Recepten - mediterraans
Spaghetti al limone met sugar snaps

Een snelle, vegetarische en frisse maar toch smeuïge pasta? Exact wat je in dit recept kan vinden! Perfect als way-to-go na een drukke werkdag.
Tagged With: al limone, citroen, erwtjes, fris, italiaans, Italië, liguine, limoen, mascarpone, mediterraans, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, romig, room, smeuïg, snel klaar, spaghetti, sugar snaps, vegetarisch, veggie, voor elke dag, weinig werk, zuiders
Groentecouscous met inktvis en pompelmoes (Sandra Bekkari)

Snel klaar, heel wat groentjes én een verrassende combinatie van ingrediënten? Dat is 100% Sandra Bekkari! Ontdek in dit speedy recept een smakelijke couscous met Noord-Afrikaanse vibes die heerlijk fris smaakt dankzij de stukjes pompelmoes en veel karakter op tafel brengt met kruidige stukjes inktvis.
Tagged With: afvallen, cashew, cashewnoten, couscous, dieet, diëten, eenvoudig, erwten, gezond, inktvis, inktvisringen, lente-ui, mager, mediterraans, Noord-Afrika, paprika, pompelmoes, puntpaprika, radijzen, ras el hanout, rozijnen, Sandra Bekkari, slank, snel klaar, veel groentjes, vis, zoete paprika
Ovenschotel met kip, zongedroogde tomaten en chorizo (Jeroen Meus)

Een royale ovenschotel met een gegratineerd kaaskorstje is zonder twijfel een allemansvriend die elke dag op tafel mag verschijnen. Jeroen Meus kiest in dit recept voor stevige pasta, kip, chorizo en zongedroogde tomaatjes.
Tagged With: allemaansvriend, cajun, chili, chorizo, comfort food, courgette, dagelijkse kost, gegratineerd, gratin, Jeroen Meus, kaas, kindvriendelijk, kip, kipfilet, kruidig, mediterraans, mozzarella, op voorhand, oven, ovenschotel, pasta, Provençaalse kruiden, rigatoni, room, smaakvol, Spaans, Spanje, tomaten, tomatenblokjes, zomers, zongedroogde tomaten, zonnig, zuiders
Balsamico-zalm met spinazie en kerstomaatjes (Gino d’Acampo)

Zalm en spinazie is een klassieke combinatie die we allemaal kennen. Meestal wordt er ook iets van room of puree aan toegevoegd. Wil je echter eens iets anders dan is dit recept van de Italiaanse tv-kok Gino d'Acampo een absolute aanrader. Met balsamico, sesamzaadjes en kerstomaatjes maakt hij er een heerlijk lichte, mediterraanse versie van.
Tagged With: balsamico, chilli, diner, gezond, Gino d'Acampo, honing, italiaans, Italië, kerstomaat, kerstomaatjes, klassiek, klassieker, licht, lunch, mager, mediterraans, met een twist, oven, ovengebakken, sesam, sesamzaadjes, spinazie, tomaat, tomaatjes, vermageren, verrassend, vis, zalm, zuiders
Kruidige kipgehaktballetjes met tomaat

Fan van tapas? Dan ken je albondigas: gehaktballetjes in een tomatensausje. Ontdek in dit recept een variant met kippengehakt en koriander op de Spaanse klassieker. Perfect als apero, winter of zomer!
Tagged With: aperitief, apero, balsamico, bezoek, chili, feest, feestelijk, gehakt, groene kruiden, hapje, honing, kip, kippengehakt, klassiek, klassieker, knoflook, koriander, kruidig, mediterraans, middellandse zee, peterselie, pittig, Spaans, Spanje, tapa, tapas, tomatensaus, variant, voorgerecht, zoet-zuur, zuiders
Tagliatelle met Venetiaanse kip (Nigella Lawson)

De kracht van lekkere pasta-bereidingen is dat ze best zo eenvoudig mogelijk zijn. Dit minder bekende, maar authentieke, recept leerde Nigella Lawson kennen dankzij een vriendin. Ze is er sindsdien dol op: tagliatelle met geroosterde kip, rozijnen, pijnboompitjes en kruiden.
Linguine met scampi en chorizo

De combinatie van vis en vlees is altijd win-win. Je zorgt voor meer variatie in je eetpatroon en kan meer smaken combineren. Deze snelle, romige pasta met zongedroogde tomaatjes voegt de pittige smaak van chorizo toe aan fijne scampi. Het ziet er best chique uit, maar is eigenlijk snelle en comfortabele kost voor elk seizoen!
Tagged With: chorizo, comfort food, Italië, knoflook, linguine, look, mediterraan, mediterraans, oregano, pasta, pikant, pittig, romig, room, scampi, snel klaar, spaghetti, Spanje, surf 'n turf, tomaat, tomatenpuree, vis en vlees, voor elke dag, witte wijn, zongedroogde tomaatjes, zuiders
Penne met spinazie en pancetta (Jeroen Meus)

Jeroen Meus, Vlaanderens favoriete tv-kok, is dol op een klassieke pasta carbonara. Dit recept is er een leuke variant op met pancetta en spinazie. Erg lekker én in een handomdraai klaar!
Tagged With: alle seizoenen, bladspinazie, budget, dagelijkse kost, eieren, gemalen kaas, goedkoop, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kaas, kindvriendelijk, knoflook, look, mediterraans, pasta, pasta carbonara, pecorino, penne, spinazie, ui, vlug klaar, voor elke dag, zuiders, zwarte peper
Reestoverij met chianti

Het wildseizoen is voor fijnproevers een groot feest. Vooral ree is een populaire keuze: het vlees heeft een uitgesproken maar verfijnde smaak. Dat past perfect bij de delicate smaak van chianti: een Italiaanse rode wijn die heerlijk is in stoofpotjes. Zoals dit recept: laat alle smaken van de herfst perfect samenkomen in dit traag gegaarde, mediterrane gerecht.
Tagged With: bospaddenstoelen, champignons, chianti, feestelijk, herfst, italiaans, Italiaanse wijn, kerst, kerstmis, mediterraans, paddenstoelen, pasta, ree, reestoofvlees, reestoverij, rode wijn, rundsbouillon, rundsfond, selder, stoverij, tagliatelle, tijm, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wortel, zuiders
Rigatoni met venkelworstsaus (Ottolenghi)

Volgens Ottolenghi is het cruciaal dat elke (thuis)kok enkele geweldige recepten voor een tomatensaus achter de hand heeft. Altijd lekker, ook voor de allerkleinste. Voor de tomatensaus in dit recept gebruikt Yotam venkelworstjes, wat een enorme smaakbom is. De (optionele) afwerking met enkele toefjes verse pesto maakt er een doordeweeks en toch royaal gerecht van.
Tagged With: ansjovis, basilicum, gerookte paprika, italiaans, Italië, kids, kindvriendelijk, knoflook, look, mediterraan, mediterraans, op voorhand, Ottolenghi, pasta, pecorino, pesto, pittig, rigatoni, rode wijn, tomaten, tomatensaus, venkel, venkelworst, venkelzaad, Yotam Ottolenghi, zuiders, zwarte olijven
Antipasti-salade met kikkererwten

Salades saai? Niet als je deze volwaardige en geweldig smaakvolle salade hebt geprobeerd. Antipasti zijn de typische, gevarieerde hapjes die in Italië als aperitiefhapje worden geserveerd. Deze salade voegt verschillende ingrediënten uit die categorie samen in een royale salade die schittert als lunch of lichte maaltijd. De flinke portie kikkererwten zorgt er voor dat brood overbodig wordt en je een gezond maar voldaan gevoel hebt.
Tagged With: anitpasti, antipasto, aperitief, artisjok, artisjokharten, babyspinazie, diner, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, kerstomaatjes, kerstomaten, kikkererwten, knoflook, licht, low carb, lunch, mediterraans, mosterd, mozzarella, mozzarellaballetjes, olijfolie, olijven, pepperonici, rode ui, salade, salami, spinazie, trostomaatjes, trostomaten, zwarte olijven
Gegrilde zalm met gebakken patatjes en ratatouille (Jeroen Meus)

Op de barbecue leggen we vooral vlees. Nochtans is ook vis een ware delicatesse als je die op hete kolen roostert of grillt. Jeroen kiest voor een sappig stukje zalm met gebakken patatjes en een royale ratatouille met heerlijk mediterrane groentjes. Zomers genieten!
Tagged With: aubergine, basilicum, bbq, brabecue, courgette, dagelijkse kost, Frankrijk, Frans, gebakken patatjes, grillen, grof zout, Jeroen Meus, mediterraans, mediterraanse groentjes, paprika, passata, Provencaalse saus, rozemarijn, tijm, tomaat, tomaten, tomatensaus, zalm, zalm op vel, zalmfilet, zomer, zomers
Parelcouscous met chorizo en halloumi

Snel, lekker en ontzettend smaakvol dankzij de pittige chorizo-worst. Dat is dit zuiderse recept met slechts een handvol ingrediënten kort en bondig omschreven. Perfect om op een drukke weekdag iets klaar te maken dat extra zon laat schijnen. Ook leuk als bijgerecht op een barbecue of snelle lunch.
Tagged With: artisjok, barbecue, bbq, chorizo, comfort food, Frans, grieks, halloumi, italiaans, lauw, lunch, mediterraans, middellandse zee, oregano, parelcouscous, pittig, rucola, simpel, snel klaar, Spaans, vakantie, warm of koud, zonnig, zuiders, zuiderse smaken
Gegrilde halloumi met mediterraanse groentjes

Snel, simpel, gezond en toch lekker? Dit toffe recept met zonnige vibes heeft het allemaal. De Cypriotische grillkaas halloumi smaakt lekker af in combinatie met enkele gegrilde en rauwe groentjes. Perfect als lunch, lichte maaltijd of voorgerecht.
Tagged With: afvallen, basilicum, courgette, dieet, gegrilld, gezond, grill, grillen, grillkaas, groentjes, halloumi, low carb, lunch, mager, mediterraans, middellandse zee, rucola, snel klaar, tomaat, trostomaat, vegetarisch, veggie, vermageren, voorgerecht, weinig werk, zomer, zonnig
Pasta met kip en tomatensaus (Loïc Van Impe)

Het leuke aan pasta is dat je het werkelijk met alles kan combineren. Dat weet ook Loïc Van Impe. In dit recept maakt hij een volledige kip klaar op een originele en vooral snellere manier. Heerlijk met pasta in een royale, kruidige tomatensaus en vers geraspte Parmezaanse kaas.
Tagged With: ansjovis, ansjovisfilets, chilipeper, citroen, gebraden kip, gepelde tomaten, Italië, Itliaans, kappertjes, kindvriendelijk, kip, kruidig, Loïc Van Impe, mediterraans, parmezaanse kaas, pasta fettucine, peterselie, rode ui, rozemarijn, salie, selder, tagliatelle, tomatensaus, volledige kip, wortel