Recepten - water
Gemarineerde rode biet (Gennaro Contaldo)
De rode biet is een vergeten en ondergewaardeerde groente. Veel mensen associëren de knol met een onaangename grondsmaak, terwijl je daar makkelijk rond kan werken én er bijzonder veel gezonde voedingsstoffen inzitten. Denk ook niet alleen aan Russische boerenkost, de Italiaanse chef Gennaro Contaldo toont in dit recept dat je er net zo goed een heerlijk verfrissend bijgerechtje van kan maken met zuiderse smaakmakers.
Tagged With: bieten, bijgerecht, chili, chilipeper, Gennaro Contaldo, goedkoop, groente, groentes, ingelegd, inleggen, italiaans, Italië, knoflook, laten rusten, look, marinade, marineren, olie, olijfolie, oregano, plantaardig, rode biet, rode chili, tapa, tapas, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, verfrissend, voorgerecht, wijnazijn
Sint-jakobsnoten op Vietnamese wijze
Wie op zoek is naar een feestelijk hapje kan niet rond Sint-Jakobsvruchten. Ze zijn niet goedkoop, maar eenvoudig bereid en met talloze ingrediënten te combineren. De amuse in dit recept haalt inspiratie in het verre oosten: het sausje is gebasseerd op typisch Vietnamese technieken en smaakmakers.
Tagged With: amuse, coquilles, feestelijk, gember, hapje, kaneel, knoflook, lent-ui, look, marinade, marineren, Oosters, Orientaals, Sint-Jakobsnoten, Sint-Jakobsvruchten, soja, sojasaus, steranijs, stroop, tapa, tapas, Vietnam, Vietnamees, vissaus, voorgerecht, wereld, wereldkeuken, zeekraal
Gelakt spek met puree (Piet Huysentruyt)
In dit leuke recept van Piet Huysentruyt staat een volle en rijkelijke smaakbeleving centraal. Door spek van een glinsterend laagje propvol smaak te voorzien, til je het zonder moeite op naar een hoger niveau. Ook leuk aan dit recept: met puree is het een heerlijk wintergerecht, tussen een broodje is het spek een topper op de barbecue!
Tagged With: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, alle seizoenen, anijs, azijn, barbecue, bbq, buikspek, comfort food, gelakt spek, honing, jeneverbessen, kaneel, kindvriendelijk, koriander, korianderzaad, marinade, oven, peper, Piet Huysentruyt, puree, rozemarijn, snel, snelle hap, spek, stoemp, Varken, varkensvlees, vlees lakken, voor elke dag
Limoncello
Op een warme dag gaat er niets boven een ijskoud glaasje limoncello als digestiefje. Deze beroemde citroenlikeur wordt in Italië meestal zelf bereid. Traditioneel worden citroenen uit de omgeving van Sorrento gebruikt, maar ook hier bij ons kan je dit fris-zoete drankje makkelijk zelf bereiden. Elk Italiaans gezin zweert bij hun familierecept, hieronder vind je dan ook een prima basisrecept.
Tagged With: alcohol, basisrecept, citroen, citroenen, citroenzeste, dessert, digestief, digestiefje, drank, drankje, gekoeld, gesuikerd, ijskoud, italiaans, Italië, koud, likeur, limoncello, mediterraans, middellandse zee, na het eten, Sorrento, suiker, traditioneel, vakantie, zeste, zoet, zomer, zomers, zon, zonnig, zuiden, zuiders
Runderstoofvlees (Piet Huysentruyt)
Stoofvlees staat zonder discussie hoog in de top 10 van nationale gerechten. Elke kok heeft er dan ook een eigen recept voor. Piet Huysentruyt maakt stoofvlees het liefst klaar met varkensvlees, maar wanneer hij voor rundsvlees kiest is dit zijn doeltreffende recept. Heerlijke kost van bij ons!
Tagged With: alledaags, België, Belgisch, bier, boterham, boterhammen, bruin bier, gestoofd, klassiek, knoflook, koken met bier, kruidnagel, laurier, lekker van bij ons, look, mosterd, past altijd, Piet Huysentruyt, rund, runds, rundsstoofvlees, rundsstoverij, stoofpotje, stoofvlees, stoverij, typisch, ui, van bij ons, vlaams, Vlaanderen
Zelf croissants maken
Een echte, kraakverse croissant als ontbijt is een hemelse smaaksensatie. Deze Frans specialiteit heeft dan ook de juiste balans tussen luchtig en knapperig. Heerlijk met wat confituur, boter of gewoon zo. Deze lekkernij zelf klaarmaken is niet voor beginners en neemt wat tijd in beslag, maar met dit recept kan een gevorderde bakker zeker en vast aan de slag.
Tagged With: bakken, bakkerij, bladerdeeg, bloem, boter, confituur, croissant, deeg, echte boter, expert, Frankrijk, Frans, gevorderd, gist, jam, knapperig, koffie, koffiekoek, lekkernij, luchtig, moeilijk, ontbijt, oven, patiserie, roomboter, snack, suiker, thee, tussendoor, vegetarisch, veggie, water, zelf bakken, zelf maken, zoet
Rendang van Eieren
Nog op zoek naar een vegetarisch recept uit Azië voor de paasdagen? Dan heb je het hier gevonden. Dit is een rendang van eieren. Of zoals ze in Indonesie zeggen: rendang telor. De gele, romige kokossaus is gekleurd met geelwortel (koenjit). Een rendang mag best pittig zijn, maar het hoeft niet. Jij bepaalt hoe heet je eet.
Stoofvlees met spek, veenbessen en rode wijn (Colruyt)
Hoewel er in de verste verte niets verkeerd is aan een grote pot oerdegelijk stoofvlees, mag het soms net dat ietsje meer zijn. Zo maakt Colruyt van deze Belgische klassieker iets feestelijk in dit uitstekende recept. De toevoeging van spekjes en veenbessen maakt er een onmisbaar gerecht van tijdens winter- en feestdagen.
Tagged With: authentiek, Belgisch, Blegië, boerenkost, Colruyt, feestdagen, feestelijk, frieten, frietjes, gewoon, gewoon lekker, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, lokaal, met een slaatje, opvallend, rode wijn, rundsstoverij, rundsvlees, stoofpot, stoofvlees, stoven, stoverij, typisch, variant, vlaams, Vlaanderen, winter, wintergerecht
Pappa al pomodoro (Toscaanse broodsoep met tomaat)
Heb jij restjes oud brood liggen? Gooi ze niet weg. Perfect voor een pappa al pomodoro!
Pepersteak met een whiskysausje (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in oerdegelijke kost om duimen en vingers bij af te likken, is bij Piet Huysentruyt altijd aan het juiste adres. De sympathieke West-Vlaamse kok weet als geen ander hoe je klassiekers op een geslaagde en toegankelijke manier bereid. In dit recept krijgt een typische steak-friet net iets meer door een pittig peperkorstje en een zalig sausje op basis van room en whisky.
Tagged With: altijd lekker, Belgisch, bouillon, frieten, frietjes, gepeperd, klassiek, klassieker, mayonaise, peper, pepersteak, Piet Huysentruyt, pittig, room, roomsaus, roomsausje, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, vtm koken, whisky, whiskysaus
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)
Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Tagged With: biefstuk, bijgerecht, boter, bouillon, côte-a-l'os, entre-côte, Frankrijk, Frans, gastronomie, gastronomisch, klassiek, kruidig, monteren, restaurantsteak, rib-eye, rode wijn, rode wijn saus, rode wijnazijn, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sjalot, steak, tijm
Kip met appelmoes en frietjes
Voor een echte klassieker die bij jong en oud geliefd is moet je niet ver zoeken. Een doodsimpele maar overheerlijke gebraden kip, zelfgemaakte knapperige frietjes en al even zelfgemaakte appelmoes - klinkt heerlijk toch?
Tagged With: appelen, appelmoes, België, Belgisch, boerenkost, classic, elke dag, feestelijk, frieten, frietjes, gebraden kip, grootmoeders keuken, herkenbaar, kids, kinderen, kip, klassiek, klassieker, lokaal, nostalgie, nostalgisch, oven, plaatselijk, typisch, vlaams, Vlaanderen, zelfgemaakt, zondagse kost
Ovenschotel met rijst, tomatenpesto en koolvis (Sofie Dumont)
Een lekkere ovenschotel kan heel veel variatie bevatten. Je kan zelfs aan de slag met rijst! Sofie Dumont haalt in dit toffe recept al haar kookkunsten boven en combineert rijst met vis, seizoensgroentjes en flinke smaakmakers. Heerlijk!
Tagged With: andijvie, boerenkool, dragon, fusion, gegrild, gevarieerd, grillen, groene kool, kabeljauw, kool, koolvis, noordzee, oven, ovenschaal, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pesto, rijst, rode pesto, savooi, savooikool, spinazie, tomaten, tomatenpesto, veel smaak, vis, witte vis, zee
Zalm met erwtenstoemp, bacon en bearnaise (Jeroen Meus)
Dit recept van Jeroen Meus staat voor een rijkelijk gerecht dat veel lekkers combineert. Jeroen combineert een flink stuk zalm met een stevige puree waar erwtjes en knapperige stukjes bacon de show stelen. Een klassieke (maar zelfgemaakte!) bearnaisesaus maakt het festijn compleet. Een ideaal gerecht wanneer het net iets meer mag zijn.
Tagged With: bacon, bearnaise, bearnaisesaus, dragon, erwtenpuree, erwtenstoemp, gastrique, gerookt spek, groene kruiden, kervel, kruiden, kruidig, laurier, luxe, luxueus, puree, royaal, saus, spek, spekjes, stoemp, surf en turf, vis, witte wijn, zalm, zee, zondag, zondagse kost
Groentetajine met kikkererwten (Sandra Bekkari)
Ondertussen weten we allemaal dat vooral een gezonde portie groenten de enige echte manier is om gezonder te eten. Geen wonder dat heel wat chefs die inzetten op gezondheid, zoals Sandra Bekkari, graag vegetarische gerechten presenteren. Mag het voor jou zelfs een zuiders tintje hebben? Dan is deze zalige tajine perfect!
Tagged With: abrikoos, afrika, Algerije, aubergine, courgette, couscous, dagen zonder vlees, garam masala, geen vlees, groenten, groentjes, kikkererwt, kikkererwten, kruiden, kruidig, mager, makkelijk, Marokkaans, Marokko, mediterraans, Noord-Afrikaans, paprika, pittig, ras el hanout, sana, Sandra Bekkari, simpel, smaakvol, speltcouscous, tajine, tomaat, Tunesië, veel groenten, vegan, veganistisch, vegetarisch, vegetarisme, veggie, zuiders





