Schelvis is niet alleen een lekkere vis, het is ook redelijk democratische en plaatselijke soort. Perfect voor Jeroen Meus om er een lekker en toch eenvoudig gerecht mee klaar te maken. Behalve een eenvoudige bloemkoolstoemp, serveert Jeroen er garnaaltjes en een typische kaassaus bij die lichtjes gegratineerd wordt.
Schelvis is niet alleen een lekkere vis, het is ook redelijk democratische en plaatselijke soort. Perfect voor Jeroen Meus om er een lekker en toch eenvoudig gerecht mee klaar te maken. Behalve een eenvoudige bloemkoolstoemp, serveert Jeroen er garnaaltjes en een typische kaassaus bij die lichtjes gegratineerd wordt.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 35minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
35minuten |
Ingrediënten
- 500 gram ongepelde garnalen
- 5 dl halfvolle melk
- 180 gram gemalen Gruyère
- 4 schelvisfilets
- 20 gram boter
- 30 gram bloem
- 0,5 citroen
- 1 bloemkool
- 4 dikke, loskokende aardappelen
- 1 ei
- 1 portie verse tuinkruiden kervel, bieslook, peterselie,...
- boter
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Pel de garnalen zorgvuldig. Bewaar de pantsers en kopjes in de diepvriezer voor een lekker soepje of een verfijnde saus. Minder tijd? Koop dan gepelde garnalen.
- Schil de aardappelen en versnijd in grove stukken. Breng aan de kook in ruime portie gezouten water.
- Versnijd de bloemkool in roosjes en voeg toe aan de (ondertussen bijna) pruttelende aardappelen. Laat helemaal garen (reken op een kwartiertje).
- Kruid ondertussen de visfilets met peper en zout. Schik ze in een beboterd ovenschaaltje. Verwarm je oven voor op 180°.
- Smelt de boter in een kookpot. Roer er daarna de bloem door en laat even doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
- Roer er de melk stelselmatig door de roux tot een je gebonden, ietwat lopende witte saus hebt. Laat even doorkoken.
- Meng de kaas door de witte saus (bewaar een beetje voor de afwerking). Breng op smaak met peper, zout en een scheutje vers citroensap.
- Overgiet de visfilets met het merendeel van de kaassaus. Bestrooi elk stukje vis met nog wat gemalen kaas. Laat vijf minuutjes bakken in de oven (180°).
- Zet vervolgens de grillstand aan en laat nog een tiental minuutjes kleuren tot er een mooi korstje ontstaat.
- Giet de gekookte aardappelen en bloemkool af. Plet tot een stevige stoemp (er mogen nog stukjes inzitten). Schep het restje kaassaus samen met een scheutje melk en een eidooier door de puree.
- Snipper de keukenkruiden (naar wens) fijn en roer samen met een snuifje peper/zout door de puree.
- Serveer de gegratineerde visfilets op een flinke schep puree. Overgiet met nog wat kaassaus, werk daarna af met de garnalen en nog wat verse tuinkruiden. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind