Recepten - Lunch
Herfstsalade met pompoen en spek

De typische slaatjes van bij je slager of uit de supermarkt beu? Dan biedt deze knapperige herfstsalade een uitweg: met stukjes gerookt spek en pompoen maak je heerlijk smeersel. Prima bij een verse boterham of een knapperig stokbroodje.
Tagged With: beleg, belegde broodjes, bieslook, brood, broodbeleg, broodmaaltijd, butternut, butternutpompoen, dragon, gerookt spek, Griekse yoghurt, herfst, herfstsalade, honing, lunch, mayonaise, middagmaal, peterselie, pompoen, seizoen, seizoenssalade, sjalot, spek, spekjes, verse kruiden, yoghurt, zelfgemaakt
Scampi met geroosterde artisjok

De populariteit van scampi is eenvoudig te verklaren: een verfijnde, karakteristieke smaak die zich buitengewoon goed laat combineren met talloze ingrediënten. Eenvoud siert echter, denk maar aan die heerlijke klassiekers zoals scampi met look of diabolique. Dit eenvoudige recept (dat je best inzet als voorgerecht) kiest voor geroosterde artisjok: een ware delicatesse!
Tagged With: artisjok, artisjokken, bijgerecht, dille, elegant, italiaans, Italië, knoflook, look, lunch, Marsala, mediterraans, met brood, met pasta, scampi, scampi's, snel klaar, tussengerecht, verfijnd, voorgerecht, weinig ingrediënten, weinig werk, witte wijn, zuiver
Bananenbrood met hazelnoten en chocolade (Sandra Bekkari)

Behalve een ideale manier om restjes banaan op te werken, is bananenbrood gewoon een heel lekker tussendoortje. Dat weet Sandra Bekkari ook, al is deze variant van haar - zoals je mag verwachten - net iets origineler en gezonder door pindakaas, hazelnoten én stukjes chocolade toe te voegen.
Tagged With: bananen, bananenbrood, chocolade, desert, gebak, gezonde variant, hazelnoten, koffie, low carb, noten, ontbijt, origineel, pindakaas, Sandra Bekkari, snack, thee, tussendoor, tussendoorte, verrassend, zoet, zoetigheid
Knolseldersoep met balletjes

Wie houdt er niet van soep? Het is niet moeilijk om klaar te maken, smaakt altijd en is heerlijk gezond. In dit recept bereiden we een klassieker uit groormoeders keuken die vooral tijdens de herfst- en wintermaanden geschikt is: knolselder soep met zelfgemaakte gehaktballetjes!
Tagged With: aardappel, alledaags, balletjes, boerenkost, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, groentebouillon, grootmoeders keuken, knolselder, knolseldersoep, lunch, mosterd, peterselie, simpel, soep, ui, voorgerecht
Kippensoep met rijst

Wanneer gure herfst- of winterdagen de kop opsteken, bestaat er niets fijner dan een heerlijke, warme, dampende kom soep. Dat hoeft niet gewoon het voorgerechtje te zijn, je kan er makkelijk een volwaardige maaltijd van maken. Zo maken we in dit recept een krachtige kippensoep met rijst die je maar wat graag in je lijst met favoriete recepten zal opnemen.
Tagged With: beginner, dieet, éénpansgerecht, gemakkelijk, gezond, herfst, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippensoep, knoflook, limoen, low carb, maaltijdsoep, mager, peterselie, rijst, selder, soep, spinazie, ui, veel groentjes, vermageren, weinig vet, winter, wortel
Wraps met zalm, ei en mosterdmayo

Leuk als lunch of op een picnic: wraps! Je kan er heerlijk mee variëren en talloze ingrediënten in kwijt. Dit recept is ideaal wanneer je nog wat gerookte zalm over hebt. Gecombineerd met hardgekookte eitjes, spinazie en een verrassende mosterdmayonaise heb je in geen tijd een lekkere hap klaar!
Tagged With: babyspinazie, ei, eieren, gerookte zalm, hardgekookte eieren, lunch, mayonaise, middagmaal, mosterd, picnic, rode ui, snack, snel klaar, snelle hap, spinazie, uit het vuistje, vis, volkoren wraps, wrap, wraps, zalm
Gebakken zalm met lauwe aardappelsla (Jeroen Meus)

Wanneer Jeroen Meus met vis kookt, is dat vaak met zalm. Geen wonder, deze populaire vis heeft een typische smaak en combineert vlot met allerlei bereidingen. In dit frisse recept kiest hij voor een lauwe aardappelsalade met knapperige stukjes selder en komkommer in een kruidige marinade.
Tagged With: aardappelen, aardappelsalade, appelazijn, dagelijkse kost, dille, dressing, fris, graanmosterd, honing, jeneverbessen, Jeroen Meus, knapperig, komkommer, kruidnagel, kruidnagels, laurier, lauw, licht, lichte maaltijd, lunch, marinade, marineren, rode ui, selder, vis, zalm, zalmfilet, zure room
Koolrabisoep met balletjes

Koolrabi is een beetje een vergeten groente. De knolvormige groente is echter een waardevol ingrediënt: plaatselijk, gezond en heel breed inzetbaar. Behalve rauw doet de groente het ook goed als hoofdingrediënt voor soep. Het levert een stevige, ietwat notige soep op die fantastisch smaakt met zelfgerolde gehaktballetjes.
Tagged With: aardappel, aardappelen, amateur, beginner, budget, budgetvriendelijk, gehakt, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gezond, herfst, koolrabi, koolrabisoep, lente, lunch, mager, peterselie, snelle hap, soep, soep met balletjes, vergeten groentes, vergeten groentjes, voor elke dag, voorgerecht, winter
Speltwraps met ricotta en gerookte zalm (Sandra Bekkari)

Wie graag een beetje origineler luncht, kan rekenen op dit gezonde recept van Sandra Bekkari. Wraps zijn immers snel klaargemaakt en je kan er alle kanten mee uit. Sandra leert je in dit recept hoe je eenvoudig zelf (spelt)wraps kan maken. Tot slot kiest ze voor een eenvoudige maar lekkere vulling met ricotta en gerookte zalm.
Tagged With: bieslook, dille, gerookte vis, gerookte zalm, groene kruiden, licht, lunch, mager, middagmaal, ontbijt, ricotta, roze peper, roze peperbes, rucola, sana, Sandra Bekkari, sla, spelt, speltbloem, verse kruiden, vis, wrap, wraps, zalm, zelfgemaakt, zoute pannenkoek
Vogelnestjes van spek en scampi (Ottolenghi)

Rond Pasen zijn vogelnestjes traditiegetrouw erg populair. De originele gehaktbal met een smeuïg eitje in, is niet alleen bij ons een heerlijke hap. Zo worden ze in Groot-Brittannië 'Scotch Eggs' genoemd. Ook de beroemde tv-kok Yotam Ottolenghi is vertrouwd met het idee, maar geeft er graag zijn kenmerkende handtekening aan: hij maakt vogelnestjes met gehakt van spek en scampi. De pittige saus maakt deze verrassende variant helemaal af. Het proberen waard!
Tagged With: bieslook, chili, ei, eieren, esdoornsiroop, frituren, gefrituurd, gehakt, gember, kruidig, lente, lente-ui, origineel, Ottolenghi, panko, Pasen, scampi, Scotch eggs, seasmzaad, sesam, sesamzaadjes, smaakvol, soja, sojasaus, spek, uit het vuistje, veel smaak, verrassend, vogelnestjes, wereldkeuken
Gerookte zalmsalade

Een smeuïg slaatje op een verse snede brood kan erg smaken. Jammer dat slaatjes doorgaans niet zo gezond zijn omdat ze veel mayonaise en andere weinig voedzame middelen bevatten. De oplossing is echter simpel: maak je slaatjes zelf! In dit recept leer je een heerlijk frisse zalmsalade te maken op basis van zure room.
Tagged With: bieslook, boterham, brood, brunch, dille, diy, eenvoudig, gemakkelijk, gerookte zalm, gezond, groene kruiden, kruiden, lunch, met brood, middagmaal, ontbijt, selfmade, slaatje, vis, weinig werk, zalm, zelfgemaakt, zure room
Hamburger (Jamie Oliver)

Voor een lekkere hamburger hoef je niet noodzakelijk naar de gekende fastfoodketens te kijken. Jamie Oliver presenteert in dit recept zijn versie van zo'n oer-Amerikaanse burger. Niet helemaal gezond, wel op-en-top genieten!
Tagged With: amerika, amerikaans, augurk, augurken, bacon, bourbon, Brits, brood, broodje, burger, burgers, cheddar, chipotle, fastfood, gerookt spek, hamburger, ijsbergsla, Jamie Oliver, junkfood, ketchup, mayonaise, met frietjes, mosterd, rode ui, rund, runds, rundsvlees, sesambroodje, sjalot, sla, snack, spek, tabasco, whiskey, whisky, worcester, worcestershire, Worcestershiresaus
Salade met kip en avocadodressing (Sofie Dumont)

Een frisse salade is een uitstekende keuze om licht en gezond te lunchen. Zeker op warme dagen kan zo'n knapperige salade smaken. Sofie Dumont voegt er in dit recept kruidige kippenreepjes en een verrassend lekkere avocadodressing.
Tagged With: avocado, avocadodressing, basilicum, cayennepeper, curry, currypoeder, dressing, fris, groentjes, kerstomaatjes, kerstomaten, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippenreepjes, knapperig, kruidig, kurkuma, lichte lunch, lunch, olijfolie, postelein, radijzen, rauwkost, salade, sla, slaharten, sofie dumont, tomaten, veel groentjes, voorgerecht, witloof
Detox smoothie (Sandra Bekkari)

Wie in geen tijd een portie broodnodige vitamines wil binnenkrijgen doet er goed aan om een smoothie te maken. Op was oppervlakkig snijwerk na is al het werk voor je blender. Deze smoothie is één van de favorieten van Sandra Bekkari, ideaal om te ontgiften.
Tagged With: ananas, detox, detoxen, dieet, diëten, fris, fruit, gezond, gezond tussendoortje, groen, groente, limoen, limoensap, low carb, munt, ontbijt, ontgiften, sana, Sandra Bekkari, smoothie, spinazie, tussendoor, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, vermageren, vezels, vitamines, water
Albondigas

Wanneer je ooit in Spanje bent in de heerlijk zomerse term 'Albondogas' op een menukaart ziet staan, is het zinvol om te weten dat dit gewoon gehaktballetjes in een (soms pittig) tomatensausje zijn. Deze Belgische klassieker kom je dus ook tegen aan de andere kant van Europa! Met dit makkelijke recept kan ook jij deze Spaanse variant bereiden. Lekker met brood of pasta.
Tagged With: albondigas, beginner, cayenne, eenvoudig, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, hapje, kalf, kids, kinderen, kindvriendelijk, klassieker, knoflook, kruidig, look, mediterraans, met brood, met pasta, oregano, paprikapoeder, peterselie, pittig, rund, Spaans, Spanje, stokbrood, tapa, tapas, tomaten, tomatenblokjes, tomatensaus, varkensgehakt, voor elke dag, voorgerecht