Recepten - boter
Kalflapjes in saltimbocca-stijl (Piet Huysentruyt)
Saltimbocca is een typisch Italiaans gerecht: een kalfslapje verpakt met rauwe ham, enkele blaadjes salie en eventueel wat mozzarella. Ook Piet Huysentruyt is dol op deze klassieker. In dit gerecht geeft hij er een bescheiden Belgische draai aan door met spek en peterselie te werken.
Tagged With: Belgisch, Belgische variant, gerookt spek, italiaans, Italiaanse kruiden, Italië, kalf, kalfslapjes, kalfsvlees, knoflook, kruidig, mediterraans, mozzarella, olijfolie, pasta, peterselie, Piet Huysentruyt, rozemarijn, runderbouillon, rundsbouillon, Saltimbocca, sos piet, spek, spekreepjes, tagliatelle, zon, zonnig, zuiders
Pasta met knolseldersaus en gehakt
Knolselder is een typisch ingrediënt in winterse gerechten. Stoofpotjes, soepen, bij wild,... Nochtans is de typische groente van bij ons veelzijdiger dan je denkt. Ontdek ik dit gerecht een verrassende pastabereiding met gehakt, heel wat groentjes en bovenal een saus op basis van kaas en knolselder!
Tagged With: België, Belgisch, comfort food, courgette, emmental, Emmentaler, erwtjes, gehakt, gemalen kaas, gemengd gehakt, gevarieerd, gezonde variant, gezonder, groentesaus, Gruyère, kindvriendelijk, knoflook, knolselder, laurier, look, melk, Nederland, Nederlands, oregano, origineel, pasta, peterselie, rucola, rund, rundsvlees, selder, selderie, selderij, ui, Varken, varkensvlees, veel variatie, verrassend, witte wijn
Pangasius met groentepuree (Colruyt)
Nu en dan hoef je het niet ver te zoeken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een gouden klassieker die bijna altijd past: vis met puree! Het receptenteam van Colruyt kiest in dit recept voor een democratische pangasiusfilet, wortelpuree met erwtjes en een verfijnd dillesausje.
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, aardappelstoemp, alledaags, België, Belgisch, Colruyt, dille, doordeweeks, erwten, erwtjes, groentepuree, kids, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, nootmuskaat, Pangasius, pangasiusfilet, puree, stoemp, tijm, vis, visfilet, wortelen, zee
Varkenshaasje met ratatouille en rozemarijnpatatjes
Een malse varkenshaas is met recht en rede een favoriet stukje vlees van bij ons. De zachte smaak en sappige textuur past bij talloze ingrediënten en kookstijlen. Dit recept kiest resoluut voor de mediterraanse aanpak met een kruidige ratatouille en krokant gebakken rozemarijnpatatjes. Heerlijk alledaags en toch feestelijk smullen!
Tagged With: aubergine, chili, chilipeper pittig, courgette, Frankrijk, Frans, gebakken aardappel, gebakken patatjes, groene kruiden, groentesaus, herbes des provence, kruidig, mediterraans, middellandse zee, paprika, patatjes, provençaals, Provençaalse wijze, provence, ratatouille, rozemarijn, tijm, tomaat, tomatensaus, Varken, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, wortel, zomer, zomers, zuiders, zwarte olijven
Kippenreepjes in mosterdroomsaus
Liefhebbers van een verfijnd gerecht met een Franse toets zullen hiervan smullen. De malse kippenreepjes uit dit recept combineren uitstekend met het smeuïge mosterdroomsausje en champignons. Heerlijk aan te vullen met bijgerechten naar wens!
Tagged With: aardappelen, ajuin, Bourgondië, Bourgondisch, champignons, Frankrijk, Frans, frieten, honing, kip, kipfilet, kippenreepjes, knoflook, krokante salade, mosterd, mosterdroomsaus, pasta, pijnboompitjes, pijnboompitten, romig, room, roomsaus, salade, sla, ui
Krokant schelvishaasje met tartaarsaus (Wout Bru)
Sterrenchef Wout Bru kiest in dit recept voor eenvoud. Het is het soort gerecht dat hij graag voor zichzelf maakt: niet al te moeilijk, met verfijnde producten en geweldig smaakvol. Het krokante schelvishaasje is verfijnd en toch alledaags, wat perfect past bij een zelfgemaakt tartaarsausje.
Tagged With: alledaags, augurk, augurkjes, dragon, fish and chips, gebakken krieltjes, gebakken vis, gepaneerd, kaas, kappertjes, korst, krielaardappelen, krieltjes, mayonaise, noordzee, origineel, paneren, parmezaanse kaas, schelvis, schelvishaasje, tartaar, tartaarsaus, veldsla, vis, visfilet, witte vis, Wout Bru, zee
Pasta met gehakt, champignons en parmezaan (Jeroen Meus)
Met deze alledaagse pastabereiding bewijst Jeroen Meus eens te meer dat dit niet noodzakelijk in een banaal gerecht moet resulteren. Dit recept maak je in geen tijd klaar en bevat eenvoudige, betaalbare ingrediënten die toch heerlijk samenkomen. Enkel het lepeltje truffelpasta maakt dit gerecht tot een verdoken feestmaal!
Tagged With: cayenne, cayennepeper, champignon, champignons, comfort food, dagelijkse kost, één, gehakt, gemengd gehakt, grotchampignons, Jeroen Meus, kalf, kids, kindvriendelijk, kruiden, kruidig, linguine, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, rozemarijn, rucola, rund, salie, spaghetti, truffel, truffelpasta, Varken, venkelzaad, voor elke dag, zuiders
Normandische kip (Piet Huysentruyt)
Het culinaire erfgoed van Normandië heeft erg veel met appels te maken. Het is een typisch streekproduct dat in talloze bereidingen verwerkt wordt. Dit recept van Piet Huysentruyt doet dat idee alle eer aan: heerlijk sappige kip met een saus op basis van cider en calvados met lekkere stukjes appel.
Tagged With: appel, appelcider, appelen, appels, Calvados, champignon, champignons, cider, Frankrijk, Frans, gestoofd, jonagold, kip, kippenbouillon, Noord-Frankrijk, Normandië, Piet Huysentruyt, room, roux, stoofpotje, stoven
Kasslerrib met zuurkool
Kassler is een typische vleesbereiding uit Duitsland. Het betreft varkensvlees dat gepekeld en licht gerookt wordt. Het is een populaire (maar democratische) delicatesse omdat het vlees erg mals, bijzonder smaakvol en betaalbaar is. In combinatie met zuurkool levert dat een op-en-top Duits gerecht op voor elke dag.
Tagged With: aardappelen, Duits, Duitsland, gepekeld, gerook, kasseler, kasselerrib, kassler, pekelen, ribstuk, rookvlees, Varken, varkensvlees, wijazijn, witte kool, zure kool, zuurkool
Boerenkoolstamppot met spek en preiroom
De basis van dit gerecht is typisch voor Nederlands: een stamppot! Het concept is kinderlijk eenvoudig: aardappelen met een groente aanstoven en grof pureren. Boerenkool is een populaire keuze in dit soort democratische gerechten: lekker, goedkoop en gezond! Aangevuld met knapperige spekjes en een romig preisausje wordt dit een alledaags maar overheerlijk gerecht!
Tagged With: aardappelen, basisrecept, boerenkool, boerenkost, eenvoudig, graanmosterd, groene kool, grootmoeders keuken, Holland, kindvriendelijk, klassiek, kool, loskokende aardappelen, mosterd, Nederland, Nederlands, prei, preiroom, puree, romig, room, roomsaus, spek, spekjes, spekreepjes, stamppot, stoemp, stoofpot, stoven, voor elke dag
Ardeense varkenshaas met aardpeerpuree en champignons
De malse en licht gerookte smaak van een Ardeense varkenshaas laat zich uitmuntend combineren met de notige smaak van aardpeer. Deze vergeten groente is fantastisch in een aardappelpuree. Gecombineerd met opgebakken champignons levert dit een verfijnd en zelfs ietwat feestelijk gerecht op dat je weinig moeite kost.
Tagged With: aardappelpuree, aardpeer, aardpeerpuree, aardperen, alledaags, Ardeens, Ardeense varkenshaas, België, Belgisch, boerenkost, Bourgondisch, champignons, feestelijk, grootmoeders keuken, paddenstoelen, peterselie, puree, rijkelijk, smaakvol, stoemp, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, vlees, zondagse kost
Boomstammetjes met wintergroenten
Fanaten van seizoensgroenten zullen smikkelen van dit alledaags recept. Door met groentjes te werken die in seizoen zijn, werk je gegarandeerd met kwaliteitsproducten en is het makkelijker budgetteren. Een eenvoudig boomstammetje en een lekje mosterd is alles wat je nog nodig hebt voor dit snelle recept.
Tagged With: aardappelblokjes, aardappelen, alledaags, Belgisch, boomstammetjes, eenvoudig, grootmoeders keuken, herfst, knolselder, mosterd, peterselie, plaatselijk, seizoensgebonden, snel klaar, spruiten, spruitjes, van bij ons, veel groentjes, verschillende groentes, voor elke dag, weinig tijd, winter, wintergroenten, wintergroentes, wintergroentjes, wortel, wortelen
Ovenschotel met zalm en broccolistoemp (Jeroen Meus)
Volgens Jeroen Meus is dit recept perfect om kinderen vis te leren eten. De smeuïge ovenschotel bestaat uit drie lekkere en eenvoudige laagjes: broccolipuree, stukjes zalm in een sausje en een krokant kaaskorstje. Ideale comfort food voor alle leeftijden.
Tagged With: aardappelen, broccoli, broccolipuree, broccolistoemp, comfort food, dagelijkse kost, één, gegratineerd, gratin, gratineren, Jeroen Meus, kaas, kaaskorst, kids, kinderen, kindvriendelijk, loskokende aardappelen, oven, ovenschotel, puree, roux, saus, vis, voor alle leeftijden, voor elke dag, witte ijn, zalm
Ossenhaas met spek, honing en knoflook (slowcooker)
De ossenhaas is één van de meest verfijnde stukjes rundsvlees. Beginnende koks zijn dan ook wel eens een beetje zenuwachtig wanneer ze hiermee aan de slag gaan, het zou immers zonde zijn om het vlees te ver te laten garen waardoor het taai wordt. Een eenvoudige oplossing: gebruik een slowcooker! Het spekjasje zorgt er bovendien voor dat het vlees extra mals blijft. De saus op basis van honing, knoflook en venkel zorgt tot voor een perfecte smaak én glans.
Tagged With: chique, crockpot, feestelijk, fijnproever, gerookt spek, glace, honing, kerst, kerstmis, knoflook, look, ontbijtspek, ossenhaas, rund, rundsvlees, slow cooker, slowcooker, spek, tijm, traag garen, traag gegaard, venkel, zondag, zondagse kost
Couscous met halloumi
Couscous is een tof ingrediënt om wat meer afwisseling in je weekmenu te brengen. Zowel de smaak als textuur geven een originele toets aan talloze bereidingen. Wil je het echter eenvoudig houden, is dit recept perfect. Met enkele typische mediterrane ingrediënten, zoals halloumi en ras-el-hanout, stoom je een gezond, vegetarisch gerecht klaar dat op elk moment van de week past.
Tagged With: arabisch, bieslook, couscous, gegrilde kaas, gezond, grillkaas, groenten, groentjes, halloumi, halloumikaas, kikkererwten, knoflook, koriander, kruiden, Marokkaans, Marokko, mediterraans, middellandse zee, paprika, peterselie, ras el hanout, rode paprika, simpel, sjalot, sjalotten, vegetarisch, veggie, witte wijn, wortel, wortelen, zomer, zomers, zonnig





