Recepten - bloem
Worst met savooikool in kaassaus (Jeroen Meus)
Voor die authentieke recepten uit grootmoeders keuken ben je aan het juiste adres bij Jeroen Meus. Hij weet als geen ander hoe je die stevige en pure gerechten moet klaarmaken. In dit recept gaat hij aan de slag met een ietwat vergeten wintergroente: savooikool. Deze gezonde groente is nochtans vol van smaak en smaakt heerlijk met een kaassausje, een flinke worst en eenvoudige gekookte patatjes.
Tagged With: aardappelen, alledaags, authentiek, boerenkost, boerenworst, dagelijkse kost, één, eenvoudig, gehakt, gekookte aardappelen, gemalen kaas, gemengd gehakt, gewoon, groene kool, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, klassiek, kolen, kool, savooi, savooikool, stevig, typisch, van bij ons, vergeten groente, vergeten groentes, winter, wintergroente, winters, worst
Gegratineerde bloemkool met kaassaus (Piet Huysentruyt)
Dit bijgerecht is een heerlijke klassieker die je met talloze vlees- en visbereidingen kan combineren. Bovendien vraagt het niet veel werk. Piet Huysentruyt legt je in dit recept uit hoe je deze topper perfect kan klaarmaken.
Tagged With: alle seizoenen, België, Belgisch, bijgerecht, bloem, bloemkool, Bourgondisch, citroen, Emmentaler, gegrild, gemalen kaas, geraspte kaas, gratin, gratineren, grillen, groente, groentes, Gruyère, herfst, kaas, kaassaus, lente, nootmuskaat, oven, ovengebakken, Piet Huysentruyt, smeuïg, winter, witte saus
Hazenpeper
Een verfijndere wildklassieker dan een authentieke, traag gegaarde hazenpeper bestaat er niet! Deze karaktervolle gerecht heeft wat tijd nodig, maar brengt een veelheid aan royale smaken die op-en-top winters zijn.
Tagged With: Bourgondisch, bruine fond, champignons, chocolade, civet van haas, confituur, feest, feestelijk, Frans, Franse keuken, genoeg tijd, gestoomde groenten, grootmoeders keuken, haas, hazen, hazenpeper, herfst, kalfsbouillon, kerst, kerstmis, kroketten, met kroketjes, rode wijn, sjalot, spek, spekjes, stoofpot, stoverij, traag garen, traag stoven, wild, wildseizoen, winter, wortel, zilveruitjes
Bisque van grijze garnalen
Wie iets heel chique wil serveren dat tegelijktertijd poepsimpel om maken is, moet deze bique van grijze garnalen geprobeerd hebben! Een bisque staat bekend als een exquis soepje omdat het gemaakt wordt van schaaldieren. In dit recept beperken we ons tot grijze garnalen, waardoor het relatief betaalbaar en vooral best makkelijk om maken blijft. Tegelijkertijd zal het uiterst smaakvolle resultaat niet teleurstellen, perfect voor wanneer het feestelijk(er) mag zijn.
Tagged With: aperitief, apero, België, Belgisch, bieslook, bisque, bloem, cayennepeper, chique, cognac, feest, feestelijk, garnaalpellen, garnalen, gezeefde tomaten, grijze garnalen, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, knoflook, look, luxe, luxueus, nieuwjaar, noordzee, noordzeegarnalen, oud en nieuw, paprikapoeder, Pasen, passata, room, schaaldieren, selder, soep, speciaal, tomaat, traditioneel, visbouillon, voorgerecht, whiskey, whisky, zondagse kost
Kalfsgebraad met jagerssaus (Jeroen Meus)
Jeroen Meus garandeert je een uitzonderlijk geslaagd feest met deze klassieker: een heerlijk sappig kalfsgebraad met een royale jagerssaus. Perfect om jong en oud te laten genieten tijdens de feestdagen.
Tagged With: bruine fond, champignons, dagelijkse kost, één, feestdagen, feestelijk, gebraad, gerookt spek, grootmoeders keuken, grote groep, jagerssaus, Jeroen Meus, kalf, kalfs, kalfsvlees, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, rode wijn, rozemarijn, rund, rundsvlees, speciaal, spek, spekjes, tijm, traditioneel, zondagse kost
Stoverij van ree
Niks mis met een grote pot op-en-top Belgisch stoofvlees, nu en dan mag het echter wat feestelijker zijn. Dan is de delicate smaak van ree een prima idee. Niet alleen kan je dit wildvlees lekker mals garen, voorzien van een rijk sausje met rode wijn, peperkoek en chocolade maak je er bovendien een heerlijk feestelijk gerecht van!
Tagged With: België, Belgisch, chique, chocolade, feest, feestelijk, gestoofd, grootmoeders keuken, grote portie, herfst, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, makkelijk, mosterd, nieuwjaar, op voorhand, oud en nieuw, oudjaar, peperkoek, pure chocolade, ragout, ree, rijkelijk, rode wijn, slow cooking, stoofvlees, stoven, stoverij, traag garen, veenbessen, wild, wildfond, wildseizoen, winter, zondagse kost
Vispannetje met sint-jakobsvruchten (Sofie Dumont)
Op feestelijke momenten kan je origineel én gezond uitpakken met allerlei soorten vis. Ingewikkeld hoef je het dan niet noodzakelijk te maken, een klassiek vispannetje waar de stukken vis in een smeuïg sausje met kaas worden gegratineerd is een 'gouwe ouwe'! In dit klassieke recept van Sofie Dumont wordt ook de puree aan de schotel toegevoegd, waardoor je een grote, heerlijke kom feest-eten volledig op voorhand kan klaarmaken.
Tagged With: aardappelen, armagnac, België, Belgisch, bique, champignons, coquilles, feest, feestelijk, garnalen, gemalen kaas, grootmoeders keuken, Gruyère, kabeljauw, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kreeftenbisque, mosselen, noordzee, op voorhand, oven, ovengerecht, ovenschotel, Pasen, prei, puree, room, roux, Sint-Jakob, Sint-Jakobsnoten, Sint-Jakobsvruchten, sofie dumont, stoemp, tong, typisch, verschillende soorten vis, vis, visbouillon, visfond, vispan, vispannetje, zalm, zee
American pancakes
Niks lekkerder dan een verse pannenkoek als middagmaal, dessert, ontbijt of tussendoortje. De Amerikaanse variant is echter zeker zo lekker om te proberen! Je kent ze allemaal uit Hollywood-films als een typisch ontbijt: netjes op elkaar gestapeld met een scheut esdoornsiroop en/of een klontje boter. American pancakes zijn niet alleen luchtiger en kleiner, ze zijn bovenal erg lekker!
Tagged With: American pancakes, amerika, amerikaans, bloem, boter, dessert, eieren, esdoornsiroop, feest, feestje, gist, hollywood, kids, kinderen, koffie, melk, ontbijt, pannenkoeken, siroop, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, zoetigheid
Witloof met kip uit de oven
Witloof met hesp in de oven kennen we allemaal als de ultieme winterklassieker. Een beetje variatie kan echter geen kwaad. Zo zal dit al even hartverwarmende recept met malse kipreepjes en Provençaalse kruiden je zeker verrassen en een lepel extra doen opscheppen.
Tagged With: België, Belgisch, comfort food, gemalen kaas, graanmosterd, gratin, gratineren, herfst, kaas, kaassaus, kip, koude maanden, mosterd, origineel, oven, ovengebakken, ovenschaal, ovenschotel, Provençaalse kruiden, room, rozemarijn, salie, stevig, tijm, variant, verrassend, winter, winterkost, witloof, witte wijn
Koteletten in donker bier (Jeroen Meus)
Wie dol is op stoofvlees zal dit gerecht zeker kunnen appreciëren. Jeroen maakt malse varkenskoteletten klaar met een rijke saus die veel weg heeft van stoofvlees. De gebakken patatjes zorgen voor een knapperig eindresultaat. Authentieke boerenkost!
Tagged With: aardappel, aardappelen, alledaags, België, Belgisch, bier, boerenkost, bruin bier, bruine fond, bruine saus, dagelijkse kost, donker bier, gebakken aardappelen, gebakken patatjes, gerookt spek, graanmosterd, Jeroen Meus, koken met bier, kotelet, koteletten, laurier, mosterd, spek, stoofvlees, stoverij, ui, uien, Varken, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen
Gebraden kip Margherita (Jamie Oliver)
Een gebraden kip is een uitstekende keuze wanneer je iets feestelijker wil koken zonder extra moeite. Je kan bovendien makkelijk variëren, zo gaat Jamie Oliver in dit recept de Italiaanse toer op. Hij maakt zijn kip klaar op Margherita-wijze, ofwel met tomaten en typische Italiaanse kruiden. De reuze-gnocchi met mozzarella maken het festijn compleet.
Tagged With: basilicum, feestelijk, gebraden kip, geroosterde kip, gnocchi, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kip, knoflook, kruidig, look, mediterraans, mozzarella, oven, ovengebakken, ovenschotel, tomaatjes, tomaten, vakantie, zomer, zuiders
Kip Piccata
De term 'Piccata' komt uit de Italiaanse keuken en staat voor het dun versnijden van vlees, in bloem wentelen, goudbruin aanbakken en serveren met een saus op basis van boter, kappertjes en citroensap. Traditioneel wordt kalfsvlees gebruikt, maar het eenvoudige recept is minstens zo lekker met kip.
Tagged With: alledaags, basilicum, bloem, botersaus, citroen, citroensap, courgette, italiaans, Italië, kalf, kalfsvlees, kappertjes, kip, kip piccata, kipfilet, kippenlapjes, kruidig, makkelijk, mediterraans, middellandse zee, oregano, oven, pasta, piccata, pijnboompitjes, pijnboompitten, rucola, sjalot, snel klaar
Italiaanse ragout van everzwijn
Wanneer het wildseizoen is aangebroken, is het ook tijd voor hartverwarmende stoofpotjes. Hoewel dat erg winters klinkt, kan je ook voor een zonnige toets zorgen door inspiratie in de Italiaanse keuken te zoeken. Zo is deze ragout een heerlijk kruidig, krachtig en vol van smaak. Het geheim? Geduld en goede rode wijn!
Tagged With: ajuin, alle seizoenen, ever, everzwijn, herfst, italiaans, Italië, knoflook, krachtig, kruiden, kruidig, laurier, look, mediterraans, met pasta, peterselie, ragout, rode wijn, rozemarijn, selder, stoofpot, stoofpotje, stoven, tomaten, traag garen, traag gegaard, ui, wild, wildseizoen, winter, wortel, zomer, zomers
Varkenswangen in jagersaus (Jeroen Meus)
Fijnproevers weten dat niet de haas maar de wangetjes het allerlekkerste stukje varkensvlees zijn. De met vet dooraderde stukjes vlees worden botermals als je ze langzaam laat garen. Jeroen Meus maakt er in dit recept een waar festijn van door ze klaar te maken in een jagersaus met spekjes en champignons. Genieten maar!
Tagged With: België, Belgisch, Bourgondisch, champignon, champignons, dagelijkse kost, één, feest, feestelijk, frieten, gerookt spek, grootmoeders keuken, herfst, jager, jagersaus, jeneverbes, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, kroketjes, kroketten, kruidig, kruidnagel, langzaam, laurier, luxe, Marsala, met salade, mosterd, rode wijn, royaal, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, tijm, traag, traag gegaard, tv, typisch, Varken, varkensvlees, varkenswangen, varkenswangetjes, winter, witloof, witloofsalade, witloofslaatje, zondag
Zweedse gehaktballetjes
Meubelgigant Ikea maakte dit lekkere gerecht uit Zweden wereldberoemd. Köttbullar betekent letterlijk vleesballen, en kan je op allerlei manieren klaarmaken. Toch zijn er enkele voorwaarden, zo heeft het vlees een kenmerkende smaak door het gebruik van piment en hoort er een smeuïg sausje bij en een flinke schep puree. Met dit recept kan ook jij zonder moeite genieten van deze lekkernij!
Tagged With: alledaags, budget, comfort food, eenvoudig, Engelse saus, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, goedkoop, IKEA, kids, kindvriendelijk, köttbullar, mosterd, peterselie, piment, puree, roomsaus, roux, rundsbouillon, rundsgehakt, saus, simpel, stoemp, varkensgehakt, vleessaus, Worcestershiresaus, Zweden, Zweeds