Recepten - peper en zout
Ovengebakken Victoriabaars met gemengde groentjes
Victoriabaars is beroemd vanwege de stevige structuur en rijke smaak. Deze witte vis heeft dan ook niet veel nodig om te schitteren. Met een bonte groentemengeling erbij wordt deze ovenschotel zonder twijfel een doordeweekse en vooral gezonde favoriet op het menu.
Tagged With: alledaags, baars, basilicum, beginner, comfort food, elke dag, gemakkelijk, groentemengeling, olijfolie, oven, ovenschaal, ovenschotel, rijst, tomaten, venkel, victoriabaars, vis, visfilet, wilde rijst, witte vis, wortel, zeebaars
Pepersteak met een whiskysausje (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in oerdegelijke kost om duimen en vingers bij af te likken, is bij Piet Huysentruyt altijd aan het juiste adres. De sympathieke West-Vlaamse kok weet als geen ander hoe je klassiekers op een geslaagde en toegankelijke manier bereid. In dit recept krijgt een typische steak-friet net iets meer door een pittig peperkorstje en een zalig sausje op basis van room en whisky.
Tagged With: altijd lekker, Belgisch, bouillon, frieten, frietjes, gepeperd, klassiek, klassieker, mayonaise, peper, pepersteak, Piet Huysentruyt, pittig, room, roomsaus, roomsausje, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, vtm koken, whisky, whiskysaus
Konijn in donker bier
Wanneer de herfst weer in het land is, is het wildseizoen weer aangebroken. Dat staat voor hartverwarmende en oerdegelijke kost. Zo is konijn gegaard in donker bier een echte klassieker. Lekker vol van smaak en perfect als zondags (feest)maal. Vergeet echter het geheime ingrediënt niet: geduld.
Tagged With: België, Belgisch, Belgische keuken, bier, bruin bier, donker bier, favoriet, frieten, frietjes, gestoofd konijn, grootmoeders keuken, herfst, herfstmaanden, klassiek, klassieker, konijn, kroketjes, kroketten, ouderwets, stoofpot, stoverij, typisch, wild, wildseizoen, winter, zwaar bier
Scampi’s met broccoli en farfalle (Colruyt)
Het voordeel aan de recepten van supermarkt Colruyt is dat ze haalbaar zijn op alle vlakken: een beperkt ingrediëntenlijstje, niet al te veel werk en bovenal een lekker resultaat zonder moeite. Dit smakelijk recept is daar een prima voorbeeld van. Leuk als voorgerecht, of verdubbel de portie en geniet van een echte portie comfort food!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, broccoli, Colruyt, comfort food, comfy, doordeweeks, farfalle, gegratineerd, grillen, kids, kinderen, kindvriendelijk, makkelijk, origineel, parmezaanse kaas, pasta, romig, snel en lekker, snel en simpel, snel klaar, strikjes, strikjespasta, tomaat, tomaten, vlinderpasta, voorgerecht
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)
Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Tagged With: biefstuk, bijgerecht, boter, bouillon, côte-a-l'os, entre-côte, Frankrijk, Frans, gastronomie, gastronomisch, klassiek, kruidig, monteren, restaurantsteak, rib-eye, rode wijn, rode wijn saus, rode wijnazijn, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sjalot, steak, tijm
Mosselen met Oude Geuze (Sofie Dumont)
Dit verrassende gerecht komt van pas wanneer het mosselseizoen nog volop aan de gang is maar je stilaan een originelere variant wil proberen dan de klassieke variant met frietjes. Sofie Dumont toont je hoe je met Oude Geuze en een verfijnd mosterdroomsausje een delicaat voor- of hoofdgerecht kan presenteren dat het ook op de BBQ als papillot erg goed doet.
Tagged With: amuse, barbecue, bbq, België, Belgisch, bier, geuze, koken met bier, mosselen, mosterd, mosterdroomsaus, noordzee, origineel, Oude Geuze, papillot, papilot, peterselie, roomsaus, seafood, selder, sofie dumont, speciaal, venkel, voorgerecht, vtm, vtm koken, zuurdesem, zuurdesembrood
Halloween-gehaktbrood
Op 31 oktober ontsnappen we er al lang niet meer aan: Halloween! Hoewel de oorsprong teruggaat naar de Kelten, kennen we het feest vooral vanwege de typische Amerikaanse folkore die ondertussen ook in Europa populair is geworden. Al wie graag gruwelijk lekker wil koken rond die dag, moet dit waanzinnig leuke recept geprobeerd hebben!
Tagged With: bacon, curryketchup, eng, feest, feestelijk, gehakt, gehaktbrood, gemengd gehakt, gerookt spek, grappig, griezelig, halloween, kalfsgehakt, ketchup, kids, kinderfeestje, knoflook, leuk, met kinderen, origineel, oven, ovengerecht, pompoen, rundgehakt, speciaal, spek, spooky, ui, varkensgehakt, verrassend
Gratin met broccoli en worst (Colruyt)
Zin in heel gewone kost maar mag het tegelijkertijd ook een beetje anders zijn? Dan is dit recept van Colruyt een uitstekende keuze. In plaats van de Heilige Drievuldigheid (vlees - aardappelen - groente), werk je dit gerecht af door alles in een ovenschaal te combineren en bovenal te gratineren. Lekker origineel, origineel lekker!
Tagged With: aardappelen, alledaags, Belgisch, boerenkost, boerenworst, broccoli, Colruyt, emmental, Emmentaler, gegratineerd, gehakt, gewoon, gratin, Gruyère, kaas, klassieker met een twist, met een twist, origineel, oven, ovenschaal, ovenschotel, simpel, verrassend, voor elke dag, worst
Balletjes in tomatensaus (Peter Goossens)
In de absolute top-tien van vaderlandse klassiekers staat het gerecht 'balletjes in tomatensaus' zonder enige discussie hoog genoteerd. Dit eenvoudige gerecht smaakt altijd en is niet moeilijk om klaar te maken. Als je echter net wat meer tijd hebt en zin hebt in perfectie is dit de versie van sterrenchef Peter Goossens.
Tagged With: alle seizoenen, ballen, balletjes, basilicum, België, boerenkost, classic, dragon, eieren, feestelijk, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, grootmoeders keuken, Hof van Cleve, kalfsgehakt, klassieker, kroketten, kruiden, kruidig, madeira, mosterd, past altijd, peter goossens, peterselie, puree, tomaten, tomatensaus, typisch, typisch belgisch, varkensgehakt, vlaams, Vlaanderen, zondag, zondagse kost
Linguine met scampi in wittewijnsaus
Heerlijk snel klaar en altijd lekker - dat omschrijft dit recept perfect. Het lichtje sausje op basis van witte wijn en een scheutje room past uitstekend bij dampende pasta en smaakvolle scampi. Comfort food par excellence!
Tagged With: alledaags, citroen, comfort food, favoriet, gemakkelijk, italiaans, Italië, knoflook, lnguine, look, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, room, roomsaus, scampi, snel klaar, spaghetti, tijm, vis, weinig ingrediënten, witte wijn, witte wijnsaus, zeste
Varkenskotelet met wortelpuree, bimi en pickles (Jeroen Meus)
Als er één chef de kunst verstaat om van een alledaags gerecht toch iets speciaals te maken, is het wel Jeroen Meus. In dit heerlijk doordeweeks recept zorgt hij voor typische Vlaamse kost: een varkenskotelet met wortelpuree. De bimi - jonge broccolistengels - zorgen samen met een flinke schep pickels voor een verrassende afwerking.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bimi, boerenkost, broccoli, comfort food, dagelijkse kost, één, gewoon, gewoon lekker, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, klassiek, kotelet, pickles, puree, stoemp, typisch, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag, weinig werk, wortelen, wortelpuree
Tajine-groentjes
Op zoek naar een origineel bijgerecht propvol groentjes? Dan is een bereiding in een tajine een origineel idee. Door de unieke vorm kunnen alle ingrediënten traag garen en blijven ze lekker mals. Perfect bij een kruidig stukje vlees, of gewoon als gezonde, vegetarische hap!
Tagged With: arabisch, aubergine, bij vlees, courgette, exotisch, gemakkelijk, groentebouillon, groenten, groentjes, kikkererwten, koriander, kruidig, Marokkaans, Marokko, mediterraans, middellandse zee, Noord-Afrika, oven, ovenbereiding, paprika, ras el hanout, smaakvol, tajine, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, verrassend, wortel, wortelen
Ovenschotel met rijst, tomatenpesto en koolvis (Sofie Dumont)
Een lekkere ovenschotel kan heel veel variatie bevatten. Je kan zelfs aan de slag met rijst! Sofie Dumont haalt in dit toffe recept al haar kookkunsten boven en combineert rijst met vis, seizoensgroentjes en flinke smaakmakers. Heerlijk!
Tagged With: andijvie, boerenkool, dragon, fusion, gegrild, gevarieerd, grillen, groene kool, kabeljauw, kool, koolvis, noordzee, oven, ovenschaal, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pesto, rijst, rode pesto, savooi, savooikool, spinazie, tomaten, tomatenpesto, veel smaak, vis, witte vis, zee
Zoete en rokerige Mexicaanse kip (Ottolenghi)
De rijzende ster van chef Yotam Ottolenghi brengt een veelvoud aan uitzonderlijk lekkere smaken en unieke combinaties uit allerlei windstreken. Smaak staat centraal, en dat is niet anders in dit geweldige recept. Rokerige en pittige kippenbouten worden heerlijk afgewerkt met, jawel, chocolade. Benieuwd? Probeer het zelf en laat je verrassen!
Cappelletti in tomatensaus
Wanneer het eten snel op tafel getoverd moet worden, is Cappelletti een leuk idee. Deze gevulde pasta's hebben niet veel meer dan een sausje nodig om een volwaardige maaltijd te vormen. Italiaanse comfort food van de bovenste plank!
Tagged With: basilicum, beginner, Cappelletti, champignons, comfort food, easy, gemakkelijk, gemalen kaas, gevulde pasta, italiaans, Italië, knoflook, kruidig, look, maïs, mediterraans, mediterraanse keuken, oregano, pasta, sjalot, snel klaar, tomaten, tomatensaus, voorraadkoken, weinig tijd





