Recepten - vastkokende aardappelen
Rösti met mierikswortelcrème en gerookte zalm (Colruyt)

Smakelijke hapjes op feestelijke momenten hoeven niet moeilijk te zijn om toch verrassend en lekker te zijn. Dit vlotte hapje van het receptenteam van Colruyt combineert zelfgemaakte, kleine röstis met gerookte zalm en een pittige crème van mierikswortel. Smullen!
Tagged With: aardappel, aardappelen, amuse, Colruyt, dille, feest, feestdagen, feestelijk, gerookte zalm, hapje, kerst, kerstmis, makkelijk, mierikswortel, nieuwjaar, oud en nieuw, ricotta, rosti, snel klaar, starter, verjaardag, vis, voorgerecht, weinig ingrediënten, zalm
Ovenschotel met worstjes, appel, patatjes en paprika (Sofie Dumont)

Zin in een oersimpel maar oerdegelijk gerecht waarbij de oven alles doet en je ook de allerkleinste eters overtuigt om een tweede portie op te scheppen? Dit recept van Sofie Dumont is wat je zocht zonder het zelf te beseffen!
Tagged With: aardappel, alle seizoenen, appel, basic, betaalbaar, comfort food, cozy, eenvoudig, goedkoop, kids, kinderspel, kindvriendelijk, laurier, oven, ovengebakken, ovengeroosterd, ovenschotel, paprika, patatjes, simpel, sofie dumont, stukjes worst, tijm, traybake, vlug gemaakt, voor elke dag, weinig ingrediënten, worst, worstjes
Zalm forestière

Surf and turf, zee en land, vis en vlees: noem het hoe je wil - de combinatie kan ontzettend lekker zijn. Dit snelle en gevarieerde gerecht combineert een traditioneel "houthakkerspannetje" (spek, aardappel, champignons, bonen & kruiden) met een malse zalmfilet. Heerlijk en toch alledaags.
Tagged With: aardappelblokjes, boontjes, champignons, éénpansgerecht, forestière, gerookt spek, groene bonen, houthakkerspannetje, kastanjechampignons, paddenstoelen, peterselie, rundsbouillon, rundsfond, salie, spek, spekblokjes, spekreepjes, sperziebonen, surf and turf, tijm, tuinkruiden, vis, vis en vlees, zalm, zalmfilet, zee
Salade met Luikse pens

Vergeet het idee dat salades enkel uit rauwkost moeten bestaan. Een salade kan net zo goed een volwaardige maaltijd zijn die zelfs lauw of warm kan geserveerd worden. In Luik zijn ze bijzonder trots op hun 'Salade Liégeoise': een royale salade met boontjes, aardappel en spek. In dit recept bouwen we verder op dat concept en kiezen we voor een andere trots uit dezelfde stad: Luikse pensen.
Tagged With: aardappel, aardappelblokjes, België, Belgisch, bonen, boontjes, dressing, eenvoudig, ei, groene bonen, hartig, kruidenazijn, licht, lichte maaltijd, Luikse pensen, Luikse salade, lunch, makkelijk, mosterd, olijfolie, pensen, peterselie, rode ui, salade, sla, slahart, sperziebonen, voorgerecht, witte pens, zacht ei
Varkenshaas met broccoligratin

De meest eenvoudige en beproefde recepten, zijn vaak de beste. Niet onlogisch, er is immers een reden waarom we er graag naar terug blijven grijpen. Denk bijvoorbeeld aan een sappige varkenshaas: peper, zout, correct bakken en klaar. Net zoals aardappelen gratineren met een kaassausje en een groente. Heerlijke boerenkost!
Tagged With: aardappelen, alle seizoenen, boerenkost, broccoli, eenvoudig, gratin, gratineren, kaassaus, klassiek, oven, ovengebakken, simpel, Varken, varkenshaas, voor jong en oud, weinig ingrediënten
Peper-varkenshaas met geroosterde bloemkool

Het meest malse stukje varkensvlees kan je nog smakelijker maken door het op voorhand te marineren. Aangevuld met geroosterde bloemkool en aardappel levert dat een lekkere ovenschotel op met enkele verrassende smaakmakers waar je weinig werk mee hebt. Perfect om op een doordeweekse dag toch lekker en origineel te koken.
Tagged With: aardappel, alle seizoenen, alles in één pan, bloemkool, gemarineerd, geroosterd, kikkererwten, mals, marinade, met een twist, origineel, oven, ovengerecht, ovenschotel, pepermarinade, roosteren, sappig, Varken, varkenshaas, varkenshaasje
Waterzooi met kipballetjes

Waterzooi is een onweerstaanbare klassieker die misschien een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het wordt vaak aangeboden als typisch gerecht in restaurants, zeker in en rond Gent, maar het komt lang niet genoeg in tafel in huishoudens. Zonde, want het is eerlijke, makkelijke en gevarieerde kost. Last om de kleinste eters enthousiast te maken? Probeer dan deze variant met kippengehaktballetjes!
Tagged With: aardappel, aardappelen, authentiek, balletjes, België, Belgisch, boerenkost, gehaktballen, gehaktballetjes, Gent, Gentse waterzooi, grootmoeders keuken, kids, kinderen, kindvriendelijk, kip, kippenbouillon, kippengehakt, kippengehaktballetjes, klassiek, klassieker, ouderwets, prei, romig, room, selder, veel groentes, vlaams, Vlaanderen, waterzooi, wortel
Romeinse kip met geroosterde aardappelen (Jeroen Meus)

Jeroen Meus haalde voor deze snelle stoofpot inspiratie in de eeuwige stad. Hij serveert malse stukken kip in een rijke tomatensaus met paprika en rauwe ham, aangevuld met knapperige aardappelschijfjes en een kruidenslaatje.
Tagged With: aardappelen, dagelijkse kost, één, geroosterde aardappelen, ham, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, kindvriendelijk, kip, kippenblokjes, kippenbouillon, kippenbouten, kippenkruiden, knoflook, kruidig, laurier, olijfolie, oregano, paprika, Porvençaalse kruiden, puntpaprika, rauwe ham, Rome, Romeins, rozemarijn, tijl, tomaat, tomatenblokjes, tomatensaus, veel smaak, verschillende smaken, zuiders
Witte pens met spruitjes in kaassaus (Jeroen Meus)

Wie niet zo tuk is op spruitjes moet dit eenvoudige gerecht van Jeroen Meus een kans geven. Een smeuïge kaassaus zorgt voor een mildere smaak waar je misschien zelfs de allerkleinsten zelfs mee kan bekoren. Jeroen serveert witte pensen en gekookte aardappelen bij. Lekkere boerenkost van bij ons!
Tagged With: aardappel, bechamel, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, eenvoudig, gekookte aardappelen, gekookte patatten, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, patat, pens, pensen, simpel, spruiten, spruitjes, typisch, vlaams, Vlaanderen, weinig ingrediënten, witte pens, witte pensen, witte saus
Entrecôte met hasselbackaardappelen

Niks mis met een klassieke steak-friet. Soms mag het echter wat origineler zijn. Dit recept brengt dezelfde, beproefde combinatie van rundsvlees met aardappelen, maar op een originele manier. Perfect in combinatie met warme of koude seizoensgroentjes en een warme saus.
Tagged With: aardappelen, alle seizoenen, bearnaise, biefstuk, entrecote, feestelijk, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, hasselback, klassiek, klassieker, oven, ovengebakken, peperroom, rood vlees, rund, rundsvlees, saus, Scandinavië, seizoen, seizoensgroentjes, steak, vlees, voor elke dag, Zweden
Bretoens stoofpotje

Het Franse departement Bretagne is bekend vanwege de rijke, culinaire tradities die eeuwenoud zijn. Het bij momenten kille noordzeeklimaat maakt dat hartverwarmende, gestoofde gerechtjes een essentieel onderdeel zijn van de plaatselijke keuken. Dit stoofpotje heeft wat weg van stoofvlees, de groentjes en cider maken er echter een eigenzinnig gerechtje van.
Tagged With: aardappelen, Bretoens, cider, ciderazijn, comfort food, éénpansgerecht, Frankrijk, Frans, gestoofd, herfst, op Bretoense wijze, Provençaalse kruiden, roze bessen, rundsbouillon, rundsstoofvlees, slow cooking, stoofpotje, stoofvlees, stoven, stoverij, traag garen, ui, uien, winter, wortelen
Aardappelsalade met maatjes

Tijdens de zomermaanden kunnen we in België en Nederland genieten van een verfijnde lekkernij: maatjes (Hollandse nieuwe). Deze jonge, vette haringen hebben een uitzonderlijk lekkere smaak waar weinig extra bij hoort. Deze eenvoudige salade met aardappel doet het dan ook perfect als lunch of lichte maaltijd.
Tagged With: aardappel, aardappelsalade, appel, azijn, België, Belgisch, Benelux, bieslook, bonen, boontjes, dille, gezond, groene bonen, groene kruiden, haring, Hollandse Nieuwe, kappertjes, komkommer, lichte maaltijd, lunch, maatjes, mager, mayonaise, Nederland, Nederlands, peterselie, radijs, radijsjes, rode ui, salade, slaatje, sperziebonen, tuinkruiden, vinaigrette, vis, zee, zure room
Varkenshaasje met ratatouille en rozemarijnpatatjes

Een malse varkenshaas is met recht en rede een favoriet stukje vlees van bij ons. De zachte smaak en sappige textuur past bij talloze ingrediënten en kookstijlen. Dit recept kiest resoluut voor de mediterraanse aanpak met een kruidige ratatouille en krokant gebakken rozemarijnpatatjes. Heerlijk alledaags en toch feestelijk smullen!
Tagged With: aubergine, chili, chilipeper pittig, courgette, Frankrijk, Frans, gebakken aardappel, gebakken patatjes, groene kruiden, groentesaus, herbes des provence, kruidig, mediterraans, middellandse zee, paprika, patatjes, provençaals, Provençaalse wijze, provence, ratatouille, rozemarijn, tijm, tomaat, tomatensaus, Varken, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, wortel, zomer, zomers, zuiders, zwarte olijven
Kasslerrib met zuurkool

Kassler is een typische vleesbereiding uit Duitsland. Het betreft varkensvlees dat gepekeld en licht gerookt wordt. Het is een populaire (maar democratische) delicatesse omdat het vlees erg mals, bijzonder smaakvol en betaalbaar is. In combinatie met zuurkool levert dat een op-en-top Duits gerecht op voor elke dag.
Tagged With: aardappelen, Duits, Duitsland, gepekeld, gerook, kasseler, kasselerrib, kassler, pekelen, ribstuk, rookvlees, Varken, varkensvlees, wijazijn, witte kool, zure kool, zuurkool
Boomstammetjes met wintergroenten

Fanaten van seizoensgroenten zullen smikkelen van dit alledaags recept. Door met groentjes te werken die in seizoen zijn, werk je gegarandeerd met kwaliteitsproducten en is het makkelijker budgetteren. Een eenvoudig boomstammetje en een lekje mosterd is alles wat je nog nodig hebt voor dit snelle recept.
Tagged With: aardappelblokjes, aardappelen, alledaags, Belgisch, boomstammetjes, eenvoudig, grootmoeders keuken, herfst, knolselder, mosterd, peterselie, plaatselijk, seizoensgebonden, snel klaar, spruiten, spruitjes, van bij ons, veel groentjes, verschillende groentes, voor elke dag, weinig tijd, winter, wintergroenten, wintergroentes, wintergroentjes, wortel, wortelen