlees, wild, wildsaus, wildseizoen, winter, zondag, zondagse kost
Brabantse fazantfilets (Colruyt)
Fazant mag dan wel een beetje verdwenen zijn uit ons eetpatroon, dit karaktervolle wild wordt al eeuwen geserveerd in de Nederlanden. Vooral in Brabant en rond Brussel was de opvallend vogel een populair gerecht als het wat feestelijker mocht zijn. De ultieme klassieker uit het kookboek van oma: fazant op Brabantse wijze (met witloof). Met deze haalbare variant van Colruyt kan ook jij deze zondagse topper snel op tafel toveren.
Tagged With: amberbier, België, Belgisch, bier, Brabant, Brabants, Brussel, Brussels, chique, Colruyt, fazant, feestelijk, gerookt spek, gevogelte, gratin, grootmoeders keuken, herfst, herfstseizoen, historisch, klassieker, koken met bier, kroketjes, kroketten, luxe, luxueus, oude recepten, snelle variant, spek, spekblokjes, streekgerecht, traditie, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, vogel, wild, wildseizoen, witlof, witloof, zondag, zondagse kost, zondagskost
Witloofbootjes met kingkrab en granaatappel (Sandra Bekkari)
Wanneer je in volle voorbereidingsfase voor een feestelijk moment zit, kan het soms lelijk tegenvallen om lekkere dingen te vinden die origineel zijn en toch snel klaargemaakt kunnen worden. Vanuit die filosofie bedacht Sandra Bekkari dit leuke hapje. Snel klaar, gezond en een lust voor het oog.
Tagged With: amuse, aperitief, aperitiefhapje, aperitiefje, bezoek, citroen, citroensap, ei, eieren, feest, feestelijk, fris, granaatappel, granaatappelpitjes, Griekse yoghurt, hapje, kerst, kerstmis, king krab, kingkrab, krab, maritiem, nieuwjaar, oud en nieuw, Pasen, peterselie, rode currypasta, Sandra Bekkari, smaakvol, verjaardag, verrassend, voorgerecht, witlof, witloof, witloofbootjes, yoghurt, zee, zondag
Kippenragout met pruimen
Als er iets is waarom je kan uitkijken naar de herfst- en wintermaanden, zijn het zonder twijfel de stoofpotjes. Heel klassiek in de Belgische keuken is een zoete toets toevoegen, denk aan stroop, chocolade, peperkoek of pruimen. Over pruimen gesproken, die passen zeker niet alleen bij konijn. Deze hartelijke ragout van kip met lekkere winterse accenten brengt het beste van zoet en zoet samen in een zalig éénpansgerecht.
Tagged With: aardappel, appel, België, Belgisch, Belgische keuken, Bourgondisch, Calvados, champignons, comfort food, cozy, éénpansgerecht, feestdagen, Frans, Franse keuken, gestoofd, grootmoeders keuken, herfst, herfstmaanden, kerst, kerstmis, kip, kipfilet, kippenbillen, kippenbouillon, kippenbouten, peterselie, peterseliewortel, pruimen, ragout, stoofpot, stoverij, winter, wintermaanden, zoet en zout, zondagse kost
Everzwijnragout met pompoen en spinazie (Colruyt)
Hoewel het weer frisser en natter wordt, zijn er ook pluspunten aan de herfst. Denk aan dekentjes, warme drankjes, stoofpotjes en wild. Vooral die laatste twee gaan uitstekend samen, weet Colruyt. In dit toffe en heel makkelijke recept komt het beste van de herfst samen tot een pot culinair geluk!
Tagged With: aardappelen, bouillon, butternut, butternutpompoen, comfort food, cosy, éénpansgerecht, ever, everzwijn, everzwijnragout, feestdagen, feestelijk, fond, frieten, frietjes, hartig, herfst, herfstgroenten, kerst, kerstmis, knoflook, krachtig, kroketjes, kroketten, laurier, pompoen, pompoenpitten, rode wijn, rozemarijn, smaakvol, spinazie, stoofpot, stoofpotje, stoofvlees, stoven, stoverij, wild, wildfond, wildseizoen, winter
Stoofpotje van varkenswangen (Piet Huysentruyt)
Tijdens de kille herfst- en zomermaanden is er niets smakelijker dan een stevig, karaktervol stoofpotje. Met malse varkenswangetjes zorg je zelfs voor een verrassend luxueus gerechtje, weet Piet Huysentruyt. Aangevuld met enkele typische wintergroenten, wordt dit stoofpotje eentje om duimen en vingers bij af te lekken waar je zelfs mee kan scoren tijdens de feestdagen.
Tagged With: aardappel, aardappelen, Belgisch, Belgische keuken, bier, boerenkost, bruin bier, comfort food, feestdagen, gestoofd, grootmoeders keuken, hartverwarmend, herfst, kerst, kerstmis, knolselder, kroketjes, kroketten, nieuwjaar, op voorhand, oud en nieuw, Piet Huysentruyt, rundsbouillon, smaakvol, stoofpotje, stoven, stoverij, Varken, varkenswangen, varkenswangetjes, winter, wintergroenten, wintermaanden, wortel
Kippenstoofpotje met champignons
Grove stukken kip zijn perfect om een smakelijk stoofpotje mee te maken. Met een waaier aan lekkere ingrediënten een beetje geduld maak je een smaakvol gerecht dat perfect past op een kille, winterse avond. Met enkele aanpassingen maak je er zelfs een feestelijk stoofpotje van dat niet zou misstaan op een feesttafel!
Tagged With: aardappelen, champignon, champignons, droge witte wijn, feestelijk, grootmoeders keuken, herfst, herfstkost, kerst, kerstmis, kip, kippen, kippenbouillon, kippenstoofpotje, luxe, luxueus, nieuwjaar, prei, preistengel, spek, spekblokjes, spekjes, stoofpot, stoofpotje, stoverij, winter, winterkost, winters, zondag, zondagse kost
Portsaus
Een gerecht helemaal tot in de puntjes afwerken doe je in veel gevallen met een uitgelezen sausje. Een klassieker waar je nooit iets mis mee kan doen: portsaus. Dit romig sausje met een zoete smaaktoets dankzij de Porto past bij heel veel stukken vlees. Vooral wild kan je naar een hoger niveau tillen met dit lekkere, feestelijke en makkelijk te maken sausje.
Tagged With: Belgisch, bij vlees, bijgerecht, Bourgondisch, Bourgondische keuken, chique, feestelijk, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, herfst, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, knoflook, look, luxe, luxueus, porto, portosaus, portsaus, rode porto, romig, room, roomsaus, royaal, saus, tijm, vlaams, vlees, wild, wildseizoen, winter, winters
Knolselderpuree
Eén van de allerbeste dingen aan de intrede van de herfst, is de start van het knolselderseizoen. De veelzijdige groente is erg lekker in soepen maar schittert in een puree. Perfect bij een lekker stukje wild.
Tagged With: aardappel, aardappelen, België, Belgisch, bijgerecht, boerenkost, eenvoudig, everzwijn, fazant, feest, feestelijk, grootmoeders keuken, herfst, herfstgroente, hert, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, knolselder, knolselderpuree, melk, patat, patattenstoemp, puree, ree, room, smeuïg, stoemp, vegetarisch, veggie, vlaams, Vlaanderen, wild, wildseizoen, winter, wintergroente
Exotisch kalkoenstoofpotje met kokosmelk (Colruyt)
Wie aan stoofpotjes denkt, denkt vlug aan typische winterkost. Hoewel daar niets mis mee is, kan je het ook in meer exotische oorden gaan zoeken. Dit recept van Colruyt - dat je bij voorkeur een dag op voorhand maakt - gaat de oosterse toer op door mals kalkoenstoofvlees te combineren met kokos, prei en bamboescheuten. Lekker, origineel en absoluut het proberen waard!
Tagged With: alle seizoenen, Aziatisch, bamboe, bamboescheuten, Colruyt, comfort food, dag op voorhand, exotisch, herfst, kalkoen, kalkoenstoofvlees, kalkoenstoverij, kokos, kokosmelk, koriander, makkelijk, Oosters, Orientaals, origineel, peterselie, prei, rijst, slow cooking, speciaal, stoofpot, stoofpotje, stoven, stoverij, traag garen, winter, winters





