Recepten - Belgisch
Ardeense varkenshaas met aardpeerpuree en champignons

De malse en licht gerookte smaak van een Ardeense varkenshaas laat zich uitmuntend combineren met de notige smaak van aardpeer. Deze vergeten groente is fantastisch in een aardappelpuree. Gecombineerd met opgebakken champignons levert dit een verfijnd en zelfs ietwat feestelijk gerecht op dat je weinig moeite kost.
Tagged With: aardappelpuree, aardpeer, aardpeerpuree, aardperen, alledaags, Ardeens, Ardeense varkenshaas, België, Belgisch, boerenkost, Bourgondisch, champignons, feestelijk, grootmoeders keuken, paddenstoelen, peterselie, puree, rijkelijk, smaakvol, stoemp, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, vlees, zondagse kost
Boomstammetjes met wintergroenten

Fanaten van seizoensgroenten zullen smikkelen van dit alledaags recept. Door met groentjes te werken die in seizoen zijn, werk je gegarandeerd met kwaliteitsproducten en is het makkelijker budgetteren. Een eenvoudig boomstammetje en een lekje mosterd is alles wat je nog nodig hebt voor dit snelle recept.
Tagged With: aardappelblokjes, aardappelen, alledaags, Belgisch, boomstammetjes, eenvoudig, grootmoeders keuken, herfst, knolselder, mosterd, peterselie, plaatselijk, seizoensgebonden, snel klaar, spruiten, spruitjes, van bij ons, veel groentjes, verschillende groentes, voor elke dag, weinig tijd, winter, wintergroenten, wintergroentes, wintergroentjes, wortel, wortelen
Kabeljauwfilet met spekjes en geroosterde wintergroenten (Colruyt)

Lekkerbekken kunnen beamen dat vlees en vis perfect samengaat. Zo combineert dit recept van Colruyt malse kabeljauwfilets met knapperige stukjes spek. Bovendien is het prima keuze voor liefhebbers van seizoensgebonden gerechten: een mooie krans aan wintergroenten maakt het festijn compleet.
Tagged With: aardappelen, België, Belgisch, Colruyt, feestelijk, gerookt spek, gezouten spek, kabeljauw, kabeljauwfilet, knolselder, mosterd, noordzee, seizoen, seizoensgebonden, soekreepjes, spekblokjes, surf & turf, tijm, verfijnd, vis, vlees, winter, wintergroenten, witlof, witloof, zee, zondag, zondagse kost
Preistoemp met gehaktbrood (Roger Van Damme)

Heerlijke klassiekers doen het altijd goed wanneer je een weekmenu samenstelt. Het is geen toeval dat dit soort gerechten klassiekers worden, ze blinken uit in smaak en eenvoud. Hoewel Roger Van Damme een top-patissier is, houdt hij nog steeds van klassieke, alledaagse kost zoals een gehaktbroodje met preistoemp.
Tagged With: aardappelen, aardappelpuree, alledaags, Belgisch, boerenkost, comfort food, eenvoudig, ei, eieren, gehakt, gehaktbrood, gemengd gehakt, gewoon lekker, grootmoeders keuken, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, Nederlands, niet speciaal, prei, preipuree, preistoemp, puree, roger van damme, simpel, stamppot, stoemp, voor elke dag
Ovenschotel met vis en champignons

Het fijne aan een ovenschotel is dat je er talloze ingrediënten in kwijt kan, veel op voorhand kan klaarmaken en alles in één kom kan serveren op tafel. Extra leuk wanneer je bezoek verwacht. Deze verfijnde ovenschotel bevat stukjes vis, champignon en aardappel die overgoten worden met een smeuïg roomsausje met mosterd. Genieten maar!
Tagged With: Belgisch, bezoek, champignon, champignons, comfort food, dragon, éénpansgerecht, kabeljauw, kastanjechampignons, mosterd, mosterdsausje, noordzee, op voorhand, oven, ovengebakken, ovenschotel, romig, room, roomsaus, roomsausje, tijm, verfijnd, vis, visblokjes, visschotel, witte vis, witte wijn, zalm, zalmblokjes
Varkenssneden met uiensaus en broccolipuree (Colruyt)

Voor (h)eerlijke boerenkost mag er altijd een plaatsje op het weekmenu voorzien worden, wat het kookteam van Colruyt betreft. In dit recept is eenvoud troef: malse varkenssneden met een pure broccolipuree en een smaakvol uiensausje.
Tagged With: ajuin, alledaags, Belgisch, boerenkost, broccoli, broccolistoemp, brocolipuree, bruine saus, budgetvriendelijk, Colruyt, grootmoeders keuken, jus, kindvriendelijk, puree, snel klaar, stoemp, uien, uiensaus, van bij ons, Varken, varkenslapjes, varkenssneden, varkensvlees, vlaams, voor elke dag, weinig ingrediënten
Kotelet met bloemkoolstoemp en mosterdsaus (Loïc Van Impe)

Met doodgewone boerenkost van eigen bodem is niets mis. Ook tv-kok Loïc Van Impe is daar van overtuigd. Daarom presenteert hij in dit klassieke gerecht heerlijke, traditionele kost: een varkenskotelet met bloemkoolstoemp en een smeuïg mosterdsausje.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bloemkool, bloemkoolpuree, bloemkoolstoemp, boerenkost, dragon, gewoon, graanmosterd, grootmoeders keuken, kerstomaatjes, kerstomaten, kotelet, koteletten, mosterdsaus, puree, romig, roomsaus, saus, stoemp, trostomaatjes, van bij ons, Varken, varkenskotelet, varkenskoteletten, varkensvlees, vlaams, Vlaanderen, voor elke dag
Gegratineerd witloof met ham en kaas

Die deze klassieker niet kan appreciëren, weet niet wat hij/zij mist! Dit op-en-top Belgische gerecht is een geliefde keuze tijdens koude maanden omdat het fantastisch, hartverwarmend recept is met typische ingrediënten van bij ons: hesp, witloof en kaas. Een smeuïge puree maakt deze traditionele topper af.
Tagged With: aardappelpuree, België, Belgisch, boerenkost, gegratineerd, gemalen kaas, geraspte kaas, gratin, grootmoeders keuken, ham, hesp, hespenrollen, hespenrolletjes, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, lokale producten, nootmuskaat, oven, ovenschotel, puree, stoemp, streekproducten, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, witlof, witloof
Winterse ovenschotel met zwarte pens

Zwarte pens (ook wel beuling genoemd) is een unieke delicatesse die tegelijkertijd erg eenvoudige boerenkost is. De verfijnde en uitgesproken smaak past prima bij iets zoet en is daardoor populair tijdens de wintermaanden. In dit gerecht maken we een eenvoudige ovenschotel met stukjes appel, aardappel en knolselder. Winters genieten!
Tagged With: aardappel, aardappelblokjes, aardappelen, appel, België, Belgisch, beuling, boerenkost, éénpansgerecht, eenvoudig, geroosterde groentjes, herfst, jonagold, kindvriendelijk, knolselder, knolselderblokjes, lokaal, ovengerecht, ovenschotel, pens, pensen, plaatselijk, sjalot, tijm, voor elke dag, winter, zwarte pens
Konijn op grootmoeders wijze

Konijn staat niet zo vaak meer op het menu. Geen wonder dat die typische, klassieke recepten met het (nochtans erg smaakvolle) vlees het meest populair blijven. Er valt dan ook niets in te brengen tegen die enige echte manier "op grootmoeders wijze!".
Tagged With: België, Belgisch, bruin bier, comfort food, feestdagen, frieten, frietjes, gerookt spek, gestoofd, grootmoeders keuken, herfst, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, koken met bier, konijn, kroketjes, kroketten, op grootmoeders wijze, peterselie, puree, rozijnen, slaatje, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoven, stoverij, streekgerecht, suiker, traag garen, traag gegaard, typisch, ui, vlaams, Vlaanderen, wild, winter
Gegratineerde schelvis met bloemkoolstoemp en garnalen (Jeroen Meus)

Schelvis is niet alleen een lekkere vis, het is ook redelijk democratische en plaatselijke soort. Perfect voor Jeroen Meus om er een lekker en toch eenvoudig gerecht mee klaar te maken. Behalve een eenvoudige bloemkoolstoemp, serveert Jeroen er garnaaltjes en een typische kaassaus bij die lichtjes gegratineerd wordt.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bloemkool, bloemkoolpuree, bloemkoolstoemp, boerenkost, dagelijkse kost, doordeweeks, Emmentaler, garnaal, garnalen, gemalen kaas, grootmoeders keuken, Gruyère, Jeroen Meus, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, melk, puree, roux, schelvis, stoemp, tuinkruiden, typisch, vis, vlaams, witte saus
Appelmuffins

Een luchtige muffin is een heerlijk tussendoortje dat prima past bij een tasje koffie of thee. Dit luchtige gebak kan je makkelijk zelf klaarmaken. In dit basisrecept ontdek je heerlijk eenvoudige instructies om zelf appelmuffins met een snuifje kaneel te maken.
Tagged With: amerika, amerikaans, appel, appelen, appelstukjes, bakken, bakpoeder, België, Belgisch, bloem, boter, cake, cakejes, ei, eieren, feest, feestje, gebak, gebakjes, kaneel, kinderfeest, kinderfeestje, muffins, oven, room, suiker, vanillesuiker, vegetarisch, veggie, verjaardag, zout
Kabeljauwhaasje met linguine in kerrieroom (Colruyt)

Een mals stukje witte vis, zoals kabeljauw, is een vaste waarde in veel huishoudens. Het is lekker en gezond. Colruyt voegt daar een smeuïge roomsaus, boordevol groentjes, en linguine aan toe. Het resultaat is een alledaagse maar rijkelijke pasta die bovendien niet veel werk vraagt.
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bleekselder, champignons, Colruyt, courgette, gezond, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaasje, kerrie, kerriepoeder, linguine, mager, pasta, peterselie, prei, room, roomsaus, selder, veel groentes, veel groentjes, vis, visbouillon, visfilet, witte selder, witte vis
Vol-au-vent met frietjes (Sofie Dumont)

Dat dit gerecht hoog scoort bij jong en oud is geen wonder. Een smeuïge vol-au-vent smaakt altijd, zeker wanneer je alles zelf hebt klaargemaakt. Sofie Dumont vertelt in dit recept hoe zij deze oerklassieker van A tot Z aanpakt.
Tagged With: authentiek, balletjes, België, Belgisch, bladerdeeg, bouillon, Bourgondisch, champignons, feest, feestelijk, Frankrijk, Frans, frieten, frietjes, gehaktballetjes, gemengd gehakt, grootmoeders keuken, kip, kippenbouillon, kippenvlees, klassiek, klassieker, Koninginnenhapje, kroketten, met frieten, roux, salade, sla, slaatje, sofie dumont, traditie, traditioneel, typisch, van bij ons, vermouth, vol-au-vent, zelf bouillon maken, zelfgemaakt, zondag, zondagse kost
Carpaccio d’Anvers

Een authentieke carpaccio is een verfijnd voorgerecht dat wereldberoemd is. Het bestaat uit dungesneden reepjes rundsvlees, met enkele verfijnde smaakmakers. Puur en lekker. In dit recept ontdekt je een meer plaatselijke variant, op basis van onze overheerlijke filet d'Anvers.
Tagged With: amuse, Antwerpen, balsamico, beginner, België, Belgisch, bezoek, brood, broodkorstjes, carpaccio, croutons, dit kan iedereen, filet d'Anvers, gerookt vlees, hapje, italiaans, Italië, kappertjes, komkommer, koud, lunch, makkelijk, pijnboompitjes, pijnboompitten, puur, rucola, rund, rundsvlees, snel klaar, starter, voorgerecht