Recepten - zomer
Pasta met geroosterde aubergine en tahini (Ottolengi)
Wie houdt van een vegetarisch gerecht dat barstensvol smaak zit, moet deze rokerige pasta van Yotam Ottolenghi een keer proberen. Door de aubergines te roosteren creëer je een explosie aan smaken die zich fantastisch laat combineren met tahini. Het resultaat is een eenvoudige maar verfijnde pasta die zomer en zon uitstraalt.
Tagged With: aubergine, chili, citroen, geen vlees, gegrilld, gerookt, geroosterd, grillen, knoflook, mediterraans, Ottolenghi, pasta, peterselie, rokerig, roosteren, spicy, tahini, tomaat, tomaten, tomatenpasta, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, voor elke dag, wereldkeuken, Yotam Ottolenghi, zomer, zomers, zon, zonnig, zuiders
Linguine met scampi, venkel en kerstomaat (Jeroen Meus)
Jeroen omschrijft dit smakelijke pastarecept als heel gewoon en toch een beetje feestelijk. De combinatie van scampi, venkel, kerstomaatjes en chili is immers een 'match made in heaven' waar je helemaal dol op zal zijn!
Tagged With: chili, chilipeper, citroen, dagelijkse kost, italiaans, Italië, Jeroen Meus, knoflook, liguine, olijfolie, pasta, pastaslierten, peterselie, pikant, pittig, scampi, scampi's, smaakvol, venkel, venkelknol, vis, voor elke dag, weinig ingrediënten, zeevruchten, zomer, zomers, zonnig, zuiders
Kip met citroen, olijven en tomaten (Pascale Naessens)
Wie vaker een recept van Pascale Naessens klaarmaakt, weet dat ze uitblinkt in pure gerechten met veel smaak die tegelijkertijd erg weinig ingrediënten bevatten. Kippenbillen, bijvoorveeld! Heerlijk simpel en met niets meer dan een vleugje citroen zijn er helemaal top! Tomaten, olijven en sojasaus maken dit fijne gerecht compleet.
Tagged With: citroen, groene olijven, kip, kippenbillen, kippenbouten, low carb, mediterraans, olijven, oven, ovengebakken, ovenschotel, Pascale Naessens, puur, soja, sojasaus, tomaatjes, tomaten, weinig ingrediënten, zomer, zomers, zuiver, zwarte olijven
Couscous met halloumi
Couscous is een tof ingrediënt om wat meer afwisseling in je weekmenu te brengen. Zowel de smaak als textuur geven een originele toets aan talloze bereidingen. Wil je het echter eenvoudig houden, is dit recept perfect. Met enkele typische mediterrane ingrediënten, zoals halloumi en ras-el-hanout, stoom je een gezond, vegetarisch gerecht klaar dat op elk moment van de week past.
Tagged With: arabisch, bieslook, couscous, gegrilde kaas, gezond, grillkaas, groenten, groentjes, halloumi, halloumikaas, kikkererwten, knoflook, koriander, kruiden, Marokkaans, Marokko, mediterraans, middellandse zee, paprika, peterselie, ras el hanout, rode paprika, simpel, sjalot, sjalotten, vegetarisch, veggie, witte wijn, wortel, wortelen, zomer, zomers, zonnig
Italiaanse aperitiefkrans
Ben je de typische potjes met chips, nootjes en blokjes kaas een beetje beu bij het aperitieven? Dan biedt deze Italiaanse krans met zonovergoten ingrediënten een uitweg. Met de meest verfijnde ingrediënten uit het mediterraanse schiereiland, verras je je gasten en laat je ze heerlijk smikkelen. Ook leuk als ontbijt of lichte lunch met knapperig brood.
Tagged With: alle seizoenen, aperitief, aperitieven, apero, artisjok, basilicum, basilicumblaadjes, bezoek, brood, burrata, charcuterie, ciabatta, feestelijk, fijne vleeswaren, gedroogde tomaat, gerookte kaas, groene olijven, ham, hapjes, hesp, italiaans, Italië, kaas, lunch, mediterraans, met brood, mozzarella, olijfolie, olijven, pancetta, prosciutto, salami, scamorza, stokbrood, tapas, voorgerecht, zachte kaas, zomer, zomers, zongedroogde tomaat, zwarte olijven
Zeeuwse mosselen met venkel en room (Colruyt)
Voor heel wat Belgen (en Nederlanders) staan mosselen synoniem voor zomers genieten. De kleine weekdieren hebben bovendien weinig nodig hebben om een heerlijk maal te garanderen. Wie toch eens wil variëren op het beproefde natuurrecept, moet dit recept van Colruyt geprobeerd hebben. Venkel past immers geweldig goed bij mosselen en het scheutje room maakt het helemaal af.
Tagged With: brood, Colruyt, eenvoudig, feestelijk, frietjes, geen moeite, genieten, groen pepertje, knoflook, makkelijk, met brood, mosselen, olijfolie, pikant, pittig, room, roomsaus, roomsausje, snel klaar, stokbrood, venkel, venkelknol, weinig ingrediënten, weinig werk, witte wijn, zomer, zomers
Zuiderse groentestoofpot met zalmfilet (Jeroen Meus)
Zalm is een heel populaire vissoort in talloze gezinnen. Dat is geen toeval, het is smaakvolle vissoort die je heel veelzijdig kan gebruiken. In dit recept kiest Jeroen, bijvoorbeeld, voor een zuiderse groentestoofpot die lekker vol smaakt en heerlijk gezond is. De zalmfilets bakt/stoomt hij in de oven zodat ze heerlijk mals en sappig blijven.
Tagged With: aardappelen, ansjovis, aubergine, cayenne, dagelijkse kost, één, elk seizoen, Frankrijk, Frans, groenten, groentestoofpot, groentjes, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kappertjes, kruidig, mediterraans, olijfolie, paprika, paprikapoeder, provençaals, Provençaalse keuken, provence, rozemarijn, Spaans, Spanje, spinazie, stoverij met groentes, tijm, tomaten, vakantie, veel groentjes, vis, visfilet, zalm, zalmfilet, zilt, zomer, zonnig, zuiders
Pasta caponata
Caponata mag je gerust als het nationale gerecht van Sicilië beschouwen. Deze salade/dikke saus van gekookte groentjes, met een hoofdrol voor aubergine, is er enorm populair. Er bestaan flink wat varianten, van uiterst eenvoudig tot behoorlijk uitgebreid. In dit recept kiezen we voor een eenvoudige, maar typische en smaakvolle, basisbereiding die heerlijk combineert met pasta.
Tagged With: ajuin, aubergine, authentiek, basilicum, caponata, courgette, eenvoudig, groentesaus, italiaans, Italië, kappertjes, knoflook, look, makkelijk, mediterraans, olijfolie, ook koud, paprika, parmezaanse kaas, pasta, penne, peterselie, rigatoni, rozijnen, rustiek, salade, saus, Sicilië, snel klaar, tomaat, tomaten, tomatensaus, ui, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, voor elke dag, zomer, zomers, zomerse pasta, zuiders
Pizza Valtellina
Zelf pizza maken is altijd een beetje feest. Het is makkelijk en de opties zijn eindeloos. Heb je àlle klassiekers uit Italië al geprobeerd? Vast niet, het lijstje is immers erg lang en ze zijn lang niet allemaal bekend. Zo is deze pizza Valtellina een fraai voorbeeld van smaakvolle eenvoud: bresaola (luchtgedroogd rundvlees), Parmezaan en rucola. Voor fijnproevers!
Tagged With: bresaola, deeg, fijnproever, gedroogd rundsvlees, italiaans, Italië, kaas, lunch, luxe, mediterraans, mozzarella, oregano, oven, ovengebakken, parmezaan, parmezaanse kaas, pizza, pizzadeeg, royaal, rucola, rund, rundsvlees, snack, tomaat, tomatensaus, Valtellina, verfijnd, zomer, zomers, zonnig
Vegetarische paella (Jeroen Meus)
Paella is het wereldberoemde signatuurgerecht uit Spanje. Over wat nu de meest authentieke bereiding is, wordt al jaren gediscussieerd. Er bestaan dan ook talloze varianten. Dat weet ook Jeroen Meus, in dit recept ontwerpt hij immers zijn eigen vegetarische variant met gegrilde groentjes en halloumi. Smullen!
Tagged With: arroz bomba, aubergine, bouillon, cayennepeper, courgette, dagelijkse kost, éénpansgerecht, erwten, erwtjes, gebakken rijst, gerookt paprikapoeder, grillen, grillkaas, groentebouillon, halloumi, Jeroen Meus, kaas, knoflook, kruidig, laurier, mediterraans, Paella, paprika, paprikapoeder, pittig, rijst, saffraan, saffraanpoeder, Spaans, Spanje, tijm, vakantie, veel groentjes, vegetarisch, veggie, zomer, zomers, zuiders
Linguine met scampi’s en chorizo (Colruyt)
Vis en vlees is een succesvolle combinatie die we niet zo vaak benutten. Met het juiste recept in de hand kan je er nochtans heel volle en rijke gerechten mee bereiden. Zoek het evenmin te ver, zo gaat het receptenteam van Colruyt voor de makkelijke maar zeer geslaagde combinatie van scampi en chorizo in dit recept. Deze heerlijke pasta met een Spaans accentje is bovendien in een handomdraai klaar!
Gebraden kip Margherita (Jamie Oliver)
Een gebraden kip is een uitstekende keuze wanneer je iets feestelijker wil koken zonder extra moeite. Je kan bovendien makkelijk variëren, zo gaat Jamie Oliver in dit recept de Italiaanse toer op. Hij maakt zijn kip klaar op Margherita-wijze, ofwel met tomaten en typische Italiaanse kruiden. De reuze-gnocchi met mozzarella maken het festijn compleet.
Tagged With: basilicum, feestelijk, gebraden kip, geroosterde kip, gnocchi, italiaans, Italië, Jamie Oliver, kip, knoflook, kruidig, look, mediterraans, mozzarella, oven, ovengebakken, ovenschotel, tomaatjes, tomaten, vakantie, zomer, zuiders
Italiaanse ragout van everzwijn
Wanneer het wildseizoen is aangebroken, is het ook tijd voor hartverwarmende stoofpotjes. Hoewel dat erg winters klinkt, kan je ook voor een zonnige toets zorgen door inspiratie in de Italiaanse keuken te zoeken. Zo is deze ragout een heerlijk kruidig, krachtig en vol van smaak. Het geheim? Geduld en goede rode wijn!
Tagged With: ajuin, alle seizoenen, ever, everzwijn, herfst, italiaans, Italië, knoflook, krachtig, kruiden, kruidig, laurier, look, mediterraans, met pasta, peterselie, ragout, rode wijn, rozemarijn, selder, stoofpot, stoofpotje, stoven, tomaten, traag garen, traag gegaard, ui, wild, wildseizoen, winter, wortel, zomer, zomers
Limoncello
Op een warme dag gaat er niets boven een ijskoud glaasje limoncello als digestiefje. Deze beroemde citroenlikeur wordt in Italië meestal zelf bereid. Traditioneel worden citroenen uit de omgeving van Sorrento gebruikt, maar ook hier bij ons kan je dit fris-zoete drankje makkelijk zelf bereiden. Elk Italiaans gezin zweert bij hun familierecept, hieronder vind je dan ook een prima basisrecept.
Tagged With: alcohol, basisrecept, citroen, citroenen, citroenzeste, dessert, digestief, digestiefje, drank, drankje, gekoeld, gesuikerd, ijskoud, italiaans, Italië, koud, likeur, limoncello, mediterraans, middellandse zee, na het eten, Sorrento, suiker, traditioneel, vakantie, zeste, zoet, zomer, zomers, zon, zonnig, zuiden, zuiders
Gebakken zalm en pasta met broccoli en artisjok (Colruyt)
Met een mals stukje zalmfilet kan je in de keuken alle kanten op. In dit recept kiest het kookteam van Colruyt voor een zonnige bereiding met kerstomaatjes, broccoli, gemarineerde artisjok, mozzarella en pasta. Een heerlijk licht gerecht dat snel klaar is en het uitstekend doet op een warme zomerdag.
Tagged With: artisjok, artisjokharten, beginner, broccoli, Colruyt, gebakken zalm, gemakkelijk, gezond, kerstomaatjes, kerstomaten, kleurrijk, lente-ui, lente-uitjes, lichte maaltijd, lunch, mozzarella, mozzarellabolletjes, pasta, penne, rap, simpel, snel klaar, vis, vlug, volkoren pasta, volkoren penne, weinig tijd, zalm, zalmfilet, zomer, zomers, zon, zonnig