Recepten - kip
Champignonroomsaus
Champignonroomsaus behoort tot het basispakket 'alledaagse recepten die je altijd kan inzetten'! Deze eenvoudige, romige saus past immers erg goed bij steak, kip, vis,... en is klaar zonder veel werk. Ontdek hieronder het perfecte basisrecept.
Tagged With: archiduc, bijgerecht, champignon, champignons, cognac, flambeer, flamberen, kan altijd, kastanjechampignons, kip, paddenstoelen, Parijse champignons, past altijd, peterselie, room, roomsaus, saus, sausje, steak, vegetarisch, veggie, vis, vlees, whisky
Kip in jagersaus (Sofie Dumont)
Gewoon lekker is vaak nog het beste, dat weet tv-kok Sofie Dumont als de beste. In dit recept maakt ze immers een heerlijke, ietwat feestelijke en haast nostalgische klassieker klaar: kip met jagersaus. Niet moeilijk en altijd lekker!
Tagged With: België, Belgisch, boerenkost, Bourgondië, Bourgondisch, braadkip, bruine fond, feest, feestelijk, gestoofd, grootmoederskost, jagersaus, karakter, kip, kipfilet, kippenbillen, kippenbouten, klassiek, klassieker, krachtig, laurier, peterselie, puree, rode wijn, saus, sofie dumont, spek, spekjes, stoofpot, stoofpotje, tijm, tomaten, tomatensaus, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, volle smaak, zondag
Kip Tikka Masala (Jeroen Meus)
In dit exotische recept vertelt Jeroen Meus hoe hij de wereldberoemde klassieker uit India 'Kip Tikka Masala' klaarmaakt. Er bestaan talloze recepten, maar de basis is eenvoudig: kip in een kruidige saus van yoghurt en kokos, geserveerd met rijst. Ideaal wanneer je zin hebt in iets helemaal anders dan onze West-Europese keuken.
Tagged With: alledaags, amandel, amandelschilfers, basmati, chili, curry, dagelijkse kost, één, éénpansgerecht, exotisch, garam masala, India, Indisch, Jeroen Meus, kerrie, kip, kipfilet, kippenblokjes, kokos, kokosmelk, kokosroom, koriander, kruidig, limoen, marinade, marineren, pikant, pittig, rijst, rode curry, stoofpotje, stoven, tandoori, tomaat, tomatenblokjes, wereldkeuken, yoghurt
Kip met rijst en curry (Piet Huysentruyt)
Het mag dan wel een gerecht met Aziatische roots zijn, ondertussen is kip met curry en rijst een ingeburgerd gerecht bij ons. Je zou het zelfs een klassieker kunnen noemen. In dat geval is het altijd leuk om de aanpak van verschillende chefs te bestuderen. In dit recept vertelt Piet Huysentruyt hoe hij dit alledaagse gerecht klaarmaakt.
Tagged With: alledaags, alledaagse kost, appel, Aziatisch, beginner, curry, currysaus, eenvoudig, gevogelte, kerrie, kip, kipfilet, kippenblokjes, kippenbouillon, kippenwit, klassiek, klassieker, Oosters, Piet Huysentruyt, rijst, room, selder, snel klaar, sos piet, tomaten
Pollo al Marsala
De ster in dit recept is Marsala, een Italiaanse versterkte wijn uit Sicilië. Het veelzijdige drankje heeft veel karakter en bestaat in droge en zoete varianten. Behalve een uitstekend aperitief, combineert het fantastisch met allerlei kazen. In dit mediterrane gerecht zorgt een royale scheut Marsala voor een eigenzinnig sausje dat heerlijk smaakt bij de malse kipfilets.
Tagged With: authentiek, basilicum, bloem, champignons, drank, Italië, kip, kipfilet, knoflook, koken met drank, koken met wijn, kruidig, look, Marsala, mediterraans, middellandse zee, niet moeilijk, olijfolie, oregano, paddenstoelen, pasta, pijnboompitjes, pijnboompitten, pollo, Pollo al Marsala, rustiek, saus, Sicilië, sjalot, sterke drank, vakantie, vakantiegevoel, versterkte wijn, wijn, zomer, zonnig
Kip met citroen, olijven en tomaten (Pascale Naessens)
Pascale Naessens bewijst elke keer weer dat een sobere ingrediëntenlijst echt niet gelijk hoeft te staan aan een sobere maaltijd. Met niet meer dan citroen, tomaatjes en olijven zorgt ze voor heerlijk gezonde kippenbillen. Hadden we ook al verteld dat de oven al het werk doet?
Tagged With: afslanken, afvallen, bakken, beginner, braden, citroen, dieet, diëten, fris, gebraden kip, gezond, glutenvrij, kip, kippenbillen, kippenbouten, knapperig, low carb, mager, makkelijk, olijfolie, olijven, oven, ovengebakken, Pascale Naessens, slank, soja, sojasaus, tomaten, vermageren, weinig moeite, weinig werk
Kip pilav
Pilav is een heel populaire manier om graansoorten (voornamelijk rijst) te bereiden in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Tegenwoordig is het vooral in Turkije een veelvoorkomend (bij)gerecht. Je kan de techniek vergelijken met paella en risotto: nadat de korrels werden gefruit in olie, worden ze traag gaar gesmoord in bouillon met extra ingrediënten naar wens. Het is een erg veelzijdig gerecht dat op ontelbare manieren kan klaargemaakt worden. In dit recept ontdek je een prima basis met kip.
Tagged With: Azië, bijgerecht, bouillon, Centraal-Azië, couscous, garam masala, gebakken kip, geroosterde kip, gesmoord, gevogelte, granaatappel, granaatappelpitjes, granaatappelpitten, kikkererwten, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippenbouten, koud en warm, kurkuma, midden-oosten, Oosters, orzo, pasta, pealla, peterselie, peulvruchten, pilav, ras el hanout, restjes kip, rijstkorrels, risotto, smoren, specerijen, traag, Turkije, ui, variatie, veelzijdig, wereldkeuken, werelds, yoghurt
Thaise kip (slowcooker)
De veelzijdigheid van kip is eindeloos. Wil je graag wat meer variatie op tafel toveren is een exotischer gerecht erg geschikt. In dit recept voor slowcookers krijgt de kip alle tijd van de wereld om te garen met een aantal typische smaken uit Thailand. Het ingrediëntenlijstje is niet kort, maar het malse en sappige resultaat zal je verbazen!
Tagged With: crockpot, curry, currypasta, exotisch, gember, kip, kipfilet, kippenbouillon, kokos, kokosmelk, kokosroom, komijjn, koriander, kruidig, look, met rijst, Oosters, Orientaals, origineel, pinda, pinda's, pindakaas, pindanoten, rijst, rode curry, rode paprika, slow cooker, slow cooking, slowcooker, speciaal, Thai, Thailand, Thais, traag, traag garen, traag gegaard, ui, veel smaken, verrassend, vissaus, wereldkeuken, wortel
Marokkaanse kipfilets
Een kipfilet is op zich weinig speciaal, een beetje saai zelfs. Een verfijnde selectie kruiden kan dan een oplossing zijn. In dit recept zorgen exotische smaakmakers zoals koriander, kaneel, kurkuma voor een verrassende smaaksensatie.
Spaghetti met gebakken kip, prei en look (Sofie Dumont)
Heb je nog enkele restjes kip en hou je van een smakelijke maar verdomd eenvoudige pasta? Dan wordt dit geweldige recept van Sofie Dumont zonder twijfel een succes. Met niets meer dan kip, spaghetti, prei en knoflook zet je een uiterst betaalbare en toch lekkere maaltijd op tafel.
Tagged With: België, Belgisch, budget, budgetvriendelijke, Emmentaler, gebakken kip, gebraden kip, gemalen kaas, geraspte kaas, goedkoop, gratinkaas, Gruyère, kids, kidsproof, kindvriendelijk, kip, kippenblokjes, kippenreepjes, knoflook, linguine, look, pasta, peterselie, prei, preistengels, preiwit, romig, room, roomsausje, snel en makkelijk, sofie dumont, spaghetti, stukjes kip, tagliatelli
Ouderwetse kippensoep
Wie van retro houdt, weet dat er niets op kan tegen de keuken van 'de bomma'! Grootmoeders recepten zijn traditionele familiegeheimen die uitblinken in smaak, ambacht en eenvoud. Een onverslijtbare klassieker is échte, authentieke, originele kippensoep. Het vraagt uiteraard net dat ietsje meer werk, het resultaat is echter niet te versmaden.
Tagged With: altijd lekker, authentiek, België, Belgisch, gezond, groenten, grootmoeders keuken, helemaal zelf, kip, kippenbouillon, kippensoep, klassiek, klassieker, mager, ouderwets, powerfood, prei, retro, smaakvol, soep, traditioneel, veel groentjes, vlaams, Vlaanderen, wortel, zelf bouillon maken, zelf bouillon trekken
Ovenschotel met kip, venkel en parelcouscous (Jeroen Meus)
Parelcouscous is een tof ingrediënt om wat meer variatie op tafel te toveren. De fijne structuur doet eerder denken aan pasta en het past bij een veelheid aan ingrediënten. Jeroen Meus kiest in dit rijke gerecht voor malse kip, verschillende groentjes, Noord-Afrikaanse accenten en een verfijnde kruidencoulis. Perfect voor een grotere groep. Om duimen en vingers af te likken!
Tagged With: comfort food, coulis, courgette, couscous, dagelijkse kost, één, gember, gestoofd, gevogelte, groene kruiden, Jeroen Meus, kikkererwten, kip, kippenbouten, komijn, koriander, kruidencoulis, kruidig, limoen, olijven, Oosters, oregano, oven, ovenschotel, parelcouscous, passata, pasta, pijnboompitten, stoofschotel, stoven, tomaten, veel groenten, veel groentes, venkel, wereldkeuken, werelds, witte wijn, wortel
Geroosterde kip met mandarijnen (Ottolenghi)
De recepten van Yotam Ottolenghi staan garant voor uitzonderlijke smaaksensaties met ingrediënten van over de hele wereld. Zo kiest hij in dit recept voor de avontuurlijke combinatie van mandarijntjes met venkel, anijsdrank en kip. Het resultaat is hartverwarmend lekker!
Tagged With: appelsien, appelsiensap, Arak, bakken, bruine suiker, clemantines, exotisch, geroosterde kip, graanmosterd, kip, mandarijnen, Ottolenghi, Ouzo, oven, ovenschaal, ovenschotell, Pernod, peterselie, speciaal, tijm, uitzonderlijk, venkel, venkelzaad, venkelzaadjes, wereldkeuken, wereldsmaken, Yotam Ottolenghi
Kippendijen met honing en mosterd
Een leuk en populair aperitiefhapje zijn gebakken kippenboutjes. Je hoeft die echter niet noodzakelijk klaargemaakt te kopen, zonder moeite kan je zelf een variant maken. In dit recept gaan we aan de slag met honing en mosterd, een gouden combinatie!
Tagged With: aperitief, aperitiefhapje, barbecue, bbq, chili, feest, feestelijk, hapje, honing, kip, kippenbout, kippenboutjes, kippenbovenbout, knoflook, look, marinade, mosterd, oven, ovengebakken, snack, voorgerecht
Kip alla cacciatore (Jamie Oliver)
Met dit authentieke recept uit Italië kan je altijd scoren. "Alle cacciatora" kan je vertalen als "op jagers wijze", ofwel een simpele stoofpot met krachtige en eerlijke smaken. Ontdek in dit recept hoe Jamie Oliver deze Italiaanse klassieker met kip, tomaten en olijven klaarmaakt.
Tagged With: alla cacciatore, ansjovis, authentiek, chianti, eenvoudig, gemarineerd, groene kruiden, italiaans, Italië, jager, kip, kippenbouten, knoflook, laurier, look, marinade, met brood, met pasta, olijven, op jagers wijze, oven, pruimtomaat, pruimtomaten, puur, rode wijn, rozemarijn, stoofpotje, stoven, stoverij, tomaten, tomatensaus