Recepten - origineel
Volkoren pasta met zalm, citroengras, koriander en pancetta (Sofie Dumont)
Voor een gezond gerecht dat talloze smaken bevat en smaakt als pure comfort food moet je dit recept van Sofie Dumont geprobeerd hebben. De zalmfilets laten zich prima combineren met knapperige stukjes pancetta en talloze oosterse smaken zoals citroengras, kokos en koriander. Een verrassend recept, in alle opzichten!
Tags: chili, citroengras, comfort food, courgette, fusion, gember, gezond, kippenbouillon, kokos, kokosroom, koriander, mager, Oosters, origineel, pancetta, pasta, smaakbom, smaakvol, sofie dumont, speciaal, spinazie, veel smaken, verrassend, volkoren pasta, wereldkeuken, zalm
Geroosterde kip met geconserveerde citroen (Ottolenghi)
Niet alleen bij vis doet een vleugje citroen wonderen, ook kip kan je er naar een hoger niveau mee tillen. Yotam Ottolenghi gebruikt echter geconserveerde citroen, wat de smaak concreter en verfijnder maakt. In combinatie met kruidenboter levert dat een geroosterde kip op die hemels smaakt.
Tomaten-gehaktbrood
Met dit recept kan je heel wat tafelgenoten aangenaam verrassen. Iedereen kent een klassiek gehaktbroodje, dat je er een verfijnde tomatenvariant van kan maken is dan weer minder bekend. Gecombineerd met een tomaten-groentesausje en pasta, maak je zo een origineel Italiaans festijn!
Tags: basilicum, beginner, budget, budgetvriendelijk, comfort food, eenvoudig, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gemakkelijk, gemengd gehakt, Italiaanse kruiden, kalfsgehakt, kidsproof, kindvriendelijk, knoflook, kruiden, kruidig, niet moeilijk, oregano, origineel, pasta, rundsgehakt, san marzano, sjalot, tomaten, tomatenconcentraat, tomatenpuree, tomatensaus, variant, varkensgehakt, verrassend
Gelakte eend met mango en witloof (Colruyt)
Zin in meer variatie op het weekmenu? Probeer dan eens een recept dat werkt met smaken uit de andere kant van de wereld. Colruyt kiest bijvoorbeeld voor een smakelijk gerecht met gelakte eend en gebakken mango met witloof. Verrassend lekker!
Tags: Aziatisch, Azië, bulgur, Colruyt, eend, exotisch, gelakte eend, gember, granaatappel, kippenbouillon, knoflook, limoen, mango, oestersaus, Oosters, Orientaals, origineel, sojasaus, variatie, variëren, verrassend, wereldkeuken, witloof
Macaroni ham-kaas met yoghurtsaus
Macaroni met ham en kaassaus is een zalige klassieker om regelmatig terug op het menu te laten verschijnen. Anderzijds is het een weinig gezonde keuze. Gelukkig probeert dit recept daar iets aan te doen. Door de kaassaus te bereiden met Griekse yoghurt is het resultaat minder vet, maar zeker zo smeuïg. De frisse erwtjes zorgen er bovendien voor dat er ook een groente aanwezig is.
Tags: anders, basisrecept, comfort food, Emmentaler, erwten, erwtjes, gegratineerd, gemalen kaas, geraspte kaas, gezonde variant, gratin, Griekse yoghurt, grote groep, Gruyère, ham, hamblokjes, hesp, kaas, kinderen, kindvriendelijk, klassieker, mac and cheese, macaroni, mozzarella, op voorhand, origineel, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, romig, room, smeuïg, speciaal, Varken, varkensvlees, verrassend, yoghurt, yoghurtsaus
Oosters visstoofpotje
Visliefhebbers opgelet: dit heerlijke stoofpotje met vis en oosterse kruiden is niet te versmaden. Behalve een kruidige, volle smaak zal dit recept je verleiden met een flinke portie groentjes waardoor je er zonder zorgen lekker veel van kan smullen.
Tags: Aziatisch, basmati, basmatirijst, bonen, boontjes, broccoli, Chinees, courgette, gember, jasmijnrijst, kabeljauw, knoflook, kokos, kokosmelk, kokosroom, koriander, kruidig, lente-ui, limoen, look, olie, Oosters, Orientaals, origineel, pittig, rijst, scampi, sesam, sesamolie, sperziebonen, stoofpot, stoofpotje, Thais, vis, visbouillon, visfond, visstoofpotje, witte wijn
Pasta Boscaiola
Dit recept focust op authentieke, rustieke smaken. 'Boscaiola' kan je ruwweg vertalen als 'houthakker', wat een perfecte keuze voor de typische saus is omdat ze hoofdzakelijk bestaat uit allerlei paddenstoelen. De volle en rijke smaak van deze pasta is een fantastische keuze tijdens de herfst, wanneer je zo veel mogelijk verse paddenstoelen kan gebruiken.
Tags: alle seizoenen, authentiek, boscaiola, champignons, comfort food, eekhoorntjesbrood, gerookt spek, herfst, houthakker, houthakkerssaus, italiaans, Italië, knoflook, laurier, look, mediterraans, oesterzwammen, origineel, paddenstoelen, parmezaan, Parmezaans kaas, pasta, penne, peterselie, rigatoni, rokerig, romig, room, rustiek, selder, shiitake, spek, tagliatelle, tijm, tomaten, tomatensaus, ui, winter, wortel
Vogelnestjes van spek en scampi (Ottolenghi)
Rond Pasen zijn vogelnestjes traditiegetrouw erg populair. De originele gehaktbal met een smeuïg eitje in, is niet alleen bij ons een heerlijke hap. Zo worden ze in Groot-Brittannië 'Scotch Eggs' genoemd. Ook de beroemde tv-kok Yotam Ottolenghi is vertrouwd met het idee, maar geeft er graag zijn kenmerkende handtekening aan: hij maakt vogelnestjes met gehakt van spek en scampi. De pittige saus maakt deze verrassende variant helemaal af. Het proberen waard!
Tags: bieslook, chili, ei, eieren, esdoornsiroop, frituren, gefrituurd, gehakt, gember, kruidig, lente, lente-ui, origineel, Ottolenghi, panko, Pasen, scampi, Scotch eggs, seasmzaad, sesam, sesamzaadjes, smaakvol, soja, sojasaus, spek, uit het vuistje, veel smaak, verrassend, vogelnestjes, wereldkeuken
Pasta carbonara met mosselen
Pasta carbonara behoeft geen introductie. Deze eenvoudige en smeuïge pasta met spek, ei en kaas is een snelle, smakelijke hap die altijd past. Dit recept geeft een verrassende twist aan deze Italiaanse topper: mosselen! Het sausje op basis van room en cider mag dan wel niet helemaal authentiek zijn, de volle aroma's zullen je zintuigen verwennen!
Tags: België, Belgisch, capellini, carbonara, cider, dragon, gerookt spek, italiaans, Italië, knoflook, leuk, linguine, look, met een twist, mosselen, origineel, pasta, pasta carbonara, peterselie, rode ui, room, rustiek, seafood, smeuïg, snel klaar, spaghetti, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, verrassend, vis en vlees, weinig werk, zeevruchten, zilt
Halloumiburgers met courgette (Gordon Ramsay)
Ondertussen heeft halloumi, de Cypriotische kaas die je kan grillen, een plaatsje veroverd in heel wat huishoudens en restaurants. Het is een vlotte vleesvervanger die in een handomdraai gegrild is. Gordon Ramsay toont echter in dit verrassende recept dat je er heel wat meer mee kan. Door de halloumi te raspen en te mengen met courgette en andere fijne smaakmakers, maakt de Britse chef er heerlijke burgers van. De pittige chili-dressing maakt het vegetarische festijn compleet.
Tags: azijn, bbq, broodkruim, burger, chapelure, chili, courgette, dressing, ei, eieren, geen vlees, gember, Gordon Ramsay, grillkaas, groene kruiden, halloumi, halloumikaas, kruiden, kruidig, lente-ui, leuk, munt, origineel, salade, veel groentjes, vegetarisch, vegetarische burger, veggie, verrassend, witte wijnazijn, wortel, zonder vlees
Courgette carbonara (Jamie Oliver)
In dit recept presenteert Jamie Oliver een leuke en net iets gezondere variant van een carbonara. De romige saus met Parmezaanse kaas en knapperige spekjes breidt de Britse chef uit met knapperige stukjes courgette. Een prachtig voorbeeld van comfort food waarbij je jezelf helemaal niet zo schuldig hoeft te voelen!
Tags: authentiek, bacon, carbonara, comfort food, courgette, ei, eieren, gele courgette, groene courgette, italiaans, Italië, Jamie Oliver, met een twist, origineel, pancetta, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, romig, room, roomsaus, spek, tijm, variant, zwarte peper
Halloumi-speksatés
Halloumi, de Cypriotische grillkaas die niet smelt, kom je vooral tegen in vegetarische gerechten. Het is dan ook een prima alternatief voor vlees. Anderzijds is dat ook een beetje jammer, het zorgt er immers voor dat vleeseters er wel eens hun neus voor ophalen. Zonde, natuurlijk. Ook in combinatie met vlees is de grillkaas erg lekker. Deze satés met spek zijn jouw nieuwe favoriet bij de eerstvolgende barbecue!
Tags: barbecue, bbq, bijgerecht, buiten koken, Cyprus, gerookt spek, grillen, grillkaas, halloumi, kaas, kaas en vlees, kids, kindvriendelijk, leuk, makkelijk, op een stokje, origineel, oven, ovengebakken, paprika, saté, snack, spek
Zalmfilets met mangosaus
Door toevoeging van een exotisch ingrediënt kan je een bekend verhaal, zoals een malse ovengebakken zalmfilet, naar een heel ander niveau tillen. Met dat idee voorop bereiden we in dit verrassend recept een mangosausje dat er heerlijk bij past. Lekker met gestoomde groentjes.
Tags: Aziatisch, chili, exotisch, exotisch fruit, gember, gestoomde groenten, gestoomde groentjes, gezond, kaneel, knoflook, kruidig, limoen, look, low carb, mager, mango, mangosaus, marinade, marineren, mirin, noedels, Oosters, oosters accent, oosterse toets, origineel, oven, ovengebakken, rijst, rijstazijn, sesam, sesamzaad, sesamzaadjes, smaakvol, soja, sojasaus, speciaal, verrassend, vis, zalm, zalmfilet
Hachis parmentier met zwarte pens en groene kool (Jeroen Meus)
De typische 'hachis parmentier' uit Frankrijk is een prima gerecht om hartverwarmend en efficiënt te koken op kille dagen. Traditioneel bestaat het gegratineerde gerecht uit een laagje gehakt rundsvlees en een laag puree, al dan niet aangevuld met een laagje groentes of kruiden. Jeroen geeft een echte wintertwist aan deze ovenschotel door voor zwarte pens en savooikool te kiezen.
Tags: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, België, Belgisch, Bourgondisch, broodkruim, chapelure, dagelijkse kost, Frankrijk, Frans, gegratineerd, gehakt, gratin, groene kool, grote groep, gure dagen, hachis parmentier, hartverwarmend, herfst, Jeroen Meus, kille dagen, kindvriendelijk, kool, koud weer, origineel, oven, ovengerecht, ovenschotel, puree, savooi, savooikool, stoemp, variant, Varken, varkensvlees, verrassend, winter, winters, zwarte pens
Ovengebakken kip met venkel en sinaasappel (Nigella Lawson)
Voor Nigella Lawson, de bekende tv-kok uit Groot Brittannië, primeren twee dingen: smaak en eenvoud. Dit recept is daar een uitmuntend bewijs van: de knapperige kippendijen passen heerlijk bij de karaktervolle smaak van venkel en appelsien. Bovendien vraagt dit magere recept weinig werk, enkel wat geduld (marineren en rustig laten bakken in de oven). Een waar festijn!
Tags: appelsien, appelsiensap, diëten, gevogelte, gezond, kip, kippenbouten, kippenbovenbouten, kippendijen, low-carb, mager, marinade, marineren, mosterd, Nigella, Nigella Lawson, origineel, oven, ovengebakken, sinaas, sinaasappel, tijd genoeg, venkel, venkelknollen, venkelzaad, vermageren, verrassend, weinig ingrediënten, zomers, zomerse smaken