Recepten - azijn
Steak met peperroomsaus, frietjes en sla (Jeroen Meus)
Voor een rasechte klassieker uit onze eigenste Belgische keuken moet je bij Jeroen Meus zijn. Vlaanderens favoriete tv-kok vertelt je helder hoe je, bijvoorbeeld, een steak voorziet van een pittig, zelfgemaakt, peperroomsausje. Een knapperige salade en verse frieten mogen uiteraard niet ontbreken.
Tags: aardappelen, authentiek, basisrecept, beginner, België, Belgisch, biefstuk, boerenkost, Bourgondisch, bruine fond, cognac, dagelijkse kost, frieten, frietjes, groene peperbolletjes, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, kleinhoofd, kropsla, mosterd, peperroomsaus, room, roomsaus, rund, rundsvlees, salade, steak, vlaams, Vlaanderen, zelfgemaakt, zondag, zondagse kost, zwarte peper
Romeinse kip met geroosterde aardappelen (Jeroen Meus)
Jeroen Meus haalde voor deze snelle stoofpot inspiratie in de eeuwige stad. Hij serveert malse stukken kip in een rijke tomatensaus met paprika en rauwe ham, aangevuld met knapperige aardappelschijfjes en een kruidenslaatje.
Tags: aardappelen, dagelijkse kost, één, geroosterde aardappelen, ham, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, kindvriendelijk, kip, kippenblokjes, kippenbouillon, kippenbouten, kippenkruiden, knoflook, kruidig, laurier, olijfolie, oregano, paprika, Porvençaalse kruiden, puntpaprika, rauwe ham, Rome, Romeins, rozemarijn, tijl, tomaat, tomatenblokjes, tomatensaus, veel smaak, verschillende smaken, zuiders
Chorizo-scampi-prikkers met salsa verde (Jeroen Meus)
Jeroen Meus is van alle culinaire markten thuis. Ook een alledaags, zuiders hapje met een lekkere salsa tovert hij uit zijn koksmuts. Verras je gasten met deze eenvoudige prikkers van scampi, chorizo en mozzarella: heerlijk en toch eenvoudig.
Tags: amuse, aperitief, apero, augurken, azijn, basilicum, bezoek, chorizo, citroen, dagelijkse kost, dip, dipsaus, één, feest, feestelijk, hapje, Harissa, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, knoflook, kruiden, kruidig, look, mediterraans, mosterd, mozzarella, olijfolie, oregano, peterselie, pittig, prikker, salsa, salsa verde, saté, saus, scampi, Spaans, Spanje, starter, surf and turf, tapa, tapas, tv, vis en vlees, voorgerecht, zomers, zon, zonnig, zuiders
Luikse balletjes (Sofie Dumont)
In dit recept vertelt Sofie Dumont hoe zij een typische klassieker uit de Belgische bistro-keuken maakt: gehaktballetjes op Luikse wijze. Dat zijn eerder grote gehaktballen die geserveerd worden in een bruine, ietwat zoete saus. Een fantastische klassieker voor jong en oud.
Tags: ajuinen, België, Belgisch, bistro, bistronomie, boerenkost, bouillon, broodkruim, bruine saus, comfort food, elk seizoen, gehakt, gehaktballen, gemengd gehakt, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, knolselderpuree, Luikse siroop, Luikse stroop, mosterd, peterselie, puree, rundsgehakt, siroop, sofie dumont, ui, varkensgehakt, witloof, witloofsalade
Aardappelsalade met maatjes
Tijdens de zomermaanden kunnen we in België en Nederland genieten van een verfijnde lekkernij: maatjes (Hollandse nieuwe). Deze jonge, vette haringen hebben een uitzonderlijk lekkere smaak waar weinig extra bij hoort. Deze eenvoudige salade met aardappel doet het dan ook perfect als lunch of lichte maaltijd.
Tags: aardappel, aardappelsalade, appel, azijn, België, Belgisch, Benelux, bieslook, bonen, boontjes, dille, gezond, groene bonen, groene kruiden, haring, Hollandse Nieuwe, kappertjes, komkommer, lichte maaltijd, lunch, maatjes, mager, mayonaise, Nederland, Nederlands, peterselie, radijs, radijsjes, rode ui, salade, slaatje, sperziebonen, tuinkruiden, vinaigrette, vis, zee, zure room
Stoofvlees Cross & Blackwell met kroketten en boontjes (Jeroen Meus)
Stoofvlees hoef je heus niet altijd met rundsvlees klaar te maken. In dit rustieke recept kiest Jeroen voor een originele aanpak met varkensvlees en pickles. De kroketjes en boontjes maken dit alledaagse en toch feestelijk gerecht helemaal af. De boontjes kan je overigens koud (met mayonaise) of warm serveren.
Tags: boerenkost, boontjes, Brits, Cross and Blackwell, Crosse and Blackwel, dagelijkse kost, Engeland, Engels, feestelijk, Groot-britannië, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kippenbouillon, kroketjes, kroketten, kruidnagel, laurier, mayonaise, oven, perenstroop, pickles, picklessaus, prinsessenbonen, prinsessenboontjes, slow cooking, sperzieboontjes, stoofvlees, stroop, tijm, traag gegaard, varkensstoofvlees, varkensvlees, zondagse kost
Hachis parmentier met zwarte pens en groene kool (Jeroen Meus)
De typische 'hachis parmentier' uit Frankrijk is een prima gerecht om hartverwarmend en efficiënt te koken op kille dagen. Traditioneel bestaat het gegratineerde gerecht uit een laagje gehakt rundsvlees en een laag puree, al dan niet aangevuld met een laagje groentes of kruiden. Jeroen geeft een echte wintertwist aan deze ovenschotel door voor zwarte pens en savooikool te kiezen.
Tags: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, België, Belgisch, Bourgondisch, broodkruim, chapelure, dagelijkse kost, Frankrijk, Frans, gegratineerd, gehakt, gratin, groene kool, grote groep, gure dagen, hachis parmentier, hartverwarmend, herfst, Jeroen Meus, kille dagen, kindvriendelijk, kool, koud weer, origineel, oven, ovengerecht, ovenschotel, puree, savooi, savooikool, stoemp, variant, Varken, varkensvlees, verrassend, winter, winters, zwarte pens
Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)
Met dit recept presenteert Jeroen een echt Vlaamse klassieker. Het is het soort gerecht dat in heel veel huishoudens op zondag of op feestelijke momenten geserveerd wordt, terwijl het op zich een vrij eenvoudige (maar heel lekkere) bereiding is. De zelfgemaakte saus geeft net dat beetje extra cachet.
Tags: Belgisch, bezoek, boerenkost, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, familie, feest, feestelijk, fond, gebraad, graanmosterd, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, laurier, mosterd, mosterdsaus, Pasen, saus, tijm, typisch, van bij ons, Varken, varkensgebraad, varkensvlees, vlaams, Vlaamse klassieker, Vlaanderen, vleesfond, vleesjus, witte wijn, wortel, wortelen, zondag
Meatloaf
In Amerikaanse televisieseries en films komt het vaak aan bod als het lievelingsgerecht van de hele familie: meatloaf! Wij kennen het uiteraard als een gehaktbroodje, al valt er wel degelijk een verschil te bemerken in bereidingswijze. Zo kiest men aan de overkant van de oceaan vaker voor extra smaakmakers zoals ketchup, bacon en Engelse saus.
Tags: ajuin, alle seizoenen, amerika, amerikaans, bacon, broodkruim, comfort food, ei, eieren, Engels, Engelse saus, familie, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gemengd gehakt, karnemelk, ketchup, kids, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, knoflook, Meatloaf, melk, oven, ovengebakken, past altijd, spek, ui, USA, VSA, Worcestershire sauce, Worcestershiresaus, yoghurt
Koteletten in donker bier (Jeroen Meus)
Wie dol is op stoofvlees zal dit gerecht zeker kunnen appreciëren. Jeroen maakt malse varkenskoteletten klaar met een rijke saus die veel weg heeft van stoofvlees. De gebakken patatjes zorgen voor een knapperig eindresultaat. Authentieke boerenkost!
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, België, Belgisch, bier, boerenkost, bruin bier, bruine fond, bruine saus, dagelijkse kost, donker bier, gebakken aardappelen, gebakken patatjes, gerookt spek, graanmosterd, Jeroen Meus, koken met bier, kotelet, koteletten, laurier, mosterd, spek, stoofvlees, stoverij, ui, uien, Varken, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen
Salade met kip, appel en sesam (Jeroen Meus)
Vlaanderens favoriete tv-kok Jeroen Meus kan heel veelzijdig koken. Naast echte klassiekers uit eigen land, is hij ook niet verlegen om een exotischer gerecht uit te werken. Al wie houdt van lichte maaltijdsalades met verrassende smaken zullen dan ook likkebaarden van dit gerecht. Crunchy, pittig, veel smaak en lekker gezond!
Tags: appel, appelsap, cayenne, dagelijkse kost, exotisch, fris, Jeroen Meus, kip, kipreepjes, komkommer, lichte maaltijd, lunch, maaltijdsalade, pikant, pittig, salade, sesam, sesamolie, sesamzaadjes, sla, slaharten, tahini, tandoori, wereldkeuken, yoghurt, zomer, zomers
Rodekool
Gestoofde rodekool is een traditionele wintergroente in West-Europa. Niet iedereen is fan, wat grotendeels te wijten is aan de vele manieren waarop de groente bereid wordt. Ontdek in dit recept het ideale basisrecept!
Tags: appel, appelen, azijn, België, Belgisch, Duits, Duitsland, gekookt, gestoofd, groenten, groentes, herfst, herfstgroente, koken, kool, kruidnagel, lokaal, Nederland, Nederlands, plaatselijk, rode kool, rode wijn, rodekool, stoven, traditie, traditioneel, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, winter, wintergroente, winters
Stoofvlees met friet (Jeroen Meus)
In eender welke nationale enquête scoort stoofvlees met friet erg hoog wanneer je om het lievelingsgerecht vraagt. Deze door-en-door Belgische klassieker is het allerlekkerst wanneer je alles helemaal zelf klaar maakte. Niemand geschikter dan Jeroen Meus om je bij dat vaderlandslievende proces te begeleiden!
Tags: alledaags, bekend, België, Belgisch, beroemd, bier, cultuur, dagelijkse kost, één, frieten, frietjes, gestoofd, grootmoeders keuken, grootmoeders kost, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, mayonaise, met bier, nationale gerecht, rund, runds, rundsstoverij, rundsvlees, stoverij, traag, traag gegaard, traditie, traditioneel, tv, typisch, vlaams, Vlaanderen
Guacamole (Sergio Herman)
Guacamole is ondertussen een heel populair dipsausje op feestjes over de hele wereld. Er bestaan heel wat recepten om het exotische sausje op basis van avocado te bereiden. Zelfs sterrenchefs zoals Sergio Herman geven er graag hun eigen interpretatie van. Sergio gelooft niet in look, wel in meer frisse toetsen en extra pit om je guacamole te perfectioneren.
Frisse rijstschotel met groene groentjes en grijze garnalen
Op warme dagen is het niet altijd makkelijk om een passend maal klaar te maken. Je hebt niet veel zin om lang in te keuken te puffen en je wil liever een lichte maaltijd? Perfect, dit smakelijke recept met garnaaltjes en frisse groentjes is helemaal wat je zoekt.
Tags: azijn, bleekselder, comfort food, courgette, dille, easy, eenvoudig, fris, garnaaltjes, garnalen, gezond, grijze garnalen, groene groentjes, groene selder, komkommer, licht, lichte maaltijd, mager, makkelijk, noordzee, rijst, rijstschotel, schaaldieren, selder, simpel, vis, warm, zee, zomer, zonnig