In dit recept vertelt Sofie Dumont hoe zij een typische klassieker uit de Belgische bistro-keuken maakt: gehaktballetjes op Luikse wijze. Dat zijn eerder grote gehaktballen die geserveerd worden in een bruine, ietwat zoete saus. Een fantastische klassieker voor jong en oud.
In dit recept vertelt Sofie Dumont hoe zij een typische klassieker uit de Belgische bistro-keuken maakt: gehaktballetjes op Luikse wijze. Dat zijn eerder grote gehaktballen die geserveerd worden in een bruine, ietwat zoete saus. Een fantastische klassieker voor jong en oud.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 25minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
25minuten |
Ingrediënten
- Gehaktballen
- 800 gram gemengd gehakt
- 1 bos krulpeterselie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- 70 gram dikke witte bonen
- 100 ml melk
- 1 ei
- peper en zout
- Luikse saus
- 1 eetlepel boter
- 2 grote uien
- takjes tijm
- blaadjes laurier
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel mosterd
- 1 koffielepel azijn
- 2 eetlepels Luikse siroop
- 500 ml vleesbouillon (kalf of kip)
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Laat het witbrood weken in melk.
- Snipper ondertussen de sjalot en peterselie fijn. Plet of rasp de knoflook.
- Doe het gehakt in een ruime mengkom. Voeg sjalot, peterselie, knoflook het uitgeknepen broodkruim, ei, peper en zout toe.
- Meng het gehakt grondig en rol er ballen van ter grootte van een flinke pingpongbal.
- Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot. Bak de gehaktballen rondom mooi aan (werk eventueel in delen).
- Snipper ondertussen de uien in halve ringen.
- Schep de gehaktballen uit de stoofpot en zet opzij.
- Fruit de uien in dezelfde stoofpot tot ze beginnen te bruinen. Voeg indien nodig een beetje verse boter toe.
- Voeg de bloem toe, roer goed om en laat even aanbakken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
- Blus met de bouillon en roer alle aanbaksels goed los. Voeg daarna mosterd, azijn, siroop, tijm en laurier toe.
- Laat even inkoken. Voeg dan de gehaktballen weer toe en laat nog een tiental minuten zachtjes sudderen.
- Serveer met puree en een knapperige salade. Smakelijk!
Notities
Kan je niet goed beslissen wat betreft de bijgerechten? Sofie maakt het liefst een smeuïge knolselderpuree en een frisse witloofsalade bij de balletjes.
Deel dit Recept
Speak Your Mind