Recepten - knoflook
Gepocheerde kip met spekjes en linzen (Nigella Lawson)
Voedsel langzaam laten garen heeft haast iets religieus. Geduldig wachten op dat sappig stukje vlees waar alle smaakmakers hun werk op hebben kunnen doen is het summum van culinair genieten. In dit recept ontdek je zo'n portie comfort food van de Britse chef Nigella Lawson. Malse kippenbouten, linzen en spekjes garanderen je een heerlijk diner - zonder de noodzaak voor extra koolhydraten zoals aardappel of pasta!
Tagged With: alle seizoenen, comfort food, Europees, gerookt spek, gezond, herfst, kip, kippenbouten, kippenbovenbouten, kruidig, langzaam, lente, linzen, low carb, mager, mosterd, munt, Nigella, Nigella Lawson, pancetta, peterselie, prei, spek, spekjes, spekreepjes, stoofpotje, traag gegaard, tuinkruiden, voor elke dag, winter, wortel, zomer
Penne met pastis en scampi
De kunst van een geslaagd pasta-gerecht zit 'm in eenvoudige maar karakteristieke ingrediënten. Exact wat dit smeuïge gerecht met mascarpone doet: de smaakmaker van dienst is pastis, het bekende anijsdrankje uit Frankrijk. De delicate en verfijnde smaak is een perfecte match met scampi.
Tagged With: anijs, chili, comfort food, diepvrieserwtjes, eenvoudig, erwtjes, farfalle, Frankrijk, Frans, italiaans, Italië, knoflook, look, makkelijk, mascarpone, pasta, pastis, penne, rucola, scampi, smeuïg, snel klaar, vis, voor elke dag, witte wijn
Schelvis met sojascheuten en edamame
Heerlijk en toch mager eten? Dan is vis de beste keuze. Schelvis heeft een volle en verfijnde smaak die met talloze ingrediënten te combineren is. In dit recept kiezen we voor een Aziatische aanpak: met sojascheuten en edamame. Daarnaast is het een low-carbgerecht: geen pasta of rijst.
Macaroni met kip, spinazie en erwtjes (Jeroen Meus)
Een populaire keuze om het hele gezin te plezieren? Macaroni met kaassaus, natuurlijk! Ook Jeroen Meus zijn gezin is er dol op, vooral wanneer hij deze variant met kip, spinazie en erwtjes bereidt. Alledaagse kost van de bovenste plank!
Tagged With: alledaagse kost, comfort food, erwtjes, familie, gezin, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, kidsproof, kindvriendelijk, kip, kippenblokjes, kippenkruiden, kippenreepjes, macaroni, oven, ovenschotel, pasta, roux, spinazie, voor elke dag
Kippenboutjes in limoncello
Een mals kippenboutje is een fantastische keuze in talloze situaties. Als hapje, op de barbecue, in een ovengerecht,... In dit recept presenteren we een extra zomerse variant dankzij een simpele marinade van limoncello. Dit typisch Italiaanse drankje op basis van citroen heeft de perfecte frisheid om kippenboutjes naar een ander niveau te tillen!
Tagged With: amuse, aperitief, apero, barbecue, bbq, bijgerecht, citroen, eenvoudig, gemarineerd, italiaans, Italië, kip, kippenbillen, kippenbouten, knoflook, limoncello, marinade, simpel, starter, tapa, tapas, tijm, vlees, weinig ingrediënten, zomer, zomers
Spaghetti met spekjes en oesterzwam (Sofie Dumont)
De kunst van een smaakvolle, zuiderse pasta is het relatief eenvoudig houden en met pure, smaakvolle ingrediënten aan de slag gaan. Dat is exact wat Sofie Dumont doet in deze verrassende spaghetti met spekjes, oesterzwammen, tomaatjes en mozzarella. Op-en-top genieten!
Tagged With: basilicum, comfort food, gepofte tomaatjes, gezouten spek, italiaans, Italië, kerstomaten, kindvriendelijk, knoflook, kruidig, mediterraans, mozzarella, oesterzwam, oesterzwammen, olijfolie, oregano, parmezaanse kaas, pasta, sofie dumont, spaghetti, spek, spekjes, tomaten, trostomaatjes, voor elke dag, zongedroogde tomaten, zonnig, zuiders
Catalaanse mosselen
Hoewel mosselen zo geliefd zijn vanwege hun pure smaak, zijn ze ook te combineren met heel wat andere ingrediënten. Dit recept haalt inspiratie uit Catalonië in het noordoosten van Spanje. Met typische, pittige specerijen maak je een verrassend gerecht dat zowel als tapa, voor- of hoofdgerecht kan dienen. Vooral de picada, een Spaanse pesto met amandel, zal je verbazen!
Tagged With: Catalaans, Catalonië, knoflook, kruidig, mediterraans, middellandse zee, mosselen, picada, pittig, Spaans, Spanje, specerijen, vis, zee, zeevruchten, zuiders
Aubergine-rolletjes met mozzarella
De lekkerste hapjes zijn vaak de meest eenvoudige. Zo kan je immers de zuivere, pure smaken van je ingrediënten het beste laten schitteren. Dit snelle hapje dat je zowel in de pan, oven of op de barbecue kan bereiden is daar een uitstekend voorbeeld van: dunne plakjes aubergine opgerold met wat mozzarella en gremolata. Een topper als amuse, tapa of bijgerecht!
Tagged With: amuse, aperitief, apero, aubergine, barbecue, bbq, citroen, eenvoudig, gesmolten kaas, gremolata, hapje, kaas, knoflook, mozzarella, olijfolie, opgerold, oven, peterselie, simpel, snel klaar, starter, vegetarisch, veggie, voorgerecht, weinig ingrediënten
Hoevekip met appelmoes en gebakken aardappelen (Jeroen Meus)
Of het nu feest of een alledaagse dag is: een oerdegelijke klassieker zoals gebraden kip is al-tijd lekker. Ingewikkeld of moeilijk hoeft dat nooit te zijn, de typische bijgerechtjes zijn de beste, weet Jeroen Meus. Daarom presenteert hij in dit familie-recept een gebraden hoevekip met verse appelmoes, een lekker sausje, gebakken patatjes en een frisse salade.
Pizza chili con carne
Het toffe aan een pizza is de absolute veelzijdigheid, waardoor je een echte 'best-of-both-worlds' kan klaarmaken. Zo kan je in dit recept een heerlijke combinatie van pizza en chili con carne ontdekken. Wees er maar zeker van dat je deze pizza vaker gaat willen klaarmaken!
Tagged With: cheddar, chili, chili con carne, comfort food, fast food, fusion, gehakt, italiaans, Italië, kindvriendelijk, komijn, maïs, Mexicaans, Mexico, mozzarella, oregano, paprika, paprikapoeder, pizza, rode bonen, rundsgehakt, spicy, tijm, tomatensaus, zure room, zwarte bonen
Heek met chorizo en aardappel (Rick Stein)
Dit Spaanse stoofpotje uit Galicië was voor de Britse tv-kok Rick Stein liefde op het eerste zicht. Het succes zit 'm in de absolute eenvoud: stevige heek (kabeljauw of schelvis kan ook), patatjes en een kruidige saus met paprika en chorizo. Deze "Merluza à la Gallega" is hemels genieten zonder zweten!
Tagged With: aardappelen, BBC, chorizo, Gallicië, gestoofd, heek, kabeljauw, knoflook, krieltjes, look, mediterraan, Merluza à la Gallega, nieuwe patatjes, paprika, pittig, Rick Stein, schelvis, Spaans, Spanje, stoofpotje, vis, witte vis, witte wijn, zomers
Tagliatelle met Ragu all’Anatra
Wat veel mensen vergeten of niet weten is dat de klassieke bolognese-saus in feite een ragu is. Dat betreft een Italiaanse, traag en lang gegaarde tomatensaus met vlees. En dat hoeft, aldus, niet altijd gehakt te zijn. Zin in iets verfijnd en toch krachtig van smaak? Deze ragu met eend ("anatra") is fantastisch en extra lekker tijdens het wildseizoen.
Tagged With: anatra, comfort food, eend, eendenbillen, eendenbouten, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, knoflook, langzaam gekookt, oregano, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, ragu, rode wijn, salie, selder, sjalot, sjalotten, slow cooking, spaghetti, stoven, stoverij, tagliatelle, tijd genoeg, tijm, traag gegaard, wildseizoen, wortel
Gevulde courgette en puntpaprika (Sandra Bekkari)
Wie een mediterrane wind door zijn of haar keuken wil laten waaien met een heerlijke waaier aan gezonde ingrediënten moet dit eenvoudige recept van Sandra Bekkari geprobeerd hebben. Een gevulde puntpaprika vergezeld van een gevulde courgette met stukjes kip, rode pesto, oregano én mozzarella - dat klinkt als een culinair maar gezond (low carb) festijn, toch?
Tagged With: geen koolhydraten, gezond, gratineren, italiaans, Italië, kerstomaatjes, kip, kipfilet, kippenblokjes, low carb, mager, mascarpone, mediterraan, mediterraans, middellandse zee, mozzarella, oregano, oven, Sandra Bekkari, snel klaar, tomaat, veel groentjes, vegetarisch, veggie, zonnig, zuiders
Zeewolf met kerriesaus en champignons (Colruyt)
Hoewel de naam 'Zeewolf' misschien iets gruwelijks doet vermoeden, is het een erg smaakvolle en verfijnde vissoort die zich uitstekend laat combineren met allerlei ingrediënten. Het kookteam van Colruyt vult de lekkere vis in dit recept aan met gestoofde champignons in een kerriesaus. Klassiek, en toch ook weer niet!
Tagged With: appel, Aziatisch, Azië, beginner, champignons, citroen, Colruyt, curry, currysaus, eenvoudig, fusion, kerrie, kerriesaus, kippenbouillon, klassieker, knoflook, makkelijk, Oosters, Orientaals, rijst, tomatenpuree, vis, voor elke dag, weinig ingrediënten, zeewolf
Luikse balletjes met frietjes en sla (Jeroen Meus)
België telt heel wat culinaire, plaatselijke tradities. Van een Oostends vispannetje, tot Luikse balletjes. Met die laatste klassieker gaat Jeroen Meus in dit recept aan de slag. Het betreft een gerecht met stevige gehaktballen vergezeld van een zoete saus met ui en stroop. Heerlijke, alledaagse kost waar ook de kleinste eters dol op zullen zijn!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, frieten, frietjes, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kids, kindvriendelijk, klassieker, kropsla, lokaal, Luik, Luikse stroop, mayonaise, plaatselijk, simpel, sla, stroop, traditioneel, zoet, zout-zout





