Recepten - chilivlokken
Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek (Jeroen Meus)
Dat je met Sint-Jakobsnootjes net iets feestelijk kookt, is geen geheim. Ze zijn bovendien zo fijn en puur van smaak, dat een al te uitgebreid recept niet nodig is. Jeroen Meus weet dat uiteraard ook, daarom leert hij je met dit fijne recept een feestelijk voorgerechtje klaar te maken met krokante stukjes spek en pompoen.
Tagged With: amuse, appel, bieslook, butternut, butternutpompoen, chili, chilivlokken, chique, coquilles, crunch, crunchy, dragon, feest, feestelijk, hapje, Jeroen Meus, jonagold, kerst, kerstmis, knapperig, kruiden, kruidig, luxe, luxueus, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, Pasen, pompoen, pompoenstukjes, royaal, sint-jakobsnootjes, Sint-Jakobsschelpen, Sint-Jakosbnoten, spek, spekblokjes, spekjes, tijm, tuinkers, vis, voorgerecht, witte wijnazijn, zee, zeevruchten
Stoofvlees op Chinese wijze (slowcooker)
Belgische stoverij is een heerlijke klassieker, maar we zijn niet het enige land dat graag geniet van traag gegaarde blokjes rundsvlees. Wie over een slow cooker beschikt moet deze Oosterse variant zeker eens geprobeerd hebben: de pittig en toch zoete smaak is een heerlijke sensatie in combinatie met rijst en gestoomde groentjes.
Tagged With: chili, China, Chinees, exotisch, geen moeite, gestoofd, gestoomde groenten, honing, langzaam, noedels, Oosters, Orientaals, pikant, pittig, rijst, rund, rundsvlees, slow cooker, slowcooker, soja, sojasaus, stoofvlees, stoverij, traag, traag gegaard, variant, voor elke dag, weinig werk, wereldkeuken
Linzenbolognese (slowcooker)
Desondanks dat een bolognese-saus helemaal gericht is op vlees, kan je er met linzen een volwaardige en bijzonder lekkere vegetarische variant op maken. Door de saus klaar te maken met een slowcooker, geef je bovendien tijd aan alle ingrediënten om hun smaak helemaal en in alle rust te ontwikkelen.
Tagged With: basilicum, bolognese, bolognesesaus, brunoise, chili, chilivlokken, crock pot, geen vlees, gemalen kaas, groene linzen, italiaans, Italië, knoflook, kruidig, langzaam, linzen, mediterraans, oregano, pasta, selder, slow cooker, slowcooker, spaghetti, tomatensaus, traag gegaard, ui, vegetarisch, vegetarische variant, veggie, wortel, zonder vlees
Spaghetti alla Norma (Jamie Oliver)
Deze vegetarische pasta met de meest authentieke mediterraanse vibes is een echte klassieker. Eenvoud is het sleutelwoord, met een hoofdrol voor de volle, romige smaak van aubergine. Jamie Oliver combineert de Siciliaanse saus met volkoren spaghetti, wat nog net iets meer smaak aan het geheel toevoegt.
Tagged With: alla Norma, aubergine, azijn, basilicum, geen vlees, gezond, groentesaus, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kappertjes, mediterraans, oregano, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pecorino, Siciliaans, Sicilië, snel klaar, spaghetti, tomaat, tomatenblokjes, tomatensaus, tomatenstukjes, vegetarisch, veggie, volkoren, voor elke dag, zonder vlees
Vogelnestjes van spek en scampi (Ottolenghi)
Rond Pasen zijn vogelnestjes traditiegetrouw erg populair. De originele gehaktbal met een smeuïg eitje in, is niet alleen bij ons een heerlijke hap. Zo worden ze in Groot-Brittannië 'Scotch Eggs' genoemd. Ook de beroemde tv-kok Yotam Ottolenghi is vertrouwd met het idee, maar geeft er graag zijn kenmerkende handtekening aan: hij maakt vogelnestjes met gehakt van spek en scampi. De pittige saus maakt deze verrassende variant helemaal af. Het proberen waard!
Tagged With: bieslook, chili, ei, eieren, esdoornsiroop, frituren, gefrituurd, gehakt, gember, kruidig, lente, lente-ui, origineel, Ottolenghi, panko, Pasen, scampi, Scotch eggs, seasmzaad, sesam, sesamzaadjes, smaakvol, soja, sojasaus, spek, uit het vuistje, veel smaak, verrassend, vogelnestjes, wereldkeuken
Pasta carbonara met mosselen
Pasta carbonara behoeft geen introductie. Deze eenvoudige en smeuïge pasta met spek, ei en kaas is een snelle, smakelijke hap die altijd past. Dit recept geeft een verrassende twist aan deze Italiaanse topper: mosselen! Het sausje op basis van room en cider mag dan wel niet helemaal authentiek zijn, de volle aroma's zullen je zintuigen verwennen!
Tagged With: België, Belgisch, capellini, carbonara, cider, dragon, gerookt spek, italiaans, Italië, knoflook, leuk, linguine, look, met een twist, mosselen, origineel, pasta, pasta carbonara, peterselie, rode ui, room, rustiek, seafood, smeuïg, snel klaar, spaghetti, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, verrassend, vis en vlees, weinig werk, zeevruchten, zilt
Spaghetti met gebakken bloemkool
Bloemkool is veel veelzijdiger dan je zou denken. Vergeet gekookte bloemkool in witte saus, deze typische groente van bij ons kan je een heel andere smaak geven door ze te bakken. In combinatie met een eenvoudig tomatensausje levert dat een verfijnde vegetarische pasta op die je regelmatig terug op het menu zal willen zetten.
Tagged With: basic, beginner, bloemkool, bloemkoolroosjes, chili, eenvoudig, gebakken bloemkool, italiaans, Italië, kruidig, linguine, mediterraans, oregano, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, spaghetti, tagliatelle, tijm, tomatenblokjes, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, zwarte olijven
Eén-pot-pasta met spek en spinazie
Om snel en makkelijk eten op tafel te toveren, is het een fijn idee om maar één pot vuil te maken. Het biedt niet alleen overzicht tijdens het koken, de afwas is nadien ook nog eens minimaal. Dit kindvriendelijke éénpansgerecht combineert eenvoudige klassieker: pasta, spek, spinazie en tomaatjes. Perfect als dagdagelijkse hap!
Tagged With: alledaags, één pot, éénpansgerecht, eenvoudig, efficiënt, gemakkelijk, gerookt spek, kerstomaat, kerstomaatjes, kerstomaten, kids, kindvriendelijk, makkelijk, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pijnboompitjes, pijnboompitten, simpel, slechts één pot, snel, spek, spekblokjes, spekreepjes, spinazie, tomaat, tomaatjes, vlot, voor elke dag, weinig afwas, weinig tijd, zwarte olijven
Scampi’s met broccoli, groene asperges en soja-sesamdressing (Sandra Bekkari)
In dit pittige recept van Sandra Bekkari is bijna al het werk voor de oven, dat geeft je meer tijd om lekker te genieten. Dit recept is dan ook een aanrader wanneer je bezoek hebt. Bovendien is de eenvoudige combinatie van groene asperges, broccoli en scampi onweerstaanbaar lekker. Het pittige sausje met oosterse toetsen maakt het gerecht helemaal compleet.
Tagged With: afslanken, afvallen, asperges, bakplaat, bezoek, broccoli, chili, chilivlokken, dieet, diëten, fris, groene asperges, knoflook, lente, limoen, low carb, mager, makkelijk, oven, ovengerecht, ovenschaal, rijst, sana, Sandra Bekkari, scampi, scampi's, sesamzaadjes, slank, snel klaar, soja, sojasaus, vermageren, vis, weinig werk, zee
Gebraden kip met orzo (Nigella Lawson)
Voor de meest eenvoudige en toch smaakvolle recepten kan je altijd aankloppen bij Nigella Lawson. Deze Britse schrijfster en presentatrice doet het internationaal erg goed mee eerlijke recepten die iedereen kan klaarmaken en regelmatig verrassen. Zo is de uiterst eenvoudige combinatie van gebraden kip met prei, worteltjes en orzo een onwaarschijnlijk schot in de roos. Bovendien moet je maar één port vuilmaken!
Tagged With: chili, citroen, dragon, éénpansgerecht, fijne pasta, gebraden kip, Griekse pasta, kindvriendelijk, kip, knoflook, look, Nigella Lawson, orzo, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, prei, rijstpasta, risoni, stoofpot, stoofpotje, tijm, voor elke dag, voor het hele gezin, wortel, wortelen
Citroenrijst met scampi en ei
Wie van een frisse rijstschotel met oosterse toetsen houdt, moet dit snelle recept geprobeerd hebben. Heerlijk met scampi en een roergebakken eitje!
Tagged With: altijd lekker, Aziatisch, chili, chilivlokken, citroen, citroengras, edamame, edamameboontjes, eenvoudig, ei, eieren, erwten, erwtjes, fris, gebakken rijst, gember, lente-ui, nasi, nasi goreng, Oosters, Orientaals, rijst, rijstgerecht, roerbakken, scampi, sesam, simpel, snel klaar, snelle hap, soja, sojasaus, vis, vlug, voor elke dag, weinig tijd
Worstragout met tagliatelle (Rick Stein)
Italianen hebben een goedbewaard geheim over worsten: je hoeft ze niet altijd als een worst klaar te maken. De Britse tv-kok Rick Stein leerde op zijn reizen dat het gehakt van worsten vaak wat anders is dan het gewone gehakt dat je anders zou kopen. In combinatie met selder, rozemarijn, venkelzaadjes, witte wijn en room maakt hij er in dit recept een heerlijk smaakvolle ragout van die je aangenaam zal verrassen. Ondanks het eenvoudige recept, is de smaak buitengewoon vol en rond.
Tagged With: alledaags, BBC, elke dag, gehakt, goedkoop, italiaans, Italië, kippenbouillon, langzaam koken, mediterraans, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, ragout, Rick Stein, room, rozemarijn, selder, tagliatelle, traag gegaard, venkel, venkelzaadjes, weinig ingrediënten, witte wijn, worst, zwarte peper
Bloemkool pizzaiola
Heb je zin in pizza maar ga je beter voor een gezonder gerecht? Dan is dit vrolijke en verrassende recept ideaal! Bloemkool speelt de hoofdrol, met allerlei ingrediënten die typisch voor een pizza zijn. Bovendien kan je al het werk aan de oven overlaten. Lekker, origineel én gemakkelijk.
Tagged With: basilicum, bloemkool, chili, geen vlees, gemalen kaas, geraspte kaas, italiaans, Italië, kaas, kappertjes, kerstomaten, knoflook, look, met een twist, olijf, olijfolie, olijven, oregano, origineel, oven, ovengerecht, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pecorino, pizza, pizzaiola, pruimtomaten, san marzano, speciaal, tomaat, tomaten, vegetarisch, veggie, verrassend, zwarte olijven
Zeebaars met Siciliaanse saus
Wie graag vis klaarmaakt, weet dat zeebaars een erg dankbare soort is om te gebruiken. Deze populaire vis heeft een volle smaak die heel goed combineert met talloze ingrediënten en keukens. Geen wonder dat het vaak in restaurants op het menu staat. In dit verfijnde recept wordt de vis geflankeerd door een typische Siciliaanse saus met kerstomaatjes.
Tagged With: ansjovis, chili, chique, culinair, italiaans, Italië, kerstomaten, knoflook, look, mediterraans, olijfolie, olijven, peterselie, romantisch, Siciliaans, Sicilië, smaakvol, tomaat, tomaten, valentijn, verfijnd, verzorgd, vis, zee, zeebaars, zuiders, zwarte olijven
Capellini met scampi (Gordon Ramsay)
Capellini is een Italiaanse pastasoort die nog fijner dan spaghetti is. Deze erg fijne slierten, ook liefkozend bekend als 'engelenhaar', lenen zich tot heel elegante bereidingen. Dat weet ook Gordon Ramsay, de Britse chef die niet verlegen is om een straffe uitspraak. Gelukkig kan hij net zo straf koken, de uiterst smakelijke en frisse saus op basis van knoflook, witte wijn, kappertjes, kerstomaatjes en citroen uit dit recept is werkelijk fantastisch bij scampi en pasta.
Tagged With: basilicum, capellini, fijn, Gordon Ramsay, italiaans, Italië, kappertjes, kerstomaat, kerstomaatjes, kerstomaten, knoflook, kruidig, look, mediterraans, pasta, pastaslierten, pittig, saus, scampi, schaaldieren, smaakvol, spaghetti, tomaat, verfijnd, vis, witte wijn, zee, zeevruchten, zuiders





