Chili con carne is een pittig Mexicaans gerechtje waar vrijwel iedereen mee vertrouwd zal zijn. Het stoofpotje op basis van gehakt kan op talloze manieren geserveerd worden. In dit recept kiezen we voor mini Taco-bootjes. Zo kan je het serveren als een hapje, voorgerecht, op een walking diner,... Origineel, leuk en lekker!
Chili con carne is een pittig Mexicaans gerechtje waar vrijwel iedereen mee vertrouwd zal zijn. Het stoofpotje op basis van gehakt kan op talloze manieren geserveerd worden. In dit recept kiezen we voor mini Taco-bootjes. Zo kan je het serveren als een hapje, voorgerecht, op een walking diner,... Origineel, leuk en lekker!
Servings | Prep Time | Cook Time |
4personen | 20minuten | 40minuten |
Servings | Prep Time |
4personen | 20minuten |
Cook Time |
40minuten |
Ingredients
- 500 gram gemengd gehakt
- 1 gele ui
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rood chilipepertje
- 1 stengel selder
- 1 rode puntpaprika
- 1 eetlepel tomatenconcentraat
- 1 glas rode wijn
- 0,5 liter rundsbouillon
- 4 saustomaten San Marzano, bijvoorbeeld
- 1 blikje maïs uitgelekt
- 1 blik rode bonen uitgelekt
- 1 eetlepel oregano
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- enkele takjes koriander
- 8 taco tubs
- zure room optioneel
- salsa optioneel
- guacamole optioneel
- cheddar optioneel
- olijfolie
- peper en zout
Servings: personen
Ingredients
Servings: personen
|
Instructions
- Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot of ruime braadpan. Voeg het gehakt toe en bak rul. Laat gerust goed aanbakken zodat er flink wat aanbaksels in de pan ontstaan.
- Snipper ondertussen de uien, chilipeper en knoflook fijn. Voeg toe aan het gehakt eenmaal dat begint aan te bakken. Roer goed door elkaar, laat even mee fruiten.
- Versnijd ondertussen selder en paprika brunoise (erg fijne blokjes). Laat ook even mee stoven.
- Roer het tomatenconcentraat door het vlees. Laat nog even aanbakken en blus dan met de rode wijn. Roer alle aanbaksels goed los en laat tot de wijn grotendeels uitkoken.
- Versnijd de tomaten in stukjes en voeg samen met de bouillon en maïs toe. Breng zachtjes aan de kook.
- Kruid het stoofpotje met peper, zout, oregano, komijn en paprikapoeder. Laat minstens een half uur pruttelen tot het een stevige saus begint te worden. Heb je meer tijd? Hoe langer en hoe langzamer het stoofpotje mag pruttelen, hoe intenser de smaak.
- Roer kort voor het einde de rode bonen door de saus (je laat ze beter niet de hele tijd mee garen, dan kunnen ze moes worden).
- Werk de salsa naar smaak met extra kruiden af, indien nodig.
- Lepel in elk taco-bootje wat chili con carne. Werk naar smaak af met wat zure room, en/of salsa, en/of guacamole, en/of cheddar en enkele plukjes koriander. Smakelijk!
Recipe Notes
De verhoudingen in dit recept gaan uit van 2 taco-bootjes per persoon. Dat is ruimschoots voldoende als hapje, voldoende als voorgerecht en met voldoende extra's kan het als lunch. Serveer je ze als hoofdgerecht? Mik dan eerder op 3 tot zelfs 4 bootjes per persoon.
Share this Recipe
Speak Your Mind