Recepten - Vlees - Varken
Varkensgebraad met erwten en wortelen (Jeroen Meus)
Met dit recept presenteert Jeroen een echt Vlaamse klassieker. Het is het soort gerecht dat in heel veel huishoudens op zondag of op feestelijke momenten geserveerd wordt, terwijl het op zich een vrij eenvoudige (maar heel lekkere) bereiding is. De zelfgemaakte saus geeft net dat beetje extra cachet.
Tagged With: Belgisch, bezoek, boerenkost, dagelijkse kost, erwten, erwtjes, familie, feest, feestelijk, fond, gebraad, graanmosterd, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kerstmis, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, laurier, mosterd, mosterdsaus, Pasen, saus, tijm, typisch, van bij ons, Varken, varkensgebraad, varkensvlees, vlaams, Vlaamse klassieker, Vlaanderen, vleesfond, vleesjus, witte wijn, wortel, wortelen, zondag
Gegratineerde gehaktballen in tomatensaus
Dit Italiaans getint recept is er eentje om goed te bewaren. Het bevat immers alles waar groot en klein van zullen smullen: heerlijke gehaktballen in een kruidige tomatensaus met een gegrild korstje van mozzarella. Met pasta of brood er bij wordt dit een zalig festijn!
Tagged With: alle seizoenen, basilicum, chili, favoriet, gegartineerd, gehakt, gehaktbal, gehaktballen, gehaktballetjes, gratin, grote groep, italiaans, Italië, kalf, kids, kindvriendelijk, klassieker, knoflook, lievelingsgerecht, look, mediterraans, met kinderen, mozzarella, olijfolie, oregano, oven, ovenschool, ovenschotel, rund, sjalot, tomaat, tomatenconcentraat, tomatenpassata, tomatensaus, tomatenstukjes, Varken, voor klein en groot
Savooistoemp met spekjes
Tijdens de kille herfst- en wintermaanden is een simpele groentepuree altijd een veilige keuze. Het vraagt weinig werk, je kan eindeloos variëren en het is erg handig om extra groentjes in de allerkleinste eters te krijgen! Ontdek hieronder een fraai voorbeeld van authentieke boerenkost met savooi en spek.
Tagged With: aardappelen, alledaags, Belgisch, boerenkost, eenvoudig, gerookt spek, gewoon, groene kool, groentepuree, groentestoemp, grootmoeders keuken, kinderen, kinderen eten mee, kindvriendelijk, klassiek, laurier, mosterd, pickles, plaatselijk, puree, savooi, savooikool, savooipuree, savooistoemp, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoemp, typisch, van bij ons, vlaams, Vlaamse kost
Linguine met scampi’s en chorizo (Colruyt)
Vis en vlees is een succesvolle combinatie die we niet zo vaak benutten. Met het juiste recept in de hand kan je er nochtans heel volle en rijke gerechten mee bereiden. Zoek het evenmin te ver, zo gaat het receptenteam van Colruyt voor de makkelijke maar zeer geslaagde combinatie van scampi en chorizo in dit recept. Deze heerlijke pasta met een Spaans accentje is bovendien in een handomdraai klaar!
Worst met savooikool in kaassaus (Jeroen Meus)
Voor die authentieke recepten uit grootmoeders keuken ben je aan het juiste adres bij Jeroen Meus. Hij weet als geen ander hoe je die stevige en pure gerechten moet klaarmaken. In dit recept gaat hij aan de slag met een ietwat vergeten wintergroente: savooikool. Deze gezonde groente is nochtans vol van smaak en smaakt heerlijk met een kaassausje, een flinke worst en eenvoudige gekookte patatjes.
Tagged With: aardappelen, alledaags, authentiek, boerenkost, boerenworst, dagelijkse kost, één, eenvoudig, gehakt, gekookte aardappelen, gemalen kaas, gemengd gehakt, gewoon, groene kool, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, klassiek, kolen, kool, savooi, savooikool, stevig, typisch, van bij ons, vergeten groente, vergeten groentes, winter, wintergroente, winters, worst
Pasta met prei en spek
Niks mis met nu en dan een gouden klassieker op het menu te zetten. Sommige gerechten zijn immers snel klaar en lekker smaakvol. Zo is de combinatie pasta - spek - prei - room een waar dreamteam waar je regelmatig op kan terugvullen. Ontdek hieronder een eenvoudig basisrecept waar je niks verkeerd mee kan doen.
Tagged With: basis, basisrecept, beginner, comfort food, dagelijks, gerookt spek, kids, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, pasta, peterselie, prei, preiringen, romig, room, roomsaus, snel en makkelijk, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, voor elke dag, voor iedereen
Kikkererwtenstoofpotje met varkensblokjes
Om veel groentjes te verwerken is een stoofpotje ideaal. Dit eenvoudige stoofpotje met Mediterrane invloeden is rijk aan smaak en is toch erg eenvoudig om klaar te maken. De sappige varkensblokjes maken het helemaal af, al kan je ze gerust achterwege laten indien je liever vegetarisch kookt.
Tagged With: alle seizoenen, comfort food, courgette, éénpansgerecht, gemakkelijke recepten, groentes, kikkererwten, knoflook, komijn, makkelijk, mediterraans, paprika, paprikapoeder, simpel, stoofpotje, stoven, stoverij, tomaten, tomatenblokjes, ui, Varken, varkensblokjes, varkenslapjes, varkensvlees, veel groentjes, vegetarisch, veggie, voor elke dag
Worstragout met tagliatelle (Rick Stein)
Italianen hebben een goedbewaard geheim over worsten: je hoeft ze niet altijd als een worst klaar te maken. De Britse tv-kok Rick Stein leerde op zijn reizen dat het gehakt van worsten vaak wat anders is dan het gewone gehakt dat je anders zou kopen. In combinatie met selder, rozemarijn, venkelzaadjes, witte wijn en room maakt hij er in dit recept een heerlijk smaakvolle ragout van die je aangenaam zal verrassen. Ondanks het eenvoudige recept, is de smaak buitengewoon vol en rond.
Tagged With: alledaags, BBC, elke dag, gehakt, goedkoop, italiaans, Italië, kippenbouillon, langzaam koken, mediterraans, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, ragout, Rick Stein, room, rozemarijn, selder, tagliatelle, traag gegaard, venkel, venkelzaadjes, weinig ingrediënten, witte wijn, worst, zwarte peper
Mediterraanse stoemp met worst
Soms kan het geen kwaad om voluit de kinderkaart te trekken wanneer je kookt. Dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je ongezond kookt, wel dat het in de eerste plaats simpel en smakelijk is. De zomerse puree uit dit recept is dan ook lekker én gezond, heerlijk met een worstje.
Tagged With: aardappelen, alle seizoen, broccoli, chipolata, halfgedroogde kerstomaatjes, halfgedroogde tomaatjes, kerstomaatjes, kids, kinderen, kindvriendelijk, kippenchipolata, kippenworst, mediterraans, Provençaalse kruiden, puree, rozemarijn, simpel en gewoon, snel klaar, stoemp, tijm, tomaat, tomaatjes, worst, worsten, worstjes, zomers, zuiders
Eiersalade met spek
Door deze eenvoudige salade zelf te maken kan je flink besparen én een veel lekkerder resultaat op je boterham smeren.
Tagged With: beginner, brood, broodbeleg, charcuterie, ei, eieren, eiersalade, gerookt spek, kervel, lunch, makkelijk, mayonaise, peterselie, salade, spek, spekblokjes, spekjes, voor elke dag, zelfgemaakt
Gehaktbrood met zwarte pens en appelmoes (Jeroen Meus)
De lekkerste recepten zijn niet noodzakelijk de meest verfijnde. Met dit toffe recept bewijst Jeroen Meus je zelfs van het tegendeel: met eenvoudige en typische ingrediënten van bij ons maakt hij een comfortabel gerecht waar je op een koude dag naar snakt. Vooral de toevoeging van stukjes zwarte pens aan het gehaktbrood is briljant!
Tagged With: aardappel, alledaags, appel, appelmoes, appels, Belgisch, boerenkost, boter, broodkruim, dagelijkse kost, gebakken aardappel, gebakken aardappelen, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gewoon, grootmoeders keuken, herfst, Jeroen Meus, oven, pens, pensen, simpel, vlaams, voor elke dag, winter, zwarte pens, zwarte pensen
Meatloaf
In Amerikaanse televisieseries en films komt het vaak aan bod als het lievelingsgerecht van de hele familie: meatloaf! Wij kennen het uiteraard als een gehaktbroodje, al valt er wel degelijk een verschil te bemerken in bereidingswijze. Zo kiest men aan de overkant van de oceaan vaker voor extra smaakmakers zoals ketchup, bacon en Engelse saus.
Tagged With: ajuin, alle seizoenen, amerika, amerikaans, bacon, broodkruim, comfort food, ei, eieren, Engels, Engelse saus, familie, gehakt, gehaktbrood, gehaktbroodje, gemengd gehakt, karnemelk, ketchup, kids, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, knoflook, Meatloaf, melk, oven, ovengebakken, past altijd, spek, ui, USA, VSA, Worcestershire sauce, Worcestershiresaus, yoghurt
Gekarameliseerd witloof met serranoham (Ottolenghi)
Dit verrassende gerecht van Yotam Ottolenghi brengt allerlei smaken samen waarvan je misschien zelfs dacht dat ze nooit zouden passen. De gekarameliseerde witloofstronkjes worden naar een nieuwe dimensie gehesen met een smeuïge crumble en een plakje serranoham. Verrassend, eenvoudig en lekker als voor- of hoofdgerecht!
Tagged With: broodkruim, chapelure, crumble, gekarameliseerd, hoofdgerecht, karameliseren, karamelliseren, olijfolie, Ottolenghi, panko, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, room, serrano, serranoham, slagroom, tijm, verrassend, voorgerecht, witlof, witloof, Yotam Ottolenghi, zuurdesem
Kalfsgebraad met jagerssaus (Jeroen Meus)
Jeroen Meus garandeert je een uitzonderlijk geslaagd feest met deze klassieker: een heerlijk sappig kalfsgebraad met een royale jagerssaus. Perfect om jong en oud te laten genieten tijdens de feestdagen.
Tagged With: bruine fond, champignons, dagelijkse kost, één, feestdagen, feestelijk, gebraad, gerookt spek, grootmoeders keuken, grote groep, jagerssaus, Jeroen Meus, kalf, kalfs, kalfsvlees, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, rode wijn, rozemarijn, rund, rundsvlees, speciaal, spek, spekjes, tijm, traditioneel, zondagse kost
Gelakt spek met puree (Piet Huysentruyt)
In dit leuke recept van Piet Huysentruyt staat een volle en rijkelijke smaakbeleving centraal. Door spek van een glinsterend laagje propvol smaak te voorzien, til je het zonder moeite op naar een hoger niveau. Ook leuk aan dit recept: met puree is het een heerlijk wintergerecht, tussen een broodje is het spek een topper op de barbecue!
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, alle seizoenen, anijs, azijn, barbecue, bbq, buikspek, comfort food, gelakt spek, honing, jeneverbessen, kaneel, kindvriendelijk, koriander, korianderzaad, marinade, oven, peper, Piet Huysentruyt, puree, rozemarijn, snel, snelle hap, spek, stoemp, Varken, varkensvlees, vlees lakken, voor elke dag