Recepten - Hoofdgerecht
Varkenshaas met champignonpesto
Een sappig varkenshaasje mag niet ontbreken in het lijstje 'klassiekers die regelmatig op het menu mogen staan'. Je kan werkelijk alle kanten op met dit mager stuk vlees, zeker als je het vult. In dit recept kiezen we voor een zuiderse toets met een pesto op basis van champignons en romige linguine.
Tagged With: alledaags, basilicum, champignon, champignons, erwtjes, gevuld, gevuld vlees, knoflook, kruidenkaas, linguine, look, met een twist, origineel, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pasta pesto, pesto, pijnboompitjes, pijnboompitten, romig, room, smeuïg, Varken, varkenshaas, varkensvlees, verrassend, voor elke dag
Varkenswangen in jagersaus (Jeroen Meus)
Fijnproevers weten dat niet de haas maar de wangetjes het allerlekkerste stukje varkensvlees zijn. De met vet dooraderde stukjes vlees worden botermals als je ze langzaam laat garen. Jeroen Meus maakt er in dit recept een waar festijn van door ze klaar te maken in een jagersaus met spekjes en champignons. Genieten maar!
Tagged With: België, Belgisch, Bourgondisch, champignon, champignons, dagelijkse kost, één, feest, feestelijk, frieten, gerookt spek, grootmoeders keuken, herfst, jager, jagersaus, jeneverbes, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, kroketjes, kroketten, kruidig, kruidnagel, langzaam, laurier, luxe, Marsala, met salade, mosterd, rode wijn, royaal, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, tijm, traag, traag gegaard, tv, typisch, Varken, varkensvlees, varkenswangen, varkenswangetjes, winter, witloof, witloofsalade, witloofslaatje, zondag
Turkse pizza met halloumi en courgette
Hoewel we pizza's automatisch associëren met Italië, komt het gerecht ook voor in andere delen van de wereld. Een traditionele Turkse pizza heet İçli Pide, heeft een ovale vorm en bestaat in talloze varianten. In dit recept ontdek je een pittige mediterraanse variant met courgette en halloumi.
Tagged With: basilicum, chili, comfort food, courgette, deeg, fast food, fusion, geen vlees, gratineren, halloumi, İçli Pide, Italië, kaas, kerstomaten, mozzarella, oregano, oven, ovengebakken, pikant, pittig, pizza, snack, snelle hap, tijm, tomaten, Turkije, Turks, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, werelds
Waterzooi van pladijs met venkel (Colruyt)
Een ietwat vergeten klassieker uit onze streken is waterzooi. Het idee is simpel en lekker veelzijdig: een ingedikte soep waar alle denkbare ingrediënten aan toegevoegd kunnen worden. De ultieme klassieker uit Gent wordt met kip bereid, maar je kan dus evengoed met vis aan de slag. Precies wat het kookteam van Colruyt in dit voedzame gerecht doet.
Tagged With: aardappel, aardappelen, alle seizoenen, authentiek, België, Belgisch, bleekselder, bloem, boter, éénpansgerecht, ingebonden, ingedikt, noordzee, peterselie, pladijs, pladijsfilet, romig, room, roux, selder, soep, typsich, variant, venkel, vis, visbouillon, visfond, vlaams, Vlaanderen, waterzooi, witte selder, wortel, wortelen
Zweedse gehaktballetjes
Meubelgigant Ikea maakte dit lekkere gerecht uit Zweden wereldberoemd. Köttbullar betekent letterlijk vleesballen, en kan je op allerlei manieren klaarmaken. Toch zijn er enkele voorwaarden, zo heeft het vlees een kenmerkende smaak door het gebruik van piment en hoort er een smeuïg sausje bij en een flinke schep puree. Met dit recept kan ook jij zonder moeite genieten van deze lekkernij!
Tagged With: alledaags, budget, comfort food, eenvoudig, Engelse saus, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, goedkoop, IKEA, kids, kindvriendelijk, köttbullar, mosterd, peterselie, piment, puree, roomsaus, roux, rundsbouillon, rundsgehakt, saus, simpel, stoemp, varkensgehakt, vleessaus, Worcestershiresaus, Zweden, Zweeds
Courgetti met paprikasaus en halloumi (Sandra Bekkari)
In dit vegetarische recept presenteert Sandra Bekkari haar unieke manier om een ultra-gezonde spaghetti bolognese klaar te maken. Het is een geweldige manier om veel meer groentes op tafel te toveren, low-carb te eten en toch niet in te boeten aan smaak. Met courgette, geroosterde paprika, tomaatjes en halloumi zorgt Sandra voor een gezonde smaakexplosie!
Tagged With: basilicum, bolognese, courgette, courgetti, dieet, diëten, geen pasta, gegrilde kaas, geroosterde paprika, gezond, glutenvrij, grilkaas, halloumi, italiaans, kaas, kerstomaten, knoflook, kruidig, look, low carb, mager, mediterraans, origineel, paprika's, paprikasaus, Provençaalse kruiden, rode paprika, rode ui, Sandra Bekkari, spaghetti, tomaten, trostomaatjes, variant, vegetarisch, veggie, vermageren, verrassend
Gebakken rijst met scampi (Piet Huysentruyt)
Wokken is een topidee wanneer je weinig tijd hebt en toch een volledige maaltijd wil klaarmaken. Door alles snel op hoog vuur te roerbakken, blijft er veel smaak en structuur intact. Het is een bereidingswijze waar je werkelijk alle kanten mee op kan, al houdt Piet Huysentruyt het graag simpel in dit oosters getinte recept.
Tagged With: Aziatisch, beginner, eieren, gebakken rijst, gekookte rijst, lenteui, makkelijk, Oosters, Orientaals, paprika, peulen, peultjes, Piet Huysentruyt, pijpajuin, rijst, rode paprika, roerbakken, scampi, scampi's, snel klaar, soja, sojascheuten, vlug, weinig tijd, wok, wokken
Griekse ovenschotel met gehakt en aubergine (Colruyt)
Een lekkere ovenschotel is ideaal om voor een grotere groep te koken. Bovendien kan je het meeste werk op voorhand doen. Dit recept van Colruyt bevat flink wat Griekse invloeden zoals feta en aubergine, waardoor je flink wat variatie in je weekmenu kan brengen!
Tagged With: aubergine, België, Belgisch, comfort food, courgette, feta, gegratineerd, gehakt, gemengd gehakt, gesmolten kaas, gratineren, Griekenland, grieks, Griekse pasta, groentebouillon, grote groep, Italiaanse kruiden, kaas, kalf, kerstomaat, kerstomaten, kerstomatensalsa, knoflook, kruidig, look, op voorhand, orzo, oven, ovengerecht, ovenschaal, ovenschotel, pasta, rund, tomaten, Varken
Schelvis met geplette aardappel en gestoofde prei (Jeroen Meus)
Jeroen Meus is in Vlaanderen beroemd geworden met recepten die je écht als dagelijkse kost kan omschrijven. Geen ellenlange lijst ingrediënten of ingewikkelde bereidingen, gewone kost die toch verrassend en bovenal lekker is. Liefhebbers van een stukje vis zullen dan ook genieten van dit snelle recept met prei, geplette patatjes en friszure accenten.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, één, geplette aardappel, gewoon, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kappertjes, karnemelk, klassiek, prei, puree, schelvis, schelvisfilet, schelvishaasje, simpel, snel, snel en simpel, stoemp, tv, van bij ons, vis, vlaams, Vlaanderen, vlot, voor elke dag
Panissa rijst (Jamie Oliver)
Panissa is een onbekende (en onbeminde) Italiaanse broertje van de alom gekende klassieker uit Spanje: Paella. Het gerecht is wat rustieker maar heeft wel dezelfde basis wat de bereiding betreft: rijst langzaam laten garen in bouillon. Panissa wordt bovendien als een vollediger gerecht beschouwd omdat je er vrijwel alles in kwijt kan. Jamie Oliver leerde het recept het een echte Italiaanse mama, ontdek hieronder hoe je dit comfortabele eenpansgerecht met pancetta, witte bonen, tomaten en rode wijn klaarmaakt.
Tagged With: arborio, bonen, borlotti, bouillon, comfort food, comfy, éénpansgerecht, italiaans, Italië, Jamie Oliver, mediterraans, Paella, pancetta, Panissa, peterselie, pruimtomaten, rijst, risotto, rode wijn, rozemarijn, salami, selder, tomaten, ui, vleesbouillon, witte bonen
Gebakken schelvis met boterboontjes (Colruyt)
Voor een lekker doordeweeks gerecht en je bij het receptenteam van Colruyt altijd aan het juiste adres. Niks leuker dan een eenvoudig recept met niet al te veel ingrediënten dat toch verrast en gewoon lekker is. Naast een mals stukje vis met een fris-zure puree scoort dit recept met de leuke combinatie van boterboontjes en asperges.
Tagged With: alledaags, asperges, België, Belgisch, bieslook, bonen, boontjes, boterbonen, boterboontjes, eenvoudig, elke dag, fris, gewoon, groene aspergepunten, groene asperges, groene kruiden, grootmoeders keuken, karnemelk, lente-ui, lente-uitjes, noordzee, puree, schelvis, schelvisfilet, schelvishaasje, stoemp, van bij ons, vis
Mosselen op Thaise wijze
Hoewel 'mosselen natuur' met voorsprong de meest gekozen bereidingswijze is, zijn de smaakvolle weekdieren op talloze manieren klaar te maken. In dit originele recept wordt gewerkt met typische smaakmakers die je in Thaise gerechten zou verwachten, zoals koriander, chili en kokos. Het proberen waard!
Tagged With: chili, chilipeper, citroengras, droge witte wijn, gember, groene curry, kokos, kokosmelk, kokosroom, koriander, limoen, mosselen, origineel, pittig, rode chili, romig, selder, Thailand, Thais, ui, verrassend, weekdier, weekdieren, wereldkeuken, witte selder, witte wijn, zee, Zeeuwse mosselen, zeevrucht, zeevruchten
Kip in jagersaus (Piet Huysentruyt)
Met deze meesterlijke klassieker kan je het hele jaar door groot en klein plezieren. De basis voor een geslaagde jagersaus? Die legt Piet Huysentruyt je uit in dit Bourgondische recept!
Varkenskoteletten met witte bonen in tomatensaus (Jeroen Meus)
Varkenskoteletjes zijn een gevestige waarde in heel wat Belgische en Nederlandse huishoudens. Toch hebben sommigen er een beetje een afkeer van omdat het vaak taai geserveerd wordt. Net om die groep te overtuigen bedacht Jeroen Meus dit recept boordevol groentjes. Door het vlees rustig te laten smoren in de saus mag je zeker zijn van een botermals resultaat!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bonen, dagelijkse kost, één, gesmoord vlees, Jeroen Meus, kindvriendelijk, kotelet, koteletten, kruidig, laurier, mediterraans, pasta, peterselie, polenta, rozemarijn, salie, sambal, selder, smoren, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, tomatenstukjes, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees, voor elke dag, witte bonen, wortel, wortelen
Courgette carbonara
Een authentieke spaghetti carbonara kan je niet echt gezond noemen. Deze pastabereiding zou dan ook bedacht geweest zijn door arbeiders die een snelle en bovenal stevige hap nodig hadden. Dit recept lost dat probleem grotendeels op door de smeuïge pasta in gegrilde courgettes te serveren. Origineel, mooi op je bord en niet moeilijk!
Tagged With: carbonara, courgette, eieren, gegrilde groenten, gerookt spek, gezonde variant, italiaans, Italië, kaas, klassiek, klassieker, knoflook, mediterraans, met een twist, olijfolie, oven, pancetta, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, pecorino, peper, peterselie, room, snel klaar, spaghetti, spek, variant, volkoren spaghetti, zwarte peper





