Waterzooi is een onweerstaanbare klassieker die misschien een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het wordt vaak aangeboden als typisch gerecht in restaurants, zeker in en rond Gent, maar het komt lang niet genoeg in tafel in huishoudens. Zonde, want het is eerlijke, makkelijke en gevarieerde kost. Last om de kleinste eters enthousiast te maken? Probeer dan deze variant met kippengehaktballetjes!
Waterzooi is een onweerstaanbare klassieker die misschien een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het wordt vaak aangeboden als typisch gerecht in restaurants, zeker in en rond Gent, maar het komt lang niet genoeg in tafel in huishoudens. Zonde, want het is eerlijke, makkelijke en gevarieerde kost. Last om de kleinste eters enthousiast te maken? Probeer dan deze variant met kippengehaktballetjes!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 30minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
30minuten |
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 3 wortelen
- 2 stengels prei
- 2 stengels selder
- 8 grote vastkokende aardappelen
- enkele takjes peterselie fijngehakt
- 1,5 liter kippenbouillon
- 2 blaadjes laurier
- 600 gram kippengehakt
- 1 eetlepel graanmosterd
- 4 dl room
- maïszetmeel optioneel
- boter
- nootmuskaat
- kippenkruiden
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Kuis de wortelen, selder en prei. Snipper in hapklare, eerder grove, ringen/blokjes.
- Snipper de sjalot fijn. Stoof aan in een ruime, hoge stoofpot waar alle ingrediënten in passen.
- Voeg eenmaal de sjalot glazig is wortel, prei en selder toe. Laat even aanbakken.
- Schil ondertussen de aardappelen en versnijd eveneens in hapklare, eerder grove, stukken.
- Overgiet de aangestoofde groentjes met de bouillon. Voeg de blaadjes laurier en aardappelblokjes toe. Laat 20 minuten pruttelen, tot alles beetgaar is.
- Meng ondertussen het kippengehakt met graanmosterd, een handje fijngesnipperde peterselie, peper, zout en een royale snuif kippenkruiden.
- Rol gehaktballetjes ter grootte van een pingpolbal. Bak ze rondom goudbruin in een pan met bruisende boter.
- Voeg de room toe aan de kippenbouillon en laat even indikken. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Wens je een meer gebonden resultaat of duurt het te lang vooraleer de room wat indikt. Meng dan een eetlepel maïszetmeel met koud water en voeg toe.
- Voeg de gehaktballen toe aan de waterzooi en laat alles nog vijf minuten doorwarmen. Werk af met gesnipperde peterselie. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind